FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-15

10millió Fa Mozgalom

Ha minden országban elindulna egy tömeges fatelepítés és megállítanák az erdők pusztítását, annak évek alatt már komoly és mérhető hatása lenne a Föld éghajlatára. Tíz napja indult a 10millió Fa Mozgalom - máris sokezren támogatják.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus indította (2019. július 6-án) kezdeményezés eleinte csak a barátoknak szólt, de már az első nap óriási népszerűségre tett szert, és egyre több ember csatlakozott hozzá.

 

"Kedves Barátaim. Hetek óta dolgozik bennen egy elhatározás, de nem vagyok a terület hozzáértője, sem szakértője. Ezért most segítséget kérek, - nem annyira magamnak, mint nekünk mindannyiunknak, akik Magyarországon élünk. És szívesen vennénk, ha a leszármazottaink is élhetnének. Szeretnék elültetni 10.000.000, azaz tízmillió fát!"

 

"Egészen magávalragadó és meseszerű a legutóbbi pár nap. Egy szűkebb ismeretségi körnek szóló poszt, mint a palackból szabaduló szellem, kiáradt, szétterjedt a közösségi oldalon, eljutott olyanokhoz is, akikkel semmi dolgunk nem volt eddigi életünk során, és egyszeriben kiderült: a leglényegesebb kérdésben, életünk sorsfordulóján, utódaink jövőjével kapcsolatban, azonosan gondolkozunk. Felelősen és aktívan. Sokfélék vagyunk, mégis itt és most az egység, a lényegi azonosság a legfontosabb" - olvasható a mozgalom facebook oldalán.

 

A csoporttagok létrehoztak egy adománygyűjtő oldalt is, ahol elsőre 3000 fontos (kicsit több, mint egymillió forintos) célt tűztek ki, hogy "zöldbe borítsák Magyarországot". A kitűzött célt már majdnem elérték. Július végére ígérnek konkrét és pontos tervet a faültetésekről. (A jelen FATÁJ cikk összeállításáig 2881 font adomány gyűlt össze - 126 adományozótól.)

 

"Elsődleges célunk a lehető legrövidebb időn belül tízmillió fa telepítése Magyarországon. Minden itt élő ember ültessen vagy kapjon egy új fát. Kapjon esélyt az éltető levegőre, az oxigénre, a szén-dioxid mérséklésére. Ezen túlmutató célunk pedig közösen gondolkozni azon, hogy milyen új egészségesebb, okosabb, a Föld természetéhez s talán az ember eredendő természetéhez is jobban igazodó életet szeretnénk hosszútávon kialakítani magunknak" - írják.

A szakértő szerint is pozitív hatása lehet az akciónak

Kröel-Dulay György, az MTA ökológiai kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa azt mondta: minél több fát ültetünk, annál inkább hozzájárulunk a légköri széndioxid megkötéséhez. "Ez önmagában nem fogja a problémát megoldani, de nagyon fontos komponens lehet abban a folyamatban, hogy próbáljuk csökkenteni a levegőben lévő szén-dioxid mennyiségét." A kutató szerint ha minden országban elindulna egy tömeges fatelepítés és megállítanák az erdők pusztítását, annak évek alatt már komoly és mérhető hatása lenne a Föld éghajlatára.

"Sokan azt mondják, az emberiség történetének legnagyobb tehertételét éli. Kevesen vitatják ma már, hogy ebbe a helyzetbe mi emberek sodortuk magunkat. És mi leszünk azok, akik korrigáljuk közös sorsunk rossz felé térült irányát" - vallja a 10 millió fa mozgalom.

 

Mint arról korábban mi is írtunk, egy másik tanulmány írói is azt mondják, a faültetés a legjobb védekezés a klímaváltozás ellen. Késlekedni azonban nem szabad, mivel a fáknak évtizedekre van szükségük ahhoz, hogy megfelelő nagyságúra nőjenek. A tanulmány szerint Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Brazília és Kína területei lennének a leginkább alkalmasak az újraerdősítésre.

Forrás: EuroNews

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.