|
|||||||||
FATÁJ archívum:
FATÁJ-online
|
2021-04-17
Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 70., 2021/16. adás
A Vadmacska Fajmegőrzési Program jelentősége (6:59) A vadmacska 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle. A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. idén márciusában közösen együttműködve indította el a Vadmacska Fajmegőrzési Programot. A kezdeményezés a "tisztavérű" vadmacskák fennmaradását kívánja elősegíteni a főváros térségében.
Nemzeti Kincsünk az Erdő - Védelem és gazdálkodás (2:00) Magyarország közel 10 milliós lakosságának ellátásához sok faanyagra van szükség. Nemcsak a fűtéshez kell fa, hanem a házak tetőszerkezetéhez, a bútorokhoz és számtalan más egyébhez is fontos ez a nyersanyag. Kitermeléséhez és hasznosításához megfelelő gazdálkodásra van szükség.
Nyíló természet április idusán (3:18) Április közepe mozgalmas időszak a fácánok számára. A fácánkakasok eddigre már kijelölték és elfoglalták territóriumukat, lelkesen várják, hogy a tojók területükre érkezzenek, hiszen most van itt a megtermékenyítési időszak (.) Dámszarvasainknál még tart az agancshullajtási periódus, ennélfogva a legfurcsább felemás szarvasokat ekkor láthatjuk erdőségeinkben. Bár még épphogy csak véget ért a tél, s korai még az őszi barcogásról beszélni.
Erdő Ernő bácsi meséi - Miért van kérge a fáknak? (1:00) A fának a kéreg olyan, mint az embereknél a bőrfelszín. Szükség van rá, hisz megvédi a fát a kiszáradástól, a külső sérülésektől, az élősködő gombáktól és a rendkívüli hidegtől is.
Közjóléti beruházás a Soproni Parkerdőben (4:00) A Tanulmányi Erdőgazdaság Soproni Parkerdeje hazánk egyik kiemelten kedvelt turista célpontja. Nem véletlen, hogy a gazdaság folyamatosan bővíti közjóléti fejlesztéseit. Az Erdő Háza Ökoturisztikai Központ többek között a Soproni Parkerdő élővilágát mutatja be, de az évtizedekig itt működő határőrség története is teret kap majd. Létrejön többek között egy vadaspark is, melyet cölöpökön álló fahídon sétálva lehet majd bebarangolni.
Gasztro percek - Rakott, gombás, paprikás csirkecomb (7:47) Egy pörkölt alapot készítése után, ebben pároljuk az apró kockára vágott csirkecombot, majd később gombát és tejfölt hozzáadva ízesítjük. Ezután összekeverjük a megfőzött lebbencs tésztával, majd kizsírozott, zsemlemorzsázott tepsibe helyezzük. Felkarikázott paradicsomot, paprikát és mozzarellát teszünk rá. Tejföllel megkenve sütőbe helyezzük, majd készre sütés után tálaljuk.
A teljes adás (26:00): - A Vadmacska Fajmegőrzési Program jelentősége - Nemzeti Kincsünk az Erdő - Védelem és gazdálkodás - Nyíló természet április idusán - Erdő Ernő bácsi meséi - Miért van kérge a fáknak? - Közjóléti beruházás a Soproni Parkerdőben - Gasztro percek - Rakott, gombás, paprikás csirkecomb
Forrás: Hazaivadász
|
| |||||||
|