FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-06-06

A csökkentett erdőgazdálkodás nagyobb fosszilis kibocsátást eredményez

Rövid távon megnövekedett a fosszilis kibocsátás. Ez akkor lenne az eredmény, ha Svédország csökkentené az erdőgazdálkodást és a fa felhasználását. Egy új jelentés a jelenlegi erdészeti vitát kívánja kibővíteni.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az erdészeti szén adósság illúzió

 

Az erdőkutatások, köztük az EU Közös Kutató Központja és a Chatham House is, néha azt állítják, hogy a faanyag kitermelése rövid távon megnövekedett szén-dioxid-kibocsátással jár. Az ilyen következtetéseket gyakran az erdőalapú szektor szűk perspektívájában alapozzák meg, például az erdőt a faalapú értéklánctól elkülönítve tekintik - mondja dr. Peter Holmgren, aki korábban a FAO éghajlatváltozással foglalkozó munkájának vezetője volt, most a fenntartható fejlődéssel foglalkozó tanácsadó.

- Az erdő alapú szektor teljes képét egyszerre kell lássuk, hogy érvényes következtetéseket vonhassunk le arról, hogy a szén-dioxid nő vagy csökken. Ezenkívül össze kell hasonlítanunk az aktív erdőgazdálkodástól a 0 (nulla) fakitermelésig terjedő forgatókönyveket, és amennyire lehetséges, a valós adatokra kell alapoznunk az elemzést - mondja Peter Holmgren.

"Az erdei szén-adósság illúziója" című jelentésében elemezte a szén-áramlást Svédországban az erdőgazdálkodás különböző szintjein, és azt, hogy ezek a forgatókönyvek hogyan befolyásolják a légkört.

- Az eredmények azt mutatják, hogy a légköri szén-dioxid mennyisége növekedne, ha csökkentenénk (visszafognánk) az erdőgazdálkodást és a fa felhasználását. Ez hosszú távon egyáltalán nem meglepő, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a nem kezelt (gazdálkodás nélkül hagyott) erdő nem szállít fát megújuló termékekhez, és nem is képes visszatartani az általa felhasznált (lekötött) összes szenet. Újdonság, hogy ez rövid távon is igaz. A kevesebb faalapú termék azt jelenti, hogy több fosszilis anyagot használnak fel helyette. Az erdőben átmenetileg megnövekedett nettó elnyelés (szén-elnyelés) nem képes teljes mértékben kompenzálni, ezért az összkibocsátás növekedni fog - mondja Peter Holmgren.

Anna Holmberg, a svéd erdőipar brüsszeli irodájának igazgatója és vezetője azt állítja, hogy a jelentés következtetései fontosak a fosszíliákról a megújuló energiákra való áttéréshez és a fenntarthatóbb társadalmak felé haladáshoz ettől a naptól kezdve.

A jelentés azt mutatja, hogy az erdő a megoldás jelentős része ma és a jövőben is. Arra biztatom a politikusokat, hogy hozzanak egyértelmű döntéseket a növekvő körkörös biogazdaság mellett, ami a légköri szén jelentős csökkenéséhez vezet.

A svéd erdő éghajlati előnyei kettősek. Részben azért, mert az erdőt évek óta aktívan kezelik, ami fokozott növekedést és magas nettó szén-dioxid-elnyelést eredményez. A faalapú termékek - fűrészáru és falemez, papír és karton, valamint bioenergia a melléktermékből - nagy mennyiségű fosszilis emissziót váltanak ki. Ez annak a fő oka, hogy Svédország az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkentette fosszilis tüzelőanyag-függőségét.

A jelentés egyik célja a látókör bővítése, az egyes erdővágásokra (egyes erdőrészletek kitermelésére) összpontosító vita hátteréhez, és ehelyett megmutatja a teljes képet az aktív erdőgazdálkodásról és a faalapú termékekről.

Emma Berglund, a Svéd Erdőipar nemzetközi és EU-ügyekkel foglalkozó erdészeti igazgatója a következőket mondja:

Peter Holmgren elemzése rámutat az erdőalapú ágazat éghajlati hatása tudományos kutatásának szükségességére, ahol az egész értékláncot figyelembe vesszük, beleértve a társadalom egészére gyakorolt következményeket is. A mai kutatások egy része az erdőket elszigetelt szigetként kezeli, amikor ehelyett a körkörös biobázisú gazdaság integrált részének kell tekinteni.

 

A szén adósság illúzió című tanulmány összefoglalója. (pdf, 15 oldal, angolul, közzétéve: 2021. május)

 

A szén adósság illúzió című tanulmány egésze. (pdf, 40 oldal, angolul, közzétéve: 2021. május)

Forrás: forestindustries.se
2021. június 03.
SzF: MM

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.