FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-06-05

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 77., 2021/23. adás

Újra megnyílt a Pákozdi Pagony / Nemzeti Kincsünk az Erdő - Arborétumok / Miszla-Art 10 - jubileumi művészeti kiállítás / Nyári "felvezető" a természetben / Gasztro percek - Nagymamám kötött galuska levese

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Újra megnyílt a Pákozdi Pagony (5:00)

Hosszú szünetet követően újra kitárta kapuit a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, amely így - a járványügyi szabályok betartásával - ismét látogatható. A kényszerleállás alatt azonban nem tétlenkedtek a Vadaspark munkatársai, hiszen számtalan fejlesztés indult el a helyszínen. Ezt, az intézmény névváltozása is jelzi, hiszen az idei tavasztól kezdve Pákozdi Pagony néven kereshetik fel az érdeklődők.

 

 

Nemzeti Kincsünk az Erdő - Arborétumok (2:00)

Az első arborétumokat mintegy 20 éve, jobbára kastélyok szemet gyönyörködtető parkjaként, üdülési és pihenési céllal hozták létre. A későbbiekben oktatási, valamint tudományos okkal tartottak fent ilyen helyszíneket. Az arborétum szó jelentése: élőfa-gyűjtemény.

 

 

Miszla-Art 10 - jubileumi művészeti kiállítás (5:34)

A Miszla Art Kulturális Központ a Tolna megyei Miszla faluban található 18. századi kúriában működik, immár egy évtizede. A kastélynak a tulajdonosok példaértékű kezdeményezéssel adtak új rendeltetést. Tevékenységük egyik fő pillére: kulturális rendezvények és szakmai programok kíséretében megvalósuló művésztelepek szervezése. A Miszla Art 10 címmel nyíló kiállításon az elmúlt évtized művésztelepeinek eredményeként felépült gyűjteményből mutatunk be most egy kisebb válogatást.

 

 

Nyári "felvezető" a természetben (3:15)

A május végi-június eleji időszak nagyon fontos az őzek, de általában is a szarvasfélék életében, hiszen ekkor zajlik a gidák megszületése. (.) A szarvasok és őzek mellett azonban felkészülnek a nyárra a vaddisznók, valamint a muflonok is, akik ezidőtájt, rengeteg élelmet találhatnak erdők-mezők dús füvű területeit járva.

 

 

Gasztro percek - Nagymamám kötött galuska levese (9:20)

Először elkészítjük a tésztát a tojásból és a lisztből. Hozzáadunk egy csipet sót, jól összegyúrjuk, majd 15-20 percig pihentetjük a hűtőben fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki. Egy nagyobb fazékban feltesszük a vizet a leveshez, és beletesszük a megtisztított és nagyjából egyformára aprított zöldségeket a paprikával, a lehéjazott paradicsommal és a zöldekkel együtt. Sóval, borssal és kevés köménnyel ízesítjük. Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a kinyújtott felületét megkenjük a már langyosra hűlt paprikás zsírral. A megkent tésztát kb. 1 cm-es sávban lehatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott sávot éles késsel levágjuk. A lehajtott, levágott tésztacsíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót leszakítunk és addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy. Amikor a leves forr, a kész tésztacsomókat belefőzzük, és kb. 10-15 perc alatt hagyjuk átfőni. Forrón tálalva az igazi!

 

 

A teljes adás (26:00):

- Újra megnyílt a Pákozdi Pagony

- Nemzeti Kincsünk az Erdő - Arborétumok

- Miszla-Art 10 - jubileumi művészeti kiállítás

- Nyári "felvezető" a természetben

- Gasztro percek - Nagymamám kötött galuska levese

 

Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.