FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



A 2010. évi tartalomjegyzék.
Utolsó frissítés: 2011-01-06

December

A nagy karácsonyfa-dilemma - mi a zöld megoldás?
Közel a karácsony, aminek az egyik központi eleme a karácsonyfa. A zöldek pedig el is érkeztek a nagy dilemmához: akkor óvjuk a környezetet, ha műfenyőt állítunk be a szoba közepére; ha egy kvázi halott fát aggatunk tele gömbökkel; vagy ha egy élő, gyökeres egyedet kényszerítünk be a 25 fokos (azaz neki trópusi) lakásunkba. A kérdés tehát nem egyszerű.
(2010. 12. 22.)
Díjnyertes passzívházak 2010-ben
Bemutatjuk 2010 díjnyertes passzívházait. Lakóházak, irodaépületek, közösségi ház, levéltár, tornacsarnok funkciójú passzívházak kaptak 2010-ben építészeti nívódíjat a német Passzívház Intézet kiírásában.
(2010. 12. 22.)
Magyar sikerek az EuroSkills Szakmunkás Európa Bajnokságon
A lisszaboni EuroSkills versenyen a magyar építőipari szakmacsoport versenyzői kiemelkedő eredményt értek el! Bolvári István ács, és Hoffer Dávid művezető versenyző ezüstérmet nyert, a magyar építőipari csapat pedig a csapatversenyben harmadik helyezést ért el. A csapat többi tagja is a középmezőnyben végzett, Rezes Sándor kőműves ötödik, Száraz Ádám burkoló és Oross Antal bádogos pedig hatodik helyezett lett.
(2010. 12. 22.)
Egy ínyenc asztalosmester
Franciaországban képezték mesterré, Németországban elleste a precíz és gyors munka fortélyait. Végül hazahozta a külföldön gyűjtögetett szellemi tőkét, tudást és jelenleg itthon dolgozik, boldogul és oktat Fekete Zoltán asztalos.
(2010. 12. 21.)
Az üzemi tanács a cég ellensége?
A szakszervezet szerint a Kika törvénytelen lépések sorozatával ijesztette el a dolgozókat az üzemi tanács választástól. A Kika szerint csak a szavazás tisztaságát biztosította azzal, hogy az áruházvezetők jelen voltak a voksoláson és utána lefénymásolták a választáson részt vettek névjegyzékét.
(2010. 12. 21.)
Fajáték kiállítás nyílt Sopronban
2010. december 1-én Prof. Dr. Albert Levente rekorhelyettes úr, lírai hangvételű szavaival, nyitotta meg az Erdészeti Múzeumban az idei Fajáték-kiállítást.
(2010. 12. 21.)
Felsőzsolca, Ónód: lánctartozás
Felsőzsolcán és Ónodon, a november 30-i határidő lejárta óta sem kapták meg a vállalkozók, és károsultak a pénzüket. Minden feltétel teljesült, már a nyár végén azt ígérték a pénz rendelkezésre áll.
(2010. 12. 21.)
Elmúlt szép világ - problémamegoldás akkor és most
Akkor volt szép világ az asztalosságban, amikor az ember festetlenül vitte el az ablakot a műhelyből. Megmondom miért. Mert sokkal hamarabb meglett az a valami, mondjuk ablak.
(2010. 12. 21.)
BendDesk - a nagybetűs Munkaasztal
Érdekes új variációt alkottak az Aacheni Egyetem média-számtechesei a munkaasztal témájára: vetítőkkel és érzékelőkkel egyetlen hatalmas, többérintéses munkafelületet alakítottak ki egy klasszikus munkaasztalra emlékeztető bútordarab, a BendDesk formájában.
(2010. 12. 21.)
MÉB 96. | Art & Design Blog
Gyorsinterjú az ART & Design Blog működtetőjével, Pálmai Attilával. Látható még jónéhány innovatív bútormegoldás, a rendelkezésre áll helyek legjobb kihasználása érdekében.
(2010. 12. 21.)
Made in Old Russia | Ablakok
Az elmúlt évben volt az olvasók körében egy népszerű sorozat a régi orosz faházakról. Megvallom engem teljesen elvarázsoltak ezek a házak, mert nem tudtam, hogy ennyi gyönyörűség található arrafelé és hogy milyen sok megmaradt a szándékos pusztítás után is.
(2010. 12. 21.)
A finn állami erdőből mobiltelefonnal lehet karácsonyfát vásárolni
A finneknél régi szokás, hogy Karácsony közeledtével a család kimegy az erdőre, kiválasztják a nekik tetsző fát, kivágják és hazaviszik karácsonyfának. Persze a városlakóknál e szokás kevésbé él, de mégis sokan így szerzik be fájukat. Immár telefonnal fizethető a vágási engedély.
(2010. 12. 20.)
A magánerdők fekete éve következik?
Miközben az ENSZ 2011-et az Erdők Évének nyilvánította, a magyar magánerdők kilátásai soha nem voltak ilyen rosszak. A magánerdő tulajdonosok és gazdálkodók a 2010. október 8-i Parlamenti Erdészeti Nyílt Napon a politika legmagasabb szintjéről kaptak konkrét támogatási ígéreteket, azonban az azóta eltelt időszak történései ezzel éppen ellenkező tendenciákat mutatnak.
(2010. 12. 20.)
Az erdőmérnök modern faháza
Déli lejtőn, egy szakadék mentén találtak megrendelőim telket, ahol - lévén a férj erdőmérnök - szerettek volna fa szerkezetű, kívülről láthatóan is fa házat építeni.
(2010. 12. 17.)
Jövőre módosíthatják az erdőtörvényt
Mivel a 2009-ben hatályba lépett erdőtörvény részleteinek megvalósítása sok esetben korlátokba ütközött, nem kizárt, hogy jövőre módosítani kell a szabályozást.
(2010. 12. 17.)
Meglepetés karácsonyra - LignoNovum 2011. október
A mai postában érkezett az X-Meditor Kft tájékoztatója, miszerint 2011. októberében rendezik a következő LignoNovum - WoodTech Szakvásárt.
(2010. 12. 17.)
Csendes és hatékony élmegmunkálás
A Leitz új WhisperCut cserelapkás élmaróját speciálisan az élmegmunkáló gépekre fejlesztették ki. A vásárdíjjal jutalmazott gyémántszerszám egyik fő sajátossága, hogy négy szélességi méretben (43,6-65,2-85-105 mm) rendelhető és egy szerszám több anyagvastagsághoz is használható.
(2010. 12. 17.)
Fatudakozó (már 9000+ céggel), Céghírek, üzleti ajánlatok
Ábrahám Műhely Kft Csizi Bútor Kft Főkefe Nonprofit Kft Horváth Redőny Kft Kenéz János - Kompan TOBA-FA Kft Czégel Faipari Kft DRONGO Kft Fleurimport Kft Nádvári Levente
ORANGE 6 Kft Ezermester MB Kft Fanipex Kft Holland Alma Kft Karrier Bútor Kft KM Par-Ker Kft Müller Bau Kft PENDA Kft Vincze Sándor WO-PA Bt
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Ábrahám Műhely Kft | Csizi Bútor Kft | FŐKEFE Nonprofit Kft | H&L 2007 Kft | Horváth Redőny Kft | Kenéz János EV. | TOBA-FA Kft | CZÉGEL Faipari Kft | Erdészeti Szaporítóanyag Termelő Kft | Kapos Csemetekert Kft | Handler Nánor Szakképzési Alapítvány | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: DRONGO Kft | Fleurimport Kft | Nádvári Levente | ORANGE 6 Kft | Csemői Erdőgazdák Szövetkezete | ER-FA Erdészeti Faipari Kft | Ezermester Magyar Barkács Kft | Family-Wood Kft | Fanipex Faipari Kft | Holland Alma Kft | Karrier Bútor Kft | KM Par-Ker Kft | Müller Bau Hungary Kft | PENDA Kft | Start Rehabilitációs Kht | VIFA 2007 Kft | Vincze Sándor csemetetermelő | Waller Furnér Kft | WO-PA Bt | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 12. 17.)
Nyílászárók CE jelölése és a forgalomba hozatal dokumentumai
A nyílászárókra vonatkozó előírásokat a közelmúltig magyar követelményszabványok tartalmazták. A megfelelőség igazolását ma már a szállító megfelelőségi nyilatkozata és a terméken elhelyezett CE- jelölés képezi. A külső homlokzati ablakok, erkélyajtók, tetőablakok és bejárati ajtók megfelelőség igazolásának alapja azonban a 2006-ban megjelent MSZ EN 14351-1:2006 számú európai termékszabvány lett, mely 2010. január 31-ét követően a termékek CE-jelölésének a műszaki alapját képezi.
(2010. 12. 17.)
Alkalmi munka - egyszerűsített foglalkoztatással
Többször is módosult az elmúlt időszakban az egyszerűsített foglalkoztatás szabályozása. Áprilisban új törvény lépett életbe a témában, amely megszüntette az Alkalmi Munkavállalói Könyvet, és ezzel együtt megszűnt a kedvezményes közteherjegy alkalmazása is.
(2010. 12. 17.)
Rövidhírek Franciaországból
A CNDB és az UNTEC egy új partneri szerződést ír alá / A ROK-FOR (Regions of Knowledge for Forestry) projekt nyitó rendezvényét október közepén Biarritz-ban tartották
(2010. 12. 17.)
A Papierholz Austria GmbH adománya a Bakonyerdő Zrt. vörösiszap károsultjai javára
A cellulózgyártók részére fát beszerző ausztriai Papierholz Austria 10.000 Eurót adományozott arra, hogy a Bakonyerdő Zrt. érintett munkatársainak segítsen az újrakezdésben.
(2010. 12. 16.)
A Lenzing AG adománya a Bakonyerdő Zrt. vörösiszap károsultjai javára
A viszkózcellulózt, majd fonalat gyártó ausztriai Lenzing AG 25.000 Eurót adományozott arra, hogy a Bakonyerdő Zrt. érintett munkatársainak segítsen az újrakezdésben.
(2010. 12. 16.)
Európa erdészeti minisztereinek 2011. évi konferenciája
Az európai erdővédelem következő miniszteri szintű konferenciája (FOREST EUROPE) 2011. június 14-16. között kerül megrendezésre Norvégia fővárosában. Az Európai Unió 46 tagállamának miniszterei és főhivatali képviselői lesznek jelen, és Európa erdeinek jövőjét érintő fontos határozatot fogadnak el. A miniszteri konferencia jelentős hozzájárulás az erdők nemzetközi éve rendezvénysorozatához.
(2010. 12. 16.)
Gazdasági megújulás Európában - főszerepben az erdőgazdálkodás
A megújuló Európában az erdő gazdaságilag nagy szerepet játszik a cardiff-ban megtartott nagy nemzetközi klímakonferencia megállapítása szerint. FUTUREforest konferencia, Cardiff (Wels, 2010. november 18.)
(2010. 12. 16.)
IKEA: új áruházak Magyarországhoz közel
A svéd IKEA üzletlánc négy bevásárlóközpont megnyitását tervezi Szerbiában - jelentette be Dimitrije Ivanovia, a szerbiai svéd nagykövetség kereskedelmi osztályának vezetője.
(2010. 12. 15.)
Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió
A fekete dió (Juglans nigra) a diófélék (Juglandaceae) családjának dió (Juglans) nemzetségébe tartozó növényfaj. A fekete dió az Egyesült Államok keleti partvidékén őshonos faj, de a 17. századtól Európában és így hazánkban is elterjedt.
(2010. 12. 14.)
Energianövényeket javasolnak a vörösiszap sújtotta területre
Elsősorban a fás szárú energianövények termesztését javasolja a vörösiszap által sújtott területen a térség rehabilitációját elősegítő szakmai konzorcium.
(2010. 12. 14.)
Húsz év múlva 27 százalékra nő az ország erdősültsége
Húsz év múlva Magyarország területének 27 százalékán lesz erdő az előrejelzések szerint, ez az arány most 21 százalék - mondta Wisnovszky Károly, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Központ Erdészeti Igazgatóságának igazgatója.
(2010. 12. 13.)
BIOBRIKETT - ragasztóanyag nélkül
A fabrikett Nyugat-Európában már széles körben elterjedt tüzelőanyag, amely hazánkban is a jövő gazdaságos, környezetbarát fűtőanyaga lehet. Kedvező tulajdonságai miatt kitűnő alternatíva a szén, koksz és a tüzifa kiváltására.
(2010. 12. 13.)
Ormos Balázs, az OEE főtitkára nyugdíjba vonul
Nyugdíjba vonul Ormos Balázs, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. A feladatkör ellátásának véglegesítéséig az OEE Elnöksége elnökségi titkárként Lomniczi Gergely erdőmérnököt, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjét kérte fel az Egyesület adminisztratív ügyeinek szervezésére.
(2010. 12. 10.)
Konferencia az illegális fakitermelésről és a környezeti bűnügyekről
E cikk beszámoló a nov. 24-25. között Budapesten az EU tagjelölt és várhatóan tagjelölt országoknak tartott nemzetközi konferenciáról.
(2010. 12. 10.)
Rieperger László élete és munkássága - a fafeldolgozás nagyjai emlékfüzet
Tóth Sándor László a fafeldolgozás nagyjai emlékfüzet sorozat újabb elemét írta és jelentette meg. Ez alkalommal Rieperger László faipari munkásságát dolgozta fel.
(2010. 12. 10.)
Mennyi a fenyőfa ára idén?
Minden családnak külön stratégiája van arra, hogy mikor (hetekkel korábban vagy az utolsó napon) érdemes fát vásárolni, s mit kell megnézni, hogy ne egy rég kivágott és így gyorsan tűlevelet hullató darabhoz jussunk. Az árak azonban többnyire stratégiától függetlenek.
(2010. 12. 10.)
Osztrák fa- és bútoripari klaszter - személyi problémák
A felső-ausztriai Bútor és Faépítészeti Klaszter (MHC) és Mag. Josef Mader útjai elválnak. Közös megegyezéssel - szól a hivatalos közlés, míg nem hivatalos források szerint a klaszter működésével kapcsolatos belső nézeteltérések miatt.
(2010. 12. 10.)
A wifi fákra káros hatásairól szóló tanulmány
Egy holland egyetemen végzett kutatásról szóló hír jelent meg az interneten: eszerint a vezeték nélküli internetelérést lehetővé tévő wifi-állomások károsítják, sőt, akár el is pusztíthatják a fákat. Megkerestük az egyik kutatót, aki magyarázatot adott az értesülésre.
(2010. 12. 10.)
Szakkönyvajánló
A FAGOSZ szakkönyvesboltjában mostantól kaphatóak a Nemesnyár-fajták ismertetője című és az Ültetvényszerű fatermesztés 1-2. című szakkiadványok.
(2010. 12. 09.)
A munkakörnyezet és a munkafeltételek javításának legjobb gyakorlatai - az európai bútoriparban
Az Európai Unió bútoriparában a munkabiztonság és munkavédelem a legfőbb gondok egyike mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók részéről. Ez tükröződik az Európai Bútoripari Szociális Párbeszédbizottság szociális partnereinek munkaprogramjában, amely évről évre tartalmaz akciókat az ágazat helyzetének javítására és támogatására.
(2010. 12. 08.)
Építőipari Szolidaritási Platform - termékek segélyáron
Az Építőipari Szolidaritási Platform (ÉSZP) néven életre hívott iparági összefogás 2010. október 8-án azzal a céllal jött létre, hogy a vörösiszap ipari katasztrófa utáni helyreállítási munkákhoz, az újjáépítés és kárenyhítés hatékony megvalósításához nyújtson segítséget.
(2010. 12. 08.)
Evezős centrum Szlovéniában
A ljubljanai multiPlan arhitekti építésziroda tervei alapján a Bledi-tó partján felépült sportlétesítménnyel Szlovénia már a 2011-es evezős világbajnokságra készül.
(2010. 12. 08.)
A Google műholdprogramjai segítik az erdők védelmét
Az esőerdők megóvása kérdésében az ipari és a fejlődő országok közötti nagyobb bizalom kialakulását kívánja segíteni a Google internetes óriás, amely az ENSZ mexikói Cancúnban zajló Klímaváltozási Konferenciája alkalmából új műholdprogramot mutatott be.
(2010. 12. 06.)
2012-től választják szét a megújuló, illetve gáz alapú kapcsolt áram termelők szabályozását
Moratóriumot hirdet a kormány a kötelező átvételi rendszerben, igaz, a mostanihoz képest változó szabályokkal és támogatási összegekkel jelentette be Bencsik János, az NFM klíma és energiaügyi államtitkára
(2010. 12. 03.)
Az ideális konyha tervezése - IV.
Megnézzük, milyen alapvető konyhaelrendezési formák lehetnek. Hogy melyiket válasszuk ezek közül, azt sok tényező befolyásolja, legfőképp a vevő elvárásai, de meghatározó szempont a helyiség mérete, formája is.
(2010. 12. 02.)
Vedd a magyart - pozitív kezdemény - egy fás céggel
A hazai termékek, és rajtuk keresztül a hazai ipar, a hazai munkavállalók segítése egyre több fórumon kerül terítékre. Egy ilyen kezdeményt találtunk, amiben megdöbbentő módon jelenleg mindössze egyetlen magyar bútorokat előállító vállalkozás mutatkozik be.
(2010. 12. 02.)
Osztrák fűrészipari szövetség Wood2020 akcióprogramja
Október közepén rendezték az osztrák fűrésziparosok nagy találkozóját, a Wood 2020 akcióprogram keretében, a Salzburgi Kuchl Faipari Technikumban.
(2010. 12. 02.)
Az élhető holnapért folytat kutatásokat a Nyugat-magyarországi Egyetem két akadémikus professzora
Dr. Mátyás Csaba és Dr. Neményi Miklós akadémikus professzorok székfoglaló előadásai 2010. december 2-án hangzottak el a Magyar Tudományos Akadémián.
(2010. 12. 02.)
A legnagyobb bútoráruház megnyitása Malmöben
Malmöben a legújabb XXLutz bútoráruház november elején történt megnyitásakor már hatalmas tömeg tolongott. A cég szerint svédek ezrei tolongtak a 25.000 m2 alapterülettel rendelkező legnagyobb bútoráruházban.
(2010. 12. 02.)
Szakmai nap a Kuhn Rakodógép Kft-nél
A KUHN Rakodógép Kft. ezúton hívja meg az érdeklődőket a rakodás aktuális kérdéseiről szóló, gépbemutatókkal egybekötött SZAKMAI NAPRA, 2010. DECEMBER 8.
(2010. 12. 02.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2010
Összegyűjtöttük a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél a 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Tizenegy hónap alatt 590 (2009: 667) céget kellett a listánkra venni, legalább 1981 főnyi (volt) alkalmazotti összlétszámmal.
(2010. 12. 01.)

