FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-28

EU Fűrészipari Szövetség a piaci helyzetről

A járvány átrendezte a keresletet és a kínálatot is. Mindehhez jött a jelentős szúfertőzés miatti jelentős rönk kínálat. A fűrészáru árak végül nem emelkedtek annyira, mint több más építőanyag ára. A fűrészipar nagyon komolyan veszi az európai otthoni piacok igényeit, és dolgozik a megoldáson ...

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

 

A globális gazdasági forgatókönyv

 

Amikor 2020-ban Kínában először megjelent a járvány, majd néhány héttel később Európában és az Egyesült Államokban kitört, senki sem tudta megjósolni a globális gazdaság rendkívüli fejleményeit. A modern gazdaság digitalizációja jelentősen felgyorsult, mivel sok munkavállalónak otthon kellett dolgoznia.

Keresleti oldalon a fogyasztóknak le kellett állítaniuk a szabadidős tevékenységekre fordított kiadásokat. Azok az emberek, akik nem a világjárvány által közvetlenül érintett vállalkozások számára dolgoztak, megtakarításaik szárnyalását látták, mivel a háztartások megtakarítási aránya a jövedelem százalékában világszerte felrobbant. Az Atlanti-óceán mindkét oldalán a monetáris ösztönzés példátlan volt.

A kínálati oldalon sok szűk keresztmetszet volt. Az ellátási lánc hiánya a termelőhelyek ideiglenes bezárása, a rendelkezésre álló munkavállalók hiánya miatt a leállás idején, valamint a konténerek gyenge rendelkezésre állása mind olyan tényezők voltak, amelyek negatív hatással voltak az áruk forgalmára.

A kereslet és a kínálat dinamikája tehát szerepet játszott a nyersanyagárak elmúlt néhány hónapban tapasztalt figyelemre méltó emelkedésében. Számos áru ára, beleértve, de nem kizárólag a polimereket [1], a kukoricát, a szójababot, a gyapotot, az ipari fémeket [2], mind erőteljesen megnőtt, egyes esetekben rekordszintet ért el. Ennek alapján kell elemezni a fűrészáru árak emelkedését.

 

Az európai fűrészipari szektor

 

Mivel az emberek kénytelenek voltak több időt otthon tölteni, megnőtt a felújítás és a lakásfelújítás, ami Észak-Amerikában és Európában egyaránt felpörgette a keresletet a barkácsáru szektorban. A csomagolási ágazat is fellendülésnek indult. Az európai fűrészipar számára kihívást jelentett a termelés növelése az igen erős kereslet kielégítése érdekében. A termelés 2020-as növekedése ellenére, és sok más ipari szektorhoz hasonlóan, az erős kereslet felemelte a fűrészáru árakat, különösen Észak-Amerikában. Hosszabb távon azonban a fűrészáru ára kevésbé emelkedett, mint a többi építőanyag ára. Sőt, úgy tűnik, hogy a logisztika jelenti a kínálat és a kereslet egyensúlyának kérdését.

Ebben az összefüggésben az elmúlt három nyár példátlan szú gradációja Közép-Európában rengeteg rönköt okozott egész Európában. Az európai fűrészipar erőfeszítéseinek és a túl bőséges alapanyag-feldolgozásra való felkészültségének köszönhetően a sérült rönkök nem ültek túl sokáig az erdőben, hanem többnyire gyorsan feldolgozták az üzemekben.

Ezen erőfeszítések ellenére az európai fűrészipar tisztában van azzal, hogy néhány ügyfélnek fűrészáruból hiánya volt az elmúlt hetekben. Az ipar nagyon komolyan veszi az európai otthoni piacok igényeit, és dolgozik a megoldáson.

 

Ugyanakkor az EOS nyitott szellemben kíván együttműködni a más piaci szereplők érdekeit képviselő szervezetekkel. Az EOS emellett teljes körű támogatást nyújt nemzeti szövetségeinek a megbeszélésekben és az érdekelt felekkel folytatott egyeztetéseken.

Végül az EOS felkéri az összes érdekelt felet, piaci szereplőt és döntéshozót, hogy a teljes faipari értéklánc számára stabilan, fenntartható módon működő megoldás-rendszeren gondolkodjanak el, ami az időszakosan fellépő erdei kártevők - előre nem tervezhető - piaci hatásait is kezelni tudja.

Mivel a kereslet várhatóan élénk marad a jövőben is, a jogszabályi előírások amelyek megőrzik erdeink egészségét, előnyökkel járnak a helyi és a körforgásos gazdaság számára, és garantálják a fűrészáruvá feldolgozandó alapanyagok kiszámítható rendelkezésre állását, ami kulcsfontosságú sokak számára ezen szektorban és az ambiciózus szén-dioxid-mentesítési célok teljesítése érdekében a gazdaság egésze számára is.

Ebben az összefüggésben az európai fűrészipar folytatja a termelékenység létfontosságú növelését, a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében, hogy a változó elvárásoknak megfelelően tudja kielégíteni a fa iránti - mint megújuló és újrahasznosítható építőanyag - növekvő keresletet.

Forrás: eos-oes.eu 2021-05-25

Megjegyzés:

 

Az EOS (Európai Fűrészipari Szövetség) nem ment nagyon a részletekbe és lényegében semmi újat nem mondott, de úgy tűnik szükségét látta, hogy ideje már megszólalniuk e témában.

MM

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.