FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-06-03

Faműves mesterségek - új szakkönyv

A napokban jelent meg Dr. Gerencsér Kinga Faműves Mesterségek c. könyve. Az igényes kivitelű, keményfedeles könyv 230 oldalon mutatja be az 50 faműves mesterséget egy-egy kiváló művelőjének portréján keresztül, szép színes képekkel illusztrálva.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Egyetemünk rektora, Prof. Dr. Náhlik András szavaival egyetértve nagy örömmel ajánljuk mi is Dr. Gerencsér Kinga könyvét minden érdeklődő, a faanyagot szerető és a famegmunkálás iránt érdeklődő ember számára.

 

Rektori ajánlás

 

Mutatis mutandis - aki a fát szereti, rossz ember nem lehet. Gyönyörű tárgyak, berendezések, építmények bemutatásra vállalkozott Gerencsér Kinga, akinek könyve mi másból: a fa, a faanyag szeretetéből született. Mint ahogy a bemutatott munkák is az alkotó művészek faanyag iránti vonzalmát tükrözik.

 

Mily gazdagon változatos a fa és mily csodálatos alkotások alapanyaga! A faműves mesterségek szépsége, hogy a munka egy látszólag jelentéktelen kinézetű fadarabbal kezdődik. Ez az alkotó "üres vászna", amiből megálmodja a művét, a késztermék csak rajta múlik. A fa a megmunkálás során életre kel, a fa szövete, szerkezete teljes szépségében rajzolódik ki. A megmunkálás folyamatai korlátlan esélyt nyújtanak a művész számára képzelőerejének formába öntésére. A mester dönthet úgy, hogy kifinomult, sokrétű, bonyolult vagy egyszerű, letisztult esetleg rusztikus művet hoz létre. A lehetőségek tárháza lenyűgözően változatos, a végeredmény pedig minden esetben a fa természetes szépségét, melegségét tükrözi.

 

Jó érzés a fa tapintása, kellemes az illata, de legszebb a látványa. Ám a fa iránti szeretetünk nem csak esztétikai érzékünk megnyilvánulása. A fa egyedi anyag. A belőle készült termékek több szempontból is nagyon praktikusak. Amellett, hogy megújuló anyag és a fenntarthatóság szimbólumává vált, hihetetlenül teherbíró, szilárd, jó hőszigetelő és sokoldalúan megmunkálható.

 

Törvényszerű, hogy digitális korszakunkban az érzelmi kötődés a természetes anyagokhoz egyre inkább reneszánszát éli. Tanúi vagyunk a fa alapanyagú termékek újjáéledésének, a faépítészettől a fából készült játékokig, használati és dísztárgyakig. E könyv bemutatja nekünk a lehetőségek széles tárházát, egyaránt láttatja a faműves mesterség sokszor művészi termékeinek szépségét és praktikumát. A mesterek és műveik ismertetése nem reked meg hazánk jelenlegi határain belül, könyve a kárpát-medencei összmagyarság faműves hagyományait örökíti meg. Munkáját a fa szeretete szülte, ugyanakkor szűkebb és tágabb hazája, nemzete szeretetét tükrözi. Műve olyan kordokumentum, amely nem csak pillanatképet ad a faműves mesterségek széles tárházáról, hanem a hagyományőrző tevékenységek bemutatásával történeti feldolgozást is kínál.

 

A Soproni Egyetem Faalapú termékek és technológiák Intézetének egyetemi docenseként Dr. Gerencsér Kinga régi vágya volt, hogy ráirányítsa a fiatal nemzedékek figyelmét a fa alapanyag csodálatos voltára, a fában rejlő lehetőségekre, a fa sokféle megjelenésére életünkben, ezáltal népszerűsítve a fához kapcsolódó szakmákat, nemkülönben a fából készült használati tárgyakat és művészi alkotásokat. Az évek során félszáz faiparos szakma jeles mesterét kereste fel a Soprontól Gyimesközéplokig terjedő térségben, kutatva a fa hagyományos, igényes, nagyrészt kézimunkára épülő felhasználási módjait. Ezek sorában szép számmal vannak különlegességek, és sajnos a bemutatott mesterek között sokan már nincsenek közöttünk.

Az elkészült mű, túlzás nélkül állíthatjuk, hiánypótló. Köszönet a szerzőnek, hogy elkalauzol bennünket a faanyag felhasználásának csodálatos világába, hogy megismerhetjük azokat az embereket, akik éltetik a hagyományos mesterségeket vagy újítóként nyúlnak e csodálatos, élő anyaghoz, új értelmet adnak a fa felhasználásának. Szerencsésnek érezhetjük magunkat mindannyian, akiket az erdőhöz, a fához, a faanyaghoz érzelmi, netán szakmai kötelék fűz és olvashatjuk ezt a kitűnő művet.

 

A Soproni Egyetem vezetőjeként megtisztelő feladatként éltem meg a felkérést az ajánlás megírására és külön örömömre szolgál, hogy a Soproni Egyetemi Kiadó jegyezheti ezt a kiváló művet.

 

Az új szakkönyv a FAGOSZ-tól rendelhető bruttó 7350 Ft listaáron.

 

Megrendelem a fenti könyvet

FAGOSZ

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.