November

Beszámoló az Aktualitások a fűrésziparban című továbbképző tanfolyamról
Sikeres volt a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Innovációs Központja és a FAGOSZ által meghirdetett két napos akkreditált továbbképzés.
(2010. 11. 30.)
Leáll a termelés az AkzoNobel magyar üzemében
2010. végén megszünteti a termelést a tiszaújvárosi gyárában a festékeket gyártó, holland-svéd érdekeltségű AkzoNobel, a cég szerint ez hosszú távú globális stratégiája része, amely alapján az európai gyártási kapacitások koncentrációja zajlik.
(2010. 11. 30.)
Nem romlik a magyar erdők egészségi állapota
Nem romlik a magyar erdők egészségi állapota, szemben az európai trenddel, ami gyenge romlást mutat - közölte az MgSzH Központi Erdészeti Igazgatósága.
(2010. 11. 30.)
Felhívás Az év belsőépítésze díjra történő jelölésre
Ez évben is várja a MÉK Belsőépítészeti Tagozata azokat a jelentős belsőépítészeti munkákat, amelyeket az Év Belsőépítésze pályázatra szeretnének jelölni.
(2010. 11. 26.)
Német bútoripari hírek
A bútoripar leterheltsége növekszik | Plusz júniusban - kapósak a kárpitozott bútorok külföldön | Kiegyenlített félévi mérleg a bútoroknál | A bútorexport júniusban jelentősen növekedett | Az import érezhetően növekszik | Franciaország továbbra is az élen táborozik | Kína és Csehország bekeményít
(2010. 11. 25.)
(ÜGYE) ugye nem is olyan egyszerű!
A nyílászárókra vonatkozó előírásokat a közelmúltig magyar követelményszabványok tartalmazták. A külső homlokzati ablakok, erkélyajtók, tetőablakok és bejárati ajtók megfelelőség igazolásának alapja azonban a 2006-ban megjelent MSZ EN 14351-1:2006 számú európai termékszabvány lett, mely 2010. január 31-ét követően a termékek CE-jelölésének a műszaki alapját képezi.
(2010. 11. 25.)
FATÁJ egy negyedéve a Facebook rendszerében
Három hónapja indult a FATÁJ szaklap Facebook változata. Tapasztalatok a számok tükrében. Továbbra is várunk minden érdeklődőt, legyen jelen, legyen képben, tegye hozzá a saját véleményét.
(2010. 11. 24.)
Hétmillió facsemetét ültettek egy nap alatt Macedóniában
A múlt pénteki kampánnyal, amelyben részt vett Nikola Gruevszki kormányfő is, a szervezők a globális felmelegedés veszélyeire kívánták felhívni a figyelmet, miközben az új növényzettel a nyári erdőtüzek okozta károkat próbálták enyhíteni.
(2010. 11. 24.)
Dr. Cziráki József szobrához adományok gyűjtése
A FATE kezdeményezte hogy dr. Cziráki József professzor, tanszékvezető, dékán és rektor részére szobor állíttassék 2011. szeptemberére, aminek költségeire gyűjtést indítottak.
(2010. 11. 13.)
Faipari és bútoripari ágazati elemzés, 2010. első félév
A hazai faipar és bútoripar negyedévenkénti ágazati gazdaságelemzését tűzte céljául a Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság. E helyt a 2010. első féléves záróadatokkal készült tanulmányt tesszük közzé, illetve emeljük ki néhány fontosabb elemét.
(2010. 11. 23.)
TOP 100 hazai bútorgyártó 2009 - mutatószámok
Az augusztus végén publikált Top100 hazai bútorgyártó 2009 lista és helyzetértékelés után, ezúton adjuk közre a cégek mérleg és eredménykimutatásai teljes és részletes feldolgozása alapján készült elemző összeállításunkat.
(2010. 11. 22.)
Online B2B rendszer a nemzetközi bútoripar részére
Egész világra (német, angol nyelvterület) kiterjedő bútoripari üzleti kapcsolat, új megrendelés és még nagyobb forgalom. Sohasem volt könnyebb megtalálni a megfelelő üzletfelet.
(2010. 11. 22.)
Tarjáni Antal erdőmérnök-fotóművész kiállítása
Szeretettel várjuk a Launai Miklós Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakképző Iskola aulájában, a Neszmélyi Galériában november 28. - december 22. között.
(2010. 11. 19.)
Német faipari hírek
A gazdasági növekedés ismét beindul | Lakásépítés: Németországban nagy hézagot kell kipótolni | Az ablak és homlokzat ágazat forgalma emelkedik | Júniusban jó a faipar helyzete | Faipar: 8,8 %-os növekedés júniusig | Jó az üzleti klíma a faiparnál | A faipar bizakodva tekinthet a jövőbe
(2010. 11. 19.)
Szellemjárás a világhálón - elindult a Selmeci Szellem
Kedves selmecbányai diák hagyományőrző testvéreim! 2010. november 18-án elindult Magyarország eddigi legnagyobb hagyományőrző portálja.
(2010. 11. 19.)
A magyar nappalikban probléma a rendszerezés megoldása
A lakásokban tapasztaltakból kiindulva az IKEA felmérést indított az IKEA FAMILY tagok körében, hogy választ kapjon arra, mi a legfőbb oka az emberek tárolási problémáinak.
(2010. 11. 19.)
Megállapodás a szakképzési feladatokról
Megállapodást írt alá kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a szakképzési feladatokról. A kamara égisze alatt 125 gyakorlatigényes szakképesítés teljes tartalomszabályozását gondolják újra, a szakképzés továbbra is állami irányítás alatt marad, azonban nő a kamarák részvétele a gyakorlati képzés területén.
(2010. 11. 19.)
Online Szabványkönyvtár indul
A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) a nemzeti szabványok gyors és teljes körű elérhetősége érdekében, elsőként a világon létrehozta, és 2011-től szándékában áll működtetni a magyar nemzeti szabványok Online Szabványkönyvtárát.
(2010. 11. 19.)
Home Depot: ide nekem a Praktikert is...
Az USA elsőszámú lakberendezési áruházlánca, a Home Depot az elemzői várakozásokat meghaladó harmadik negyedéves eredményekről számolt be.
(2010. 11. 17.)
Tűzifagyűjtő közmunkaprogram - 50 fő a Nyírerdő-nél
A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. ötven közmunkást foglalkoztat a kormány által meghirdetett tűzifagyűjtő közmunkaprogramban.
(2010. 11. 17.)
Tűzifagyűjtő közmunkaprogram indul
A kormány téli tűzifagyűjtő közmunkaprogramot indít, amelynek keretében 6.600 köbméter tüzelőt gyűjtenek majd össze, ezt az önkormányzatokon keresztül, köbméterenként 1.500 forintért vásárolhatják meg a rászorulók - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
(2010. 11. 17.)
Lacks Stores bútoráruház-lánc cég csődvédelmet kért
A Lacks Stores cég csődeljárást kezdeményezett, és a még megmaradt Texas állambeli 36 üzletét bezárja, nyilvánvalóan a hitelezők nyomásának köszönhetően.
(2010. 11. 17.)
Egyre stresszesebbek a vállalkozók
Az elmúlt két évben, világszerte, a vállalkozók 46 százalékának növekedett a stressz-szintje a Regus felmérése szerint. A közép-kelet-európai országokban az arány valamivel jobb, csak 43 százalék érzi úgy, hogy több stressz érné, mint korábban.
(2010. 11. 17.)
Egzóta fa alapanyagok - Okoumé
A balzsamfafélék (burseraceae) családjába tartozó Aucoumea klaineana felfedezése után helyileg és az európai faimportban is egyszerűen a gaboon nevet kapta, manapság az okoumé (vagy okumé) a leggyakrabban használt kereskedelmi megnevezése.
(2010. 11. 16.)
Ötletfarm - belsőépítészeti pályázat
A Republic Group Magyarország vezető márkastratégiai és marketingstratégiai tanácsadó- és reklámügynökségi csoportja egy olyan belsőépítészeti megoldást, központi gondolatot keres, ami átformálja életterüket.
(2010. 11. 16.)
Young Balkan Designers 2011 - pályázati felhívás
A projekt leírása: Bútor, világítási és lakberendezési kiegészítők tervezése, eredeti újraértelmezései úgy, hogy azok megoldást nyújtsanak, a mindennapi használat kérdéseire.
(2010. 11. 16.)
A Faipari Mérnöki Kart képviselték Szófiában
A szófiai Erdészeti Egyetem Erdőipari Kara ez év novemberében harmadik alkalommal rendezte meg tudományos konferenciáját Third Scientific and Technical Conference címmel.
(2010. 11. 16.)
125 éves a Roth Gyula Szakközépiskola
Az 1885-ben a Temesvár melletti Vadászerdőn kapuit megnyitó Erdőőri Szakiskola és utódintézményeinek történetét ünnepi beszédében Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora vázolta fel.
(2010. 11. 16.)
Cassandra - bútorgyártás Békéscsabán
Ha egy bútordarabodra nézve elgondolkodtál már, mi mindenen ment keresztül az a fa, mire Hozzád került, mennyi ember gondosan összehangolt, büszke munkája van benne, akkor most ne menj sehova: bemutatom, hogyan készítik a német és magyar otthonok új kedvenceit, a békéscsabai Cassandra natúr tölgy bútorait.
(2010. 11. 12.)
Megjelent az október 8-i Erdészeti Nyílt Nap jegyzőkönyve
A Parlament Felsőházi termében október 8-án tartott Erdészeti Nap teljes jegyzőkönyvéből e cikkben a zárszóra irányítjuk a figyelmet, mert ez alapján születnek majd az ajánlások.
(2010. 11. 12.)
Szárnyait bontogatja a sziágyi Madárlátta Suli
2010. november 11-én adták át a Madárlátta Sulit, így kicsik és nagyok örömére, megszépült, új környezettel várja vendégeit az Erdei Iskola.
(2010. 11. 11.)
Végtaggyilkos pad-asztal
A lengyel BEYOND Standards, amelynek vezetője Karolina Tylka dizájner és Szymon Nawój belsőépítész egy olyan kutatáson dolgoznak, amelynek témája az anyag, a technológia és a tér kapcsolata.
(2010. 11. 11.)
Megszünteti termelését az INTERSPAN 2011. januárban
Az INTERSPAN Faipari Kft. a nyerslap termelést 2011. január 17-én, a lamináltlap termelést pedig január 31-én megszünteti.
(2010. 11. 11.)
Versengett az erdész utánpótlás
A ország legjobb erdésznövendékei versenyeztek Piliscsabán.
(2010. 11. 11.)
REACH - Kötelező regisztrációs határidő 2010.11.30 - vegyianyagokra, és egyéb termékekre is
Lényeges, hogy nemcsak a veszélyes anyagok regisztrációja kötelező! Azokról külön jogszabály rendelkezik, ellenben a REACH keretében fémek, ötvözetek, textíliák, bútorok, számítógép és autóalkatrészek, építőipari anyagok regisztrációja is szükséges.
(2010. 11. 11.)
Hárommillió lakást újítana fel a kormány
Az otthonteremtési államtitkár szerint 3 millió magyar lakást fel kell újítani energetikai szempontból, néhány hónap múlva pedig meg is jelennek az erről szóló pályázatok az Új Széchenyi Terv keretében.
(2010. 11. 11.)
Selmeci Szellem - terjedőben az interneten
Hosszas előkészületek, egyeztetés és adatgyűjtés után 2010. novemberében elindul Magyarország első és legnagyobb selmecbányai diák hagyományokat őrző portálja.
(2010. 11. 11.)
Magyar építészlány nyert egy nemzetközi pályázaton
Edelmann Dóra tíz négyzetméteres ökoháza vezeti a kanadai Tochtones Nelson múzeum pályázatának közönségszavazását, írtuk a múlt héten. Azóta Dóra toronymagasan megnyerte a közönségszavazást, ma hajnalban értesítették!
(2010. 11. 09.)
Illés Zoltán - megújuló energiát viszünk Kolontárra
Nem érzi úgy, hogy mindent kiszerveztek volna alóla, össze tudja hangolni a környezetvédelem céljait a gazdasági érdekekkel, jól mutatják ezt szerinte az iszappal sújtott területekre tervezett fűzfaültetvény, pelletüzem és hőerőmű.
(2010. 11. 09.)
Az Európai Magánerdő Tulajdonosok Szövetségének 2010. évi jelentése
A CEPF november elején közzétette idei éves jelentését, melyben áttekinti mindazon témákat, melyek fontosak az EU magánerdő tulajdonosainak.
(2010. 11. 09.)
Európa luxusbútor piacának lassú ébredése
Európa luxusbútor piaca a 6 fő régióban (Németország, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Spanyolország, Anglia) lassan ébred téli álmából. A 2009-ben történt 12,4%-os forgalomcsökkenésből 2010-ben csak 2,0%-ot szerzett vissza.
(2010. 11. 09.)
Prof. Dr. Moór Arthur, az Erdészeti és Faipari Egyetem matematika professzora mellszobrának avatása
2010. november 19-én 10:30-kor lesz az EFE volt matematika professzorának, Moór Arthur mellszobrának avatása az NymE matek épülete előtt, a botankertben.
(2010. 11. 08.)
Az olasz és a német faipari gépgyártók 2010. évi teljesítménye
Igen kedvező rendelésállomány, sőt árbevétel növekedésről számolnak be az olasz és a német faipari gépgyártó szövetségek legutóbbi jelentései 2010. eddigi tapasztalatai alapján.
(2010. 11. 08.)
Európai falemezgyártók a biomassza égetés ellen
Az európai falemezgyártók szerint munkahelyek megszűnéséhez vezethet, hogy a biomasszára mint megújuló forrásra épülő energiaszektor ugyanazt a faanyagot használja nyersanyagként, mint ezek a vállalkozások.
(2010. 11. 08.)
Az Év Fája közönségszavazás - meghívó díjkiosztóra
Ezúton sok szeretettel meghívjuk az Év Fája díjkiosztó ünnepségére, ahol kiderül, hogy melyik fa kapta a legtöbb közönségszavazatot a 2010-ben először megrendezett versenyen.
(2010. 11. 08.)
VII. Nemzetközi Passzívháznapok hazai eseményei
Európában immáron hetedik éve hagyomány, hogy november elején passzívházlakók megnyitják kapuikat, bepillantást engednek otthonukba, megosztják tapasztalataikat az érdeklődőkkel.
(2010. 11. 08.)
Napra forgó ház
Ki ne akarna olyan házban élni, ahol mindig abba a helyiségbe süt be a Nap, ahová szeretnénk?
(2010. 11. 08.)
Fenyő, lágy lombos, kemény lombos rostfát keresünk
Fenyő (erdeifenyő, feketefenyő) rostfát, lágy lombos, kemény lombos rostfát (bükk, gyertyán, cser, tölgy, nyár, éger, nyír, hárs, szil, juhar, stb.) keresünk vagonos export szállításra.
(2010. 11. 08.)
Edővagyon, erdő- és fagazdálkodás 2010, új MGSZH kiadvány
Az MgSzH Központ Erdészeti Igazgatóság kiadásában megjelent a 2010. évi "Erdővagyon, Erdő és Fagazdálkodás Magyarországon" című szakmai tájékoztató kiadvány a 2009. évi záró adatokkal.
(2010. 11. 05.)
A Nógrádi Erdészeti Klímafórum prezentációi
Letölthető a 2010. júliusi Erdészeti Klímafórum előadási prezentációinak fájlcsomagja.
(2010. 11. 05.)
Fatudakozó (már 9000+ céggel), Céghírek, üzleti ajánlatok
Pannon Falap-Lemez Kft WOODWILL Faház Kft Veneto Porte Kft Adimex Kft Ámoshegyi Bt Civis Bau Meister Kft
DIFA Kft FaKerG Kft Fanyarka Erdészeti Kft Fanyarka 2005 Kft Geotex Kft Gold Pellet KftKálmán Bútoripari KfttWÜRTH Kft
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Pendli István EV. | BOSITS Kft | PANNON Falap-Lemez Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: WOODWILL Faház Kft | VENETO PORTE Kft | Adimex-Multiprofil Kft | Ámoshegyi Erdőgazdálkodási Bt | Civis Bau Meister Kft | DIFA Ajtó, Ablak Kft | Fa-Ker-G Kft | Fanyarka Erdészeti Kft | Fanyarka 2005 Kft | GEOTEX Kft | GOLD Pellet Kft | Ivanics Ervin faipari technikus | KÁLMÁN Bútoripari Kft | Sárközy György csemete termelő | WÜRTH Szereléstechnika Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 11. 05.)
Megjelent az EU 2011-ben hatályos Vámtarifája
A Bizottság 861/2010/EU rendelete (2010. október 5.) a vám- és a statisztikai nómenklatúráról, valamint a Közös Vámtarifáról szóló 2658/87/EGK tanácsi rendelet I. mellékletének módosításáról
(2010. 11. 04.)
Szemerey Tamás vezeti a Mátyás templom faberendezései restaurálását
A Mátyás templom ajtóinak, kapuinak és a bútorzatának restaurálási munkálatait Szemerey Tamás, az NymE FMK oktatója vezeti. A szakmai vezetővel erről a ritka, különleges feladatról beszélgettünk.
(2010. 11. 04.)
ERDÉRT-Tuzsér - átváltott tartozás
1,2 milliárd forinttal emelte az Erdért-Tuzsér Faipari Zrt. eddigi 6 millió forintos alaptőkéjét a Wel Holding Kft. és az ERDÉRT Zrt.
(2010. 11. 04.)
Az erdőtanúsítás, mint közönségkapcsolati eszköz
Nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani! Igaz ez az erdőgazdálkodásra is. A szabályoknak megfelelően és jól végzett munka sajnos nem elég, külső, független szervnek kell ezt igazolnia, hogy a közönség is elhiggye.
(2010. 11. 04.)
Támogatás nélkül az erdőtelepítés is szünetel
Továbbra is nehéz helyzetben van a magyar erdőgazdálkodás. Az elmúlt évben jelentősen, 16 ezerről 4 ezer hektárra esett vissza a telepített erdők nagysága. Különösen nehéz helyzetben vannak a magánerdő-tulajdonosok, akik szinte semmilyen támogatást nem kapnak, hangzott el a téti országos találkozón.
(2010. 11. 03.)
Bútoripar 2020 - mit hoz a jövő az iparágban
Kerekasztalbeszélgetés a jövőről - bútoripari kereskedelmi struktúrák 2020-ban címmel egy konferenciát tartottak az MHC szervezésében, Linz-ben, október közepén.
(2010. 11. 03.)
Jövőbe mutató technológia - elszívóburkolat-szerszám kombináció
Az AKE legújabb innovációja egy valós probléma megoldására irányult, mellyel elnyerte a Ligno Novum vásárdíját. A díjnyertes innovációt a hazai telephelyű, Swedwood bútoripari cég számára fejlesztették ki.
(2010. 11. 03.)
Többet is fizetnénk a zöldenergiáért
Az energiainfo.hu által végzett szakmai közvéleménykutatás szerint, a válaszadók 69 százaléka szerint a megújuló források fejlesztéséhez szükség van közvetlen, beruházási támogatásra.
(2010. 11. 03.)
Kutatólaboratórium és Bemutatóközpont épül Sopronban az Egyetemen
Október 29-én elhelyezték az alapkövet a közel 5 milliárd Ft-os fejlesztésnek a "Zöld Egyetem infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Nyugat-magyarországi Egyetemen" című projekt épületeihez.
(2010. 11. 02.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2010
Összegyűjtöttük a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél a 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Tíz hónap alatt 529 (2009: 618) céget kellett a listánkra venni, legalább 1788 főnyi (volt) alkalmazotti összlétszámmal.
(2010. 11. 02.)

