FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-02-03

KLAUS vihar - újabb részletek

2009. január 24-én Franciaország dél-nyugati területén (Poitou-Charantes, Aquitaine, Pyrénées-Atlantiques, Midi-Pyrénées és Languedoc-Roussillon Régiók) nagy erővel tomboló, Klaus névre keresztelt vihar vonult végig, amely ideje alatt a szél sebessége helyenként elérte és meg is haladta a 180km/h-t (Perpignan).

A vihar drámai következményeket okozott azokban az erdőkben, ahol az 1999-es vihar okozta károkat még nem vagy éppen, hogy sikerült helyreállítani (sok esetben vidékfejlesztési forrásokból). Előzetes becslések szerint, a legnagyobb veszteség a Landes-i erdőket (Bordeaux-tól nyugatra) érte.

Ennek alapján Michel Barnier az erdőkre vonatkozó általános és átfogó tervet hirdetett meg. Ez a kitört, kidőlt fák összegyűjtéséről, ezek tárolásáról és hasznosításáról (pl. energiaforrásként) és az erdők helyreállításáról rendelkezik. Barnier miniszter arról is szólt, hogy a 2002-ben természeti katasztrófák kezelésére létrehozott 1 Mrd eurós európai szolidaritási alapot is mindenképpen "segítségül fogja hívni" Franciaország a szombati veszteségek finanszírozásához.

Landes, illetve Gironde megyékben az 1999-es károk óta az erdők tiszta jövedelmet nem termeltek, minden bevételt az erdők helyreállítására fordítottak. A múlt szombati szélvihar pedig pont a legújabban telepített, fiatal fákban okozta a legnagyobb kárt. A szakemberek szerint a szóban forgó területen az erdők 60%-ában tett kárt a vihar.

A hétvégi ítéletidő a hozzáértők szerint az 1999-es viharnál is nagyobb károkat okozott. Míg 99-ben inkább gyökerestül kicsavart fákat lehetett inkább nagyszámban találni a vihar után, amelyek hasznosítása viszonylag könnyen megoldható, addig jelen esetben a fákat a vihar inkább derékba törte.

Az erdészek, erdőtulajdonosok közül sokan elkeseredettek. Úgy nyilatkoznak, hogy a 99-es vihar után megígért támogatások egy része még mind a mai napig nem érkezett meg hozzájuk.

A Landes-i és a Gironde-i erdők Európa legnagyobb összefüggő erdőterületét adják. Területe 1,2 millió ha, amelynek 80%-a tengerparti fenyő. Aquitaine Régióban a faágazat/fafeldolgozás éves szinten 2,6 milliárd euró üzleti forgalmat termel és 40.000 erdőgazdálkodónak, valamint a tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó további 34.000 embernek nyújt megélhetést.

Forrás: FVM alapán AgroLine jan.30.

A Wikipedia January 2009 Bay of Biscay storm címen mutatja be KLAUS-t, ahonnét e leírás néhány további nyelvi változatára is át lehet térni. (Magyar nincs köztük.) A Wikipédián az is kiderül, hogy Klaus néven volt már 1990-ben és 1984-ben is hurrikán, de azok nem keverendők össze a mostanival.

A Francia Magánerdő Szövetség (L'UCFF) számaításai szerint a KLAUS mintegy 50 M m3 erdeifenyőt (partifenyő), 1 M m3 lucfenyőt és több M m3 nyarat döntött ki. A kár tehát lényegesen nagyobb, mint az 1999. évi LOTHAR esetén volt, amely ezen a vidéken 300 e ha-t érintett és 28 M m3-t söntött. Az erdeifenyő esetében különösen az 1949. évi nagy erdőtűz után felújított állományok károsodtak erősen.

Az érintett tartományok: Landes, Gironde (Aquizaine), Languedoc-Roussillon és Midi-Pyrénées. E vidéken összesen 2,6 M ha erdő van, 39% esősültséggel és ennek mintegy 50-60%-át érintette a Klaus okozta széldöntés.

A Haute-Garonne vidék nyárerdeit 60-80%-ban érintette a döntés.

Az Armagnac régióban jelentős tölgy károk is keletkeztek.

Egyelőre keresik az útját, hogy minél gyorsabban fel lehessen dolgozni károsodott fát, aminek részeként az energetikai hasznosítást is erőltetni fogják. Ugyanakkor megindultak az egyeztetések az erdőtulajdonosok részére az EU és nemzeti támogatások elérése érdekében.

Forrás: EUWID Holz 29-01-2009

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.