FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-11

Ellopják a brazil esőerdőket

A brazil esőerdők egy részét illegálisan árusítják a Facebookon, hívta fel a figyelmet a BBC. Az eladásra kínált területek között természetvédelmi területek és indián törzsek földjei is szerepelnek. A facebookon található hirdetések némelyike ezer focipályányi esőerdőt kínál.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Kayapó indiánok tiltakoznak egy országút elfoglalásával a brazíliai Novo Progresso közelében 2020. auguszts 17-én   -   Szerzői jogok: Andre Penner/Copyright 2020 The Associated Press

A Facebook "együttműködik a helyi hatóságokkal", de önállóan nem akadályozza az esőerdők kereskedelmét. A cég azt írta a BBC megkeresésére, hogy "a vevő és az eladó felelőssége betartani a törvényeket".

Az őslakosok és a természetvédő aktivisták szerint ez kevés.

"A területfoglalók annyira pofátlanok, hogy már a Facebookon hirdetik a törvénytelen üzleteket" - mondta Ivaneide Bandeira, a Kanindé nevű civil szervezet vezetője.

Ha valaki beírja a Facebook marketplace keresőjébe az erdő vagy a faanyag portugál megfelelőjét, és a találatokat Amazónia területére szűkíti, több találatot is kap. Egyes hirdetések műholdfelvételeket és GPS-koordinátákat is tartalmaznak.


Kayapó indiánok fürdenek egy erdei tóban a brazíliai Pará államban 2020. augusztus 19-én - Fotó: Andre Penner/Copyright 2020 The Associated Press

Az eladók egy része elismeri, hogy nincs iratuk az erdőségek tulajdonjogáról, ami a brazil törvények szerint igazolhatná a birtokot.

A kereskedelem azonban így is működik, a faipar és az állattenyésztés részéről nagy igény van a kivágható fára és az utána maradó földterületekre.

Egy rejtett kamerával készített felvétel szerint egy eladó azt mondta, "kizárt, hogy a hatóságok bármit ellenőrizzenek", miközben egy általa felégetett esőerdő területén lépdelt. A gazdálkodásra ilyen módon előkészített földet az eredeti ár háromszorosáért kínálja.

A BBC másik négy eladóval is találkozott. Egyikük azt mondta "nem állítja, hogy néha nem járnak a területen bennszülöttek", a valóságban az általa árult terület egy nagyjából 200 fős törzs élőhelye és vadászterülete.


Felperzselt erdő a Pará állambeli Novo Progresso környékén 2020. augusztus 23-án - Fotó: Andre Penner/Copyright 2020 The Associated Press

A rezervátum földjét áruló Alvim Souza Alves azt is elmondta a találkozón, hogy erőteljesen lobbizik azért, hogy legalizálják a hamis adásvételi szerződéssel birtokba vett földek tulajdonjogát. Módszere, hogy kivágja vagy felégeti az erdőket, így az "már nem szorul védelemre". A BBC stábja eljutott a felégetett területek legalizálásában érintett kongresszusi képviselőhöz, aki a farmerek és a hatóságok közötti találkozókat szervezte. Colonel Chrisóstomo azt mondta, neki "nem mondták, hogy a földekhez illegális úton jutottak", ezért ő tiszta lelkiismerettel működött közre a földek legalizálásában.

 

A BBC megkereste a brazil környezetvédelmi minisztert is. Ricardo Salles szerint az ország kormánya nem tűri a bűnözést. A kormányzat azonban 40 százalékkal csökkentette az erdőőri feladatokat ellátó Ibama költségvetését.

 

A Facebook szerint számukra túl bonyolult lenne kiszűrni az illegális földszerzők hirdetéseit, a törvénytelenségeket a helyi hatóságoknak kell megoldaniuk.

Forrás: EURONEWS

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.