Október

Fából rugót gyártottak uniós pénzből
A fémrugó tulajdonságaival rendelkező energiatárolós farugót fejlesztett ki ülő- és fekvőbútorokhoz a Bio-Textima Kft., közösen a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemmel.
(2010. 10. 29.)
Hogyan tegyük rá a kezünket állami területre?
Nem hajlandó kitenni a lábát a honvédelmi tárca bakonyi erdőterületéről a bérlője. Ráadásul nem hajtja végre a bíróság jogerős döntését sem, ami arra kötelezte, hogy bontassa le a telek köré jogtalanul épített kerítést. A hatóságok egyelőre tehetetlenek.
(2010. 10. 29.)
Gyárat épít a Henkel Tatabányán
Lengyelországból és Nagy-Britanniából telepít át Tatabánya mellé termelést a Henkel. A cég ragasztógyára 2012-től 80 embernek ad majd munkát.
(2010. 10. 29.)
Tervezze meg a székét, és mi legyártjuk!
A Basic Collection és az OCTOGON architecture & design meghirdette, a Tervezze meg a széket, és mi legyártjuk! mottó jegyében kiírt pályázatát. A kezdeményezés célja a fiatal tehetséges tervezők támogatása.
(2010. 10. 29.)
Tragikus sorsú családokon segít a VIASAT3, a MAKÉSZ támogatásával
Az Álomépítők című produkcióban nehézsorsú, reményvesztett családok kapnak lehetőséget az újrakezdésre. A műsor készítői az egész országot bejárva kerestek olyan családokat, akiknek valóban jól jön a segítség.
(2010. 10. 29.)
Aggályos a Nemzeti Cselekvési Terv új verziója
A miniszterelnökhöz és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordul a Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ), emlékeztetve a kormány vezetőit arra, hogy a megújuló energiáról szóló, az uniónak történő leadás előtt álló Nemzeti Cselekvési Terv (NCST) nem a kormányprogramnak megfelelően alakul.
(2010. 10. 29.)
MTA vélemény zöldenergia-hasznosításról
Az MTA Energiastratégiai Munkacsoportjának tagjai amellett foglalnak állást, hogy Magyarországon torz és néhol túlzott mértékű a megújuló energiák hasznosításának jelenlegi támogatási rendszere. A szakértők szerint felül kell vizsgálni az állami dotáció rendszerét.
(2010. 10. 29.)
Beszámoló a 2010. őszi FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferenciáról
2010. október 26-27-én volt a FAGOSZ 2010. őszi Fakonferenciája, 110 fős érdeklődés mellett, érdekes előadásokkal, illetve a résztvevők közötti szokásos számtalan üzleti megbeszéléssel.
(2010. 10. 28)
Bútor- és Faipari Klaszter 10 éve - Ausztriában
Az ágazati szakcsoport (MHC) igazgatója, Jürgen Müller elmondta: a csoportjuk 274 tagvállalatot tömörít 15.645 alkalmazottal és évi 2 milliárd EUR feletti forgalommal.
(2010. 10. 28.)
Egy hét az erdőért
Magyarországon már 14. alkalommal rendezték meg az Erdők Hete programsorozatot. A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. az erdőgazdálkodás mellett mindig fontos feladatának tartotta a környezeti nevelést is.
(2010. 10. 28.)
Vackor Vár TUDÓSKÉPZŐ - november 2-5., Hetényegyháza
A Vackor Vár Erdei Iskola TUDÓSKÉPZŐ néven négynapos tábort szervez az őszi szünetben 7-18 éves korosztály számára, két különböző összeállítású programmal.
(2010. 10. 28.)
Tudnivalók a fapellet-fűtésről
Tőlünk nyugatabbra rendkívül elterjedt a fapellet-fűtés, azaz a faipari melléktermékekből készült granulátum tüzelőanyagként történő felhasználása. Ez a fűtési rendszer nem csupán környezetbarát, de hosszú távon olcsóbb is mintha gázzal termelnénk a hőt.
(2010. 10. 27.)
Megkezdték a vörösiszap okozta károk felmérését
Megkezdték a vörösiszap által elöntött mezőgazdasági területen a szakértői kárfelmérést, és annak eredményétől függően döntenek a helyreállítási munkálatokról. Az elképzelések szerint erdősítéssel is hasznosítható az érintett 1017 hektárnyi külterület.
(2010. 10. 27.)
Szociális erdőket a szegényeknek?
A mezőgazdaságban nem hasznosított területeket lehetne erre használni - mondta a Tiszántúli Természetvédők elnöke.
(2010. 10. 27.)
Határon átnyúló famentő program
A nagymarosi vasútállomás peronjáról gyönyörű kilátás nyílik a város fölött magasodó erdős hegyoldalakra. Ám a kora őszi lombkoronák zöldjét helyenként lehangoló, szürkés foltok tarkázzák. Azok kiszáradt szelídgesztenyefák. Az utóbbi években azonban elkezdődött a védekezés a fákat ritkító kéregrák ellen.
(2010. 10. 27.)
Hálózatot bővít Kínában az IKEA
Újabb áruházak nyitását tervezi az Ikea Kínában, miután a tavalyi évben csaknem negyedével sikerült növelnie az eladásokat a távol-keleti országban. A lakberendezési áruházlánc hazánkban egyelőre két egységet működtet - újabb, kisméretű Ikea Pécsett nyílhat 2011-ben.
(2010. 10. 26.)
Elmib-leányvállalat az önkormányzatok energetikai beruházásaira
Leányvállalatot alapított az energetikai projektekkel foglalkozó Elmib Zrt. az önkormányzatok energetikai projektjeinek finanszírozására és megvalósítására.
(2010. 10. 26.)
Lehetséges kompromisszum a szerencsi erőmű-ügyben
Más helyszínen, de mégis Szerencsen épülhet meg a sok vitát kiváltó erőmű.
(2010. 10. 26.)
Belga állami megállapodás a tanúsított fa piaci részarányának növeléséről
Belgium Szövetségi Állama szerződést tervez kötni a Belga Kiskereskedelmi Szövetséggel arról, hogy 2008-hoz képest 2018-ra a belga belpiacon a tanúsított fa piaci részaránya a 2,35-szörösére növekedjen.
(2010. 10. 25.)
Dr. Varga Ferenc a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta
Október 23. alkalmából az NymE professor emeritusa, az Erdőmérnöki Kar Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet nyugalmazott professzora a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta.
(2010. 10. 25.)
Bemutatkozik a Papierholz Austria GmbH.
A PHA fabeszerző cég 50 éve van jelen biztos partnerként Magyarország fapiacán. Az évek során felhalmozott szakmai tapasztalatokat felhasználva állunk továbbra is az Önök rendelkezésére.
(2010. 10. 22.)
Lignonovum 2010. kiállítás volt október 6-9. között
Eredményes volt Ligno Novum 2010. A jelen volt kiállítók és az eseményt felkereső látogatók is elégedettek lehettek.
(2010. 10. 22.)
Újraindult a furnérgyártás Újkígyóson
Hosszas és alapos előkészítés után újraindult a furnérgyártás Újkígyóson. A 2008. ősze óta felszámolás alatt álló ÚFA Bt egykori telephelyén alakította ki furnérhámozó és szárító üzemét a BEK-HOLZ Kft.
(2010. 10. 22.)
Szakkönyvajánló
A FAGOSZ szakkönyvesboltjában már kaphatóak a közelmúltban megjelent Intarziakészítés lépésről-lépésre című és a Kárpitozás című szakkiadványok.
(2010. 10. 22.)
Sokkal több cégnek kellett volna eltűnnie
2010 első kilenc hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest 18 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója, a növekedési ütem ugyanakkor lassult - derül ki egy friss elemzéséből.
(2010. 10. 21.)
XIV. BOT - Belsőépítészek Országos Találkozója
A magyar belsőépítészek mintegy félezres közösségének önként jelentkező tagjai ismét megtartották a Zsennyei Alkotóházban éves szakmai összejövetelüket, immár tizennegyedik alkalommal
(2010. 10. 21.)
Energiaültetvény-telepítési pályázat - csak 2011-ben?
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, rövid vágásfordulójú fás szárú energiaültetvények telepítéséhez nyújtott támogatással kapcsolatban rendkívül nagy az érdeklődés.
(2010. 10. 21.)
A korábbinál több fa fogy
A tavalyihoz képest jelentősen megnőtt a tűzifa iránti kereslet. Az sem mérsékli a vásárlói kedvet, hogy folyamatosan emelkedik a fa ára.
(2010. 10. 21.)
Fa és bőr a mindennapokban
Fa és bőr a mindennapokban, avagy a hagyományos kézimunka és a modern technológia találkozása.
(2010. 10. 21.)
XI. Készház és Passzívház Vásár, november 5-7.
Az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata immár 11. alkalommal rendezi meg Készház és Passzívház Vásárát november 5-7 között a Novotel Budapest Kongresszusi Központjában.
(2010. 10. 21.)
Új bútoráruház nyílt Budaörsön
Bővíti hálózatát a Quattro Mobili: a közép- és felsőkategóriájú ülőbútorok legnagyobb hazai forgalmazója ma nyitotta meg legújabb és egyben legnagyobb bútoráruházát Budaörsön.
(2010. 10. 20.)
Harmadával csökkenhet a bútorok súlya
Egy új technológiának köszönhetően 30 százalékkal könnyebbek lehetnek a lakberendezéshez használt bútorlapok. A kész bútorokat így egyszerűbb szállítani, összeszerelni és mozgatni.
(2010. 10. 20.)
Munkahelyek ezreit rejtik a hazai erdők
Magyarország területének több mint húsz százalékát borítja erdő, ráadásul évente mintegy kétmillió köbméterrel gyarapszik az erdőállomány. Szakemberek további erdőtelepítést is indokoltnak tartanak, mert ezrével rejlenek munkahelyek az erdők mélyén. Az erdészet kiemelt figyelmet kap az új kormánytól, amely átfogó állapotfelmérést és az erdővagyon értékének meghatározását is szorgalmazza.
(2010. 10. 20.)
Bútordesign - designbútor itthon
Ülőbútor a várótermek flexibilitásáért - a korai látványtervek egy olyan ülőbútor vízióját vázolták, ami egy évközi egyetemi feladat megoldása közben körvonalazódott.
(2010. 10. 19.)
Megújuló energia: hamarosan kész a cselekvési terv
November végéig nyújtja be a kormány az Európai Unióhoz a megújuló energiáról szóló Nemzeti Cselekvési Tervet - közölte Szerdahelyi György, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) osztályvezetője kedden az Energy E-PR Kommunikációs és Tanácsadó Kft. által szervezett konferencián.
(2010. 10. 19.)
A Magyar Posta levélíró pályázata az erdőről
Levélíró pályázatot hirdetett a Magyar Posta általános iskolás korú gyermekek számára. A felhívás témája az erdők védelme. A legjobb gyermeklevél képviseli majd Magyarországot 2011-ben a 40. alkalommal meghirdetett világversenyen.
(2010. 10. 19.)
Fakéregbe öltözött a ház
Amennyiben valaki szeretné a házát környezettudatos burkolattal ellátni, és azt akarja, hogy ez még látsszon is rajta, nos, annak ideális választás a fakéregből készült zsindely. Ezt az anyagot ugyanis semmiféle vegyszerrel nem kell kezelni, ráadásul kiváló hang- és hőszigetelő.
(2010. 10. 18.)
Nem épül meg Európa legnagyobb bevásárlóközpontja
Az IKEA befagyasztotta egy új oroszországi projektjének megvalósítását, köztük Európa legnagyobb bevásárló központjának építését Moszkva közelében.
(2010. 10. 18.)
Segítő Design - SEGÍTS TE IS!
Segítő Design névvel indított segélyprogramot a Hellodesign, melyben nemes ügyek támogatására rendeznek nyilvános jótékonysági design aukciókat. Az első felhívással az iszapkatasztrófa károsultjait támogatják.
(2010. 10. 15.)
Fatudakozó - FATÁJ - segítség a bajban
Az iszapkatasztrófa áldozatainak kárenyhítésében a FATUDAKOZÓ.hu oldal és a FATÁJ szaklap azzal tud segíteni, hogy az érintett településeken működő szakterületi vállalkozások egy évi megjelenési díjáról lemond. Ezt a díjmentesen nyújtott szolgáltatást kiterjesztettük a nyári áradások felsőzsolcai károsultjaira is.
(2010. 10. 15.)
Magyar Kézműves Remek pályázat
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyfordulós pályázatot hirdet a MAGYAR KÉZMŰVES REMEK elismerő cím elnyerésére.
(2010. 10. 15.)
Újra pályázhatnak az erdészek, október 31-ig
Erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez, valamint erdőszerkezet átalakításához írt ki pályázatot az MVH. Mindkét jogcímre támogatási kérelmet október 1-től 31-ig azok az erdőgazdálkodók nyújthatnak be, akik rendelkeznek az illetékes erdészeti hatóság erdőterv határozatával.
(2010. 10. 15.)
Leégett egy raklapgyár Gyomaendrődön
Kigyulladt, majd teljesen leégett egy raklapgyár üzemcsarnoka október 13-án este a Békés megyei Gyomaendrődön. A tűzben senki nem sérült meg.
(2010. 10. 15.)
Erdőgazdálkodási tilalom Ajka környékén
Erdőgazdálkodási tilalmat rendelt el visszavonásig a Veszprém Megyei MgSzH Erdészeti Igazgatósága a vörösiszap-szennyezéssel járó környezeti katasztrófával összefüggésben.
(2010. 10. 15.)
VI. Készház Konferencia, november 5.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar Építéskivitelezés Tanszéke, és az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata 2010. november 5-én rendezi a VI. KÉSZHÁZ KONFERENCIA-t.
(2010. 10. 14.)
Garant Möbel Austria - új iroda, új kolléga
A WohnUnion és a Garant Möbel Austria beszerzési egyesület jelenleg 236 kereskedelmi ügyfelét mostantól új 670 m2 alapterületű irodában gondozzák. Az egyesületek munkájának támogatásaként a napokban kezdte meg tevékenységét Thomas Riepl.
(2010. 10. 14.)
Winkler András legújabb verseskötete
Bemutatták Winkler András legújabb verseskötetét a Soproni Erdészeti Múzeumban. Az új könyv a Másvilági Fogadó címet kapta.
(2010. 10. 14.)
Igmándy professzor? Fogalom Ő 10 évvel a halála után is
A Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjében szobrot avattak Igmándy Zoltán professzornak, az erdővédelem kiemelkedő tudósának és oktatójának.
(2010. 10. 14.)
Erdészeti Nyílt Nap volt a Parlamentben október 8-án
A parlamenti Erdészeti Nyílt Nap nagy ünnepe volt az erdővel, fával foglalkozóknak. Sok fontos megállapítás és javaslat hangzott el, melyekre a közeljövő jogalkotása, gazdálkodása, a szakmai érdekek érvényesítése terén építeni lehet.
(2010. 10. 14.)
Az Év Fája közönségszavazás - október 30-ig
Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál - vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.
(2010. 10. 13.)
Bajnokokat készített fel az ostorosi ácsmester
Ostorosi szakember is közreműködött az Európa-bajnok magyar ácsok felkészítésében. Itthon lemaradóban van a szakma.
(2010. 10. 13.)
Az építészeti fakultás új épülete - Umea, Svédország
Az észak-svédországi Umeai Egyetem művészeti campusának részeként nemrégiben átadott épület a Henning Larsen Architekten tervei alapján készült el. A faburkolatú, szabadon álló kubus dinamikus hatását a különböző nagyságú, négyzetes ablakok játékos elhelyezésének köszönheti.
(2010. 10. 13.)
Lengyel cégek az épületasztalosipari ágazatban
Nyílászáró gyártással több, mint 2.000 vállalkozás foglalkozik Lengyelországban. Van köztük néhány tucat nagy-, néhány száz közepes-, valamint ezernél több kis- és mikrovállalkozás.
(2010. 10. 13.)
FUSS AZ ERDŐÉRT erdei nyílt tájfutóverseny volt október 9-én Harangodon
A Napkori Erdőgazdák Zrt. által fenntartott Harangodi Erdészeti Erdei Iskola szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futó Szövetséggel FUSS AZ ERDŐÉRT Erdei nyílt tájfutóversenyt.
(2010. 10. 13.)
Aktualitások a fűrésziparban továbbképzés, Sopron, november 23-24.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Innovációs Központja és a FAGOSZ két napos akkreditált továbbképzést hirdet Aktualitások a fűrésziparban címmel.
(2010. 10. 13.)
Magyar mobilház építési engedély nélkül?
Egy áruház parkolójában figyeltünk föl egy első pillantásra lapostetős faháznak látszó építményre, amiről első körben kiderült, hogy alapvetően nyaralónak készült.
(2010. 10. 12.)
Egy ökotudatos falucska története
A csereháti Homrogd általános iskolájában a régi gázkazán helyett egy korszerű, 300 kW-os faapríték tüzelésű kazánt állítottak üzembe. Nemcsak a fűtési számla csökkent, de még munkát is tudnak adni helyi lakosoknak.
(2010. 10. 12.)
Időutazás a Thonet körül
Claus, Peter és Philipp Thonet gyönyörűen felújított egykori szülőházában, a németországi Frankenbergben állandó kiállítás nyílt, ahol az épület két emeletének összes helyiségében, mintegy 300 négyzetméter alapterületen az elmúlt évszázad világszerte ismert bútoraival berendezett enteriőrökkel várják a látogatókat.
(2010. 10. 12.)
Designbelső raklapokból
Csak kevesen tudják, hogy az építőanyagok tárolására, szállításakor használt raklap ára több száz forintra rúg. Ez az összeg nem kevés akkor, ha az ember kidobja, netán eltüzeli a fatákolmányt, de csekély akkor, ha bútorlap helyett ebből építkezik. Mire gondolunk pontosan?
(2010. 10. 11.)
200 milliárd forintra vetettek keresztet a cégek
A tavalyi adóbevallások szerint valamivel több, mint 200 milliárd forint behajthatatlan követelést számoltak a cégek, ami éppen kétszerese az egy évvel korábbi adatnak. Összesen 6 450 társaság mutatott ki ekkora mértékű behajthatatlan követelést.
(2010. 10. 11.)
Faanyag versus Vörös iszap
Dr. Németh Róbert, egyetemi docens, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar, Faanyagtudományi Intézete munkatársának nyílt levele, az alumíniumgyártás melléktermékeként keletkező vörös iszap kitörése miatti katasztrófahelyzet fokozódó mérete okán.
(2010. 10. 08.)
Faipari Cím- és Terméktár, Erdészeti Cím- és Terméktár, 2010.
Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Faipari Cím- és Terméktár 2010 és a Erdészeti Cím- és Terméktár 2010 című szakmai kiadványaink (nyomtatás + CD melléklet + kiegészítés az interneten) elkészültek!
(2010. 10. 08.)
Egzóta fa alapanyagok - Niangon (Heritiera utilis)
A Sterculiaceae családba tartozó niangon nemzetközi fakereskedelemben általános megnevezése mellett a gaboniszármazékokra az ogue nevet is használják. Nagy-Brittaniában ezt a fafajt kola-mahagóninak, Németországban anginak is nevezik.
(2010. 10. 07.)
IKEA - Hetven éve nem volt ilyen!
Hetven éves fennállása óta először közölte gazdálkodásának eredményeit a svéd IKEA. Bár a világ legnagyobb bútorkereskedelmi láncáról van szó, a vállalkozás családi tulajdonban van, így nyugodtan titkolózhat.
(2010. 10. 07.)
Aktívház Szövetség - nemzetközi összefogás
Megalakult az Active House Alliance, vagyis az Aktívház Szövetség. A Koppenhágában létrejött egyesület célja, hogy elősegítse az építőiparon belüli tapasztalatcserét és egy új, fenntartható építési szemlélet, az aktívház elterjedését.
(2010. 10. 07.)
NYME FMK kutatása a vállalkozások fejlesztéseiről
Az online kutatás célja: a NYME FMK és a régiók vállalkozásai közötti kapcsolatok fejlesztési irányainak, és az együttműködési lehetőségek feltárása.
(2010. 10. 06.)
FAGOSZ vélemény az Új Széchenyi Tervről
A FAGOSZ az Új Széchenyi Terv vitairatához adott véleményében felhívta a figyelmet az erdők, az erdőgazdálkodás és a faipar jelentőségére a munkahelyteremtés, a klímaváltozás elleni küzdelem, az ökoturizus és a vidék fejlesztése szempontjából is.
(2010. 10. 05.)
Javaslat a 2009. évi Erdőtörvény módosítására
A VM EHVF kezdeményezte az Evt. és kapcsolódó jogszabályai felülvizsgálatát, amihez az OET véleményét kérte. E cikkben az erdőgazdálkodásban érdekeltek válaszáról számolunk be.
(2010. 10. 05.)
Mitsubishi targoncák a Kuhn Rakodógép Kft-től
Cégünk 1990 óta forgalmazza Magyarországon a Mitsubishi targoncákat. A 20 év hosszú idő, tapasztalatunk, eladásaink, kollegáink, szakértők elkötelezettsége, tudása és kitartó munkája által a Mitsubishi név már egybeforrt a Kuhn Rakodógép Kft. névvel.
(2010. 10. 04.)
Új honlap a környezettudatos fapiac szolgálatában
ResponsibleMarkets.org - új website a társadalmi célú hírközlés szolgálatában, hogy az egész világon minden érdekelt megismerhesse a környezettudatos faanyagellátás folyamatát és a rá alapozott piacépítést.
(2010. 10. 04.)
USA Top 25 bútorforgalmazója
A Furniture Today kiadványa az Amerikai Egyesült Államok 25 legnagyobb bútoripari kiskereskedelmi vállalatát tartalmazza.
(2010. 10. 04.)
Facebook tanmesék
Toshibarátok Facebook kampánya | A Facebook beelőzheti az iWiW-et | Vajon elbukik a Facebook? | Amerikában lekörözte a Facebook a Google-t | Várjuk a Facebookot vállalkozási célokra használó FATÁJ olvasók jelentkezését
(2010. 10. 02.)
IKEAusztria - bővítés a szomszédban
Több mint öt százalékkal 595,2 millió forintra nőtt az Ikea ausztriai leányvállalatának forgalma a 2009/2010-es üzleti évben. A svéd lakberendezési konszern nyugati szomszédunknál piaci részesedését is sikerült növelnie.
(2010. 10. 02.)
Hazai energiával versenyképesebb és zöldebb lenne Magyarország - Valóságos Kincsesbánya fórum
Ha Magyarország nem változtat alapvetően energiagazdálkodásán, nem csupán a környezeti problémákkal kell megküzdenie, de a külföldi energiahordozóktól való függése miatt a hazánkban előállított termékek drágulásával is számolnia kell.
(2010. 10. 02.)
Az ideális konyha tervezése - III.
Rendeltetése szerint a konyha minden esetben az élelemkészítés, a tálalás, esetleg az étkezés helyszíne. Ahány konyha, annyiféle bútorzat, de alapjában véve minden konyhában ugyanaz a munkafolyamat zajlik.
(2010. 10. 01.)
Ligno Novum programfüzet - 2010.10.06-09.
2010. Október 6-án nyitja kapuit a LIGNO NOVUM - WOODTECH SZAKKIÁLLÍTÁS, Budapesten. A szakma legnagyobb hazai rendezvénye 4 napon át várja a látogatókat.
(2010. 10. 01.)
Pelletgyártó üzemet avattak Tuzséron
Évente 7 ezer tonna pellet előállítására képes üzemet adták át pénteken, október 1-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron.
(2010. 10. 01.)
Fából Emberit - Fa Építészeti Díj - Bedő FaHáz Kft
Az innoLignum Sopron 2010 Vásáron a Fából Emberit Fa Építészeti díjat, a marcali székhelyű, könnyűszerkezetes favázas épületeket gyártó, BEDŐ FA-HÁZ Kft. nyerte.
(2010. 10. 01.)
NymE-SMAFC Jubileumi Évkönyv a FAGOSZnál a Ligno Novumon
Nyugat-magyarországi Egyetem sportegyesülete, a nagy múltú SMAFC 150 éves fennállásának állított méltó emléket jubileumi évkönyvük megjelentetésével.
(2010. 10. 01.)
NATUZZI - Emelkedő árbevétel, csökkenő veszteség
A bőr ülőbútorok olaszországi vezető gyártója, a NATUZZI 2010. második negyedéves jelentésében 8,7%-os árbevétel növekedésről, és 2,8 millió eurónyi nettó vesztegségől számolt be.
(2010. 10. 01.)
Faipari Szaktanárok II. Országos Konferenciája
A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara és a Faipari Tudományos Egyesület Oktatási Bizottsága meghívja az érdeklődőket a Faipari Szaktanárok II. Országos Konferenciájára, október 8-ra.
(2010. 10. 01.)
Erdészeti Szaporítóanyag Kereső Rendszer
Az Erdészeti Szaporítóanyag Terméktanács honlapján működik az országos erdészeti szaporítóanyag kereső rendszer.
(2010. 10. 01.)
Esztergályosbemutatók a Ligno Novumon
Az október 6. és 9. között megrendezésre kerülő faipari szakkiállítás négy napján a 208/C standon látványos faesztergálási bemutatóval várják az érdeklődőket a Magyar Amatőr Faesztergályosok Klubjának tagjai.
(2010. 10. 01.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2010
Összegyűjtöttük a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél a 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Kilenc hónap alatt 473 (2009: 561) céget kellett a listánkra venni, legalább 1662 főnyi (volt) alkalmazotti összlétszámmal.
(2010. 10. 01.)

