FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-16

Egzóta fa alapanyagok - Framire

A framiré egyike a legjobb szerkezeti fáknak, és csakúgy mint a limbát, tömörfaként külső és belső építésre is használják, ilyen tekintetben Olaszországban és Angliában nyert jelentős teret. Hangszerek készítésére, de betonzsaluk vagy vagonok gyártására is jó. (Rovatunk támogatója: Zol-Gém Kft.)

Megosztás Megosztás a Facebook-on

ELŐFORDULÁSA

Az itt bemutatásra kerülő framiré (Terminalia ivorensis) további kereskedelmi nevei: Libériában deohr, Elefántcsontparton agru, Ghánában emeri és idigbo, Nigériában szintén idigbo és fekete afara, itt a "fekete" nem a fára, hanem a kéregre vonatkozik. További, bennszülöttek által használt nevek: bajii, bassi, bona, cauri, onidjo, kokango, m'boti, treme - treme néven Amerika importálja -, és lidia. A teljesség kedvéért megjegyzendő, hogy Nyugat-Afrikában még egyéb terminalia-fajok is vannak, így pl. a t. macroptera és t. taxiflora Nigériában, vagy a t. altissima, mely utóbbi nagyon hasonlít a t. superba-ra, és esetenként fraké néven kerül piacra. A főként Németország által importált limba (terminalia superba) megnevezései az afrikai nyelvhasználatban a következők: Elefántcsontparton fraké, Nigériában fehér afara, Egyenlítői- Guineában és Kongóban limbo.

 

A framiré a guineai örökzöld nedves erdők és szavannák tipikus lombhullató fája. Termőterületei Guineától egészen Kamerunig terjednek. Előfordulása különösen Elefántcsontpartra, valamint Ghánára és Dél-Nigériára koncentrálódik. Nem ritkán a másodlagos (szekundér) erdőkben is megtalálható.

 

FA(NÖVÉNY)LEÍRÁSA

Ez egy többnyire egyenes és hengeres növésű fa, erős gyökérfők nélkül, az esős és száraz évszakoktól függően hullatja lombját, tekintélyes, 50 m magasságig nő. Az aszimmetrikus (keresztmetszetben csillagszerű) növésű törzsek 30 m-ig is ágmentesek lehetnek. A kivágásra érett fák átmérője 60-100 cm. Az idősebb és erősebb fák a törzsfelfutásnál hajlamosak a belső korhadásra, ezért a döntést egy-két méterrel magasabban célszerű elvégezni. Idősebb fák esetében a szabad geszt merev törékenysége nem ritka, váltakozóan csavart növés is előfordul. A kéreg csak 1-2 cm vastag, sötétbarna és hosszában barázdált. A bennszülöttek a kéreg levéből egy sárga, gyógyhatású tinktúrát állítanak elő. Az utóbbi években a framiré ültetvényes termesztése is sikeresnek bizonyult.

FA(ANYAG)LEÍRÁSA

A keskeny (többnyire 5 cm, ritkábban 10 cm vastagságig terjedő), sárgás szijács nem nagyon feltűnően válik el a jobban halvány fakó zöld - sárgás geszttől. Ez utóbbi később sárgára, világos sárgásbarnára sötétedik be. A gesztben - különösen az elefántcsontparti és ghánai származékok esetében - alkalmanként előfordulhatnak 0,5 mm széles barna csíkok, melyek furnérnak való feldolgozáskor nem igazán kívánatosak. A többi származék is kifejezetten szép rajzolatú, és szívesen dolgozzák fel furnérként. A számos, nagy és ovális pórus egyesével vagy párosával szétszórt-gyűrűs elrendeződésű, részben elzáródottak, és homlokmetszetben jól felismerhetőek.

A jól kivehető évgyűrűhatárokon sűrűsödnek, így minden vágásirányban jól megkülönböztethetőek. Hosszmetszetben a tracheák jól kivehető, többnyire csavart pórusbarázdáknak látszanak. A tracheákat csak mikroszkóppal felismerhető parenchymális tárolósejtek veszik körül világos, keskeny gyűrűkben, miáltal a pórusperem színezetet kap. A nagyon finom, részben csavart bélsugarak a fa képét csak kevéssé befolyásolják, radiális metszetben alig észrevehető alsó tükröt képeznek. A framiré a limbától a tangenciális, pórusokhoz kapcsolódó parenchyma szalag részek hiánya miatt is különbözik. Általánosságban a framiré egy egyszerű, egyenes rostú fa, közepesen durva struktúrával. Nyerssűrűsége (Q12) 0,5-0,6 g/cm3 k özött m ozog, a berakodási súlyt mintegy 780 kg/m3-rel lehet számolni. Az átlagos térfogat-zsugorodás (ßv) 9,9% (ßt=5,5%, ßr=3,7%).

