FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-11

Újabb hír az átlátszó fáról

Berobbanhat az építőiparba az átlátszó fa. A fa átlátszóvá tételével már évek óta kísérleteznek a tudósok, hiszen fenntartható és megújuló forrásból származó alternatívája lehetne az üvegnek. Most pedig úgy tűnik, hogy feltaláltak egy olyan módszert, ami megvalósítható és kivitelezhető lehet hosszútávon is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A kép forrása a témát leíró angol nyelvű cikk.

 

Mi gátolja a fény útját?

Az ok, amiért nem látunk át a fákon, az a cellulóz és a lignin összetevők kombinációjából ered. A lignin elnyeli a fényt és a kromoform molekulavegyületek jelenléte az anyagban pedig barna színűvé teszi a fát. A fában lévő üreges csőszerű rostok pedig, amelyek főként cellulózt tartalmaznak, tovább szórják a fényt, mellyel szintén csökkentik az anyag átlátszóságát.

 

Kísérletek az átalakításra

A kísérletezések során először a lignint távolították el teljesen, melyet gyantával helyettesítettek, azonban ehhez a folyamathoz rendkívül sok, környezetre káros vegyszerre volt szükség, mellyel jelentősen gyengítették az anyag szerkezetét. Azonban a Marylandi Egyetem kutatói rájöttek, hogy egy egyszerű vegyszerrel, a hidrogén-peroxiddal - amit általában a haj szőkítéséhez szoktak használni - meg tudják változtatni a kromoformok szerkezetét Így már nem nyelik el a fényt és ezáltal nem is adnak színt a fának. Tehát csak ráecsetelik a fára a hidrogén-peroxidot, melyet fény segítségével aktiválnak, és végeredményként egy ragyogó fehér, úgymond "kiszőkített" fát kapnak. Egyébként ez a módszer már jól ismert, hiszen a papírgyártáshoz is ezt használják, és ez az egyik oka annak, hogy a papír ilyen ragyogóan fehér.

A másik ok, amiért ennyire vakítóan fehérnek látjuk a papírt, az az, hogy a fa üreges cellulózszálai szétszórják a fényt. Azonban hogyha ezeket a szálakat megtöltik gyantával, akkor csökken a fényszóródás, és lehetővé válik, hogy a fény áthaladjon az anyagon, így átlátszóvá téve azt, miközben egyébként megőrzi az eredeti mechanikai tulajdonságait.

Így jutunk el tehát oda, hogy ablakokat lehessen készíteni fából. A módszert még optimalizálni kell, hogy be lehessen építeni azt egy iparilag automatizált folyamatba, de amint ez megtörténik, úgy robbanthat be az építőiparba ez az innovatív megoldás.

Forrás: mandiner.hu
A cikk szerzője: Blősz Dalma

A fenti forrása: Transparent wood is coming, and it could make an energy-efficient alternative to glass

Ebből a cikkből érhető el annak az új tanulmánynak a kapcsolója, ahol a kitatási részleteket is el lehet olvasni, persze angolul. Meg a cikkben a témával kapcsolatban néhény más érdekes, hasznos kapcsoló is van.

 

Kapcsolódó:

 

Optikai kábel fából FATÁJ 2021-03-14

Metil-cellulózból készítettek tartós optikai kábelt a finnországi Aalto Egyetemen.

Átlátszó fa hatékony előállítását kutatják FATÁJ 2021-02-17

A New Scientist ír arról, hogy öles léptekkel haladnak előre az átlátszó fával történő kísérletezések, és egyre jobb eredményeket sikerül elérni, így egyre közelebb lehet, hogy fával helyettesítsük az üvegeket az ablakokban, ennek pedig az épületszigetelés és az energiahatékonyság terén lehet majd nagy jelentősége.

Feltalálták az átlátszó fát FATÁJ 2016-04-08

Svéd kutatók teljesen új módját találták a fa alkalmazásának: átlátszóvá tették. A jövőben ez az anyag erős, és sokkal környezetkímélőbb helyettesítője lehet a műanyagoknak vagy az üvegnek. Lars Berglund, a KTH Royal Institute of Technology kutatója szerint az építészek máris érdeklődnek az anyag iránt.

Amikor a fa erősebb, mint az acél! FATÁJ 2012-09-05

Nanotechnológia: A világ új slágeranyaga a gallyakból is előállítható kristályos cellulóz A New Scientist múlt heti számában ismertetett világújdonságnak számító csodaanyag könnyű, erős, ráadásul vezeti az áramot. És a fa, amiből előállítható, szinte bárhol megtalálható a környezetünkben.

Szerk: MM

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.