Szeptember

Fatudakozó (már 9000+ céggel), Céghírek, üzleti ajánlatok
ASS Magyarország Kft Fagép-Szervíz 2006 Kft Komáromi Vasipari Zrt Árvai Attila Bieder Bútoripari Kft BioHáz Team Kft Deco Design Kft Szombati János
Kapos Mechanik Bt Nerbotherm Kft SZILKER Kft
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: ASS Magyarország Kft | Fagép-Szervíz 2006 Kft | Komáromi Vasipari Zrt | KŐRÖSI Erdészeti Kft | Vörös és Habl Holz Kft | Kiss Rezső László | Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Bieder Bútoripari Kft | Tiszafa Erdészeti Bt | Abádszalóki Magán Erdészeti Kft | Árvai Attila | BioHáz Team Kft | Deco Design Kft | Kapos Mechanik Bt | Nerbótherm Kft | Simonis Üveg Kft | SZILKER Kft |Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 09. 30.)
Fenyő rostfát (erdei- és/vagy feketefenyő) keresünk
Fenyő (erdeifenyő és/vagy feketefenyő) rostfát keresünk vagonos export szállításra.
(2010. 09. 30.)
39. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, október 26-27., Siófok
Dr. Szép Tibor: Az erdőkárok hatása a fapiacra | Klaus Reinhenbach: A faanyag energetikai hasznosításának korszerű technológiája (BRUKS aprítók, ECOLOG forvarderek, harveszterek) | Varsányi Tibor: 10 év a faipar szolgálatában, korszerű famarketing alkalmazása | Kákonyi Lehel: Vállalatszervezés a faiparban, erdőgazdálkodásban - LEAN egyszerűen
(2010. 09. 29.)
Bútoripari szakmai konferencia, 2010. október 7.
A Magyar Bútor és Faipari Szövetség tisztelettel meghívja Önt és kollégáit szakmai konferenciájára és az azt követő jubileumi találkozóra október 7-én 10-14 óráig.
(2010. 09. 28.)
Élőhelyek megőrzése és rekonstrukciója az IpolyErdőnél
Folytatódnak a természetvédelmi és természetmegőrző beruházások a KMOP-2009-3.2.1/A keretében 212.075.110 millió forint összköltségű, 90%-os támogatással megvalósuló projektből, Pest megyében, több mint félszáz helyszínen.
(2010. 09. 28.)
Egzóta fa alapanyagok - Makoré (Tieghemella heckelii)
A makoré (tieghemella heckelii; A. Chev.) ugyanabba a Sapotaceae családba tartozik, amelybe a mostanában teraszburkolatként alkalmazott massaranduba fafaj. A makoré megnevezés mellett bakunak is nevezik.
(2010. 09. 24.)
FATÁJ egy hónapja a Facebook rendszerében
Egy hónapja indult a FATÁJ szaklap Facebook változata. Tapasztalatok a számok tükrében. Továbbra is várunk minden érdeklődőt, legyen jelen, legyen képben, tegye hozzá a saját véleményét.
(2010. 09. 24.)
Faipari szakmai konferenciák, október 7-8.
Az idei immár 19. alkalommal megrendezésre kerülő Ligno Novum Asztalos-, Faipari szakkiállításhoz kapcsolódóan az Országos Asztalos és Faipari Szövetség szervezésében két szakmai konferenciára is sor kerül október 7-i és október 8-i dátummal.
(2010. 09. 24.)
Német bútoripari hírek
Enyhe visszaesések áprilisban - Szobabútorok a csúcson | Összességében, áprilisig enyhe csökkenés | Bútorexport áprilisban negatív | Érezhetően növekszik az import | Export: Svájc és Ázsia lehagyja az EU-t | Kevesebb EU import áprilisban | Bútoripari üzleti klíma
(2010. 09. 24.)
Francia faipari hírek
HÁROM LEVÉL díj a Finnforestnek | France Poutres elnyerte a PEFC tanúsítást | Faház kiállítás Rouen-ban.
(2010. 09. 24.)
Így spórolna az Ikea
Kizárólag megújuló erőforrásokból nyert energiát hasznosítana az IKEA Romániában. A svéd cég a napenergiában lát fantáziát - értesült a Ziarul Financiar c. román gazdasági napilap.
(2010. 09. 23.)
Faipari (és más) fejlesztések Zalaegerszegen
A megyeszékhelyre 373 millió forint támogatás érkezik a regionális fejlesztési tanácstól: faipari inkubátorház, csomópontfejlesztés, ....
(2010. 09. 23.)
Energiaültetvények telepítése - pályázattal
Idén is lehetőség van pályázni energetikai ültetvény telepítésére. A pályázatok beadásának határideje 2010. november 2. - 2011. január 15.
(2010. 09. 23.)
Kétszer annyi pénz a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumnak
Romániában a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium idén kétszer annyi pénzből gazdálkodhat, mint tavaly -mondta Borbély László tárcavezető Gyergyószárhegyen.
(2010. 09. 23.)
Erdészeti Nyílt Nap lesz az Országház Felsőházi Termében
Tisztelettel meghívjuk Önt és érdeklődő munkatársait az Országház Felsőházi Termében 2010. október 8-án 10.30 órakor kezdődő Erdészeti erőforrások a Kárpát-medencében címmel megrendezésre kerülő Erdészeti nyílt napra, mely egyben a XIV. ERDŐK HETE nyitó rendezvénye.
(2010. 09. 22.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
Csurgói Faipari Kft Európai Kádárok Kft FOREST 7 Kft Haas-Hoco Kft CIGLE-FA Kft HENELIT Kft VALKON 2007 Kft Mocz és Társa Magánerdészet Kft StefaPack Zrt
ALFÖLDFA Kft BerParkett 2000 Bt HUNGAROPRO Kft Kemikál Zrt Kinnarps Hungary Kft Nagy János asztalos Nagy és Társai Faipari Kft Wagner
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Csurgói Faipari Kft | Európai Kádárok Kft | Forest 7 Kft | Haas-Hoco Kft | CIGLE-FA Kft | HENELIT Kft | Natur Holz Technik Kft | VALKON 2007 Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Mocz és Társa Magánerdészet Kft | Stefa-Pack Zrt | ALFÖLDFA Kft | Antik Kopie Hungary Kft | BerParkett 2000 Bt | HungaroproKft | Kemikál Zrt | Kinnarps Hungary Kft | Nagy János asztalos | Nagy és Társai Faipari Kft | WAGNER - D&K Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 09. 22.)
A faipari szakmák térségi központjává tennék az új tanműhelyt
Elkészült a Sághy Mihály Szakképző Iskola új, korszerű tanműhelye. Az üzemcsarnok megépítése és a faipari képzéshez szükséges eszközállomány bővítése mintegy 70 millió forintból valósult meg. A létesítményben évente egyelőre 40 diák tanulhatja meg a gyakorlatban is a legmodernebb gépeken kamatoztatni tudását. A hosszú távú cél, hogy más hasonló intézmények tanulóit is fogadják majd.
(2010. 09. 22.)
A biomassza alapú távfűtés jövője
Érdekes összehasonlítás a földgáz, a biomassza és a földhő; a táv- és az egyedi fűtés között, számításokkal.
(2010. 09. 21.)
Változott a megújulóból termelt áram támogatása
A megújuló és a hővel kapcsolt áram termelését 2010 első felében 44,2 milliárd forinttal támogatták a felhasználók, ami 4,1 százalékkal több az előző év hasonló időszakánál. Ugyanakkor fajlagosan, azaz egy kilowattórára vetítve a támogatás 11,74 forintról 11,44 forintra mérséklődött.
(2010. 09. 21.)
Megjelent a HÍRFA 2010. júliusi-augusztusi lapszáma
innoLignum Sopron | Sajtóhírek a gazdaság-helyzetéről | Interforst 2010 | Újdonságok a LappFa kínálatában | Bővít a Felder Tirolban | Kutatás-fejlesztés az erdészet és a faipar területén | Nyomtatás és szkennelés 3D-ben | Megelőző faanyagvédelem hatékonysága áztatás esetén | Ligno-Novum - Woodtech 2010 - kísérőprogramok | ...
(2010. 09. 20.)
Fegyveres rangerek védenék a nemzeti parkokat?
Fegyveres rangerekkel védené a nemzeti parkokat Illés Zoltán - erről a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára beszélt a Népszabadságnak adott interjújában.
(2010. 09. 20.)
Miskolc Expo 2010. október 15-17. - meghívó
Észak-Magyarország legnagyobb városában az év egyetlen kereskedelemfejlesztő és gazdaságélénkítő expo rendezvényére invitálunk minden érdeklődőt. Kiemelt témakörök: építészet, bútor, lakberendezés, alternatív és megújuló energiák, hobby-barkács-szabadidő, ....
(2010. 09. 20.)
Hozzáállásuk miatt buknak el a hazai cégek
A minőségi termékek gyártása az egyik legfőbb tényező, ami az országot előrébb viszi, és ami versenyképessé teszi a magyar vállalatokat. Vagyis inkább csak tehetné...
(2010. 09. 20.)
Újdonságok a faiparban - konferencia meghívó
Újdonságok a faiparban címmel konferenciát rendez a FAGOSZ a Ligno Novum - Woodtech Szakkiállítás kísérőrendezvényeként, Budapesten, 2010. október 6-án. A díjmentes eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak.
(2010. 09. 17.)
Magyarországon termő szarvasgomba 45 ezerért
Nevezik a villámok szülöttének, az erdők fekete gyémántjának vagy csak egyszerűen földi kenyérnek. Kutatják disznókkal, kutyákkal. Aranyárban mérik, ínyenceknek szánják, miközben vaddisznók, őzek, szarvasok, mókusok eledele. A vágyak titokzatos tárgyával ismerkedhettek a Hőgyészi Szarvasgomba Napokon.
(2010. 09. 17.)
Lefelé tart a bútorgyártás is
Az utóbbi években 40 százalékkal esett vissza a belföldi kereslet - A hazai cégek nem optimisták - írja a Világgazdaság
(2010. 09. 17.)
Az ideális konyha tervezése - II.
A rendszerváltástól napjainkig terjedő időszak konyhatervezés szempontjából különféle véleményeket ébreszt. Kissé túlzás lenne azt kijelenteni, hogy az elmúlt 20 évben konyhabútor-tervezés nem folyt az országban.
(2010. 09. 17.)
Szövetségben a fák világával
A Szövetségben a fák világával című műsor, a DunaTv-n, szeptember 11-én sugárzott adásának témája: a változó klímára a faipar, a faipari kutatás-fejlesztés is reagál.
(2010. 09. 17.)
Hurok szék - Loop chair - multifunkciós bútor
7 db rétegelt lemez táblát kapcsolt speciális zsanérokkal hurokba Boaz Mendel. Az így kialakított szerkezet, a szintén speciális oldal-rögzítő elemekkel, 12 különböző alakú és funkciójú bútordarab megformálását teszi lehetővé.
(2010. 09. 16.)
Erdei kerékpárút helyreállítása a Pilisben
Számos útépítő szakember és munkagép dolgozik azon, hogy a tavaszi viharok idején megrongálódott, Pilismarótról Dobogókő irányába haladó erdészeti út - amely egyben kerékpározásra kijelölt útszakasz - helyreállítása október közepére elkészüljön. A munkálatok a terveknek megfelelően haladnak.
(2010. 09. 16.)
Ki Minek Mestere - I. Országos pályaorientációs verseny
Az IPOSZ és a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ támogatásával meghirdetett verseny célja 15 különböző szakma (köztük: asztalos, ács-állványozó, kárpitos) megismertetése, megkedveltetése, kapcsolatteremtés a munka világával.
(2010. 09. 15.)
Álommunkahely, avagy iroda a fák tetején
Ez az iroda nem igazán emlékeztet az átlagdolgozók által ismert barakkszerű munkaállomásokhoz. Az biztos, hogy itt nincs szükség külön tájképre mint számítógépes képernyővédőre, az ablakokból elénk táruló körpanoráma mindent felülmúl.
(2010. 09. 15.)
Tűzgátló ajtók fából...?
Az Optima Forma egyedi technológiát kínál: az acélajtók burkolatára Digital Decor bevonatok vihetők fel, melyek különféle árnyalatú faerezetű mintázatúak is lehetnek, lehetővé téve ezzel, hogy a tűzgátló ajtók megjelenése igazodjon a belső ajtókéhoz.
(2010. 09. 15.)
Kalina kádárműhely - Romhányi Dóra diplomaterve
Európa mértani középpontjára, Tállyára tervezett kádárműhelyt Romhányi Dóra a diplomaterve keretében. Jóleső érzéssel tölt el ilyen tervet látni, mely mentes a piaci tömegtermeléstől, divatos trendektől, mely kutatja az ősi tradíciókat és folytatva azt, új világokat mutat meg...
(2010. 09. 14.)
HORDÓKÉSZÍTÉS
A hordó a borászat nélkülözhetetlen kelléke. Bemutatjuk, hogyan készül a hordó és miként dolgozik egy kádármester.
(2010. 09. 14.)
Magyar Termék Nagydíj - 2010.
A Magyar Termék Nagydíj pályázatok 2010. évi eredményhirdetését és díjátadását szeptember 2-án tartották az Országház Felsőházi Termében.
(2010. 09. 14.)
Fafék - tűzifa égetés korlátozása várható?
Sajtószemle: Megtiltaná a tűzifa felhasználását a biomassza-égetésű erőművekben Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. __ A FAGOSZ titkárság észrevétele a hírhez.
(2010. 09. 13.)
A legnagyobb 100 hazai bútorgyártó 2009. - korrigált lista
A pár hete publikált Top100 Bútorgyártói listát az időközben fellelt információk alapján javítottuk. Ezúton adjuk közre a 2009. év teljesítményei alapján készült korrigált összeállításunkat.
(2010. 09. 13.)
Fa az építészetben és a formatervezésben, szeptember 21-22.
MEGHÍVÓ - Fa az építészetben és a formatervezésben című Finn-Magyar szimpózium és workshopra, Debrecenbe. Bemutatkozik a finn WOODISM csoport, előadást tart Makovecz Imre is.
(2010. 09. 13.)
Egzóta fa alapanyagok - Azobé/Bongossi (Lophira alata)
Az Ochnaceae családba tartózó Lophira alata (Banks ex Gaertn.) fafajnak azobé a fő nemzetközi megnevezése, emellett a kereskedelemben még bongossiként is ismert a francia nyelvterületeken, elsősorban Kamerunban.
(2010. 09. 10.)
Faipari szerszámtörténeti kiállítás - szeptember 15-től ismét
A Magyar Famíves Céh tisztelettel meghívja a FATÁJ olvasóit, Sopronba, a második szerszámtörténeti kiállítására, ahol a Céh tagjai, gyűjteményük legszebb darabjait mutatják be.
(2010. 09. 10.)
3. innoLignum Sopron megnyílt, átadták a vásárdíjakat
Sopronban az ősz idén sem csak a szőlőfürtök érését és a város kulturális életének színfoltját jelentő Soproni Szüreti Napokat hozta el.
(2010. 09. 10.)
Wolfegger Forsttage, szeptember 24-25.
Az Interforst Hungary Kft. meghívja minden kedves partnerét és a szakterület iránt érdeklődőt partner cégünk - Waldburg Forstmaschinen Wolfegg - házi vásárára.
(2010. 09. 10.)
PEFC - 4 ország rendszerének megújítása
A finnországi, olaszországi, luxemburgi és szlovák erdőtanúsító rendszer eleget tesz a fenntarthatóság követelményének, és a világ legnagyobb erdőtanúsító szervezete, a PEFC International ismételten jóváhagyta augusztus közepén.
(2010. 09. 10.)
EKO-LAS - terepi erdészeti kiállítás volt Lengyelországban
Immár több évre visszatekintő speciális erdészeti rendezvény hazai és külföldi részt vevőkkel, ahol működés közben mutatják be gyártóik a gépeket, termesztési eljárást, munkavégzési módot, az erdészettel kapcsolatos tevékenység minden ágazatát és munkaműveletét, az erdőtelepítéstől a fakitermelésig, az erdei vadtól a vadászatig.
(2010. 09. 10.)
Német faipari rövidhírek
Spórolj, spórolj - majd építs házat | Készház termékek aránya délnyugaton a legmagasabb | Mélyponton a lakásátadás | Jót tett a fának az április - a forgalom növekszik | Faipar: jó április 4,5%os plusszal | Áprilisban szárnyalt a műanyagipar | Hullámvasút
(2010. 09. 10.)
Mit terveznek a magyar munkaadók?
A magyarországi munkáltatók 70 százaléka nem tervez munkaerő-felvételt, de elbocsátást sem 2010 utolsó negyedévében, ugyanakkor az idei harmadik negyedévhez képest nőtt az elbocsátást tervezők aránya a legfrissebb felmérés szerint.
(2010. 09. 10.)
Fabiciklivel hajt a Rekordok Könyvébe Czirják Sándor
A Rekordok Könyvébe szeretne kerülni egy 65 éves kolozsvári azzal, hogy saját maga készítette fabiciklivel Budapestig teker. A kétkerekű összes eleme fából készült, kivéve a kerekeken lévő gumi, illetve a sebességmérő.
(2010. 09. 08.)
Csongrádi dinoszaurusz és keljfeljancsi - véget ért a Wood Fesztivál
Vasárnap jó hangulatban ért véget az első magyar Wood Fesztivál, ahol a helyszínre szállított (4 km) fenyőléc az utolsó centiig elfogyott.
(2010. 09. 08.)
Kísérlet - milyen házakban élünk majd a jövőben
A Model Home 2020 elnevezésű kezdeményezés során a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével hat teljes, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épít fel Európában.
(2010. 09. 06.)
Elindította a szezont az IKEA: itt az új katalógus!
Megjelent az IKEA 2011-es katalógusa. A 376 oldalas kiadvány tavaly világszerte közel 200 millió példányban jelent meg, és kimondva- kimondatlanul a fogyasztói társadalom egyik nemzetközi szimbólumának számít, ráadásul idén ünnepli 60. születésnapját.
(2010. 09. 08.)
Az építőipar közeli fellendülésére számít az ÉMI új vezérigazgatója
A második Széchenyi Terv kapcsán százmilliárd forintos nagyságrendű beruházási programok indulnak el, és a kereslet fellendülésével reális a veszélye annak, hogy gyenge minőségű dömpingáru önti el a hazai építőanyag-piacot.
(2010. 09. 06.)
Ligno Novum - Woodtech, Budapest, 2010. október 6-9.
A szakma újdonságait, termékeket és technológiákat, kedvezményes vásárlási lehetőséget, szakmai előadásokat, gyakorlati bemutatókat és további számos érdekességet kínál október 6. és 9. között a Ligno Novum - Woodtech Szakkiállítás Budapesten, a Hungexpo Budapesti Vásárközpont A pavilonjában.
(2010. 09. 06.)
Méregdrága ökodizájn: 3 milliós asztal néhány faágból
Kapcsolatot akartam a fákkal - válaszolta John Begin bútortervező a The New York Timesnak arra a kérdésre, hogy mégis hogy jött az ötlet, hogy lefűrészelt nyírfaágakból csináljon méregdrága dohányzóasztalt.
(2010. 09. 06.)
Kiderült: ez volt a nyár slágere a Praktikernél
Az idei nyár egyik slágerterméke a műrattan volt a Praktikernél, de a napernyők és a mobilklímák is szépen fogytak a barkácsáruházban.
(2010. 09. 06.)
11/2010. VM rendelet az erdősítések támogatásáról
Megjelent a 11/2010. (VIII.30.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági területek erdősítéséhez nyújtandó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 88/2007. (VIII. 17.) FVM rendelet, valamint egyes erdőtelepítési és erdőfelújítási támogatási FVM rendeletek módosításáról.
(2010. 09. 06.)
A hazai erdők besorolása természetességi állapotuk alapján
A 2009. évi XXXVII. törvény (új Evt.) 7. § (1) alapján az erdőket a bennük található erdei életközösség természetességi állapota szerint el kell különíteni. Az MGSZH Központ Erdészeti Igazgatósága az erdőrészletek besorolását elvégezte az Erdészeti Szakigazgatási Információs Rendszerben. Felülvizsgálat 2010. december 31-ig kérelmezhető.
(2010. 09. 06.)
A biomassza-felhasználás jelene és jövője Magyarországon
A biomasszában rejlő jelentős magyarországi potenciálok miatt döntött az Energia Központ Nonprofit Kft. a 4Biomass elnevezésű projektben történő részvétel mellett. A nemzetközi projekt fő célja nemzeti biomassza akcióterv létrehozásának előkészítése.
(2010. 09. 06.)
FATÁJ a Facebook rendszerében
Pár nappal ezelőtt elindult a FATÁJ szaklap Facebook változata. Várunk minden érdeklődőt, tegye hozzá a saját híreit, véleményét, jelenlétét.
(2010. 09. 03.)
BNV - Budapesti Nemzetközi Vásár, szeptember 8-12.
Az őszi szezont ezúttal is a BNV nyitja majd a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A vásár folyamatos megújulását hivatott szemléltetni a színes és fiatalos logó, amely mintha mindig mozgásban lenne. A FATÁJ-FATUDAKOZÓ-FAGOSZ is jelen lesz.
(2010. 09. 03.)
Szarvasgomba Napok Hőgyészen, szeptember 11-12.
Hagyományos erdőtelepítésnél a vágás érettségi kor eléréséig leginkább csak költségekre számíthat az erdőgazdálkodó. Ha az erdészeti telepítés szarvasgombaspórával kezelt makkal történik, akkor a fejlődő erdő stresztűrése jobb, fejlődése erőteljesebb.
(2010. 09. 03.)
2010 első félév: a faiparban a növekedés jelei, ami a bútoriparban még késik
2010. első félévében a havi adatok alapján az előző évhez és az év elejéhez képest is növekedési irányt vett a faipar, a bútorgyártás terén azonban a tavalyit követő további csökkenésnek lehetünk tanúi.
(2010. 09. 02.)
3. innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Kiállítás és Vásár 2010 - Egy hét a kezdésig, szeptember 9-11., Sopron
Harmadik alkalommal telik meg zúgó gépek, előadók, kiállítók és érdeklődők hangjával a soproni MKB Aréna. Nyolcezer négyzetméteren több mint 120, az erdőgazdálkodás és faipar területén érintett vállalkozás, cég és szervezet képviselteti magát, innovatív, újszerű és magas műszaki nívót bemutató termékekkel és szolgáltatásokkal. A minőségi árukat kellemes környezetben, baráti légkörben, szakmai tanácsadás mellett veheti szemügyre minden látogató.
(2010. 09. 02.)
Az ideális konyha tervezése - új cikksorozat - 8 részben
A konyhatervezés története és konyhabútorgyártás Magyarországon
(2010. 09. 02.)
Budapest Furnér Művek Kft. épület és terület kínálata
A Budapest Furnér Művek Kft. (BFM Kft.) több épületét és ingatlanterületet kínál bérbeadásra, illetve eladásra.
(2010. 09. 01.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2010
Összegyűjtöttük a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél a 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Nyolc hónap alatt 421 (2009: 500) céget kellett a listánkra venni, legalább 1526 főnyi (volt) alkalmazotti összlétszámmal.
(2010. 09. 01.)
Dr. Nagy Dániel az MGSZH-EI-nál folytatja
Dr. Nagy Dániel - a korábbi Természeti Erőforrások Főosztály, majd az új Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály eddigi főosztályvezetője - 2010. szeptember 1-től korábbi szolgálati helyén, az erdészeti hatóságnál dolgozik.
(2010. 09. 01.)

