FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-29

Fellendülőben az erdőtelepítési szándék

A 22 állami tulajdonú erdészeti részvénytársaságon belül a KEFAG Zrt.-re a több lábon állás jellemző. Az alföldi régióban a társaság meghatározó szerepet tölt be az erdészeti csemete termelésében, néhány fafaj - mint például a feketefenyő, szürkenyár, akác - tekintetében pedig országos szinten is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Koczka Zoltán, termelési vezérigazgató-helyttes, KEFAG Zrt.
Fotók: Dr. Andrési Dániel

A társaság jelenleg 10 erdészeti és 2 dísznövényt termelő saját csemetekertet üzemeltet. A termelésre alkalmas nettó terület több mint 170 hektár, amelynek mintegy 50-55%-át erdészeti csemetével, dísznövénnyel, karácsonyfateleppel és a dugványok termelését szolgáló anyatelepekkel hasznosítják. A megmaradt terület egy részén takarmányféléket termelnek a vadgazdálkodási ágazat számára, a többi részt pedig meghagyják ugarként a termelés folyamatosságának biztosítása érdekében.

 

Koczka Zoltán termelési vezérigazgató-helyettessel az erdészeti csemete- és dísznövénytermesztés aktuális kérdéseiről beszélgettünk.

 

A társaságnál miért speciálisan meghatározó ágazat a csemetetermesztés?

- Ez a sajátosságunk elsősorban abból ered, hogy évtizedek óta a természeti adottságaink okán évente több száz hektárnyi mesterséges erdőfelújítást végzünk, amihez 4-5 millió darab erdészeti csemetére van szükségünk. Ilyen óriási mennyiséget piaci körülmények között kockázatos, szinte lehetetlen beszerezni, így azt a megoldást választottuk, hogy kidolgozunk egy saját csemete-előállítási technológiát és saját csemetekerteket létesítünk. A biztonságos működtetésükhöz szükséges beruházások - infrastruktúra, öntöző berendezések, talajművelő gépek, eszközök - többnyire már a 80-as, 90-es években állami forrásokból megvalósultak. A fejlesztések, a folyamatos technológiai újítások viszont elengedhetetlenné váltak elsősorban a kézi munkaerő drasztikus csökkenése és drágulása miatt. Ennek hatására az elmúlt években javítottuk a csemetetermelés műszaki hátterét, egységesítettük a termelési technológiát, ami garantálja a minőségi csemeték előállítását. A megtermelt csemeték mintegy 60%-át erdőfelújításoknál és erdőtelepítéseknél használjuk fel, 40%-át pedig értékesítjük.

A csemetekertjeikben mik az idei évi tapasztalatok?

- Örömmel mondhatom, hogy kiváló minőségben termeltük meg az ez évi erdőfelújításokhoz szükséges csemete mennyiséget, és biztonságosan áll rendelkezésünkre a 2022. évi tavaszi ültetéshez a kétéves termesztési ciklusidejű erdei- és feketefenyő csemete is. Nagyságrendileg 16-17 millió csemete került leltározásra. Ezen belül a jelentősebb erdészeti csemete tételek: szürkenyár 2,5 millió, akác 1,4 millió, kocsányos tölgy 250 ezer, nemesnyár 200 ezer, egyéb lomb fafaj 300 ezer. Fenyőkből: egyéves feketefenyő 5,5 millió, kétéves feketefenyő 4,0 millió, egyéves erdeifenyő 600 ezer, kétéves erdeifenyő 750 ezer. Díszfából, díszcserjéből termelt mennyiség pedig 700 ezer darab.

 

A KEFAG Zrt. gazdálkodásában - az erdészeti csemetetermesztés mellett - jelentős szerepet tölt be a dísznövénytermesztés is. Az Agrárminisztérium a társaságot bízta meg a Településfásítási Programhoz szükséges sorfák előállításával és helyszínre szállításával.

- Büszkék vagyunk a megbízásra, és arra is, hogy az előállításhoz szükséges feltételek maximálisan biztosítottak a Juniperus Parkerdészetünknél. Az Agrárminisztérium a településfásítások kapcsán azt az üzenetet szeretné minél több magyar emberhez eljuttatni, hogy a zöldfelületek növelése közügy. Fontosnak érzi tudatosítani, hogy a most elültetett fák hozzájárulhatnak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentéséhez, és ezt a nemes célt 50, de akár 100 évig is szolgálják majd. Ennek érdekében óriási lépést tett Magyarország Kormánya. 2019 őszén rendkívüli mértékben (80-130% -kal) megnövelte az erdőtelepítések támogatási egységárait azzal a céllal, hogy az ország fával borított területe a jelenlegi 21%-ról az elkövetkezendő 10 évben 27%-ra növekedjen.

A programról bővebb információ a honlapunkon olvasható.

Mik a kilátások a jövőre vonatkozóan?

- Bízunk benne, hogy a megtermelt, értékesítésre szánt kiváló minőségű csemetéink vevőkre találnak.  A bizakodásunkat erősítheti a fellendülőben lévő erdőtelepítési szándék. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint - a vidékfejlesztési program keretében - 20 ezer hektárt meghaladó erdőtelepítési pályázat került már elbírálásra, melyek megvalósítására ez év őszén illetve a jövő év tavaszán kerül sor - zárta gondolatait Koczka Zoltán.

 

Forrás: Image Magazin

 


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.