 

FELDOLGOZÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA

Ennek a közepesen kemény, átlagos nehézségű, homogén és nyugodtan nőtt fának - a tölgyhöz (quercus robur) hasonlóan - jók a mechanikai szilárdsági tulajdonságai, bár puhább, és kevésbé ütésálló. Könnyen hasítható. A framiré természetesen és kamrában is jól szárítható, fűrészáruként és furnérként csak kevéssé vetemedik. A nagyobb méretű rönkök ezzel szemben hajlamosak a szijács és geszt közötti gyűrűs szétválásra. Fűrészáru esetén ajánlott a végek kis deszkákkal történő összeszegelése, a homlokrepedések megakadályozása miatt. A szijács meglehetősen hajlamos a kékgomba, valamint a lyctus- és termeszfertőzésre, ezért döntés után az exportáru azonnali védőkezelése szükséges. Raktározás esetén gondosság és folyamatos ellenőrzés ajánlott. Kézi és gépi megmunkálása nem okoz különösebb gondokat, az élek csak mérsékelten kopnak.

A framiré jól enyvezhető, felületkezelhetősége is jó. Ahhoz, hogy jellegzetes kinézetét megőrizze, natúr kezelés szükséges. A framiré jól festhető, külső alkalmazásra átlátszó lakkok ajánlottak, a lazúrok is beváltak. Belül pácok, lakkok, színtelen lazúrok vagy folyékony viaszok is használhatók. Hántoló vagy késelő furnér előállítása esetén a limbához hasonlóan viselkedik, de a nedves furnért azonnal szárítani kell. A csavarozott, szegelt vagy csapolt kötések könnyen létrehozhatóak és jól tartanak. Ezzel együtt a vastartalmú fémekkel történő érintkezés korróziós foltokat okozhat, ezért pl. konyhai felhasználásra nem alkalmas. A friss fa sárgára színeződik, a nedves furnért azonnal szárítani kell. A framiré egyike a legjobb szerkezeti fáknak, és csakúgy mint a limbát, tömörfaként külső és belső építésre is használják, ilyen tekintetben Angliában és Olaszországban nyert jelentős teret. Hangszerek készítésére, de betonzsaluk vagy vagonok gyártására is jó.

_
Framire / Black limba

ÜLTETVÉNYGAZDÁLKODÁS

A helyi igények kielégítésére a framirét eredményesen termesztik ültetvényes formában az egész Nyugati-parton. Az ültetvények kiterjedése mintegy 80 000 ha-ra becsülhető, ám ez folyamatosan növekszik.

 

KÜLKERESKEDELEM

Az európai import jelentős, bár a felhasználása országonként igen eltérő. Ghánából tiltott a rönkfa exportja. Átlag 60-70 cm átmérővel, 5 m-től felfelé szállítják.

 

Írások egzóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrikai ébenfa

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Amerikai hárs

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Durian

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Essessang

Egzóta fa alapanyagok - Fekete cseresznye

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Füge/Ficus

Egzóta fa alapanyagok - Gingko

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Gmelina

Egzóta fa alapanyagok - Gyapotfa

Egzóta fa alapanyagok - Huynh

Egzóta fa alapanyagok - Jarrah

Egzóta fa alapanyagok - Kanazo

Egzóta fa alapanyagok - Karibi fenyő

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Kempas

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Mecrussé

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Moabi

Egzóta fa alapanyagok - Muhugu

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Ostorfa

Egzóta fa alapanyagok - Ovengkol

Egzóta fa alapanyagok - Paldao

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Rengas

Egzóta fa alapanyagok - Sen

Egzóta fa alapanyagok - Szasszafrász babérfa

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

Egzóta fa alapanyagok - Tulipánfa

Egzóta fa alapanyagok - Vajdió

Egzóta fa alapanyagok - Wengé

 

20 éves a Zol-Gém Kft. (2013-09-18)

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

Az írás megjelent a Magyar Asztalos 2014/11. számában.

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.