FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-15

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 74., 2021/20. adás

Erdőrezervátum a Dél-Vértesben / 2021-ben is Muzsikál az Erdő / Szöszműhely - erdei állatkák az alkotóműhelyből / A májusi vidék hangulata / Gasztro percek - Pandúrgulyás

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Erdőrezervátum a Dél-Vértesben (4:59)

Az erdőrezervátum egy olyan védett erdőterület, mely a természetes állapotú erdei életközösség megóvását, illetve különféle kutatások folytatását szolgálja. Az elmúlt évtizedekben Európa számos országában jelöltek ki ilyen területeket. Hazánkban a 90-es években kezdődött meg az erdőrezervátum-hálózat létrehozása, mely mára már 63 ilyen térséget foglal magába. El is látogattunk az egyik ilyen védett erdőséghez, a nevében is különleges, JUHDÖGLŐ-VÖLGYI erdőrezervátumhoz, amely 1976 óta a Vértesi Tájvédelmi Körzet része.

 

 

2021-ben is Muzsikál az Erdő (4:00)

Az elmúlt bő egy év eseményei sokakat késztetett arra, hogy elhagyva a zsúfolt városok zaját, túracipőt ragadjanak és kimenjenek a természetbe. A tavaszi idő eljöttével pedig még többen vágyakoznak a szabadba, a zöld környezetbe. Különösen akkor, ha a dús lombok alatt sokszínű kulturális programok is várják a természetkedvelőket.

 

 

Szöszműhely - erdei állatkák az alkotóműhelyből (6:00)

Létezik egy különleges, varázslatos műhely, ahol nap mint nap apró kis csodák születnek. A szöszműhely kedves, erdei állatkái szinte életre kelnek a két itt alkotó, lelkes tündér kezei közt, akik szívvel-lélekkel készítik figuráikat. Gyuszi Nyuszi, Sanyi Süni vagy épp Rókus Mókus, mindannyian a TündériennArt Alkotóműhely gyapjúból készült lakói.

 

 

A májusi vidék hangulata (3:00)

Erdei-mezei valóságshow-nk mai kiadásában a Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozó Mezőtúr melletti földeken, illetve Békés megye távolabbi részein teszünk látogatást kameránkkal, bepillantva a természet mindennapjaiba.

 

 

Gasztro percek - Pandúrgulyás (7:06)

A húst 1,5 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A zsírt közepesen erős tűz fölött fölolvasztjuk, majd a hagymát kevergetve megfonnyasztjuk rajta. A húst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig sütjük. Sóval ízesítjük és fél kiskanál borssal ízesítjük. Kisebb tűz fölött saját levében szűk 1 óra alatt jó félpuhára pároljuk. A tűzről leemelve a pirospaprikával meghintjük. A babérlevéllel, a finomra vágott tárkony és kapor felével meg a mustárral ízesítjük, jól elkeverjük. Az alaplével fölöntjük, a tüzet megerősítjük alatta, fölforraljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, mindet vékony csíkokra vágjuk, a húsos levesalaphoz adjuk a borsóval együtt. A tárkonyecettel ízesítjük, megsózzuk, a tüzet mérsékeljük alatta, a gulyást kb. 30 percig főzzük. Nagyjából 10 perccel a főzés vége előtt a tejfölt a tejszínnel és egy merőkanálnyi forró levessel simára keverjük, a gulyás levét ezzel sűrítjük, dúsítjuk, ízesítjük. Amint újra forr, a félretett kaprot és tárkonyt beleszórjuk, a nagy hártyáitól megtisztított sertésvelőt egészben, a borjút félbevágva belerakjuk. A citrom kifacsart levével pikánsra ízesítjük. Amikor kész, finomra aprított petrezselymet és borsikát (csombort) keverünk bele.

 

 

A teljes adás (26:00):

- Erdőrezervátum a Dél-Vértesben

- 2021-ben is Muzsikál az Erdő

- Szöszműhely - erdei állatkák az alkotóműhelyből

- A májusi vidék hangulata

- Gasztro percek - Pandúrgulyás

 

Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.