Augusztus

Drámai lista: ezek a cégek dőlhetnek be a leghamarabb
Egy, a kockázatosabb iparágakról készült felmérés szerint hazánkban a legnagyobb rizikónak az építőipar, fafeldolgozás, bútoripar területén működő cégek vannak kitéve. A listát egyértelműen a válság által érintett ágazatok vezetik.
(2010. 08. 31.)
Erdészeti eredetű termékek eredetigazolása (FSC tanúsítás) - meghívó tájékoztatóra, 2010. szeptember 20.
Vajon minden papír és fa felhasználó tudja, hogy: Mi az az FSC? Mi fán terem az FSC tanúsítás? Kinek lehet szüksége rá? Ki fog piacot veszíteni a hiányában? Hogyan lehet felkészülni a váratlan vásárlói kérésekre? Milyen követelményeknek kell megfelelni a tanúsításkor? Mire kell számítani, ha FSC auditra kerül sor? A választ szeptember 20-i tájékoztató napon megkaphatja.
(2010. 08. 31.)
Jübergturm - Hiperboloid kilátó a dombtetőn
Nyáron bizonyos építményfajtáknak kifejezetten szezonjuk van, ilyenek például a különféle rendezvényeknek helyt adó ideiglenes pavilonok vagy a kilátótornyok.
(2010. 08. 31.)
Lakóhajó Hamburgban
Hamburg városa a vízfelületeit is lakhatóvá kívánja tenni, legyenek ezek akár belvárosi csatornák, akár használaton kívüli kikötői részek. Néhány éve a város közgyűlése hivatalosan is határozatot hozott 75 darab, lakóhajók számára alkalmas vízi-telek kialakítására.
(2010. 08. 31.)
Nógrádi Erdészeti Klímafórum 2010
Az Ipoly Erdő Zrt. az OEE helyi csoportjával, 2010. július 13.-án Balassagyarmaton, Nógrádi Erdészeti Klímafórum 2010 elnevezéssel, az erdészet és a klímaváltozás elméleti és gyakorlati oldalú közös metszéspontjait bemutató tematika mentén tartott tudományos előadássorozatot.
(2010. 08. 31.)
Miskolci biomassza (faapríték) erőmű - félelmek
Sokak szerint a város Kilián lakótelepének közepén épülő biomassza-égető esetleges kockázatairól nem tájékoztatták időben a lakókat. A beruházó cég, a Bioenergy Miskolc Kft. ügyvezetője, Méhn Imre igyekszik eloszlatni az égetővel kapcsolatos aggodalmakat.
(2010. 08. 31.)
Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj 2011. felkészítő rendezvénye
2010. szeptember 17-én 10:00-től lesz a díjra pályázni szándékozók részére a felkészítő rendezvény a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A cikket erdészeti, elsődleges faipari cégvezetők, KIR és minőségügyi vezetők figyelmébe ajánlom.
(2010. 08. 30.)
Egzóta fa alapanyagok - ceiba/fuma (Ceiba pentandra)
A Bombacaceae (majomkenyérfa-félék) családba tartozó Ceiba pentandra (Gaertn.) Németországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban főként ceibaként ismert. Franciaországban fromager, Portugáliában polon névvel illetik.
(2010. 08. 27.)
Fatüzelésű erőművek tüzelőanyag-ellátása energiaültetvényekről
2020-ra hazánkban megközelítően 8000 GWh villamos energiát fogunk/szeretnénk biomassza tüzelésből előállítani, az utóbbi időben egyre több fatüzelésű fűtőmű tervezése és kivitelezése indult el országszerte. A lakosság is egyre nagyobb számban tér vissza a földgázról a fatüzelésre.
(2010. 08. 27.)
A dán kormány szakmai nyomásra vizsgálja felül erdőpolitikáját
Az ellenzék, az erdészet, a környezetvédelmi szervezetek és a kutatók sok éves nyomása után a dán liberális-konzervatív kormány végül, felállított egy bizottságot abból a célból, hogy értékeljék a jelenlegi dán erdőpolitikát.
(2010. 08. 27.)
PhD. Szép Tibor: A klímaváltozás erdészeti ökonómiai vonatkozásai
A klímaváltozás erdészeti ökonómiai vonatkozásai címmel védte meg 2010. június elején doktori értekezését Szép Tibor a NYME Roth Gyula Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskola keretében.
(2010. 08. 26.)
A legnagyobb 100 hazai bútorgyártó - 2009.
A 2006-2007-2008. évekre vonatkozóan szerkesztett Top100 Bútorgyártói lista és helyzetértékelés után, ezúton adjuk közre a 2009. év teljesítményei alapján készült összeállításunkat.
(2010. 08. 26.)
3. innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Kiállítás és Vásár 2010 - 150 éves a SMAFC-NYME
Az innoLignum a kezdetek óta többet jelent, mint egyszerű szakmai rendezvény. Hagyományok erősödnek tovább, régi barátságok elevenednek fel, a közös emlékek új életre kelnek ezeken a napokon.
(2010. 08. 26.)
A golobari (Szlovénia) rönkszállító kötélpálya 60 éve
Bovec közelében, az Isonzó (Soca) partjára érkezett a Golobarról egy több mint 2 km hosszú rönkszállító kötélpálya, mely mintegy 40 éven át üzemelt. Mára ipari műemlék.
(2010. 08. 26.)
Biomassza (faapríték) erőmű Miskolcon
A Wis Zrt. 75 százalékos tulajdonában álló Bioenergy Miskolc Kft. biomassza-erőművet építene a borsodi megyeszékhelyen.
(2010. 08. 26.)
Bajor Államerdészet másfélpercesekkel a YouTube-on
A Bajor Államerdészet másfél perces filmecskékkel (videospot) reklámozza magát és magyarázza az erdészetpolitikai célokat szatirikus, szórakoztató stílusban. Szó van a holtfáról, a természetes felújításról, az elegyes erdőről, a közjóléti haszonról és hasonlókról.
(2010. 08. 25.)
Pelletgyártási konferencia - 10. Pellets Industry Forum
Az elmúlt évek során rohamosan megnőtt a fapellet gyártás, Németországban és külföldön egyaránt. Amíg Németország fedezni tudja saját pellet szükségletét hazai termeléssel, addig más országok, mint például Hollandia, Belgium, Dánia, Svédország és Olaszország, importálni kénytelen.
(2010. 08. 25.)
Új magyar szabadalom - monopol RR-faszerkezetű torony
Magyar mérnök álmodta és építette meg azt a monopol rétegelt-ragasztott faszerkezetű antennatornyot, amely távközlés céljára szolgál. A Békésen felállított torony az ECOPOL nevet kapta.
(2010. 08. 25.)
Magyar Wood Fesztivál, 2010. augusztus 24-31.
Legszebb álmainkban sem sejtettük, hogy idén Magyarországon lesz Wood Fesztivál, amikor tavaly szeptemberben megcsodáltuk a dán rendezvényt. De a MOME diákjai a tettek mezejére léptek.
(2010. 08. 24.)
Interjú a Magyar Wood Fesztivál kurátorával
Pozsár Péter, építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA hallgatója, az Újirány Csoport tagja, a Wood Fesztivál kurátora. Vele készített interjút az I Love Wood weboldal csapata.
(2010. 08. 24.)
Természetközeli erdőgazdálkodás a DUNA TV műsorán
Augusztus 14-én szombaton a "Szövetség a fák világával" a természetközeli, más néven szálaló erdőgazdálkodás titkaiba tekintett a pilisi erdészek segítségével.
(2010. 08. 19.)
Tizenegy milliárdos biomassza beruházás Vép határában
Biomassza erőmű épülhet Vép és Táplánszentkereszt határában. A települések képviselő-testülete támogatja a beruházók elképzeléseit. A faapríték-tüzelésű, áramot és hőt előállító zölderőmű a tervek szerint 2013 harmadik negyedévében kezdi meg a kereskedelmi üzemet.
(2010. 08. 19.)
80 éves Jakkel Mihály - fafaragó művész
Barátai, ismerősei és hozzátartozói a napokban köszöntötték fel a 80. születésnapját ünneplő Jakkel Mihályt.
(2010. 08. 19.)
Évkönyv a svájci bútoripar 2009. évéről
A Svájci Bútoripari Szövetség elkészítette az ágazatot bemutató 2009-es Bútoripari Évkönyv 12. kiadását.
(2010. 08. 19.)
Vásár Kőszegen - CSIBA Technológiai Napok, szeptember 9-11.
Az ősz, a faipar berkeiben mindenévben élénkülő programkínálatot hoz. Ezt tetézi, hogy a szakma legjelentősebbnek tartott, Budapesten megrendezésre kerülő szakvására is októberre tolódott. A CSIBA KFT. nem kíván szakítani a hagyományokkal, így idén is megrendezi a szokásos ŐSZI VÁSÁR-át.
(2010. 08. 19.)
IV. Országos Vadászati, Vadgasztronómiai és Ökoturisztikai Találkozó és Fesztivál, Soponya, 2010. szeptember 3-5.
A VADEX Mezőföldi Zrt. szeptember 3-5-én rendezi a IV. Országos Vadászati, Vadgasztronómiai és Ökoturisztikai Találkozót és Fesztivált, Soponyán.
(2010. 08. 19.)
Anyagok és technológiák a faépítészetben - szeptember 10.
A Faipari Innovációs Társaság meghívja az érdeklődőket az Anyagok és technológiák a faépítészetben című konferenciára. Sopron, NYME-FMK-IK, 2010. szeptember 10.
(2010. 08. 19.)
Középkori rönkcsúszda az asiagoi fennsík és a Brenta folyó között
A faanyag mozgatása, szállítása az erdőről a vevőhöz eljuttatása gyakran vált az erdővel, fával rendelkező vidék számára stratégiai kérdéssé. Előfordult, hogy az alsórakodóra mozgatás bravúros műszaki megoldást kívánt. Erre példa a Calá del Sasso, a sassoi rönkcsúszda Olaszországban.
(2010. 08. 18.)
A Vidékfejlesztési Minisztérium szervezeti felépítése
Az augusztus 2-i Vidékfejlesztési Értesítőben jelent meg a A Vidékfejlesztési Minisztérium szervezeti és működési rendjének ideiglenes meghatározásáról szóló 4/2010. (VII. 30.) VM utasítás.
(2010. 08. 18.)
3. innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Kiállítás és Vásár 2010 - Konferenciasorozatok szeptember 9-11.
Kevesebb, mint egy hónap múlva harmadik alkalommal nyitja meg kapuit az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Kiállítás és Vásár. Nemcsak szakmai találkozókra ad lehetőséget ez a három nap, hanem új ismeretek elsajátítására, új technológiák, gondolatok megismerésére.
(2010. 08. 18.)
Magyarországi aktív ház energiafogyasztási adatai
Kiváló minőségben épült faház működik aktív házként. A kiváló minőséget nemcsak a külső, belső megjelenés jelzi, hanem a mért, minimális energetikai fogyasztás is.
(2010. 08. 18.)
Passzívház példa Csehországból
A Csehországi Koberovy városkában, mely egy tájvédelmi körzetben, 430 m tengerszint feletti magasságban fekszik, 13 könnyűszerkezetes épület készült passzívházként, 2005-2006 évben.
(2010. 08. 18.)
Szolnoki Regionális Fa- és Bútoripari, Lakberendezési Szakkiállítás és Vásár - 2010. szeptember 24-26.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozói javaslatok alapján kezdeményezi Szolnokon Fa- és Bútoripari, Lakberendezési Szakkiállítás és Vásár rendezését hagyományteremtő szándékkal.
(2010. 08. 17.)
Bükk rostfát (papírfát) keresünk exportra
100-120 vagonnyi (8-10 ezer ürméter) bükk rostfát, papírfát keresünk vagonos export szállításra.
(2010. 08. 17.)
Javuló piaci helyzet az erdei primer választékoknál
A 2010. első hónapjaiban az erdei primer választék iránt megnövekedett kereslet abban látszik megnyilvánulni, hogy az I. negyedévben a múlt év ugyanezen időszakához képest a faanyagok forgalma nemzetközi szinten csaknem 20%-kal nőtt.
(2010. 08. 17.)
Az erdészeti vállalkozók szakági szövetséget alapítottak
Augusztus 28-án tartja első bemutatkozó rendezvényét az Osztrák Erdészeti Vállalkozói Szövetség (ÖFUV) a Klagenfurti Nemzetközi Faipari Kiállításon.
(2010. 08. 17.)
A májusi széldöntések hatása a fapiacra
A rendkívüli csapadékot követő májusi viharok széldöntései nyomán, mintegy félmillió köbméter faanyag jelenhet meg az egyébként is nyomott fapiacon, szezonon kívüli, fülledésnek kitett időszakban.
(2010. 08. 13.)
Egzóta fa alapanyagok - avodire (Turraeanthus africana)
A Turraeanthus africana (Pellegr.) a Meliaceae családba tartozik, melybe például a mahagóni fafajok is. A fafajnak 3 további szinonimája ismert: Turraeanthus vignei (Hutch. & Dalziel; 1928) főként Ghánában terem, a Turraeanthus zenkeri (Harms; 1896) Kamerunban és Gabonban és a Turraeanthus malchairi Kamerunban (De Wild; 1911).
(2010. 08. 13.)
Tűzgyújtási tilalom elrendelése és feloldása
Július közepén több megyére is tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, melyek közül augusztusban még csak néhányat oldottak fel.
(2010. 08. 12.)
3. innoLignum Sopron - Országos Faesztergályos Napok
Vannak olyan események, amelyeket felidézve azonnal képek, hívószavak sokasága villan fel előttünk. Így ha az innoLignum Sopronról beszélünk, a fa legkülönbözőbb alakjaiban, felhasználási formáiban rajzolódik ki a képzeletünkben.
(2010. 08. 12.)
Szakkönyvajánló
A FAGOSZ szakkönyvesboltjában már kaphatóak a közelmúltban megjelent Játszóeszközök családi környezetbe című és az Ablakok beépítése és javítása című szakkiadványok.
(2010. 08. 12.)
Erdésznők Országos Találkozója, Buják, szeptember 23-24.
2010. szeptember 23-24-én rendezi a HM Budapesti Erdőgazdasági Zrt és az OEE Budapesti HM csoportja az évenként más-más helyszínen zajló Erdősznők Országos Találkozóját, melyre szeretttel várják az érdeklődőket.
(2010. 08. 12.)
Gyalulatlan deszka és speciális síküveg - egyedi falszerkezet
Az egykori sajtmanufaktúrát az építtető eredetileg bérbeadás céljára akarta lakóházzá alakíttatni, de a házat végül is saját maga és családja használja. Az új épületrész homlokzatát gyalulatlan deszkákkal burkolták, köztük speciális síküveg van, több rétegben.
(2010. 08. 12.)
A tarlótól a kulcsig - szalmaház-rendszer
A minősített szalmaház-rendszer a természetes és megújuló nyersanyagok építési rendszere. Alkalmas kiemelten környezetbarát, kicsi ökolábnyomú, klímavédő ház, alacsony energiájú ház, vagy akár passzívház létrehozására is. Készülhet belőle családi ház, gazdasági épület, maximum háromszintes társasház, iroda és középület.
(2010. 08. 12.)
Két év alatt húszezer céget végelszámoltak
A legfrissebb statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy az immár két éve tartó gazdasági recesszió továbbra is tizedeli a vállalkozási szférát. Az előző évek után az idén az első fél évben ismét nyolc százalékkal, pontosan 7381-gyel nőtt a végelszámolásra jutott cégek száma. Ez 8,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.
(2010. 08. 12.)
Ülőbútor trendek
A divattervezéshez hasonlóan az ülőbútorok piacán is élesen elkülönülnek a szinte csak a kifutóra tervezett design ülőbútorok és az egyszerű halandóknak készített ülőalkalmatosságok, amelyek akár rendeltetésszerűen is használhatók.
(2010. 08. 12.)
Kis magyar cég keresi a helyét a multik világában!
Egy irodabútor-importőr KKV a multik által diktált verseny egyik túlélője. A cég sikertörténete azt bizonyítja, hogy jó stratégiával és piacismerettel egy kisvállalkozás is képes életben maradni a nagyok versenyében.
(2010. 08. 12.)
Ausztria - kereskedelmi többletben a faipar
2009-ben az osztrák faipar, amely alatt a teljes értékláncot kell érteni (erdei fatermékektől a kész papír- és fatermékekig), 3,08 milliárd euró-nyi kereskedelmi többletet realizált.
(2010. 08. 11.)
Kitekintés a bútorgyártás világpiacára
A CSIL Milánói Bútoripari Szakkiállítás és Vásár keretében került sor a nemzetközi bútoripari munkacsoport 10. ülésére, ahol a szakágazat más-más gazdasági térséget képviselő szakemberei találkoztak, hogy megvitassák bútorgyártó iparág jelenlegi helyzetét és jövőbeni kilátásait.
(2010. 08. 11.)
Trabanttal és láncfűrésszel kirándulnak a nógrádi fatolvajok
A Sóshartyán melletti erdőben fatolvajokat fogtak el. Az utóbbi négy hétben már a negyedik alkalommal értek tetten fatolvajokat Nógrád megyében.
(2010. 08. 11.)
3. innoLignum Sopron - öt hét múlva nyitja kapuit.
Az ősz kezdetének szerves és elengedhetetlen részévé kezd válni, az immár 3. alkalommal megrendezésre kerülő innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár. 2010. szeptember 9-11.
(2010. 08. 06.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
Lamello Faipari Kft Sellaton Design Kft Graboplast Zrt Mátray Szabó ÉvaAGROVÉD Kft Csiszár és Fiai Innomontage Kft Napkori Erdőgazdák Zrt Vida Attila
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Hárswood Kft | HEGYIFA Kft | Lamello Faipari Kft | Sellaton Design Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Graboplast Zrt | Mátray Szabó Éva - tüzelő | Agrovéd Kft | Csiszár és Fiai - asztalos | Forst-92 Kft | Fröhner Márton - kádár | Innomontage Kft | Napkori Erdőgazdák Kft | Vida Attila - asztalos | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 08. 06.)
Kisvasutak turisztikai célú fejlesztése 120 méter autópálya árából
120 méter autópálya árából fejlesztette hazánk két legismertebb kisvasútját az Ipoly Erdő Zrt. A 350 millió forintból uniós támogatással, és a brüsszeli forrásokat kiegészítő 60 millió forint - saját gazdálkodásból származó - önrésszel megvalósított beruházás sikeresen zajlott le.
(2010. 08. 05.)
Rövid faipari hírek Franciaországból
Új elnöke van az FCBA Igazgató Tanácsának / Becsületrend Géraurd Spire-nek
(2010. 08. 05.)
Rendet vágott a válság az ágazatban
Kedvezőtlenül alakult az elmúlt időszakban a bútorok iránti kereslet, a piaci változásokat jelzi, hogy a korábban még fabútort vagy furnéros kivitelt vásárlók is inkább a kedvezőbb árfekvésű laminált bútorlapból készült terméket választják a Magyar Bútor és Faipari Szövetség szerint - írja a Napi Gazdaság.
(2010. 08. 05.)
Kettős szorításban a fakereskedők
A faipari alapanyagok 10-30 százalékos nemzetközi áremelkedését a jelentősen visszaesett hazai kereslet miatt csak részben tudják a vásárlókra hárítani a fa építőanyaggal kereskedők. A piac egészét az erősebb verseny, csökkenő eredményesség, növekvő finanszírozási igény jellemzi, a fizetési hajlandóság pedig jelentősen romlott - írja a Napi Gazdaság.
(2010. 08. 05.)
Megugrott a tűzifa iránti kereslet
Bővülést mutat a tűzifa iránti kereslet, de az áremelést egyelőre a piaci körülmények nem teszik lehetővé.
(2010. 08. 05.)
Élő házak - földház, dombház
Válóczy Balázs az Élő Házak nevű blog írója nálunk még különlegesnek és szokatlan számító házakkal foglalkozik, dombházakat tervez.
(2010. 08. 05.)
Díjazott faépület Ausztriában
Az Obermayr cég nyerte el az osztrák állami építészeti és fenntarthatósági díjat 2010-ben.
(2010. 08. 05.)
Betekintés az olasz bútoriparba
A GyMS Megyei KIK, valamint az ZMVA által az EEN támogatásával május közepén szervezett szakmai tanulmányút keretében hazai faiparos szakemberek is bepillantást nyerhettek néhány észak-olaszországi üzem életébe.
(2010. 08. 04.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2010
Összegyűjtöttük a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél a 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Hét hónap alatt 344 (2009: 456) céget kellett a listánkra venni, legalább 1414 főnyi (volt) alkalmazotti összlétszámmal.
(2010. 08. 02.)

