FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-05

Nincs jövő erdő nélkül - közeleg az Erdők Világnapja 2021.

Erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez az idei Erdők Világnapja mottója. Miért került ez a téma a 2021-es ünnepségek középpontjába?

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Azért ez az idei téma, mert 2021-ben indul az ökoszisztémák helyreállításának évtizede, melyet az ENSZ Közgyűlése hirdetett meg azzal a céllal, hogy nemzetközi összefogásra buzdítson a további pusztulás megelőzése és visszafordítása céljából, ezzel is segítve a 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési célok elérését.

 

 

Nem kis feladatról van szó, mert mára a vizi és szárazföldi ökoszisztémák jelentős része károsodott. Az IPBES 2019-es jelentése szerint a földterületek 75%-a degradálódott, és ha a jelenlegi tendenciák folytatódnának, 2050-re ez az érték 95%-ra emelkedne. A degradáció már ma is 3.2 milliárd embert érint és a további növekedés százmilliókat kényszerítene otthonuk elhagyására és soha nem látott katasztrófákhoz vezetne.

Amíg a tengeri ökoszisztémák esetén a degradáció fő oka a túlhasználat, addig a szárazföldön és az édesvizi élőhelyeken a földhasználat változása okozta a legnagyobb károkat az elmúlt 50 évben. Erdők esetében ezt elsősorban a mezőgazdasági területek növekedése testesíti meg, jelentős szerepet játszva abban, hogy még az elmúlt tíz évben is, a csökkenés ütemének jelentős lassulása mellett, évi 4.7 millió hektár erdő (Magyarország összes erdejének 2,5-szerese) tűnt el évente a Föld felszínéről.

 

 

Van tehát min változtatni és van honnan felépülni, mert a jelenlegi helyzetben már nem elég a degradáció megállítása, a káros folyamatokat vissza kell fordítani, amíg még lehet. Az erdők szerepéről és hasznáról addig kell beszélnünk, amíg mindenki számára világos nem lesz, hogy 7,2 milliárd emberrel a Földön minden, a természettel kapcsolatos döntés egyúttal döntés a jövőről. Az Erdők Világnapja pedig ünnepi alkalom arra, hogy elmondhassuk mindenkinek, miért nincs jövő erdő nélkül. Éljünk vele!

Ehhez kíván támogatást nyújtani a FAO honlapja.

Szerző: Csóka Péter
Fotó és film: FAO
Forrás: OEE

Észrevétel:

 

Ha szabad megjegyezni, Európában, ezen belül Magyarországon azért nem így áll a helyzet. A FAO földünk összes erdejével foglalkozik, s e téren valóban vannak különböző problémák, így degradáció, káros folyamatok, pusztítás, a vízi és szárazföldi ökoszisztémák jelentős része károsodott, s tudjuk: szárazföldön és az édesvízi élőhelyeken a földhasználat változása okozta a legnagyobb károkat az elmúlt 50 évben.

Az ezzel kapcsolatban Magyarországon és általában az Európában megjelenő híradásban azért nagyon fontos megemlíteni, hogy mindez nem igaz Európában, ahol e folyamatok ellenkezője az igaz, az immár több mint egy évszázada érvényes tartamos (fenntartható) erdőgazdálkodási előírások (jogszabályok) és gyakorlat által.

Erről részletesen olvashatunk sok adattal itt: Európa erdeje egyre több, itt pedig közérthetőbben is elmagyarázzák ugyanezt: Európai Erdők állapota 2020 jelentés. A világ más részein pedig pl.: A globális erdőirtások legfőbb oka a marhatenyésztés. Tovább keresgélve persze a téma szakirodalma óriási Európára, annak országaira és föld más vidékeire vonatkozóan is.

Észrevétel: Mőcsényi Miklós

Kapcsolódó:

 

FAO fotópályázat az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából

FAO fotópályázat: Ünnepeljen egy fát, amely jobbá teszi közérzetét! A fotópályázat beküldési határideje: 2021. március 12. (FATÁJ 2021. 02. 16.)

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.