FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-11-13

Megjelent Niemz prof. (Svájc), a SoE díszdoktorának Fa- és faalapú anyagok fizikája c. könyve

23 évvel az első kiadás után a Fachverlag Leipzig im Carl Hanser Verlag gondozásában újra megjelent Peter Niemz német nyelvű szakkönyve Holzphysik - Physik des Holzes und der Holzwerkstoffe címmel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

P. Niemz - W. Sonderegger (2017): Holzphysik - Physik des Holzes und der Holzwerkstoffe. Fachverlag Leipzig im Carl Hanser Verlag.

 

P. Niemz               W. Sonderegger

 

Az elmúlt időszakban folytatott kutatások eredményessége (például az ortotrópiával, tönkremenetellel kapcsolatos kérdések megválaszolására tett kísérletek), valamint a méréstechnikai fejlődés, különösképp a roncsolásmentes anyagvizsgálati módszerek tekintetében (többek között például a röntgeneljárások, neutronradiográfia- és tomográfia, nanoindentáció), indokolttá tették a könyv bővítését, átdolgozását. Több ábrát is átszerkesztettek, aktualizáltak. A végeredmény jól használható, áttekinthető, logikus felépítésű, magas szakmai szintű áttekintő mű.

A bevezetőben olvashatunk a Föld erdősültségéről, nagy vonalakban a fa fizikai-mechanikai, kémiai tulajdonságiról, gazdasági szerepéről. Ezt követi a fafizika fejlődésének történeti leírása, majd a fa fizikális tulajdonságainak áttekintése. A következőkben a fából készült laptermékek, a fafeldolgozást befolyásoló tényezők bemutatása után nagyobb témákat részletez a szerzőpáros.

Image result for niemz holzphysik

A könyvben helyet kapnak a fa-víz kapcsolatok, így a víz előfordulása, mozgása a fában, a szorpciós folyamatok, a bruttó- és nettó nedvességtartalom meghatározása, a száradás és az abból fakadó problémák, a nedvességmérési módszerek, valamint a felsoroltak gyakorlati felhasználása (pl. nedvességi fokok), jelentősége. Vizsgálja sűrűség és térfogatarány kérdéseit, számítási módjait, befolyásoló hatását, jelentőségét, megmunkálásra való hatását, mérési módszereket, az évgyűrűk, korai- és kései pászta befolyásoló hatását is. Foglalkozik a fa hőtechnikai- és égési-, elektromos- (például elektromos ellenállás, vezetőképesség, dielektromos állandó, piezoelektromos tulajdonságok), akusztikus- (például hangelnyelés, a hang terjedési sebessége a fában) és optikai tulajdonságaival, valamint a fa öregedésével és korróziós viselkedésével.

A szerzők egy nagyobb fejezetet szentelnek a mechanikai tulajdonságoknak, úgymint a fa rugalmas tulajdonságai (alakváltozások, általános Hooke-törvény és annak alkalmazása ortotróp anyagokra), a rugalmasság jellemzése (többek között a rugalmassági modulus, a Poisson-állandók és a nyíró rugalmassági modulus), mérése és jelentősége, valamint rheológiai tulajdonságok. A következő, ugyancsak bővebb témakör tárgyalja a fa- és fatermékek szilárdságtani tulajdonságait (például húzó-, nyomó-, hajlító- szilárdságok, keménység, stb.), az ezeket befolyásoló tényezőket, valamint mérési módszereiket. Külön fejezeteket kapnak még a könyvben az új mérési módszerek, a fa- és faalapú termékek számítógépes modellezése és annak határai, valamint a jelenleg érvényben lévő, fára és faalapú termékekre vonatkozó szabványok.

Megállapíthatjuk, hogy e mű gondosan rendszerezi az elmúlt 300 év fafizikai ismeretanyagát, valamint betekintést ad napjaink legkorszerűbb méréstechnikáiba, csak ajánlani tudjuk a németül tudó, naprakész tudásra vágyó faipari érdeklődésű olvasók figyelmébe!

A könyv a Soproni Egyetem Faanyagtudományi Intézetének könyvtárában olvasható.

Németh Róbert, egyetemi tanár, Soproni Egyetem
Vörös Ágnes, doktorandusz, Soproni Egyetem Faanyagtudományi Intézet

Kiegészítés:

 

Az 580 oldalas mű beszerezhető pl. itt, a kiadónál 58 Euróért.

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.