FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-30

A kartonpapír és a babadoboz

A karton iránti globális kereslet növekszik - a finn babadoboz megmutatja, miért olyan népszerű, mint csomagolóanyag.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Csecsemő kelengye doboz: röviden babadoboz.

Érdekes ismeretterjesztő cikk, mely említést tesz a papír-karton gyártás piaci problémájáról: nagyobb mértékben csökken a papír igény, mint amennyire a kartonfogyasztás nő. 2019-2020-ben 10 millió tonna papír kapacitást kellett leállítani és a karton kapacitás csak 3,5 millió tonnával nőtt. Egyenlegben így 6,5 millió tonna volt a 2019-20-ban a papír-karton gyártás kapacitás csökkenése.

Meg persze a finn megoldást, mint jó példát mutatja a cikk a nemzetközi kitekintésbe ágyazva.

 


 

A doboz a gyermek első gyermekágyaként használható - a mellékelt matraccal és takaróval együtt. Fotó: Kela, Veikko Somerpuro

 

A kartongyártás 2021-ben is folyamatosan növekszik. Az online vállalkozásoknak kartonra van szükségük, az élelmiszeriparhoz pedig erős, jó minőségű csomagolásra van szükség. A hullámpapír kartonból készült doboz felhasználásával a legnagyobb innovációt azonban Finnországban körülbelül 80 évvel ezelőtt vezették be.

Az 1937-ben napvilágot látott finn babadoboz méltán tekinthető valóságos csomagolási újításnak. Jól összeválogatott dolgokat tartalmaz az újszülött és a család számára szükséges cikkekből: ruhák, takaró, fürdőlepedő, partedli stb.

Minden Finnországban született csecsemő családja megkapja a dobozt, ha úgy dönt. Másutt legalább 63 országban terjesztenek különféle születési dobozokat 91 különböző program keretében.

A babadoboz nem csupán doboz, tele dolgokkal. Sok országban a család talál benne információt a gyermek egészségével és nevelésével, valamint a reproduktív egészséggel kapcsolatban.

Finnországban a babadobozt 1937 óta osztják szét, kezdetben a szülők számára korlátozott eszközökkel. 1949-től kezdődően, a második világháború után minden újszülött családja megkapja. Először a "doboz" egy zománcozott gyerekkád volt, amelyet később hullámpapír kartonból készített dobozra cseréltek.

A babadoboz rendkívül fontos, különösen olyan szegény országokban, mint Finnország volt az 1930-as és 1940-es években. Egyrészt kiváló módszer arra, hogy ösztönözzük a hátrányos helyzetű szülőket, hogy regisztrálják gyermeküket az egészségügyi ellátás területén.

 

A finn babadoboz jól összeválogatott dolgokat tartalmaz az újszülött és a család számára szükséges cikkekből: ruhák, takaró, fürdőlepedő, partedli stb. Fotó: Kela, Veikko Somerpuro

 

A kereslet évente közel két százalékkal nő

 

A Tamperei Egyetem tanulmányt készített, amelyben 29 babadoboz programot kérdezett meg. Közülük 16-ban a doboz kartonból készül, amely masszív és biztonságos anyag. Ezek olyan tulajdonságok is, amelyeknek köszönhetően a karton iránti kereslet az elmúlt években magas számokat ért el.

Jenni Kärkkäinen

Jenni Kärkkäinen, az Afry tanácsadó cég igazgatója (csomagolás) a kartonpiacot a fogyasztói csomagolásban használt összecsukható kartonra és az iparban, a közlekedésben és az online vállalkozásokhoz hasonló cégeknél használt hullámkartonra osztja fel.

"Az összecsukható karton, a folyadék csomagoló karton és a papírpohárkarton piacának mérete évente körülbelül 45 millió tonna, és évente körülbelül két százalékkal nő. A hullámkarton piaca csak kissé kevésbé növekszik, de sokkal nagyobb mennyiségben állítják elő. Tavaly például 169 millió tonna volt a kereslet"- mondja Kärkkäinen.

