|
|||||||||
FATÁJ archívum:
FATÁJ-online
|
2018-08-23
VADEX Vadgasztronómiai Fesztivál - szemptember 1.
A Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál a természet, a vadászati kultúra és a vadgasztronómia szerelmeseinek nemzetközi találkozója. Kiváló fórumot jelent a vadhús, mint konyhai alapanyag népszerűsítésére, széles körű felhasználási területeinek, ezzel együtt az erdőben, vadban és vadászatban rejlő lehetőségek bemutatására, mindezt tartalmas kikapcsolódási és minőségi szórakozási lehetőségek biztosításával fűszerezve. A soponyai Ökoturisztikai Központ átadása alkalmából 2007-ben házi főzőversenyt rendezett a VADEX Zrt. A kis csapatlétszámmal induló versenynek nagy sikere lett, mára az esemény országos, sőt nemzetközi ismertségre és elismertségre tett szert, amelyet rendszerint szeptember elején rendeznek meg. Az első alkalommal közel 300 résztvevő volt, azóta jelentős mértékben nőtt a létszám. 2014-ben már több mint 5000-en vettek részt a fesztiválon, ebből a szakácsok létszáma elérte a 300-at. A verseny részletesebb történetete.
A helyszín megközelíthető az M7 autópálya, Tác-Gorsium lejárónál Simontornya felé, a Soponya-Aba összekötő úton. GPS koordináták: 47.004398, 18.472316 (Fácános Hotel).
A Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválnak a Fejér Megye déli részén található Soponya község ad otthont. Soponya a páratlan szépségű Sárvíz Völgye Tájvédelmi körzetben található, amelynek területe igazi "vadvízország": a nyílt vízfelületek, nádasok, mocsarak, rétek és erdők nagyszerű életfeltételeket biztosítanak a gazdag növény- és állatvilág számára. A 2007-ben átadott Ökoturisztikai Központban a Sárvíz völgye élővilágának megismerését szolgálják a természetrajzi és vadászati múzeum, a nagyvad és szárnyasvad bemutató kert, az erdészeti-, vadgazdálkodási tanösvény, a madármegfigyelő erdei sétaút és kerékpárutak, halastavak és horgásztó, amelyek mentén információs táblák, kilátók, tűzrakó- és pihenőhelyek, fedett esőbeálló helyek kerültek elhelyezésre.
A verseny egyfordulós amatőr főzőverseny, a versenyművek kizárólag vadhúsból készülhetnek. A verseny témája: - Vadételek Asztala: fő versenyszám, bográcsban készült vadételek - Vadgasztronómiai Nagydíj: külön kategória, szabadon választott módon, de kizárólag szabadtűzön készült vadétel. A versenyzők programja reggel fél nyolckor a hússorsolással kezdődik és délután 5-kor az eredményhirdetéssel ér véget.
A főzőversennyel párhuzamosan van a Fácános Kupa, ami 3-4 fős csapatok korongvadászata. Ennek helyszíne a Soponyai Sportlőtér.
A gyerekek részére a gyereksarok programjai közül több foglalkoztató is a fesztivál elejétől a végéig a rendelkezésre áll, így érdemes az egész napot ott tölteni.
A színpadon egymást váltják az előadások, események. Zenészek, mazsorett csoport, néptánc bemutató, STIHL Timbersports fsportfavágó bemutató, végül az eredményhirdetés.
Az egész nap élő programok részeként a látogatói parkolótól a péztárig kisvonattal is lehet menni. Lesz látványfőzés, trófeakiállítás, preparátum kiállítás és verseny, Csergezán Pál kamarakiállítás. A terepjáró bemutatón és tesztvezetésen a legújabb FORD és UAZ terepjáró modelleket lehet megtekinteni és kipróbálni. Forrás: VADEX Zrt. Kapcsolódó:
XI. Vadgasztronómiai Fesztivál volt Soponyán FATÁJ 2017-09-04 IX. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál - Soponya FATÁJ 2015-08-28 Soponyán VII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál volt FATÁJ 2013-09-10
|
| |||||||
|