Július

Válságban is stabilan - interjú a szerb faiparról
A hazai és a környező országok faipari vállalatainak képviselőit és vásárlóikat látta vendégül a topolyai EM Commerce Kft. A szerb faipar jelenlegi helyzetéről, a piaci lehetőségekről, a gazdasági válság gyakorolta hatásokról beszélgettünk a cég vezetőjével
(2010. 07. 30.)
Energetikai fahasznosítás a FÁK országokban
A fa energetikai hasznosítása és hasznosításának előmozdítása a FÁK tagországaiban és Törökországban mind országos, mind helyi szinten életbevágóan fontos.
(2010. 07. 30.)
Egzóta fa alapanyagok - bubinga (Guibourtia tessmannii)
A bubinga kereskedelmi néven ismert Guibourtia nemzetségbe tartozó Guibourtia tessmannii (Harms) fafaj szintén annak a Leguminosae családnak a tagja, amelybe paliszanderek is tartoznak. A közel 20 fafajt számláló nemzetségből több fafajt is bubinga névvel illetnek, de közülük a G. tessmannii a legismertebb.
(2010. 07. 28.)
Összebútoroznak a bútorkereskedők
Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a hazai bútorboltok: a válság mellett a kiélezett verseny, és a multinacionális versenytársak is nehezítik az életüket.
(2010. 07. 28.)
Az első velszi passzívház
Velszben az első passzívház, amely most készül, 3 szobás lesz, és a Holbrook Timberframe cég szerkezeti megoldásával építik.
(2010. 07. 28.)
IKEA: három új áruház, több száz munkahely Horvátországban
Horvát sajtóbeszámolók szerint a következő egy-két évben számos olyan kereskedelmi lánc veti meg a lábát - köztük z IKEA -, amely eddig még távol tartotta magát a horvát piactól. Az üzletnyitásokat 2012-re, a tervezett európai uniós csatlakozás évére időzítik.
(2010. 07. 28.)
26.000 résztvevő a Dán Erdők Napján
A 2010. május 9-én rendezett Dán Erdők Napján, a 60 különböző helyszínen, változatos programokkal tűzdelt, magán- és állami erdőkben szervezett eseményen 26.000-en vettek részt.
(2010. 07. 28.)
A kínálat csökken - drágul a fa
A német csomagolástechnikai iparág által igényelt hengeresfa és fűrészárú ellátás jelenleg nem minden probléma nélkül való.
(2010. 07. 27.)
CégGyász - munkavégzés közben érte a céget halál
Még mindig az építőipar a legkockázatosabb iparág, de a gépjármű- kereskedelemben és bútorgyártásban tevékenykedő vállalatok kockázatossága is jelentősen megnőtt - áll a D&B, nemzetközi cégminősítő legfrissebb elemzésében.
(2010. 07. 27.)
Erdészek a természetért - Természetvédelmi fejlesztések
Hosszútávú, rendkívül kedvező hatású ökológiai folyamatok indultak el az élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások eredményeként az Ipoly Erdő Zrt. kezelésébe tartozó mintegy 200 helyszínen, a Börzsöny, a Naszály és a Cserhát védett területein.
(2010. 07. 27.)
Energiatakarékos technológia a fafeldolgozásban
Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen (NYME) képezik az erdő- és faipari mérnököket; az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás, a faipar területén egyedi jelentősége van az intézménynek. A NYME-ERFARET Nonprofit Kft. a GOP 1.1.2. pályázatán a fa-, valamint az erdőhasznosítás területén határozott meg kutatási-fejlesztési célokat.
(2010. 07. 27.)
Parkerdő természetesen - projektzárás
Sikeresen zárult a Pilisi Parkerdő Zrt., a hazai erdészeti gyakorlatban elsőként megkezdett természetvédelmi fejlesztése. A program alapvető célja a főváros környéki védett parkerdők élőhelyeinek és élettelen természeti értékeinek helyreállítása és megőrzése volt.
(2010. 07. 27.)
Mészároly Károly Emlékalapítvány díjazottjai
A Mészáros Károly Erdészeti Felsőoktatási Emlékalapítvány Kuratóriuma elismerő oklevelet és díszkorsót adományozott 2010-ben három pályázónak.
(2010. 07. 27.)
Országos Faesztergályos Napok - 2010. 09. 9-11., Sopron
A Magyar Amatőr Faesztergályosok Klubja (MAFK) Országos Faesztergályos Napokat szervez Sopronban, a 2010-es innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásáron.
(2010. 07. 23.)
Az Európai Papíripari Szövetség (CEPI) közzétette 2009. évi adatait
A CEPI június végén tette közzé elemzését, melyben számunkra a fapép és fa fogyasztási adatok, illetve az általános tendenciák az érdekesek. 2008-2009. a 10 évvel azelőtti szintre visszaesést hozta.
(2010. 07. 23.)
A Faipari Tudományos Egyesület céljai és feladatai
A FATÁJ 2010-06-11 cikkben beszámoltunk a FATE 60. ünnepi, egyben tisztújító közgyűléséről, melyen prof. dr. Molnár Sándort választotta elnökének e szervezet. Most pedig az elnök programját tesszük közzé.
(2010. 07. 22.)
Nyári hírek a CSIBA Kft. háza tájáról
Ismét eljött az üdülés ideje. A nyári meleg és uborkaszezon idején a partnereink többsége a megérdemelt nyaralását tölti vagy fogja tölteni nemsokára. Mi is szeretnénk nekik kellemes és tartalmas kikapcsolódást kívánni.
(2010. 07. 22.)
Botrány az OBI-nál: kitiltották az összes boltból az egykori vezetőt
Újabb munkaügyi visszaélésről cikkez a magyar sajtó. Király Kálmán, a veszprémi OBI áruház vezetőjeként előbb szakszervezetet alapított, majd kitiltották az összes OBI-ból és felmondtak neki.
(2010. 07. 21.)
Nyersfurnérok és furnérozott lapok új dimenzióban
Ránézésre teljesen új, valamint jellegzetes a felülete - ilyenek a ROHOL új furnérjai
(2010. 07. 21.)
Passzív ikerház Telkiben - eladásra épült
Örvendetesen szaporodnak az információk a passzívházakról, és egyre több ilyen ház épül meg Magyarországon is. Mindegyiknek megvan a maga érdekessége. Van polisztirol zsalus épület, van faszerkezetű családi ház, de értékesítésre most építenek először passzívházat nálunk.
(2010. 07. 21.)
Nőtt az alternatív energia felhasználása az EU-ban
Az alternatív energia részesedése az energiafelhasználásban 10,8 százalékra nőtt a 2008-as adatok szerint az Európai Unióban - közölte az Európai Bizottság az Eurostat adataira hivatkozva.
(2010. 07. 21.)
Eltörölnék a vízgazdálkodási hozzájárulást
Eltörli az országgyűlés a vízgazdálkodási társulatok számára fizetendő földtulajdonosi hozzájárulást. A társulatok kiadásait januártól a költségvetés finanszírozza.
(2010. 07. 21.)
Megalakult az Erdészeti albizottság, beszámoló az első üléséről
Az ülés fő témája volt: az új Erdőtörvény végrehajtási rendeleteinek megalkotása hol tart, milyen feladatok vannak előttünk, illetve az erdőgazdálkodókat képviselő szervezetek mely témákat ítélik kiemelkedő fontosságúnak.
(2010. 07. 21.)
Erdészeti kommunikáció a Duna TV műsorán
A DUNA TV Gazdakör című naponta jelentkező műsorában havonta egyszer szombaton 6:01-kor olyan Gazdakör adás jelentkezik, amelyiknek része a 6:25-kor kezdődő "Szövetségben a fák világával" nevű fél órás erdészeti blokk.
(2010. 07. 21.)
Energiaültetvények betakarítása és kommunális tisztítási feladatok - SENNEBOGEN 718 M harveszterfejjel
A KUHN Rakodógép Kft. által forgalmazott SENNEBOGEN Green Line gépcsalád egyik legújabb típusa, a SENNEBOGEN 718M a megújuló energiák kitermelésének munkaeszköze.
(2010. 07. 20.)
GMO és a fák
Magyar siker! Az EU tagállamai szabadon dönthetnek a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) köztermesztéséről a Bizottság július 13-án elküldött tervezete alapján.
(2010. 07. 19.)
Erdei kármentést segítő jótékonysági árverés
Július 18-án lezárul a Hobbi Faesztergályos csoport jótékonysági árverésének tárgy-felajánlási szakasza. A tárgyakra július 25-ig lehet licitálni. A FATÁJ szerkesztőség az olvasók segítségét kéri.
(2010. 07. 16.)
Rövid szakmai hírek Franciaországból
A LOXAM erősíti pozícióját Belgiumban / Lakóhely és Fa szakkiállítás megváltozott időpontban
(2010. 07. 16.)
Brüsszeli álláslehetőség az Európai Faipari Szövetségnél
A CEI-Bois elnöksége a CEI-Bois titkárságának "technical manager" poszttal erősítéséről döntött, amely állásajánlatra 2010. augusztus 6-ig lehet jelentkezni.
(2010. 07. 16.)
10 éves agrárkoncepciót készít a Vidékfejlesztési Minisztérium
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter július 15-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tárca 10 éves agrárkoncepció készítésébe fogott bele. A most következő 6 hónap cselekvési terve pedig elkészült már.
(2010. 07. 16.)
Sprok Antal Németországban állítja ki szoborbútorait
Július 29-től november 1-ig állít ki a Hirschwirtscheuer Múzeumban (Kunst bei Würth) a Stuttgarttól északra lévő Künzelsauban.
(2010. 07. 15.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
Émi Kft FaDoor - PatentInvest Kft FURNÉR-Pack Kft HáfémSpán Kft HolzTrans Ker Bt NYPAN Kft PannonPellet Kft Schmidt Bútor Kft Wéberker Kft
Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: AFZÉLIA Kft | ÉMI Nonprofit Kft | Fa-Door - Patent Invest Kft | FURNÉR Pack Kft | Gregus-Holz Kft | Háfém-Spán Kft | Holz-Trans Ker Bt | Ke-Ho Kft | LajosA Faiparos Bt | Lumber-Fa Kft | mima Bt | NYPAN Kft | Pannon Pellet Kft | Schmidt Bútor Kft | Szabó István erdész | Wéberker Kft | Lamarck Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 07. 15.)
Regisztráltaknak díjmentes a belépés a LignoNovum szakvásárra, 2010. október 6-9., Budapest
Kérjük, jelezze részvételi szándékát a www.lignonovum.hu regisztráció menüpontjában! A regisztrált érdeklődőket a részletekről e-mailben tájékoztatjuk, a belépőjegyeket a helyszínen adjuk át.
(2010. 07. 15.)
Új vezetők az erdőgazdaságoknál
14 állami erdőgazdasági társaság élére új vezérigazgatót nevezett ki a Magyar Fejlesztési Bank.
(2010. 07. 15.)
Zöld civil szervezetek ajánlásai a Kormánynak
Zöld civil szervezetek kidolgozták "Környezet- és természetvédelmi ajánlások a Kormány számára" című, 2010. július 2. dátumú, 10 oldalas anyagukat, mellyel a Parlament Fenntartható fejlődés bizottsága is foglalkozott július 13-i ülésén.
(2010. 07. 15.)
EOS - A fűrészipar a nehéz esztendőkben is bizakodó
Az Európai Fűrészipari Szövetség (EOS) az olaszországi Assolegno egyesület vendégeként 2010. június 11-én Comoban tartotta meg évi rendes közgyűlését.
(2010. 07. 15.)
Holz 2010 - erdőgazdálkodás új támogatási rendje
Július 1-vel lépett életbe Észak-Rajna-Vesztfália tartomány Holz 2010 néven ismertté vált erdőgazdasági támogatási irányelve.
(2010. 07. 15.)
Többszázezer kkv van veszélyben
Bár a közvélekedés szerint már a válság utáni kilábalás fázisában tartunk, a kis- és középvállalkozások csak ezután szembesülnek majd igazán problémákkal. A lelassult piaci környezet és a szigorított hitelezési folyamatok egyaránt korlátozzák a kkv-k előtt nyitva álló lehetőségeket.
(2010. 07. 15.)
Élő Konyha szakvásár 2011. január 18-23., a hagyományos Kölni Bútorvásár mellett
A hagyományos januári Kölni Bútorvásár (IMM) mellett jövőre első alkalommal megrendezik az új Nemzetközi Konyha szakvásárt is. Ez az ipari látogatókhoz és az általános nagyközönséghez egyaránt szól.
(2010. 07. 09.)
Faipari és bútoripari ágazati elemzés, 2009.
A hazai faipar és bútoripar ágazati gazdaságelemzését készítteti negyedéves gyakorisággal a Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság. Itt a 2009. éves záróadatokkal készült tanulmányt tesszük közzé, illetve emeljük ki néhány fontosabb elemét.
(2010. 07. 09.)
Kitiltanák az európai piacról az illegális faárut
Az európai piacon forgalmazott faáruk mintegy ötödét illegálisan kivágott fából készítik. Az Európa Parlament képviselői kitiltanák a piacról az ilyen árukat, és büntetnék az ezeket forgalmazókat.
(2010. 07. 09.)
Egzóta fa alapanyagok - ramin (Gonystylus bancanus)
A Ramin néven európai kereskedelmi forgalomba kerülő legfontosabb fafaj a Gonystylus bancanus (Miq.), melynek számos helyi elnevezése van, de leggyakrabban a maláj melawis nevet használják.
(2010. 07. 09.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
Délity Bútor Zrt HOLDFA Kft Toldi98 Kft VESCAN Kft FEPÖRI Kft WoodStock 2000 Bt
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Délity Bútor Zrt | HOLDFA Kft | Toldi-98 Faipari Kft | VESCAN Kft | FEPÖRI Kft | Wood Stock 2000 Bt | Wood-Transport Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 07. 09.)
Új elnökség az osztrák bútorszövetségnél
Az Oszták Bútoripari Szövetségnek új vezetőpárosa lett. 10 év után Markus Wiesner az Elnöki posztot Georg Emrechtingernek adta át. Alelnöknek Thomas Bene-t választották.
(2010. 07. 08.)
Fából vaskarika - pályázat
Ha van egy jó ötleted, tervezd meg, milyen új formában lehetne a fát felhasználni! Beküldési határidő: 2010. július 31.
(2010. 07. 08.)
Árvízsegély - bútorok a rászorulóknak
A nagykanizsai Faipari Szakosztály Egyesület több mint 2 millió forint értékben küld bútorokat az árvízkárosultak megsegítésére.
(2010. 07. 08.)
Francia Parketta - új termékvédjegy bevezetése
Nantes-ban, a CIB elnevezésű nemzetközi faipari vásáron mutatták be Francia Parketta márkanevet, mellyel a vevők irányába garantálni fogják a parketták minőségét.
(2010. 07. 07.)
Ötvenezer céget töröltek a válság két éve alatt
A gazdasági válság kezdete óta eltelt két esztendő alatt a létező 600 ezer cég közül csaknem ötvenezret töröltek, azaz a vállalkozásoknak 8,24 százalékát - derül ki a feketelista.hu portál legújabb közleményéből.
(2010. 07. 07.)
Megújuló forrásból származik az EU áramfogyasztásának ötöde
A 2009-ben telepített új áramtermelő kapacitás 62%-köthető megújuló energiaforrásokhoz, derül ki az Európai Bizottság által publikált tanulmányból.
(2010. 07. 07.)
NYÍRSÉG: a becsültnél jóval nagyobb a viharkár
Befejeződött a NYÍRERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőket ért károk felmérése Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében: az előzetesen becsültnél jóval nagyobb veszteségekkel kellett szembesülnie a társaságnak.
(2010. 07. 07.)
BÜKK: Talajcsúszás, kőomlás, fakidőlés
Átvizsgálták az Északerdő Zrt. fennhatósága alá tartozó erdőterületeket az elmúlt hetek nagy esőzései és a rendkívüli időjárási körülmények miatt, a megállapítások szerint a talaj állapota nem sokat javult, továbbra is fennáll a talajcsúszás, a kőomlás és a fakidőlés veszélye - tájékoztatott a társaság.
(2010. 07. 07.)
PILIS: Látogatható a Rám-szakadék - Önkéntesek segítségét kérik
Július elsejével a Pilisi Parkerdő Zrt. megnyitja a viharkárok miatt másfél hónapig lezárt gyalogos túraútvonalakat. Így ismét látogatható a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a szentkereszti Szurdok. Továbbra sem lehet azonban kerékpározni a megrongálódott kijelölt útvonalakon.
(2010. 07. 07.)
Európa erdőterülete nő, de tudja ezt a közvélemény?
Számos közkézen forgó téves felfogás létezik Európa erdeiről. Felmérések mutatják, hogy a közhiedelem szerint az erdők eltűnőben vannak, és a fahasználat az erdő egészségi állapotát veszélyezteti. Ám mindennek az ellenkezője igaz.
(2010. 07. 07.)
HighGloss Info-Napok, Spannberg, 2010. július 22-23.
A HOMAG csoport kasírozással foglalkozó tagja a FRIZ Kaschiertechnik GmbH, amely a Senosan és a Kleiberit céggel együtt 2010. július 22-23-án rendez az ausztriai Tischlerzentrum Spannbergben technológiai bemutatót HighGloss Info-Tage címmel.
(2010. 07. 06.)
Francia Erdőfejlesztési Nemzeti Tanács közgyűlése
Az Erdőfejlesztési Nemzeti Tanács 120 meghívott részvételével Párizsban tartotta a legutóbbi közgyűlését 2010. június 9-én.
(2010. 07. 06.)
Készházépítők felajánlása az árvízkárosultak részére
Az alábbi felajánlást különlegessé teszi, hogy olyanoktól származik, akik maguk is nyakig úsznak a nehézségekben. Építőipari vállalkozókról van szó.
(2010. 07. 05.)
Klaszteresedik a faipar Erdélyben
Pro Wood néven faipari klasztert hoztak létre a háromszéki és Brassó megyei faipari vállalkozók és önkormányzatok.
(2010. 07. 05.)
INNOV'ECO - francia konferencia volt a növényi biomassza ipari méretekben használatáról
Beszámoló az INNOV'ECO konferenciáról, a fa mint fűtőanyag erőteljes francia piacbővüléséről. Az államerdészet, mint a legnagyobb (egyben a tőzsdén jegyzett) fapellet gyártó cég tulajdonosa és üzemeltetője.
(2010. 07. 02.)
Új magyar munkatárs a Papierholz Austriánál
2010. második félévtől Fekete Szabolcs csatlakozott dr. Barkóczi Zsolthoz a Papierholz Austria GmbH. magyarországi fabeszerzőjeként.
(2010. 07. 02.)
Erdészeti Klímafórum, Ipolyerdő, Balassagyarmat, július 13.
Az erdészeti klímafórum a klímaváltozás erdőkre, illetve az erdészeti szakmai feladatokra gyakorolt hatásait kívánja bemutatni e témakör neves kutatói, szakértői segítségével, a természet- és az erdészettudományok legújabb eredményeinek közös kapcsolódási pontjain keresztül.
(2010. 07. 02.)
Ipolyerdő Börzsönyi hegyi, erdei félmaraton, augusztus 14., Diósjenő
Ismét Ipolyerdő erdészeti, erdei félmaraton és csalási futás lesz Diósjenőn. Jöjjön, próbálja ki erejét erdei, főleg földutakon. (kb. 400 m szint) Nagyszerű, kellemes, családi. Az út zöme lombsátor árnyékában.
(2010. 07. 01.)
Egzóta fa alapanyagok - pockfa (Guaiacum officinale)
A Zygophyllaceae családba tartozó Guaiacum nemzetségbe tartozó néhány fafaj - bokrok és fák - Amerika trópusi és szubtrópusi övezeteiben honos. A neotropikus, guaiakfajok közül a kereskedelmi forgalomban ismert Pockfa főként a Guaiacum officinale és a Guaiacum sanctum fajokból származik.
(2010. 07. 01.)
A richmondi ovális aréna - egy olimpiai remekmű
A vancouveri repülőtér közelében épített olimpiai gyorskorcsolya csarnok már messziről feltűnik a lendületes tetőszerkezetével. Az épület tervezésekor figyelembe vették a környék adottságait, a lebegést és a hömpölygést. A faanyagok ámulatba ejtő felhasználása..
(2010. 07. 01.)
Egészségesebb parkettalakk, amivel gyorsabb a kivitelezés is
Egy új termék, az Ultracoat parkettalakk-család, a parkettaburkolatot esztétikussá, tartóssá, kopásállóvá teszi. Ezek az anyagok könnyű és gyors kivitelezést tesznek lehetővé, továbbá oldószermentesek is.
(2010. 07. 01.)
Stockholm az újraerdősítés mellett
A svéd kormány 500 millió svéd koronát (mintegy 15 mrd forintnyi összeg) ajánl fel újraerdősítési célokra az év folyamán. Az összegből 100 millió koronányi a Globális Környezeti Alapba kerül, a maradékot pedig pályázati úton osztják szét erdőgazdálkodási profilú cégek között.
(2010. 07. 01.)
EU - Higezuhany a fürdőszobásoknak
Az Európai Bizottság milliós nagyságrendű kartell-büntetést szabott ki egyes fürdőszoba berendezést gyártó cégekre. Összesen 17 gyártót érint az illegális árkartell miatt kiszabott 622 millió Eurós büntetés.
(2010. 07. 01.)
Egyedülálló technológiával újulnak meg a velemi erdei utak
Erdészeti szakemberekkel jártuk be Velem fölött azt az erdei területet, amelyet a tavaly júniusi esőzés leginkább sújtott. Az útfelújítási program jó ütemben halad a hegyen.
(2010. 07. 01.)
Biomassza üzem Egerben
Jövő év január 1-től termeli a hőenergiát az a bioüzem, melynek építését nyáron kezdi meg a befektető.
(2010. 07. 01.)
Télikertek passzív házaknál
A tervezésnél ügyelni kell a formára, hiszen csak bizonyos geometriai feltételekkel működik jól az energia átadás a mögöttes helyiségekbe.
(2010. 07. 01.)
Zalaegerszegi és erdélyi faiparos diákok közös munkája Baróton
A zalaegerszegi Deák F. és Széchenyi I. Szakközép és Szakiskola, valamint az Erdővidéki Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont faipari szakképzésben tanuló diákjaink baróti közös gyakorlatát az Apáczai Közalapítvány támogatta.
(2010. 07. 01.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2010
Összegyűjtöttük azon, a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél az 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Az első félévben 299 (2009: 380) céget kellett a listánkra venni, legalább 1309 főnyi (volt) alkalmazotti összlétszámmal.
(2010. 07. 01.)

