|
|||||||||
FATÁJ archívum:
FATÁJ-online
|
2021-05-08
Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 73., 2021/19. adás
Az Ördög-torony és a Pilisi len otthona (6:36) A Budai-hegységben található Kis- és Nagy-Szénás hegyek rendelkeznek egy nemzetközi szintű elismeréssel, amit Európa Diplomának neveznek. Ezt olyan területek kapják meg, amelyek az európai közösség számára is egyedülálló értéket képviselnek. Ebbe a térségbe látogatunk most, ahol a helyszín kiemelt jelentőségű és védett természeti értékeit mutatjuk be.
Erdő Ernő bácsi meséi - Miért veszélyes a kullancs? (1:00) A kullancsok olyan apró élősködők, amik a madarak, az emlősök és az emberek vérével táplálkoznak. Nyálukkal olyan kórokozók juthatnak a vérbe, melyek betegségeket idézhetnek elő.
Gazdijogsi - a felelős kutyatartásért (6:16) Gazdijogsi néven indít komplex edukációs programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az állatvédelmi problémák megoldásához, hiszen e területen a szemléletváltás és az oktatás egyaránt nagy jelentőségű. Ha kutyatartókká szeretnénk válni a felelősségvállalás elengedhetetlen.
Hideg, áprilisi tavasz erdőn-mezőn (3:04) Immár hozzánk is megérkezett az általános felmelegedés első furcsa jele: a hideg tavasz, a gyengülő, eltérülő meleg tengeráramlások miatti gyakoribb és erősebb észak-déli irányú állandó hidegbetörések korszaka. Szerencse, hogy kontinentális éghajlathoz szokott állatvilágunk aránylag jól tűri az ilyen jellegű megpróbáltatásokat.
Gasztro percek - Vargabéles (8:10) A tésztát éppen csak puhára főzzük tejben, hideg vízzel leöblítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a túrót, tejfölt és a citromhéjat is, valamint a mazsolát. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a túróhoz forgatjuk. Az egész masszát összeforgatjuk a tésztával. Egy tepsit vagy tortaformát kivajazunk, majd egyenként ráfektetjük a réteslapokat úgy, hogy mindegyiket alaposan bekenjük az olvasztott vajjal. 4 lapot terítünk így le, majd beleöntjük a tésztás-túrós keveréket. A tetejét is bevonjuk réteslapokkal ugyanúgy, mint az alját, egyenként vajjal lekenegetve. 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A teljes adás (26:00): - Az Ördög-torony és a Pilisi len otthona - Erdő Ernő bácsi meséi - Miért veszélyes a kullancs? - Gazdijogsi - a felelős kutyatartásért - Hideg, áprilisi tavasz erdőn-mezőn - Gasztro percek - Vargabéles
Forrás: Hazaivadász
|
| |||||||
|