FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-21

Erdei kálvária Petőfiszálláson

Az országban egyedülálló erdei kálvária létesítésébe fogott dr. Gácsi Zsolt erdőmérnök. A Petőfiszállás határában található nyolchektáros erdőben a Rózsafüzéres kálvária megvalósítása a napokban kezdődött el, és előreláthatólag ősztől várja majd a látogatókat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Fotó: Vajda Piroska

 

- Az erdőnek számos rendeltetése van. Nem csak a faanyagtermelést szolgálja, védelmi funkciója is van. A fa megvédi a talajt, a településeket pedig óvja a zajtól és a portól. Ugyanakkor az erdő a társadalom közösségeinek nyújt ingyenes kikapcsolódást, feltöltődési lehetőséget. Az erdő ezen közjóléti funkcióit pályázati forrásokkal is támogatja az Európai Unió. Az erdei kálvária mintegy 50 millió forintos költségvetését 80 százalékban az Unió, 20 százalékban pedig a területen gazdálkodó Kiskunsági Erdő-Gazda Kft. állja - tájékoztatta hírportálunkat [a baon.hu-t] dr. Gácsi Zsolt.

Azt is elmondta, hogy szintén pályázati támogatásból készült el öt évvel ezelőtt ugyanebben a homoki akácos erdőben egy kilátó, amely a környék érdekes növényeit - az akácot, a bodzát, a zamatos turbolyát és a vérehulló fecskefüvet - is bemutatja. Ahogy a látogató halad felfelé a kilátóban, minden fordulónál egy-egy növényt ismerhet meg. Ugyanakkor olvashat a Magyar Pálos Rendről és a szentkúti kegyhelyről is.

Gácsi Zsolt arról is beszámolt, hogy sajnos a kilátót nem kímélik a vandálok, az említett tájékoztató táblákat rendre tönkreteszik, és a szemetelés is problémát jelent. Mindezek ellenére azért mert belevágni az erdei kálvária megvalósításába, mert a település polgármestere, Szász János ígéretet tett arra, hogy gondoskodik a közjóléti beruházás folyamatos felügyeletéről és Petőfiszállás jó gazdája lesz a területnek.

A kálvária részleteiről Gácsi Zsolt elmondta, hogy az erdei tanösvényekhez hasonlóan a kijelölt sétaútvonal két kilométeres lesz. Épült egy tízállásos biciklitároló, lesznek padok, asztalok, játszótér és toalett is.

A kálvária nemcsak attól lesz erdei, hogy a stációk egy erdei sétaútra lesznek felfűzve, hanem attól is, hogy minden egyes stáció más-más fafajból lesz kifaragva - részletezte az erdőmérnök.

 

Dr. Gácsi Zsolt a már elkészült biciklitárolókat mutatja, háttérben a kilátó és a kálvária kapuja. (Fotó: Vajda Piroska)

 

A Pálosszentkúti Erdei Kálvária abban is különbözni fog a legtöbb kálváriától, hogy nem a szokásos tizennégy stációból áll. Itt tízállomásos, úgynevezett Rózsafüzéres kálvária készül, melynek faragott faszobrai az úgynevezett fájdalmas és örvendetes rózsafüzér 5-5 titkát jelenítik meg. A sétálók részletes tájékoztatást olvashatnak majd a stációkról, illetve arról a fáról is, amiből azt kifaragták. A felhasznált fafajokat metszetek formájában is megszemlélhetik majd az érdeklődők. A kálvária arculatterve Sprok Antal keze munkáját dicséri. A stációkat a tervek szerint Eőry Krisztián fafaragó készíti el.

Gácsi Zsolt arra a különleges kapura is felhívta a figyelmet, ami az erdei kálvária bejáratát jelképezi.

Ez a kapu olyan, mint egy híd, ami a híres polihisztor, Leonardo da Vinci tervei alapján készült.

Megépítéséhez csak egyenes fadarabokra van szükség, a hidat saját szerkezete tartja össze mindenféle rögzítés nélkül. Ezt csupán azért csavarozták össze, hogy ne tudják ellopni - vázolta az erdőmérnök, aki arról is tájékoztatott, hogy A vidd magaddal a szemetedet! országos akcióhoz csatlakozva nem helyeznek ki kukákat az erdőben. A szemét elszállítása ugyanis jelentős költséggel és környezetszennyezéssel jár. A szemléletformáló kezdeményezés lényege, hogy a kirándulók a magukkal vitt és feleslegessé vált vizes palackot, szalvétát és egyéb dolgaikat ne dobják el, hanem vigyék haza. Erre táblák is figyelmeztetik majd a látogatókat. Azért sem lesznek a kirándulóhelyen kukák, mert félő, hogy nem csak azok tennék oda a szemetet, akik kilátogattak az erdőbe - tette hozzá erdőmérnök.

 

Dr. Gácsi Zsolt a készülő játszóteret mutatja. (Fotó: Vajda Piroska)

 

A kezdeményezést támogatja a helyi önkormányzat, a Magyar Pálos Rend, valamint a térség országgyűlési képviselője, Lezsák Sándor is. Szász János polgármester hírportálunknak elmondta, az épülő erdei kálvária Petőfiszállás turisztikai attrakcióinak újabb állomása lesz. Az új létesítményt örömmel fogadták, hiszen a pálosszentkúti zarándokhely mellett bővíti az idelátogatók kikapcsolódási lehetőségeit. Az önkormányzat a kálváriához vezető földutak rendbetételével és közvilágítás kiépítésével segíti a beruházást.

Forrás: baon.hu

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.