Június

Fajátékgyár tréfás marketingakciója Romániában
Véget ért a Faunis fajátékokat készítő cég és egy webmagazin közösen indított játéka. A feladványra 11 versike érkezett, közülük választotta ki a Faunis csapata a két nyertest.
(2010. 06. 30.)
Piacváltásban az erdészetek
A hazai erdőgazdálkodók számára jókor jött az erőművek biomasszaigénye, éppen esett a fafeldolgozó ipar kereslete.
(2010. 06. 30.)
FHÖ, Ausztria - Új elnökség 2010-2015-re
Az Osztrák Faipari Szakszövetség (Fachverbandes der Holzindustrie Österreichs) megerősítette Erich Wiesnert elnöki posztjában, helyettese Hans Michael Offner és Christoph Kulterer.
(2010. 06. 29.)
Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok, 2010. július 3-11.
Mai felgyorsult világunkban nap, mint nap érezzük a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó társadalmi, természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők az erdők, a természet megőrzéséért.
(2010. 06. 28.)
Beszámoló a IX. Országos STIHL Fakitermelő Bajnokságról
32 négyfős csapat versenyzett, mintegy ezerfős nézőközönség előtt Gyenesdiáson az erdészeti lőtéren. Kombinált darabolást, a gallyazást, a darabolást, a hasítást, sarangolást kellett a versenypályán, majd motorfűrész lánccsere szerelést külön asztalokon minél hamarabb, szabályosan és természetesen sérülés mentesen elvégezni.
(2010. 06. 25.)
8. Forum HOLZ-Bau-FRAU
8. alkalommal rendezik meg a faépítészetben és a belsőépítészetben dolgozó hölgyek nemzetközi szakkonferenciáját és találkozóját, 2010. július 1-2-án, Meranban (Olaszország).
(2010. 06. 25.)
Egzóta fa alapanyagok - nagylevelű mahagóni
Az Amerikában őshonos mahagóni fafajok a kétszikűek osztályán belül a szappanfa alakúak (Sapindales) rendjéhez, ezen belül a mahagónifélék (Meliaceae) családjához tartoznak.
(2010. 06. 24.)
Silvatec harvesterek - bérleti konstrukcióban!
Egyre több hazai vállalkozó érdeklődik a szomszédos országokban már elterjedt, gépesített fakitermelési technológiák iránt, ezt egyértelműen mutatják a témában rendezett sikeres gépbemutatók, szakmai előadások. Sokakban azonban még több a kétség, mint az elszánás.
(2010. 06. 24.)
Jótékonysági árverés a mátrai erdők értékeinek helyreállítására
Az elmúlt hetek intenzív esőzései jelentős károkat okoztak az Egererdő területein is. Komoly károk keletkeztek mindhárom mátrai kisvasuton. A Hobbi Faesztergálás csoport jótékonysági árverést kezdeményezett a károk enyhítése érdekében.
(2010. 06. 24.)
Harvester bemutató volt június 22-én a KUHN Kft. Valmet gépeivel + magánerdő konferencia
Terepi, élő bemutató: magánerdőben Valmet harvester, Valmet forwarder, közúti kamion Epsilon daruval, erdei aprítógép a legújabb fejlesztésű Epsilon daruval, konferencia az Erdőtörvényről, a pályázati lehetőségekről, a MEGOSZ-ról, valamint a szaktanácsadásról és a képzésről.
(2010. 06. 23.)
Erdőgazdálkodók számokban 2009 - gyorsjelentés
Pár hete volt a 2009-es gazdasági évet lezáró mérlegek hivatalos benyújtási határideje. A FATÁJ szerkesztőség az állami erdőgazdálkodókat és a magánerdőgazdálkodók 30-as toplistáját vizsgálta.
(2010. 06. 23.)
Nyílászáró blog - interjú a bloggerrel
A Nyílászáró blog szerzője Faragó Attila elhárította, hogy ő igazából blogger volna, bár amit ír az ténylegesen blog. Ahogy ő is megfogalmazta, eredetileg egy megfelelő kommunikációs platformot keresett és találta meg ebben a formában, ami segíti a kereskedelmi és kivitelezési tevékenységét.
(2010. 06. 23.)
Beszűkülőfélben az európai parkettapiac
Az európai parkettagyártó ágazat örvendetesnek nem mondható esztendőre tekint vissza. A parkettagyártás össztermelése az Európai Parkettagyártó Szövetség (FEP) tagjainál 2009-ben 20,3%-kal 67.523.000 m2-re esett vissza. Ez megközelítően a 2000-es év mennyiségének felel meg.
(2010. 06. 23.)
Tartós faburkolatok hőkezelt kőrisből
A kiemelkedő tartósságot, valamint az exkluzív megjelenést elsőrendű elvárásként támasztó alkalmazási területeken a hőkezelt kőris kitűnő megoldást nyújt. A kültéren használható Sunwood termékek megállják a helyüket.
(2010. 06. 22.)
Trónust készít XVI. Benedek pápának a nágocsi restaurátor
Négyévesen, nágocsi állami gondozottként egy fakorpusz látványa terelte a vallásosság és az asztalosság irányába. Az évszázados bútorok restaurátora most templomépítéssel köszönné meg a szülőföld támogatását.
(2010. 06. 22.)
Erdészek és pedagógusok: együtt a gyermekekért
Legtöbben szeretjük a fákat, és sokszor aggódunk is értük, amikor távoli földrészek erdőpusztulásairól és természeti károkról szólnak a hírek. A romantikus érzéseink azonban elfeledtetik velünk, hogy a faanyagot és a fából készült termékeket egy iparág juttatja el hozzánk, és tudatos tevékenységek eredményei.
(2010. 06. 22.)
Villanymotorok és teljesítmények
A faipari gépek területén kisebb káoszt okoz a villanymotorok teljesítményének megadása. A faipari szakemberek többsége nem rendelkezik olyan fajta ismerettel, ami segítené az eligazodást. Eddig.
(2010. 06. 21.)
Az Erdészeti albizottság további tagjai
A Mezőgazdasági bizottsággal közös Erdészeti albizottságba a Fenntartható fejlődés bizottsága is megválasztotta tagjait. Ugyanakkor a 4 fő erejéig átfedésben lévő Energiaügyi albizottsági tagokat is megválasztották június 15-én.
(2010. 06. 18.)
"Árvíz az erdőkben" a Duna TV műsorán
DUNA TV 2010. 06. 19-én szombaton 06:30-kor kezdődő Gazdakör című műsorában lesz az erdőket ért árvízzel foglalkozó adás, mely interneten utólag is megnézhető.
(2010. 06. 18.)
Egzóta fa alapanyagok - Merbau
A Merbau fafaj jelenleg nem tartozik a veszélyeztetett növény- és állatfajok kereskedelmét szabályozó egyezmény (CITES) hatálya alá, ám felvételét tervezik a nemzetközi védelem alatt álló fafajok közé.
(2010. 06. 18.)
NYME EMK Doktoranduszi beszámolók, Sopron, június 28.
A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Erdőmérnöki Mérnöki Kar Roth Gyula Doktori Iskola, valamint a Kitaibel Pál Doktori Iskola a doktorandusz hallgatóinak beszámolójára minden érdeklődőt meghív, 2010. június 28-ra.
(2010. 06. 18.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
HOLZ & METAL Kft JÉWÉ Kft SOMLÓ-FA Kft FATIK Kft FényLakk - Sághy Endréné Sapiro-Transz Kft STETTNER Kft
Sziget-Szer Kft Beregszászi Trade Kft EXPRESS Kkt FATE Kft METNER Kft Tolnai Károly Vám-International Kft Bell-Q Bt PannonBiomassza Kft Wood-2000 Kft
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: HOLZ & METAL Kft | JÉWÉ Kft | Sandra Csepel Kft | SOMLÓ-FA Kft | Garbai Szakképző Alapítvány |Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: FATIK Kft | FényLakk | Freya Cargo Kft | Sapiro Transz Kft | STETTNER Kft | Sziget-Szer Kft | Beregszászi Trade Kft | Erdő-Gazda 93 Kft | EXPRESS Kkt | FATE Kft | Mahagében Kft | METNER Kft | Tolnai Károly | Vám-International Kft | Bell-Q Bt | Pannon-Biomassza Kft | ROBINEX Kft | Szer-Vas Bt | WOOD-2000 Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 06. 28.)
Felhívások az árvízkárosultak megsegítésére
Két felhívást teszünk közzé az árvízkárosultak megsegítése érdekében. Ezzel igyekszünk segíteni, hogy e felhívások minél több helyre eljuthassanak.
(2010. 06. 17.)
Harvester bemutató keménylombos állományban, június 22. kedd, Szentgál
Keménylombos állományban is jól használható a harvester fakitermelésre. Üzemi élő bemutató lesz az Ihartű 2000. Kft-nél a KUHN Rakodógép Kft. gépeivel június 22-én délelőtt. Délután pedig MEGOSZ konferencia.
(2010. 06. 17.)
Faipari Cím- és Terméktár, Erdészeti Cím- és Terméktár 2010
Faipari Cím- és Terméktár 2010 és Erdészeti Cím- és Terméktár 2010 nevekkel (CD melléklettel és online-cégadatbázissal) idén is korszerű és színvonalas szakmai kiadványokat készítünk, melyek segítik az érintett szakterületek vállalkozásinak ismertebbé tételét, eladásai bővítését.
(2010. 06. 16.)
Klagenfurt, Nemzetközi Favásár, augusztus 26-29.
20 országból több mint 420 kiállító, a fő témák: erdőgazdálkodás, bioenergia, fűrészipar, fafeldolgozás, asztalos- és ácsipar. Újdonság a Nemzetközi Harvester- és Forwarder-bajnokság, valamint a Faenergia Kongresszus.
(2010. 06. 15.)
HMF erdészeti daruk képviselete Veszprémben
Örömmel és büszkén tájékoztatjuk tisztelt leendő és régi ügyfeleinket, hogy a Vescan Kft. 2010. évtől a világ egyik vezető darugyártója, a dán Hojbjerg Maskinfabrik A/S (HMF) kizárólagos magyarországi importőre lett.
(2010. 06. 15.)
Szakkönyvajánló: Építsünk passzívházat
A FAGOSZ szakkönyvesboltjában már kapható a közelmúltban - hazai szerzők tollából - megjelent Építsünk passzívházat című szakkiadvány.
(2010. 06. 15.)
Határtalanul - nemzetközi kapcsolatok a szakképzésben
A kaposvári Építőipari, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium az Apáczai Közalapítvány által meghirdetett Határtalanul elnevezésű pályázatán nyertek projektumukkal, amelynek célja a hazán, Magyarországon kívüli magyarokkal való kapcsolatteremtés, kapcsolatfelvétel.
(2010. 06. 15.)
A parlamenti Erdészeti albizottság tagjai
A Mezőgazdasági bizottság ma megválasztotta albizottságai (köztük az Erdészeti, illetve a Megújuló energia albizottságok) elnökeit és tagjait.
(2010. 06. 14.)
Új akciót hirdet a Csiba Kft.
Valószínűleg sok vásárló érdeklődésére tarthat számot az új akciónk melynek célja, hogy a bemutatótermünk mindig naprakész legyen. Azokat a géptípusokat melyek kialakításában a gyártó bármilyen változtatást eszközöl, szeretnénk mielőbb lecserélni a sorozatban gyártott változatra.
(2010. 06. 11.)
Faipari Tudományos Egyesület új elnöke Molnár Sándor
A Faipari Tudomános Egyesület 2010. május 28-i küldött közgyűlésén Prof. Dr. Molnár Sándort a Nyugat-Magyarországi Egyetem volt dékánját, tanszékvezető egyetemi tanárát választotta elnöknek.
(2010. 06. 11.)
Magyarföldi fatemplom avatása, június. 19.
Magyarföld polgármestere - Rátóti Zoltán - tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt a település fatemplomának avatási ünnepére, 2010. június 19-re.
(2010. 06. 11.)
IX. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság
Az ország legjobb favágói összemérik erejüket június 19-én Gyenesdiáson.
(2010. 06. 10.)
A Weberdő fotópályázat nyertesei
Sikeres volt az Ipolyerdő Zrt. Weberdő fotópályázati kiírása. A 700 pályaműből a zsűri kiválasztotta a nyertes képeket.
(2010. 06. 10.)
Új nemzetközi bankgarancia szokvány lép hatályba július 1-vel
A Uniform Rules for Demand Guarantees, avagy az URDG legújabb 758-as számú, 2009-ben megjelent szokványa 2010. július 1-én ép hatályba.
(2010. 06. 10.)
Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata
A Leguminosae családba tartozó Pericopsis nemzetség csupán néhány fafajt számlál, közülük legismertebb a Pericopsis Elata, melynek elsősorban a régi, botanikai neve - Afrormosia elata -terjedt el kereskedelmi névként. Bemutatjuk e fafaj jellemzőit.
(2010. 06. 10.)
Erdőlátogatás - online kutatás
Pár napja indult egy, a szakterületünket érintő online kutatás, melynek célja a lakosság véleményének megismerése az erdőlátogatási szokásairól általában. Válaszoljon és nyerjen Ön is.
(2010. 06. 10.)
Faiparos hallgatók pneumobilja díjat nyert
Hajts Te is levegővel! mottóval harmadik alkalommal hirdetett versenyt felsőoktatási intézmények hallgatóinak pneumatikus hajtással rendelkező járművek tervezésére és kivitelezésére a Bosch.
(2010. 06. 10.)
Tehetséggondozás: kik kaphatnak esélyt?
Minden ember tehetsége fontos érték. Felismerése, megbecsülése, fejlesztése, valamint a tehetséges emberek megtartása közös feladatunk. Kérdés: mennyire érvényesül a teheséggondozás például a középiskolákban? A Hefele Menyhért Faipari Szakképző (is) válaszol.
(2010. 06. 10.)
Tavaszi viharkárok a Mátrában
Az elmúlt hetek intenzív esőzései jelentős károkat okoztak az Egererdő Erdészeti Zrt. területén is, valamint mindhárom kisvasúton.
(2010. 06. 10.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2010
Összegyűjtöttük azon, a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél az 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Eddig 266 (2009: 319) céget kellett a listánkra venni, legalább 1125 főnyi (volt) alkalmazotti összlétszámmal.
(2010. 06. 08.)
Harmadik éve a fa vonzásában
2010. szeptember 9. és 11. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat az MKB Arénában.
(2010. 06. 04.)
Megjelent a HÍRFA 2010. májusi lapszáma
Emlékezetes rendezvény a CSIBA kft-nél | Új vizes lakkok | Idén ősszel is lesz innoLignum Sopronban | VásárHíradó | KSH - kissé lassult az infláció | Interforst 2010 előzetes | Bútortörténelmi szakirodalmunk 45.| Fafeldolgozás nagyjai | Világhálón a mecseki erdők | ...
(2010. 06. 03.)
Lakás erdőből és holdfényből
Benjamin Garcia Saxe édesanyjának tervezett egy kis házat bambuszból, zsákvászonból, deszkából és a szokásos építőanyagokból (acél, beton, üveg).
(2010. 06. 03.)
Energiaerdőt telepít a SEFAG Zrt.
A gazdaságtalan művelésű mezőgazdasági termőhelyek jobb kihasználására energiaerdő telepítésébe kezdett a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. a Somogy megyei Nagykorpádon és Szabáson, összesen 136 hektáron - közölte a társaság.
(2010. 06. 03.)
Erdőkárok
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja az erdőlátogatók figyelmét, hogy a csapadékos, viharos időjárás súlyos károkat okoz a hazai erdőkben.
(2010. 06. 03.)
A válság hatása a francia erdőgazdálkodásra 2009-ben
A Le Figaro című napilap a napokban adott tájékoztatást arról, hogy 2009-ben a krízis hatása a francia erdészetet is utolérte. 15 év szinte töretlen erősödését követően, a piac e területen is zsugorodásnak indult Franciaországban. Egy tanulmány szerint a tranzakciók száma 21 %-al esett vissza.
(2010. 06. 03.)
Praktiker - hatalmas bukta volt a tavalyi év
2009 volt a Praktiker legnehezebb üzleti éve, mióta 12 évvel ezelőtt belépett a magyar piacra - mondta Karl-Heinz Keth ügyvezető igazgató az áruházlánc mai sajtótájékoztatóján. Az egész barkácsszektor szenved.
(2010. 06. 02.)
IKEA - Fenntarthatósági Jelentés 2009
A 74 oldalas dokumentum azokat a lépéseket mutatja be, melyeket a vállalat a múlt évben tett a klímaváltozás elleni harc megerősítése érdekében, beleértve egy döntést, melynek köszönhetően 150 áruházukat és elosztó központjukat szerelik fel napelemekkel.
(2010. 06. 02.)
Megújuló energia - megújuló erdő, Balassagyarmat, június 8.
Az OEE Balassagyarmati Helyi Csoportja, a Megújuló Energia Szakosztály és energiainfo.hu konferenciát rendez Megújuló energia - Megújuló erdő címmel. A konferencia tárgya a fa, mint energiahordozó szerepe, jelen és jövője a megújuló energiaforrások között. Hasznosításának hatása az erdészeti ágazatra.
(2010. 06. 02.)
Akác és energetika - Akác a Nyírség aranya konferencia
Az akác a Nyírség aranya - már hosszú évekre visszatekintő hagyománya van az ország legkeletibb megyéjében az akácvirágzáshoz kapcsolódó szakmai találkozóknak. Ezen a vidéken nagy becsben tartják az akácot, az itteni erdőségek fele ebből a fafajból kerül ki.
(2010. 06. 02.)

Május

NYME FMK Doktoranduszi Konferencia, Sopron, június 4.
A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Faipari Mérnöki Kar Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskolája Doktorandusz Konferenciát rendez 2010. június 4-én, pénteken 12 órai kezdettel. Helyszín: NYME B.ép. 6-os, 7-es terem
(2010. 05. 28.)
Állítható lábú kültéri álpadlórendszer
Közterületek, terek, teraszok, tetőkertek színvonalas és időtálló kialakításához kínál egyedülálló megoldást a szabadalmazott belga álpadlórendszer, melynek különlegessége, hogy az adott hely szerint megválasztható magasságú és dőlésszögű lábak tartják, bármilyen egyenetlen felületen sík burkolatot képezve.
(2010. 05. 28.)
A kezelés után néhány órával járhatók a fapadlók
Akár vizes helyiségekben lévő fapadlók kezelése is lehetséges úgy, hogy a felületek már néhány óra elteltével teljes mértékben használatba vehetők. 2010-re megújult és kibővült az Uzin csoport fapadlóbevonati rendszere, többek között a speciális alkalmazásokra készült Magic Oil 2K Update, Ergo és Spa termékekkel.
(2010. 05. 28.)
Fából készült - és gurul
A múlt évben írtunk Livio de Marchi velencei művészről, aki nagy méretű alkotásait fából készíti el, köztük autókat, sportkocsikat. E vonalat követve kitárult a világ és kiderült hogy kétkerekűek és 4 kerekűek készülnek fából szerte a világban, méghozzá ezek működőképes járgányok.
(2010. 05. 28.)
Gyászjelentés - Török László
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy TÖRÖK LÁSZLÓ, okleveles erdőmérnök, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója; életének 81. évében 2010. május 26-án elhunyt.
(2010. 05. 28.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

ZSALU Kft SZAUER Magyarország Kft ALREVO Kft Balatoni Fa Kft KI-MI Kft MONTIR Kft PE-FA Asztalosipar Pfiffer Bútor TIKKURILA Kft

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: ZSALU Kft | Agritop Kft | Agrotrack 2000 Kft | SZAUER Magyarország Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: ALREVO Kft | Balatoni Fa Kft | Bereg Bt | KI-MI Kft | Mikó-Fa 2002 Kft | MONTIR Kft | Möbelpack Bt | Paletta 2004 Kft | PE-FA Asztalosipar | Pfiffer Bútor | TIKKURILA Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 05. 28.)
Kijöhet-e a börtönből a fagyilkos?
Szabadságvesztése félbeszakítását szeretné elérni az a somogyi férfi, akit környezetkárosításért tavaly februárban letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.
(2010. 05. 28.)
Erdővédelmi Prognózis 2010
Erdővédelmi Prognózist az ERTI Erdővédelmi Osztálya 1962. óta ad ki, a komplex Erdővédelmi Figyelő-Jelzőszolgálati Rendszer adataira támaszkodva. A 2009. évi károsításokat, valamint a 2010-ben várható károkat tartalmazó jelentés itt olvasható.
(2010. 05. 28.)
Döntés a Parlament Erdészeti Albizottságának létrehozásáról
Május 14-én létrejött a Parlament Mezőgazdasági bizottsága, és a Fenntartható fejlődés bizottsága is. E két bizottság pedig ma, május 27-én létrehozta a közös Erdészeti albizottságot, melynek főbizottsága a Mezőgazdasági bizottság.
(2010. 05. 27.)
Átlátható államháztartás: az FVM erdészeti adatai
Az FVM március 11-én készült átláthatósági jelentéséből kigyűjtöttük az erdészeti tételeket.
(2010. 05. 25.)
Üzemanyag alkohol fából az USA-ban
Jelentősen fejleszteni kívánják az USA-ban a cellulóz alapú bioalkohol előállítást. A tervek szerint 2022-re ennek mennyisége meghaladja a hagyományos kukorica alapú üzemanyag alkohol előállításét.
(2010. 05. 25.)
Pécsett tartotta 141. Vándorgyűlését az OEE
Az Országos Erdészeti Egyesület május 18-19. közötti 141. Vándorgyűlésének házigazdája a Mecseki Erdészeti Zrt. volt. Kegyes volt az időjárás, nagy előkészítő munka után pontosan szervezett, tartalmas programot vezényeltek le a vendéglátók. Bemutatkozott a tisztújítás utáni új elnökség.
(2010. 05. 21.)
MEGOSZ közlemény az MVH erős ellenőrzési és gyenge kifizetési kedvéről
A MEGOSZ szerint az ÚMVP erdészeti jogcímei kifizetése vontatottan halad az MVH-nál. Ez visszafogta az erdőtelepítéseket. Több éves támogatási ügyek nincsenek még kifizetve.
(2010. 05. 21.)
Aprításról, aprítógépekről általában
A jelen gazdasági helyzetben egyre nagyobb szerepet kap a hulladékgazdálkodás. Napról-napra többen ismerik fel ennek a szükségességét, illetve az ebben rejlő üzleti lehetőségeket. Ezt már sikeres vállalkozások sora bizonyíthatja országszerte.
(2010. 05. 21.)
Megjelent a FAKAT-Komplex.CD - 2010. május
A Fagazdasági Termék és Cégadatbázist rejtő FAKAT-Komplex.CD 2010. májusi kiadása elkészült. Kilencezer hazai, szakterületi vállalkozás aktualizált adatai, egyetlen rendszerbe dolgozva.
(2010. 05. 21.)
Fiatal magyar mesterek - Euroskills ácsverseny
Míg az frissen végzett közgazdászok, jogászok, marketingesek tömegei munka után rohangálnak, vannak olyan szakmák, amelyekben nagy szükség van tehetséges, képzett szakemberekre. Megfigyelhető a szakmunkák megbecsülésének reneszánsza.
(2010. 05. 21.)
Állami tulajdonú erdőgazdasági zrt-k - MFB tulajdonba kerülhetnek
T/35 számon már tárgyalja az Országgyűlés az állami tulajdonú erdőgazdasági részvénytársaságokat (22 cég) is érintő törvényjavaslatot.
(2010. 05. 20.)
Fa-fesztivál: a 10 éves Jaf Holz Zalaegerszegen ünnepelt
A Jaf Holz Ungarn május 14-én nyitotta meg hivatalosan 6. magyarországi központját Zalaegerszegen. A 3000m2-es kirendeltség igazi látványosság, egyike az ország legigényesebb faipari-termékeket bemutató központjainak
(2010. 05. 20.)
Rendelet az erdészeti szakszemélyzetről, illetve az erdészeti-gép támogatás változásáról
Az egyik rendelet az erdészeti szakszemélyzet nyilvántartását, továbbképzését, szolgálati tevékenységének részleteit, valamint a hatósági személyek szolgálati tevékenységét szabályozza. A másik pedig az erdészeti géptámogatási rendeletet alakítja úgy, hogy e forrás valóban csak az erdőgazdálkodókhoz jusson.
(2010. 05. 17.)
Bioszférapark - energetikailag független építészet
A természet adta lehetőségeket kihasználni a környezet károsítása nélkül - hangzik a filozófiája a Großes Walsertal bioszféraparkjának, amely tíz éven belül energetikailag független szeretne lenni.
(2010. 05. 14.)
Bükk álgeszt vizsgálata CT-vel és MR-rel
Dr. Bíró Boglárka, okl.erdőmérnök és okl.mérnök-tanár - a SEFAG Zrt. és a Kaposvári Egyetem szakembere figyelemre méltó eredményeket ért el a bükk álgeszt vizsgálatában.
(2010. 05. 13.)
OEE Vándorgyűlés Közgyűlésének élő adása május 19-én
A Vándorgyűlések történetében most először a távollévők is figyelemmel kísérhetik a Közgyűlést, ugyanis interneten élő közvetítés lesz erről május 19-én szerdán 9:30-tól 14:00-ig.
(2010. 05. 13.)
INTERFORST 2010. julius 14-18. erdészeti szakvásár, München
Münchenben az INTERFORST erdészeti szakvásárt 4 évente rendezik meg. Az idein hat magyar kiállító is szerepelni fog: a Bagodi Mezőgép Kft., a CGPI Instruments Kft., a Cont Eco Kft., a Farmgép Kft., a Ferro-Flex Kft. és a Huniper Kft.
(2010. 05. 12.)
Évadnyitó a Jeli Arborétumban
Csütörtökön tartották a Jeli Arborétumban a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakemberei hagyományos évadnyitó ünnepségüket.
(2010. 05. 07.)
Erdei lovas turizmus - csak kijelölt útvonalakon
A lovas turizmus visszaesésétől tartanak a szakemberek a tereplovaglás szabályaink megszigorítása miatt. A tavaly életbe lépett erdőtörvény szerint lovagolni csak az előre kijelölt útvonalakon lehet. A környékbeli lovasoknak a szigorítás ellenére még nem volt konfliktusuk a hatóságokkal.
(2010. 05. 07.)
Erdei kerékpáros Élménykörút épül
Már a nyáron biztosan átkerékpározhatunk a megyeszékhelyről az üdülőfaluba (Pécs-Orfű), vagy éppen fordítva.
(2010. 05. 07.)
A világhálón követhetjük nyomon az erdészek munkáját
A megújult Széchenyi téren rendhagyó sajtótájékoztatón mutatta be aktuálisan végzett erdőgazdálkodási tevékenységét, illetve az ezt feldolgozó új honlap-funkciót a Mecseki Erdészeti Zrt. A mecsekerdo.hu oldalon a jövőben a társaság kezelésében lévő erdőterületen végzett munkákról a legpontosabb információkat is be lehet szerezni.
(2010. 05. 07.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

A-LAP Kft Erdőgépker Kft MG Erdő Kft Platánplán Bt POPLAR Kft Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete BOOZ Kft Kanizsa Trend Kft

Dubr Hardware Kft Globépterv Kft Honti és Társai KftPéter Antal PIPER Kft Solymosi József
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: A-LAP Kft | Erdőgépker Kft | MG Erdő Kft | Platánplán Bt | POPLAR Kft | Erdőgazdaság azokért, akik az erdőért Alapítvány | Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: BOOZ Kft | Kanizsa Trend Kft | Böröczki Lajos | Dubr Hardware Kft | Globépterv Kft | Honti Kft | Kiss és Társa Kft | Péter Antal | Piper Kft | Solymosi József | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 05. 07.)
Suttogva dolgozó maró - Leitz WhisperCut
Különösen zajos megmunkálásokhoz fejlesztette a Leitz az új zajcsökkentett szerszámát. A Diamaster WhisperCut (suttogva vágó) egy gyémántszerszám, amely a Leitz alacsony zajszintű (LowNoise) termékfejlesztésének egyik kiemelkedő tagja.
(2010. 05. 06.)
Önhordó íves felületek hajlítható lemezekből
Egyre nagyobb igény mutatkozik íves asztalosszerkezetek készítésére, és nemcsak a belsőépítészet, illetve az egyedi bútorgyártás területén, hanem már az építőipari kivitelezésekben is: az egyedi ívméretű, különleges átmérőjű pillérek burkolása például már szinte mindennapos követelmény.
(2010. 05. 04.)
Megjelent a HÍRFA 2010. áprilisi lapszáma
Construma 2010 - élet az építőiparban | Construma újdonságdíjak | VásárHíradó | Holz-Handwerk fensterbau/frontale | Magyar Termék Nagydíj - pályázat | Real Vienna | Szerves hulladékból zöldenergia | Finnforest - rendeztük sorainkat | Házi vásár Sümegen | ...
(2010. 05. 06.)
SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára
Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet az adója 1 %-ával. Összegyűjtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást.
(2010. 05. 04.)
dr. Fazekas Sándor lesz a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője
Május 3-án ismertté vált a leendő kormány összetétele. Bemutatjuk dr. Fazekas Sándort, a Vidékfejlesztési Minisztérium leendő vezetőjét.
(2010. 05. 04.)
Pelletüzem Bakonyjákón - szerves melléktermékből zöldenergia
Összesen 127 millió forintos EU-támogatással új beruházás indul Bakonyjákón, amelynek célja faipari melléktermékek, elsősorban fűrészáru-gyártás területén keletkező melléktermék energetikai hasznosítása.
(2010. 05. 04.)
Két nap alatt 23 ezer látogató a sanghaji magyar pavilonban
Átlagosan napi 12 ezres forgalomra számítanak a sanghaji világkiállítás magyar szekciójának vezetői, így nem okozott meglepetést az első két nap 23 ezres látogatói mérlege a magyar pavilonban.
(2010. 05. 03.)

