FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-21

A méhek az erdő barátai

Egyedülálló kezdeményezés indult útnak Budakeszi közelében: a fenntarthatóság és a fajgazdagság érdekében, a Fiskars finanszírozásával 200 őshonos, virágzó fát és ugyanennyi cserjét ültetett el a Pilisi Parkerdő, ezen kívül kihelyeztek két méhecskehotelt és két kaptárt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A rovarvilág szegényedése, ezen belül a méhek számának jelentős csökkenése sajnos már évtizedek óta tartó folyamat. A méhek legfontosabb ökológiai feladata és funkciója a növények és fák beporzása, ezzel járulnak hozzá a növényvilág és végső soron a földi élet fenntartásához. Ahogy Albert Einstein is megfogalmazta: a méhek kipusztulását az emberiség csak négy évvel élné túl.

 

A Pilisi Parkerdő és a Fiskars közös kezdeményezése olyan erdőkezelésre mutat példát, ahol a méhek és más beporzó rovarok életlehetőségei javulnak. A kiválasztott erdőterületen - összhangban a kezdeményezéssel - jelenleg folyik az a program, amelyet a Parkerdő indított annak érdekében, hogy a méhek jelenlétének biztosításával növelje a fajgazdaságot.

 

A több mint fél évszázada ide telepített, ám a 2014-es jégkár miatt erősen megritkult, homogén feketefenyő-állományt az erdészet céltudatos munkájával csertölgy, molyhos tölgy és mezei szil, korai és mezei juhar, virágos kőris és barkócaberkenye fák csemetéivel gazdagítja, alakítja át. Mellettük kap helyet a most elültetett több száz virágzó, a méhek számára fontos fa- illetve cserjefaj is, melyek között megtalálható a kislevelű hárs, a sajmeggy, a galagonya és a vadkörte is. Az így kialakuló, rendkívül változatos, fenyő és lombos fajok alkotta elegyes erdő jobb lehetőséget biztosít a méhek megélhetéséhez.

A méhek az erdő fenntartásában is fontos szerepet játszanak, számos fafaj, így például az erdei gyümölcsök beporzásában. A kihelyezett méhecskehotelek és kaptárak ezt a folyamatot támogatják, teszik színessé és fenntarthatóvá ebben a főváros szomszédságában található erdőben.

 

"Az egészséges erdei ökoszisztémának feltétele és része a méhek jelenléte, értékes munkássága. Az erdőket érő különféle negatív hatások, mint amilyen a klímaváltozás vagy más civilizációs ártalmak, felborítják az erdők ökoszisztémájának egyensúlyát, s ezt az egyensúlyt, ahol lehet, nekünk, embereknek lehetőségünk és kötelességünk újra megteremteni. Erre jó példa ez a program." - fogalmazott dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

 

A kezdeményezés szervesen illeszkedik a Fiskars "Váljunk méhmentővé!" nemzetközi kampányához. "Mindenki, aki részt vesz a projektben, számít. Méhbarát növényeket tavasztól nyárig lehet ültetni. Nem feltétlenül kell kert hozzá, sokat tehetünk a rovarokért a teraszunkon, vagy akár az ablakpárkányunkon is. A megfelelő növényekkel és eszközökkel nagy változást érhetünk el mi is." - mondta Barbara Rossmann, a Fiskars regionális programigazgatója.

 

Az erdei ökoszisztéma egyensúlyának fennmaradását célzó erdőfejlesztést a Pilisi Parkerdő a Budakeszi és Páty között található erdőterületen végezte el, a munkálatokat május 15-én befejezték.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.