FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-11-29

Tűzifahiány Romániában

Az export felfüggesztése nem végleges megoldás - Tűzifát biztosítani a lakosságnak. Aki fával fűt, az tudja a legjobban, mennyire drága mulatság lett a tűzifa beszerzése. Az RMDSZ azon van, hogy megoldja ezt a gondot - többek között az export korlátozásával.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az erdőkben levő letört ágak vagy kidőlt fák is sokaknak jól jönnének, de helyenként főbelövés jár értük.

Amint arra tegnapi (nov.28.) lapszámunkban is utaltunk, a hatalmas drágulást nagymértékben az export idézte elő, ugyanis a tűzifát információink szerint Ázsiába (főleg Kínába) és Afrikába szállítják a konstancai kikötőből, ahol őrlemény lesz belőle. Erdészektől tudjuk, hogy megyénkből - főként Veresvíz környékéről - konstancai rendszámú autók szállítják a zöld aranyat, miután helyben jól fizetnek érte, így a fakereskedők szempontjából persze, hogy ők élveznek előnyt, hiszen a pénz erős motiváló. A sokakat érzékenyen érintő áremelkedés a politikum figyelmét is felkeltette, és már elkészült egy tervezet, ami többek között az export szigorítására is kitér, a kormány ezzel kapcsolatos véleménynyilvánítása a napokban esedékes.

Fejér László Ödön szenátor elmondta: az RMDSZ nyújtotta be a tervezetet, ami módosítaná, illetve szigorítaná a faexportot, azt remélve, így enyhülnének a lakosság gondjai. Elég nehéz helyzetben vannak - ismerte el -, mivel az Európai Unió tagjaként nem korlátozhatják minden úton a szabad árumozgást. Emellett úgy tudja, az export tilalma sem oldaná meg teljes mértékben a tűzifahiányt, de mindazonáltal úgy véli, a kivitelt teljes mértékben fel kellene függeszteni.

Bár a törvényhozásban dolgozik, elmondása szerint néha ő maga sem ért egyet a túl szigorú rendelkezésekkel, mert a "katolikusabbak vagyunk a pápánál" jellegű jogrendelkezésekkel többnyire úgy járunk, hogy a mosdótálban levő vízzel együtt a gyereket is kiöntjük. Konkrétan a túl szigorú környezetvédelmi és állatvédelmi intézkedésekre gondol, és példaként a medvék elszaporodását említette. Az sem normális - fejtette ki -, hogy az erdőből egy faágat sem lehet büntetés nélkül elhozni (Maros megyében egy férfit emiatt fejbe is lőttek a rendőrök - szerk.), jóllehet a fahulladék sok emberen segítene, hiszen a vékonyabb-vastagabb, másként enyészetre ítélt ágakat, kidőlt fákat is ki lehetne osztani - vélekedett. "Az egészséges erdőgazdálkodás szükségszerű, de ugyanakkor a tűzifa kérdését is meg kell oldani" - jelentette ki a szenátor, aki szerint, "bár a piac szabályozza az árakat, a mostani címkék nem indokoltak".

A kérdés a szomszédos megyét is érinti, másfél hete a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség szervezésében erdészeti műhelymunkára került sor Csíkszeredában. Ezen több erdészet és közbirtokosság vezetője jelezte a területen tapasztalt időszerű gondokat. A megfogalmazott felvetéseket Tánczos Barna szenátor továbbította a szaktárca erdészetügyi államtitkárának és szakigazgatóságának, akik ígéretet tettek két jelzett probléma megoldására:

- egyszerűsítik az erdők, legelők, vágterek tisztításából származó famennyiség összegyűjtésének és elhordásának feltételeit a tűzifaként hasznosítható, 8 cm-nél kisebb átmérőjű gallyak, ágak esetében.

- Emellett hozzáférhetőbbé teszik az üzemterveztetést a 10 és 100 hektár közötti nagyságú erdővel rendelkező tulajdonosok számára.

Forrás: erdely.ma, annak forrása pedig:
Bartos Lóránt / Székely Hírmondó
2017-11-29

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.