Az online vásárlás növekedése fontos tényező a karton iránti megnövekedett kereslet mögött. "A karton iránti keresletet növelő másik tényező a környezeti értékeket hangsúlyozó jogszabály" - teszi hozzá Kärkkäinen.

Kärkkäinen azzal folytatja, hogy a karton csomagolás erős és jó védelmet nyújt a tartalom számára. Alapanyaga faalapú és így megújuló, újrahasznosítható és a legtöbb esetben újrahasznosításra kerül. Ha újrahasznosított helyett elsődleges rostból készül, garantáltan nem mérgező és biztonságos.

Az élelmiszerek csomagoláshoz a kartont még tovább kell fejleszteni, és a műanyagok továbbra is népszerűek e téren. "Ezért dolgoznak ki nagy lelkesedéssel különféle megoldásokat a karton csomagolás védőrétegéhez" - mondja Kärkkäinen.

 

 

A finn babadoboz megjelenését csomagolási szakemberek tervezték. Fotó: Kela

 

Az északi fenyőből masszív karton készül

 

Kärkkäinen hangsúlyozza különösen az északi fenyőből származó hosszú rost előnyeit. "Ebből a rostból masszív, mégis könnyű karton készül" - mondja.

Sokan úgy gondolják, hogy a karton csomagolás csak egyszer használható fel, de ennek nem kell így lennie. Jó példa erre a babadoboz. Sokféle célra, sőt évtizedekig használható.

Satu Härkönen

Kialakításának köszönhetően a doboz a gyermek első bölcsőjeként használható - a mellékelt matraccal és takaróval együtt. Ez nem lényegtelen: a dobozban a baba ugyanabban a szobában alhat, mint szülei, mégsem egy ágyban velük. Mindkét dolog csökkenti a hirtelen csecsemőhalál-szindróma vagy a gyermekágyban halálozás kockázatát.

A babadoboz programok középpontjában éppen a gyermekágyban halál elleni küzdelem áll. A tamperei egyetemi tanulmányban megkérdezett 29 program közül tíz igyekezett megakadályozni a gyermekágyban halálozást.

Az 1960-as évek eleje óta a finn babadobozt a Stora Enso kartonból készítette. 'Rendszerint a kartont és a dobozt nyomtatással együtt a Lahti üzemük csomagolóanyag részlegén készítjük el, de párszor valaki más nyerte el a szerződést a doboz tényleges elkészítésére. A doboz megjelenéséről az ügyfél, a Finn Társadalombiztosítási Intézet dönt."- mondja Satu Härkönen, a Stora Enso finnországi médiakapcsolatainak vezetője.

Eredetileg a doboz nagyon egyszerű volt, hozzáadott szín és nyomtatás nélkül. Manapság a megjelenést a csomagolás szakemberei tervezik, sőt a tervezésért versenyek is zajlottak.

 

Papírgyárakat állítanak át kartonra

 

A papír iránti globális kereslet csökkenése és az egyre növekvő karton iránti kereslet mellett az erdőipari vállalatok számára a piaci változásokhoz alkalmazkodás egyik módja az, hogy az üzemeket papírról karton gyártására alakítják át. Ez azonban nem elegendő az összes kieső papírtermelés pótlására.

Jenni Kärkkäinen elmondta, hogy 2019-ben és 2020-ban a grafikai nyomópapír globálisan leállított teljes termelési kapacitása tízmillió tonna volt. Ez nagyjából megegyezik 30 papírgép kapacitásával. Az átállásnak köszönhetően a globális kartongyártási kapacitás 2019-2020-ban 3,5 millió tonnával nőtt.

Példaként említve a Stora Enso a Varkaus és az Oulu papírgyárait kartonra állította át, miközben úgy döntött, hogy bezárja a Veitsiluoto (Kemi, Finnország északi része) és a Kvarnsveden (Borlänge, Közép-Svédország) papírgyárait. Az átállás nem minden esetben valósítható meg, és a döntést több tényező is befolyásolja.

