|
|||||||||
FATÁJ archívum:
FATÁJ-online
|
2021-04-24
Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 71., 2021/17. adás
Óriások erdejéből - monumentális emlékmű készül... (9:43) Történetünk 5 évvel ezzel kezdődött, amikor a közeli Sóly község határában sajnálatos módon kidőlt a korábban felállított, monumentális Szent István Kard. A Bakonybéli Erdészet azonnali segítséget nyújtott, hiszen a területükről származó vörösfenyő-óriás felajánlásával biztosította az emlékmű újbóli megalkotásának lehetőségét. A világ- és Európa-bajnok vívók örömmel vettek részt "Az Első Kardvágás" ceremónián, amelyen elkezdődhetett a folyamat, melynek végeredményeként hamarosan Attila Kardja felavatásra kerül majd Sóly község határában.
Titokban meglesett erdei pillanatok (3:27) Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügyekhez c. költeményének kedves szereplőit természetfilmes ugyan ritkán örökíti meg, hiszen oly sok izgalmas, titokban meglesett őzzel, nyúllal, fácánnal, vaddisznóval készültünk erre a hétre, de a rügyek-keltette keltett hangulat visszavonhatatlanul jelzi: megérkezett a tavasz.
Tavaszi vadállomány a Nyíri Erdei Vadaskertben (3:41) A melegedő időjárás, a tavasz jelenléte már mindenki számára egyértelmű. A téli körülményekhez képest megváltozó erdei viszonyok a vadgazdálkodókat is új munkákra késztetik. Most a Nyíri Erdei Vadaskertbe látogatunk, ahol a helyi vadállomány helyzetéről tudhatunk meg többet.
Erdő Ernő bácsi meséi - Mi az az aljnövényzet? (1:00) A fák alatt található, a talajon lakó kicsiny növényeket hívjuk együttesen aljnövényzetnek. Ide tartoznak például a bokrok, virágok, gombák, mohák, páfrányok. Ezek a növények árnyékolják a földet, ezzel megvédve azt a kiszáradástól.
Gasztro percek - Velős, gombás szarvasragu dödöllével (7:15) Vaddisznó lapockát 2×2 cm-esre felvágjuk, majd a tisztított vöröshagyma kockát sertészsíron megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott tv paprikát és paradicsomot, teszünk bele babérlevelet. Ekkor kerül bele az előbb felkockázott hús. Szakaszos párolással, valamint fokhagyma, paradicsompüré, áfonyalekvár, vörösbor, szeletelt gomba és velő hozzáadásával készítjük. Emellett készül a dödölle is: 4-5 közepes nagyságú burgonyát apróra vágunk, megfőzünk, ezt követően összetörjük. Ízesítés és a liszt hozzáadása után a felhevített zsiradékban, két kanál segítségével formázva készre sütjük.
A teljes adás (26:00): - Óriások erdejéből - monumentális emlékmű készül... - Titokban meglesett erdei pillanatok - Tavaszi vadállomány a Nyíri Erdei Vadaskertben - Erdő Ernő bácsi meséi - Mi az az aljnövényzet? - Gasztro percek - Velős, gombás szarvasragu dödöllével
Forrás: Hazaivadász
|
| |||||||
|