FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-27

Első a biztonság - tanácsok a balesetek megelőzéséért

A nagyteljesítményű kerti gépekkel történő kerti munka fokozott körültekintést igényel. Nem elég azonban a szakszerű használatot elsajátítani. Ahhoz, hogy a balesetek megelőzhetővé váljanak a szakszerű használati ismeretek mellett bevizsgált védőfelszerelésekre is szükség van - vallják a STIHL szakértői.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Nem vagyunk sérthetetlenek

 

Az elmúlt időszak vírushelyzete sokakat ráébresztett arra, hogy nem vagyunk sérthetetlenek, a kerti munkák során azonban még mindig többen gondolják azt, hogy velük nem történhetnek balesetek. Éppen ezért nem egyszer figyelmen kívül hagyják a gyártók által javasolt biztonsági előírásokat és figyelmeztetéseket, illetve nem viselik a védőeszközöket sem. Ezek használata azonban a professzionális felhasználók és a hobbikertészek számára is kötelező.

"Az a kerttulajdonos, aki ritkán végez a balesetveszélyt-rejtő motorfűrésszel munkát, nincs könnyű helyzetben" - mondja Taba Zolt, az Andreas STIHL Kft. műszaki vezetője, hiszen ilyenkor az emberben csupán elhalványuló emlékek élnek a szakszerű kezelésről. A szakértő szerint ilyenkor elengedhetetlen, hogy átlapozzuk a kezelési utasítást, melyben a gyártó jó szándékkal összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. Ha ezek után még maradna megválaszolatlan kérdés, érdemes tanácsot kérni egy hozzáértőtől a szakszervizben annak érdekében, hogy ne idézzünk elő balesetet.

Optimális feltételek

 

Taba Zsolt szerint három dologra érdemes különösen odafigyelni még a munka megkezdése előtt.

 

"Az első, hogy a személyi feltétel optimális legyen, azaz kipihentek legyünk, jó fizikai erőnléttel rendelkezzünk, és természetesen ne legyünk tudatmódosító szerek, így például alkoholos befolyásoltság alatt" - húzza alá, majd hozzáteszi, kiemelkedően fontos, hogy a felhasználó birtokában legyen a gép indításával, üzemeltetésével, valamint a műveletek szakszerű és biztonságos végrehajtásával kapcsolatos gyakorlati információknak.

A második feltétel, hogy a motorfűrész műszaki feltételei megfelelőek legyenek, azaz napi szinten karban legyen tartva, a biztonsági berendezései, vezetőlemeze, lánckereke stb. ellenőrizve legyen.

 

"A gép használata közben, ha bármilyen feltétel megváltozását tapasztaljuk, állítsuk le a gépet és hárítsuk el a hibát vagy forduljunk szakszervizhez" - hívja fel a figyelmet a szakértő.

 

Védőfelszerelések a biztonságos munkáért

 

Rendkívül fontos, hogy a láncfűrészek és a motoros fűrészek használatakor valamennyi kötelező védőeszközt viseljük. Amennyiben ugyanis ezt elmulasztjuk, súlyos sérüléseket, akár maradandó károsodásokat is szenvedhetünk.

 

"A felpattanó fadarabok okozta szem és arcsérülést arcvédővel - amely lehet plexi, vagy rács kialakítású - ellátott kombinált ipari védősisakkal tudjuk megelőzni. A védősisakkal szintén egybeépített hallásvédő fültok pedig a zajterhelés okozta halláskárosodásokat előzi meg. A kéz sérüléseinek megelőzése kizárólag jó minőségű munkakesztyűvel lehetséges" - magyarázza Taba Zsolt. Hozzáteszi: a leggyakrabban lábsérülések következnek be a motorfűrészek használata közben, amelynek nagyon súlyos következményei is lehetnek. Éppen ezért elengedhetetlen a vágásbiztos nadrág és acélbetétes bakancs viselése.

További információk a gépekkel kapcsolatban: stihl.hu


A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

(x) Andreas Stihl Kft.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.