FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-02

A fa építészeti előnyei

A zöld építészet élharcosa - Vincent Callebaut - egy olyan új lakónegyed koncepcióját mutatta be, amelyet nemcsak, hogy fából építenének meg, de a fák természetét is magába ötvözné.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az Archiborescence névre keresztelt projekttel a francia építész azt kívánja bemutatni, hogy a természeti adottságok jól megférhetnek az épített környezettel. A tervezett projektben ugyanis a természet nyújtotta lehetőségeket szeretnék ötvözni olyan fenntartható technológiákkal, mint a napenergia és a szélturbinák használata.

Az "archiborescencia" egy új kifejezés, amely az architecture (építészet) és arborescence (fa alakú növekedés) szavak kombinációja. Építészeti vezérmotívuma: "Alakítsuk át a várost ökoszisztémává, a városrészeket erdőkké és az épületeket belakott fákká".

Az épületegyüttest egy iskola helyére tervezték Lille városában. A telek összesen 14 465 m2 területű, és a lakóházak mellett szállodának, irodaépületeknek, sportlétesítményeknek és kiskereskedelmi egységeknek is otthont adna.

Vincent Callebaut szándéka a terület beépítése faszerkezetű épületekkel, erős növényi és vízi jellegzetességgel, tükrözve az ökoszisztéma kollektív jellegét, amelyet mindig is a biológiai sokféleség jellemzett. A tervezők Lille számára kettős zöld és kék mérföldkövet kínálnak városi keretek között.

A dinamikus termikus szimulációnak (DTS) köszönhetően a megvalósított bio alapú anyagok teljesítménye, valamint a bioklimatikus tervezési lehetőségek és a megújuló energiák integrálása révén most először nyílik lehetőség egy európai nagyvárosban olyan épület megvalósítására, amely megszerezheti az E+C- címke E4 szintjét. Az E+C- (Positive Energy Building and Carbon Reduction Building) címke lényege, hogy az épület többlet energiát termel, emellett pedig csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A tervek szerint alapvetően CLT-t használnának az építkezéshez. A CLT gyártási folyamata sokkal kevesebb energiát igényel, mint a beton vagy az acél, ráadásul nem termel üvegházhatású gázokat. Egyetlen tonna beton előállítása 2,42 tonna CO2, egy tonna acél előállítása 0,938 tonna CO2 kibocsátását eredményezi. Tűz esetén a fa lassan ég, nem bocsát ki mérgező füstöt, 250-szer lassabban adja át a hőt, mint az olvadó acél, és tízszer lassabban, mint a beton, amely a lángok hatására megreped.

A területen az esővizet is gyűjteni fogják, és elsősorban öntözésre, és a WC-k öblítésére használnak majd. Ezenkívül a tetőkön kerteket alakítanak ki, ahol zöldség- és gyümölcstermesztés folyik majd. Az épületek szigetelését természetes anyagokkal oldják meg, például szalmát és kendert használnak. A lakások szellőztetése természetesen úton történne, a napelemek és szélturbinák pedig egy hidrogén alapú elektromos tárolóhoz lennének kapcsolva. A cél, hogy az Archiborescence több energiát termeljen, mint amennyire szüksége van. 

Forrás: TervLap

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.