FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-12-08

Alpintechnika és örökerdők a Pilisi Parkerdőben

Különleges fakitermelési technológiákról tartott szakmai bemutatót a Pilisi Parkerdő Zrt. a Mexikó-pusztai kísérleti örökerdő területen december 7-én. A résztvevők elsősorban az alpin technológia alkalmazásának erdészeti lehetőségeit vizsgálták.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A cél a kíméletes és a faanyag értékét megőrző fakitermelés. A bemutatón az örökerdők gazdaságos kezelésének lehetőségét vizsgáló sorozat részeként erdész és fakitermelő szakemberek vettek részt.

 

Kötelek és mászóvas segítségével, szédítő magasságban dolgoztak a fakitermelők a Pilisi Parkerdő Zrt. Mexikó-pusztai bemutató területén tartott szakmai napon. A különlegesen képzett szakemberek 30 méteres fákon egykezes motorfűrészekkel vágták le az ágakat, segítve ezzel a kíméletes fadöntést, majd speciális csörlő használatát is bemutatták, amely segítségével a kívánt irányba irányították a kiválasztott fa dőlését.

 

 

A kíméletes fadöntés alkalmazásának kettős célja van:

Az irányítottan, korona nélkül kidöntött törzs kisebb eséllyel reped el, így a 100-200 év alatt megtermett faanyag nem veszít értékéből.

Az is fontos szempont, hogy a kidőlő fa ne károsítsa a területen visszamaradó társait, ami a bemutatott technológia alkalmazásával biztosítható.

 

 

A többi fa kímélése különösen fontos az örökerdő-gazdálkodás során, ahol vegyesen állnak fiatal, középkorú és idős fák. Itt a fakitermelőnek sebészi pontossággal kell eljárnia, hogy a sokszor több tonnányi, 25-30 méteres faóriások dőlése ne okozhasson kárt a fiatalabb fanemzedék értékes egyedeiben. Valamennyi sérülés ugyan elkerülhetetlen, azonban a bőven rendelkezésre álló fiatalabb fákból megfelelő számban maradnak olyanok, amelyek sérülések nélkül élhetik meg az idős kort.

 

 

"Célunk a gondolatébresztés: terepi tesztek során megvizsgálni és kipróbálni a technológiai fejlődés biztosította lehetőségeket, hogy eldönthessük, mely elemek ültethetők át a jövő erdőgazdálkodásának mindennapi gyakorlatába. Az örökerdő-gazdálkodás megköveteli a folyamatos innovációt, ami egyúttal hozzásegít az erdőgazdálkodás gazdasági szempontú fenntarthatóságához is. A mai bemutatón a Pilisi Parkerdő szakszemélyzetén kívül fakitermelő vállalkozók is jelen voltak, amivel az a célunk, hogy minél több jól felkészült, jó felszereléssel és különleges szaktudással rendelkező vállalkozás dolgozzon az általunk kezelt erdőkben. A minőségi munka a minőségi erdőgazdálkodás alapkövetelménye" - fogalmazott Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke.

A főmérnök becslése szerint az örökerdő-gazdálkodás alapelvei szerint kezelt erdőrészben a kivágandó fák 3-5%-ánál indokolt a többletköltséget jelentő alpin technológia alkalmazása. Ezekben az esetekben azonban a visszamaradó faállomány kímélése és a kiválasztott törzs sérülésmentes kidöntése miatt bőven megtérül a befektetett többletmunka. A bemutató a Mexikó-pusztai örökerdőhöz köthető kísérletsorozat szerves részét képezi, hiszen az örökerdők hosszú távú fenntarthatóságának egyik kulcskérdése, hogy milyen anyagi ráfordítások szükségesek e gazdálkodási mód hatékony alkalmazásához.

 

Az alpintechnikai szakmai bemutatóról készült videót a Pilisi Parkerdő Youtube-csatornáján lehet megtekinteni:

 

Forrás: Parkerdő Zrt.

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.