|
|||||||||
FATÁJ archívum:
FATÁJ-online
|
2018-09-06
A vadhús népszerűsítése: Vadgasztronómiai Fesztivál volt
Az esemény fővédnökei voltak: dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és dr. Nagy István agrárminiszter. A rendezők voltak: a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., a Fejér Megyei Önkormányzat és a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete.
Idén a Fesztivállal közösen rendezték meg a Fejér Megyei Önkormányzat társrendezésében a Megyekorzót, a Fejér Termék Kiállítás és Vásárt.
A VADEX Zrt. elsődleges célja kezdetektől fogva az volt, hogy a hagyományos erdőgazdálkodás mellett megőrizze a világhírű magyar vadállomány és a vadászati kultúra értékeit, és megteremtse a magas színvonalú vadgazdálkodás és a vadhúsfeldolgozás feltételeit. Ennek a törekvésnek szerves részét képezi a vadgasztronómia területének a felkarolása is. A vadhús fogyasztás népszerűsítésében úttörő szerepet vállalt fel a Társaság. A Társaság által 2007-ben útjára indított, immár 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál célja a kezdetek óta a kiváló minőségű magyar vadhús népszerűsítése. A rendezvény gerincét alkotó vadételek alapanyagát a VADEX Vadfeldolgozó Üzeme szállítja. Az üzem 1973-ban kezdte meg tevékenységét a Fejér megye déli részén elhelyezkedő Soponyán. A szakembereknek és a technológiának köszönhetően olyan minőségi áru készül itt, majd kerül a hazai és külföldi piacra, amelyről gyakran a laikus fogyasztó nem tudja, hogy az egyik legegészségesebb élelmiszer alapanyagot választja annak elkészítésével. A magas ásványianyag- és rost tartalmú, alacsony zsírtartalmú élelmiszer számos fontos vitamint tartalmaz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően a vadhús rendkívül előkelő helyet kap az egészséges élelmiszerek piramisán.
Az esemény a különböző rendek felvonulásával kezdődött.
A vadász himnusz után Majoros Gábor, a VADEX Zrt. vezérigazgatója mondta el az első beszédet. Visszatekintett nem csak a Fesztivál, de a VADEX történetére, eredményeire is.
Utána dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a Fesztivál versenyzőit, közönségét.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Vadászati törvényt és az abból következő jogalkotást értékelte. E,lítést tett a jó hírnevű magyar vadászatról és a kiváló hazai vadhúsról. Ugyanakkor sajnálatosnak tartotta, hogy csak fél kg vadhúst fogyasztunk fejenként átlagosan. Ez tragikusan alacsony mennyiség, pedig lenne megfelelő mennyiségű alapanyag, annak azonban mintegy 3/4 részét exportáljuk. Azt reméli, hogy az ehhez hasonló rendezvények nagyban hozzájárulnak majd a haza vadhús fogyasztás bővüléséhez.
Bitay Márton Örs AM államtitkár beszédében kiemelte, hogy a Minisztérium sokat dolgozik azon, hogy a vadhús a közétkeztetésben is nagyobb szerepet kapjon, de ez nem egyszerű munka, hiszen a vadhús íze jelentősen eltér attól, melyhez például egy közétkeztetésben résztvevő gyermek szokott. Az államtitkár fontosnak tartja, hogy az ilyen fesztiválokon minél többen megismerkedhessenek a vadhús ízével, annak elkészítési módjával, mivel ezek azok alkalmak, melyek egyre népszerűbbé tehetik a szarvast, őzet, vaddisznót vagy a muflont. A gasztronómiai fesztiválokra éppen ezért nagy szerep hárul, emelte ki az államtitkár, és dicsérte ezzel a szervezők munkáját, a rendezvény kimagasló színvonalát. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a belföldi kiskereskedelmi forgalomban értékesített vadhús mennyisége a Vadex Zrt.-nél 2017-ben meghaladta a 70 500 kg-ot, mely a tavalyi 61 600 kg-hoz képest jelentős növekedést jelent, ehhez hozzájárul a fesztivál és az Erdei Delikátesz üzletek tevékenysége. Bitay Márton köszönetét fejezte ki a Vadex Zrt.-nek és a támogatóknak, hogy ezt a fesztivált megrendezték és ezzel is népszerűsítik a vadhúst.
A megnyitó után gazdag további programok kötötték le a látogatók figyelmét. - Veronaki erdei bál gyerekkoncert. - Gólyalábas szakácsok közönségjátéka. - Jó ebédhez szól a nóta: Mága Ernő és zenekara. - 4 for Dance néptánc show. - Péter Szabó Szilva akusztik koncert. - STIHL TIMBERSPORTS Series sportfavágás bemutató. Végül következett a vadételfőző verseny, a preparátor verseny és a vadászpróba eredményhirdetése.
