FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-05

Az erdőből származó fa méltányos árat érdemel

Németország. Schirmbeck, a DFWR elnöke: "Felszólítom az erdőtulajdonosokat, hogy csak a piacnak megfelelő áron adják el fájukat!"

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Tekintettel a fűrészáru árának drasztikus emelkedésére és az erdőből származó fa aránytalanul alacsony áraira, a Német Erdészeti Tanács (DFWR) elnöke, Georg Schirmbeck felszólítja a németországi erdőtulajdonosokat, hogy a fájukat csak tisztességes áron adják el. "Nem lehet, hogy az erdőtulajdonosok hosszú ideje szenvednek a gyenge fapiactól, részben fizettek érte, és adófinanszírozott támogatási programokra van szükségük ahhoz, hogy az erdőt az éghajlatváltozáshoz igazítsák, hogy a jövőben is rendelkezésre tudják bocsátani a fa nyersanyagot. Másrészt a kereslet nagyon magas, és a fűrészáru piaci árai meredeken emelkedtek, de akik erdővel rendelkeznek, hozzájuk ennek hatása egyszerűen nem jut el "- hangsúlyozza Schirmbeck.

Az év eleje óta a fűrészáru ára gyors ütemben emelkedik, többek között azért, mert sok fát exportálnak az USA-ba, de Kínába is, és az építőipar Németországban is nagyon jól megy. A fűrészáru értéke megnőtt, a feldolgozók ára pedig csaknem megduplázódott. Még 100 és 300 százalék közötti áremelkedés sem ritka a palló, a deszka és a gerenda esetén. A fűrészipar és a fakereskedelem a jelenlegi helyzetben többlet bevételt hoz, amelyet nem adnak át az erdőtulajdonosoknak. Az erdőtulajdonosok és az erdőgazdálkodók ezért méltányos árat követelnek az értékes fanyersanyagért. "Minden erdőtulajdonos szabadon választhat, hogy kitermeli-e a fát vagy állva hagyja, ha az árak nem megfelelőek" - hangsúlyozza Schirmbeck.

A piachoz igazított faárak különösen most segítenek megőrizni az erdőt és funkcióit a társadalom számára, és alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz. Ennek fényében a fűrészüzemnek és a faiparnak is alapvető érdekének kell lennie, hogy az erdőtulajdonosok ma és a jövőben is képesek legyenek az erdőgazdálkodni.

A németországi erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók 13 milliárd eurós kárt szenvedtek az elmúlt három évben, amint azt a DFWR nemrégiben publikált tanulmánya mutatja. A szövetségi és az állami támogatási programok legfeljebb 1,5 milliárd euróval csak azoknak a költségeknek a töredékét fedezik, amelyek az erdő éghajlati kárainak orvoslásához, az erdő újraerdősítéséhez és az erdők éghajlatváltozáshoz való igazításához szükségesek a következő évtizedekben.

Forrás: dfwr.de
2021-05-03, Berlin

Észrevétel:

 

A fentiekben nyilván a fenyő építőfa és az ehhez szükséges fenyő rönk mostani áráról van szó. A szúkár által nyomott luc papírfa-rostfa piac talán más képet mutat.

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.