"Általánosságban figyelembe kell venni az üzem átalakítás utáni költség versenyképességét, elhelyezkedését a piacokhoz viszonyítva, a tervezett termék piaci helyzetét, az üzem átalakításra alkalmasságát, valamint az alapanyagok elérhetőségét és árát" - mondja Kärkkäinen.

 

A baba doboz a legjobb alternatíva a leghátrányosabb helyzetű területeken

 

Finnországban 1949-ben a babadoboz jelentős pénzösszegnek, egy ipari munkás átlag havi bére egyharmadának felel meg. Manapság a családok választhatnak a doboz vagy 170 eurós pénzbeli juttatás között.

Gyakorlatilag minden első gyermekes anya a dobozt választja, sőt a több gyermeket nevelő családok közül is csak egyharmad választja a pénzt.

 

A finn babadoboz. Fotó: Kela

 

A legtöbb babadobozos programot alacsony vagy közepes jövedelmű országokban működtetik, például Finnországban 80 évvel ezelőtt. Néhány kivétel ez alól az Egyesült Királyság és Írország, ahol a babadoboz áttörést hozott, miután a BBC ennek erényeit magasztaló műsorokat sugárzott. Egyes amerikai államok, például Alaszka is futtatnak baba dobozos programokat.

Csakúgy, mint Finnországban az 1930-as években, a babadoboz-programok egyik célja, különösen a szegényebb országokban, annak biztosítása, hogy a gyermekeket és a gyermekes családokat az egészségügyi szolgálatok elérhessék. Finnországban a doboz átvételének feltétele továbbra is az, hogy az anya regisztráljon egy prenatális (szülés előtti) klinikára.

A babadobozok szintén nagy segítséget nyújthatnak katasztrófa sújtotta területeken. Ahol valaki természeti vagy egyéb katasztrófa következtében teljesen elvesztette otthonát, a babadoboz megmentheti az újszülött életét.

 

A babadobozoknak alkalmazkodniuk kell a helyi viszonyokhoz

 

Az egyéb támogatással és oktatással összekapcsolt babadobozos programokat számos különféle szerv működteti, a kis, nonprofit szövetségektől a nagy kormányzati szervezetekig. Az egyetemek nagyon aktívak a babadoboz programok kifejlesztetésében.

A legsikeresebb programok a helyi viszonyokhoz igazodnak. A helyi dimenzió kapcsolódik a doboz anyagához és tartalmához. Lehetőség szerint a legközelebb és legbiztonságosabb anyagokból kell előállítani azokat.

Ebben az értelemben természetes, hogy a finn doboz hullámkartonból készül, mint sok más országban.

A Tamperei Egyetem által megkérdezett 29 programból 16 kartondobozt használt, 20-ban pedig a dobozt bölcsőként lehetett használni. Egyéb felhasznált anyagok: a műanyag és a szövet voltak.

 

Veera Petäjä-t, a Finn Társadalombiztosítási Intézet koordinátorát megkérdezték ehhez a cikkhez.

 

Egérfészek egy dobozban a szerelmes levelekhez

A hullámpapír bébidoboz sokféle módon használható. Felsoroltuk a legnépszerűbbeket és a legváratlanabbakat.

- Gyerekágy az első babának, a következőnek és a következőnek, még mindig erős az unokák számára

- Macska vagy kutya ágy

- Doboz játékhoz vagy Lego téglához

- Téli ruhák tárolása

- A leendő újszülöttek számára félretett ruhák tárolása

- Játékautó, játékház, játékkocsi, babaház

- Különböző tárgyak tárolása pincében vagy tetőtérben

- Kincsesláda, amelyet gyermeke felnőttként is megtarthat - valahol a legjobb rajzok, ruhák és fényképek megőrzéséhez

- "Mindenre jó" doboz - az a doboz, amely minden otthonban megtalálható az összes kacathoz, amire csak szüksége lehet valamikor

- Költöztető doboz

- "Nem tudom, ellopták - biztos valakinek szüksége volt rá"

- Doboz a szerelmes leveleknek

- Egér fészek

Forrás: forest.fi
Írta: Hannes Mäntyranta
SzerkFord: MM

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.