Délután a NAK Fejér Megyei Szervezetének szervezésében szakmai előadások voltak: Az afrikai sertéspestis magyarországi helyzete, előadó: Dr. Bognár Lajos Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos Egységes vadkár-felmérési rendszer: lehetőségek, feltételek és korlátok, előadó: Prof. dr. Csányi Sándor SZIE Vadvilág Megőrzési Intézet Igazgatója Ordasi Milán Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztály főosztálvzezetője Erdőgazdálkodás törvényi feltételei és EU-s finanszírozási lehetőségei, előadók: Luzsi József NAK Országos Erdő-és vadgazdálkodási osztály elnöke és Győri Tibor NAK Fejér megyei Erdő-, vad- és vadgazdákodási osztály elnöke
A nap során számtalan program és látnivaló volt: Ökocentrum: Preparátum kiállítás és verseny * Csergezán Pál kamarakiállítás * Vadászati múzeum * Könyvbemutató - Csergezán Pál emlékalbum (Gallery of the Nature Alapítvány) Gyereksarok (Ökocentrum mögött): Magyar Hagyományőrző Faművesek bemutatója, fajátékok készítése * Kalandpark * Erdei iskolai foglalkoztató * Preparátor játszóház * Hungarikum játékok és MintaKINCStár* Trófeaalátét és faesztergálás bemutató * Vadászpróba - több állomásos játék gyerekeknek * Állati jó! bemutató * Trófeakarbantartási tanácsok a Preparátorok Baráti Társaságától * Kutyás szarvasgomba keresés bemutató Terítékplacc (Vadászház mögött): Terepjáró bemutató és tesztvezetés - bemutatkoznak a legújabb FORD és UAZ modellek Rendezvénytér: Kézműves és gasztro vásár, Megyekorzó * Borpavilon * Trófeabemutató * Blaser fegyver és távcső bemutató * Fűszerfelismerő verseny a Szabadtűzi Lovagrend szervezésében * Lovaskocsis túra Külső területek (Horgásztó felé): gyerek quad * Vadászattörténeti bemutató 13.45-15.45 (Ambrózy Árpád) * Vadászpróba állomás Lőtér: Fácános kupa koronglövő verseny
Gazdag volt természetesen a vadétel kínálat, minden versenyző csapatnál más és más, valamint: Vadburger (VADEX), Sült szarvaskolbász (VADEX), Tépett vadmalac (Tekergő Étterem, KGB Barbecue), gŐZgombóc (az ország első wild food-ja, Zalakaros), Szarvasgulyás erdei gombákkal, medvehagymás burgonyagombóccal (Ebéd 5 Bár). A legnagyobb sikere a vadburgernek, a vadragulevesnek és a sült szarvaskolbásznak volt.
A versenyek eredménylistája:
A 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál vadételfőző versenyének eredményei: Muflon kategória 1. VAD-EX Bajnokok 2. Magicom 3. Sárosd Kapa Kupa Szarvas kategória 1. Magyar Honvédség Katonaszakács csapata 2. Vasi Dödöllék 3. Dávid és társai Őz kategória 1. Széchenyi Zsigmond Vt. 2. Nagy-Sár-Hant 3. Budapesti Erdőgazdaság Vaddisznó kategória 1. Szülőföldünk ízei 2. Sütődiszkosz.hu 3. Zalaerdő Erdei Ételek Mestere: Magyar Honvédség Katonaszakács csapata Vadgasztronómiai nagydíj nyertese: Szülőföldünk ízei Gasztrodizájn különdíjas: Gasztro ördögök
Vadászpróba Alsós kategória 1. Groszeibl Adél 2. Budai Márk 3. Varga Hajnalka Felsős kategória 1. Kaló Balázs 2. Tóth Barnabás 3. Mák Albert
Preparátor verseny Madár preparátum 1. Pünkösti Zsombor - hegyi pávafácán 2. Sipos György - királyfácán 3. Mátics Ferenc - vöröstorkú tragopán Emlős preparátum 1. Kossuth Levente - aranysakál 2. Barkóczi Csaba - csíkos mókus 3. Csiki Viktor - nyuszt
Fűszerfelismerő verseny 1. Pancza József 2. Hajós Márta 3. Merk Anetta
Itt pedig az eseményen készült 85 fotót tekintheti meg (katt a képre):
Egy év múlva ugyanitt! Addig is ne felejtsék: a magyar vadhús biztonságos, jó minőségű, egészséges és ízletes. Fogyasszák rendszeresen! Forrás: kormany.hu, Hazai Vadász,
|
| |||||||
|