|
|||||||||
FATÁJ archívum:
FATÁJ-online
|
2021-04-10
Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 69., 2021/15. adás
A Hazaivadász "Erdei utakon Reviczky Gáborral" sorozatának a 69. azaz 2021/15. adása látható az alábbiakban.
Közjóléti fejlesztések a Nagyréten (4:37) Budapest egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a II. kerületben található hűvösvölgyi Nagyrét, amelynek soron következő ökoturisztikai fejlesztését a Pilisi Parkerdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen végzi. A közel 30 millió forintos beruházás nyomán tematikus játszótérrel és szabadtéri fitneszparkkal is gazdagodik a terület, amit az ide látogatók előreláthatólag április végén vehetnek majd birtokukba.
A soproni erdészhallgatók viselete - a walden jelentősége (9:23) Selmecbánya - a Trianon előtti Magyarországon - a bányászati és az erdészeti oktatás bölcsője volt. Nemcsak a szakoktatás, hanem a diákhagyományok tekintetében is jelentős szerepet játszott. 1919-ben azonban az Alma mater költözésre kényszerült. A selmeci Akadémia szellemi és kulturális központja Sopron városa lett. A leghűségesebb város utcáin megjelenő főiskolai hallgatók ruházatukkal is kitűntek a polgári lakosság közül.
Erdő Ernő bácsi meséi - Kik azok az erdészek? (1:00) Az erdészek olyan emberek, akik óvják az erdő növényeit és állatait, hogy azok nyugalomban élhessenek. Nekik köszönhetjük, ha az erdőben rend, és - főleg a szemetelésre külön kitérve - tisztaság van.
Sárréti formák, színek és élővilág (3:00) Ahogy a mindennapi, embereket, kultúránkat, eseményeinket ábrázoló operatőri munkában, úgy a természetfilmes életében is vannak jobb és rosszabb képek, kötelező gyakorlatok és Isten áldotta pillanatok, melyekre élete végéig emlékezik alkotójuk. Van, hogy sikerül olyan rejteket találni, olyan szélirányt elcsípni, amikor minden tökéletesen sikerül, sőt még a kép hangulata, szerkezete is szinte sugallja a lényeget.
Gasztro percek - Borsos tokány (7:05) Vöröshagymát sertészsíron megpirítjuk, majd rárakjuk a tokányra felvágott marhahúst. Az ízesítés sóval, a fűszerezés borssal történik. Szakaszos párolást követően, a végén paradicsompüré kerül bele. Akkor jó, ha tartalmas szaftot kapunk, és rozsdabarna színe van. Köretként adhatunk hozzá sós burgonyát és kifőtt tésztát!
A teljes adás (26:00): - Közjóléti fejlesztések a Nagyréten - A soproni erdészhallgatók viselete - a walden jelentősége - Erdő Ernő bácsi meséi - Kik azok az erdészek? - Sárréti formák, színek és élővilág - Gasztro percek - Borsos tokány
Forrás: Hazaivadász
|
| |||||||
|