Április

Fagazdasági felszámolás számláló - 2010
Összegyűjtöttük azon, a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél az 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Eddig 223 céget kellett a listánkra venni, legalább 880 főnyi (volt) alkalmazotti összlétszámmal.
(2010. 04. 30.)
DESIGN Konferencia, 2010. május 13. Budapest
Tisztelettel meghívunk minden érdeklődőt a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség és a Magyar Szabadalmi Hivatal Formatervezési Tanácsa által, május 13-án rendezendő DESIGN KONFERENCIÁ-ra.
(2010. 04. 30.)
Emlékezetes rendezvény - Csiba Napok, Kőszeg és Lenti
A magyar gazdálkodók és iparosok körében jelentős az érdeklődés a megújuló energia kínálta lehetőségek kihasználása iránt. Bizonyítja ezt az április 22-23-án megrendezett előadássorozat és vásár a Csiba Kft-nél, melyre a vártnál több látogató érkezett. A legtöbb érdeklődőt a kapcsolt gyárlátogatás vonzotta.
(2010. 04. 30.)
Csődbe ment a Megatrend Informatikai Zrt.
Április 28-tól felszámolás alatt áll az elmúlt néhány évben számos erdőgazdasági társaságnak (is) ügyviteli rendszert szállító Megatrend Informatikai Zrt.
(2010. 04. 30.)
FVM rendelet: az edészeti szakirányítás támogatásáról
Megjelent az 50/2010. (IV. 27.) FVM rendelet az erdőgazdálkodás szakszerűségének biztosítása érdekében végzett erdészeti szakirányítási tevékenységhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatásról.
(2010. 04. 30.)
Új épülettel gazdagodik a Sziágyi Erdei Iskola
Új épülettel gazdagodik a Sziágyi Erdei Iskola, melyet az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Programja keretében mintegy 76 millió forintos támogatással valósít meg a Somogy megyei erdészet. A projekt bemutatására április 27-én került sor.
(2010. 04. 30.)
275 éves a Nyugat-magyarországi Egyetem könyvtára
Az egyetemi könyvtárak létrejöttével a könyvtár funkciója is megváltozott. A tudás - ezáltal a hatalom - birtoklása, megtartása helyett, a tudás átadásának (tanárok) és megszerzésének (diákok) eszközévé vált.
(2010. 04. 29.)
Német bútoripari gyorshírek
Kárpitos- és irodabútorok gyenge startja | Konyhabútorok rontják az ágazati eredményt | Bútorgyártás tavasz nélkül | Export - irodabútorok mélyrepülésben | Erősödik a bútorimport | Export EU irányba ismét csökken
(2010. 04. 29.)
Előretörő pellet
Ugyanaz a dinamizmus jellemzi a hazai pelletágazat fejlődését, mint ami Nyugat-Európában érvényesül - derült ki a Magyar Pellet Egyesület konferenciáján, amelyet a Construma kiállítás keretében rendezett meg az ágazat szakmai szervezete.
(2010. 04. 29.)
Fa-poliuretán tetőtéri ablak - karbantartás nélkül is tartós
A tetőtéri ablakok között egyedinek számít a Velux Cégcsoport fa-poliuretán kombinációjú megoldása: a rendkívül hosszú élettartamú, könnyen tisztítható, modern megjelenésű ablakok bármilyen típusú épület bármilyen funkciójú tetőtéri helyiségében kitűnő megoldást nyújtanak.
(2010. 04. 29.)
Lombosfa kutatás és technológia konferencia, Sopron, május 17-18.
Számos külföldi előadóval a nemzetközi konferencia keretében áttekintik a lombosfákkal kapcsolatos legújabb elméleti és gyakorlatközeli kutatási eredményeket a konferencián Sopronban. A munkanyelv: angol, a részvételhez regisztrálni kell.
(2010. 04. 28.)
Osztott nagy átmérőjű gyűrű esztergálása házilag
Ennek a munkának a története az volt hogy egy csigalépcső befejezése után a födém kivágást takarni kellett valamivel. Ekkor jött az ötlet, hogy ha már úgy is esztergált minden, akkor legyen a takaró léc is esztergálva.
(2010. 04. 28.)
Bútortrendek - Nőies formák és mix- bútorok
Az idei bútorszezonban alapvetően a dizájn és a jó minőség van előtérben. Ez megfigyelhető bármelyik árfekvésű bútor esetén. Mindkét kritérium a belépő a bútorvilágba. Az emberek pedig kezdik felismerni egy minőségi bútor értékállóságát és a jó dizájnt.
(2010. 04. 28.)
Fahiányra panaszkodnak a dél-koreai faiparosok
Hetek óta nem üzemel a tíz hektárnyi alapterületű Donhwa vállalat (Gajwa-dong, Incheon), mert hiány mutatkozik feldolgozandó faanyagból.
(2010. 04. 28.)
Leghatékonyabb magyar (fagazdasági) vállalkozások 2009
Az élőmunka hatékonyságát vizsgáló primer kutatást készített a Profiles International, amelyben a hazai vállalkozásokat 2009-es teljesítményük alapján rangsorolták. Kigyűjtöttük a fával vagy fatermékkel (is) foglalkozó cégeket.
(2010. 04. 28.)
Jól indult az új üzleti év a BOSCH csoport számára
A Bosch csoport - mintegy 270 000 alkalmazottal világszerte - jól indította az aktuális üzleti évet, és szándéka szerint ebben az esztendőben behozza majd az árbevétel 2009. évi visszaesésének nagy részét.
(2010. 04. 28.)
Környezetkímélő faipari fejlesztések Écsen
Pályázni kell, vallja Schreiner Károly, Écsen élő népi fafaragó, aki 10 éve fokozatosan építette ki faiparra és kézművességre épülő vállalkozását.
(2010. 04. 28.)
Kiírták az Év háza 2010 építészeti pályázatot
2010-ben harmadik alkalommal kerül kiírásra az Év háza pályázat, amely nem csupán hazai elismerést, de a legjobbak számára nemzetközi bemutatkozásra is lehetőséget biztosít.
(2010. 04. 28.)
Ipari parketta nem csak ipari létesítményekbe
Az ipari parketta a hagyományos parketta méretre vágásakor keletkező parkettamaradék élére állított elemeinek összeragasztásával készülő táblásított parkettatípus. Alkalmazhatósága széles körű, mivel masszív, hosszú élettartamú és ellenálló a környezeti hatásokkal szemben.
(2010. 04. 27.)
Bútorgyártó kapta az Év Marketingese díjat
Pár hete rendezték meg a III. Marketing Szuperkonferenciát Budapesten, 150 kis- és közepes vállalkozás részvételével. Az eseményen kiosztották az Év Marketingese díjat.
(2010. 04. 27.)
Makovecz Imre a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
Újabb három évre Makovecz Imre építészt választotta a Magyar Művészeti Akadémia elnökévé a szervezet közgyűlése; az új ügyvezető elnök Fekete György belsőépítész lett, aki a tisztséget egyelőre egy évre vállalta el.
(2010. 04. 27.)
Fenntarthatósági díj: az első az új gödi szakiskola
2010. március 25-én a Kiscelli Múzeumban tartott díjátadón második alkalommal osztották ki a Saint-Gobain Trófea díjakat; az első helyezés a gödi Piarista Szakiskola tervezőié.
(2010. 04. 27.)
Mely iparágak a legkockázatosabbak itthon?
Az idei év első negyedében 2009 hasonló időszakához képest 12 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A leginkább kockázatos iparágaknak továbbra is az építőipar, a kereskedelmi vállalkozások minősülnek.
(2010. 04. 27.)
Drozdowski minigatter
Az ország számos fűrészüzemében jelent gondot a kereslet váltakozása által generált, munka hiány és termelési csúcsok rapszodikus váltakozása. A munka hiány komoly likviditási gondokat okoz, de nem könnyebb időszak a termelési csúcsok kezelése sem, mert a megrendelők nem tolerálják az esetleges késedelmes szállítást.
(2010. 04. 23.)
Biomassza-erőmű épül Balassagyarmaton
Faapríték-tüzelésű erőművet épít a Synaterg Kft. Balassagyarmaton. Az üzem a tervek szerint jövő tavasszal kezdi meg működését, és mintegy 30 embernek ad munkalehetőséget.
(2010. 04. 23.)
SEFAG Fagazdasági Híradó - 2010. március
Megjelent a SEFAG Fagazdasági Híradó 2010. márciusi kiadása: Értékelünk, tervezünk és újabb kihivások előtt állunk | Az idők nagy tanúi | A vezérigazgató kitüntetése | Szervezeti módosítások | Biológiai erdővédelem az iharosi tölgyesekben | ...
(2010. 04. 23.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

ETCO Kft Kósz Szeggyártó Kft LEXIM Kft Marcali Fűrésazüzem Kft Siestro Czigler & Czigler Kft FERME Kft

Schachermayer Kft Trans-Market Kft Forcons BtKeszbutor KftSimonbutor Kft Szebszi Kft
Tree Trade-K Kft Vemi 2003 Kft
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: ETCO Kft | KÓSZ Szeggyártó Kft | LEXIM Kft | Marcali Fűrészüzem Kft | Siestro bútor - PannonFruct Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Czigler & Czigler Kft | FERME Kft | Robusta Erdőgazdasági Kft | Schachermayer Kft | Trans-Market Kft | DINA Faipari Kft | Forcons Bt | Készbútor Kft | Németh István - asztalos | Simonbútor Kft | SZEBSZI Kft | Szentiványi Imre | Tree Trrade-K Kft | VEMI-2003 Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 04. 23.)
KIVÉT-MAKÉSZ Kiváló Építési Termék díjas faházak
A Construma szakkiállításon adták át a MAKÉSZ védjegyet már birtokló faszerkezetű épületeket építő vállalkozások számára a KIVÉT, azaz Kiváló Építési Termék díjat.
(2010. 04. 23.)
Környezettudatos beruházások és azok hatásai - Bakosfa
A Zöld kéz konferencián Bakos Miklós - a Bakos Faipari cég tulajdonosa - a cégénél történő környezettudatos beruházásokról és azok hatásáról beszélt.
(2010. 04. 23.)
Biobutanolt állítanak elő a szúk által elpusztított fenyőfákból
A Cobalt Technologies áttörést jelentett be a biobutanol gyártásában. Módszerükben a rovarok által elpusztított, csavarttűs fenyők jelentik a nyersanyagot.
(2010. 04. 23.)
A szálalás elvei - új szakkönyv
A magyar erdőgazdálkodás elmúlt évtizedének legfontosabb fejleménye - a kilencvenes évek során lezajlott privatizációt és az állami erdőgazdálkodás átalakulását követően - a természetközeli erdőgazdálkodás fogalmának megjelenése, a szakma általi elfogadása és elterjedésének kezdete volt.
(2010. 04. 23.)
Beszámoló a 38. FAGOSZ Fakonferenciáról
A százfős közönség jó érdeklődést mutatott a FAGOSZ 2010. tavaszi 38. Fakonferenciája iránt. A gazdag program keretében szerepelt a regionális erdőgazdálkodás és üzemméret, a Papierholz Austria, döntőrakásológép keménylombos erődköz, az Ezermester barkácsbolt hálózat, valamint a mobiltelefonos fűrészáru felvétel.
(2010. 04. 22.)
Már a holnapra készülnek a barkácsláncok
Bár az elmúlt évben azt ötödével szűkölt a barkácskereskedelmi üzletek forgalma, a fejlődés nem állt meg a piacon, hiszen idén több lánc is új áruházakat nyit. Az Ezermester Magyar Barkács Kft. beszerzési társulás viszont a kisebb barkácsboltokat összefogva szerené felvenni a versenyt a multikkal.
(2010. 04. 22.)
OAFSZ küldöttgyűlés volt Balatonkenesén
Meg tudjuk-e védeni a hazai asztalosipar piacát? Legyen-e az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség által ajánlott rezsióradíj? Mit lehet tenni a szakmát fenyegető feketegazdaság (kontárok) térnyerése ellen?
(2010. 04. 20.)
Miből készüljön a bútor?
Annak, aki új lakásba költözik, vagy bútorcserére adja a fejét, nagyon hamar szembesülnie kell a kérdéssel: miből is készüljön a berendezés. Ilyenkor számba veszünk előnyöket, hátrányokat és stílust egyaránt, a végső szót legtöbbször a pénztárca mondja ki.
(2010. 04. 19.)
Piarista Szakiskola - Göd
A gödi Piarista Szakiskola, Gimnázium és Kollégium az újjáinduló egyházi iskolák között (egyedüliként) nemcsak a szellemi nevelésre, hanem a mindennapok gyakorlati tudásának átadására, oktatására vállalkozik, ezáltal megpróbálja a rosszul csengő szakmunkásképző megítélést a maga helyére visszatenni.
(2010. 04. 19.)
Védett bútorokat rongált a vállalkozó
A napokban az ingatlan újdonsült tulajdonosának szakszerűtlen beavatkozása kis híján elpusztította a pesti Kossuth Lajos utca 15.-ben lévő cipőüzlet műemlék art deco berendezését.
(2010. 04. 19.)
Tizedével esett vissza az építőipar
Tíz százalékkal zsugorodott a magyarországi építőipar termelése idén februárban az egy évvel korábbihoz képest. Az új szerződések száma viszont nagyot nőtt, elsősorban oktatási, idegenforgalmi és infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódva.
(2010. 04. 19.)
FVM rendeletek: az edészeti hatósági díjakról, valamint a termőhelyfeltárásról
A 2009. évi Erdőtörvény végrehajtására két újabb végrehajtási rendelet jelent meg: az erdészeti hatósági díjakról, illetve a termőhelyfeltárásról.
(2010. 04. 19.)
A FATE 60. ünnepi Közgyűlése, Budapest, május 28.
A FATE 60., ünnepi konferenciáján visszatekint az alapításától eltelt időszakra, foglalkozik a faipari oktatással, a bútorgyártással és a szervezet jövőjével.
(2010. 04. 19.)
Passzívház a lapostetőn - akár egy panelház tetején is
A panelbomba nem csak nálunk ketyeg. A különbség csak annyi, hogy míg mi hatástalanítási lehetőségekkel kísérletezünk, addig dán szakemberek előálltak egy jövőbemutató megoldással.
(2010. 04. 19.)
Zukunftskonferenz 2010 - faipari jövő-konferencia
Beszámoló a Holzcluster Steiermark 2010. március 25.-én, Grazban szervezett faipari-jövő-konferenciájáról.
(2010. 04. 19.)
Európai erdők védelméért konferencia
Március elején az Európai Bizottság nyilvános vitát kezdeményezett az európai erdők védelmével kapcsolatban nyilvánosságra hozott Zöld Könyvről (ZK).
(2010. 04. 19.)
Hogyan válasszunk passzívház ablakot?
A passzívházaknál nagyon fontos szerepet játszanak a nyílászárók. A cikksorozatban szeretnénk segítséget nyújtani, milyen szempontokat figyelembe véve hozzunk döntést a választásnál.
(2010. 04. 16.)
Német építési - faépítési - faipari gyorshírek
Építési engedélyek: stabilizáció 2009-ben | Előgyártott elemekből épített faházak: Jönnek a hesseniek! | Faipar: nincs fordulat januárban
(2010. 04. 16.)
A tehetséges Winklerek
Winkler András professzor, a soproni székhelyű egyetem egykori rektora életében a kutatás mellett mindig fontos szerepet játszott a kultúra.
(2010. 04. 16.)
Fás szárú ültetvények támogatása
Támogatás fás szárú növények telepítésére - Két héttel korábban lehet benyújtani a területalapú támogatási kérelmet - Új szerkezetátalakítási támogatások - témák a DunaTV-n naponta látható Gazdakör 04-16 adásából.
(2010. 04. 16.)
Arborétumfejlesztés Kámonban
Talán már a nyáron megkezdődhet a Kámoni Arborétum rekonstukciója. A közbeszerzési eljárás lezárása után mintegy félmilliárd forintból újítják meg a növényzetet, de építenek például parkolókat és egy oktatóközpontot is.
(2010. 04. 15.)
Műhely takarítás? Nem okozhat gondot!
A Csiba Kft. régi megoldásra hívja fel ismét a műhelyek tisztántartásával küzdő asztalosok, iparosok figyelmét. Nyílván elkerülhetetlen egy működő faipari, asztalos-ipari üzemben, a kisebb vagy nagyobb mértékű por kibocsátás.
(2010. 04. 15.)
A fa és a beton együttes használata hőtárolás céljából
A Building Design - a brit építészek honlapja - egy igen érdekes témát fejteget, bemutatja a fa és a beton együttes használatából adódó innovatív megoldást hőtárolás céljából. Az épületet az előzetes tervek szerint 2010 júliusában adják át.
(2010. 04. 15.)
A kecskeméti Vackor Vár Erdei Iskola ajánlata
A KEFAG Zrt. Vackor Vár Erdei Iskolája (Kecskemét-Hetényegyháza) 2010 nyári ajánlatai gyermekeknek és érdeklődőknek.
(2010. 04. 15.)
Magas hőfoknak is ellenáll a Jowat új olvadékragasztója
A Jowat új, élzáráshoz alkalmas Toptherm 237.00 poliolefin olvadékragasztója hosszú nyitott idővel és kiváló hőállósággal rendelkezik.
(2010. 04. 14.)
A művészetek cirkusza - fából ácsolt sátor alatt
Egy röpke hónap múlva, május 12-én nyit Európa legnagyobb kortárs művészeti múzeuma, a Centre Georges Pompidou új kiállítóhelye az észak-franciaországi Metz városában. Faszerkezetből ácsolt sátorkompozíció.
(2010. 04. 14.)
A magyar tervező kókuszfotelje tovább hódít
Tovább hódít a Buzogány Ildikó tervezte Kokos fotel, amit a Gepetto formatervezője a 2004-es Promosedia nemzetközi székkiállításra készített.
(2010. 04. 14.)
Szekrénybe a hálószobával, dobozba a konyhával!
Akiknek kis garzonlakása van, vagy egyszerűen csak extrán takarékoskodni szeretnének a hellyel, valószínűleg lelkesen fogadják a Boxetti kollekcióját, amely ötféle bútoregységből áll.
(2010. 04. 14.)
Passzívház Egyetem folytatódik
A Bautrend és a Passzívház Akadémia 2010-ben folytatja workshopját. 2009-ben több százan sajátíthatták el itt a passzívház- tervezés és -kivitelezés elvi szempont-rendszerét, és ismerhették meg a megvalósítás gyakorlati oldalát.
(2010. 04. 14.)
Farost-szigetelőlemezek a középpontban
Akár lemez alakban, akár ömlesztett formában, a farost szigetelések a legszélesebb profilban alkalmazhatók.
(2010. 04. 13.)
Bódogh István élete és munkássága
A FATE-nak "A fafeldolgozás nagyjai" című sorozatában Tóth Sándor László a 2010. elején készült kiadványban Bódogh István életútját mutatja be. Lingel, KipMin, BUBIV, BIFI, ...
(2010. 04. 13.)
Faházimádók is élhetnek passzív, sőt aktív házban is!
Németországban nagyon sok példa van fából, előregyártott fa panelekből épült passzívházra. Végre egy kitűnő magyar példáról is beszámolhatunk. A GrandÁcs Kft csúcstechnológiás megoldása.
(2010. 04. 12)
Meghívó - A forma sokba kerül - Peter Zumthor élete, április 15.
A Magyar Bútor és Faipari Szövetség ezúton tisztelettel meghívja az érdeklődőket A forma sokba kerül című elődásra, melyet Szalai András építész tart Peter Zumthor munkásságáról 2010. április 15-én
(2010. 04. 12)
Íjak - narancseperfából
Saját nevelésű vadnarancsfáiból (Maclura pomifera - narancseper, oszázsnarancs, majomagy, ...) készít íjakat a kisbucsai Németh Péter, aki nyolc évvel ezelőtt ismerkedett meg az ősi szakma fortélyaival.
(2010. 04. 09.)
Május közepéig lehet igényelni erdészeti támogatásokat
Április elejétől május közepéig adhatják be az erdőgazdálkodók támogatás iránti kérelmüket. Jogcímek: agrár-erdészeti rendszerek, erdőszerkezet átalakítása, nem termelő erdészeti beruházások támogatása.
(2010. 04. 09.)
Fizetések az építőiparban! Minimálbértől félmillióig
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének friss felmérése szerint továbbra is súlyos a szakemberhiány az építőiparban. Az ÉVOSZ összesen 400 vállalkozást kérdezett meg az ágazat foglalkoztatottsági helyzetének alakulásáról.
(2010. 04. 09.)
FATÁJ-Online közönségkutatás 2010. április
Az olvasói igények jobb kiszolgálása érdekében szükségünk van az Ön véleményére. Ez a legfőbb segítség a lap tartalmának, struktúrájának alakításában. A kérdőív kitöltése 5-10 percet vesz igénybe. Válaszadási határidő: 2010.április 30.
(2010. 04. 08.)
Panelprogram alulnézetben
A panelprogram 2001-ben indult, a szocialista időkben - iparosított technológiával - épült 820 ezer lakás felújítását tűzte ki célul. Évente mintegy 50 ezer lakás megújulására kerül sor 2011-ig, és 10 milliárdnyi összeg jut a program finanszírozására minden évben.
(2010. 04. 08.)
Dupláz az IKEA Lengyelországban
A világ vezető lakberendezési üzletlánca, az IKEA komoly beruházást tervez Lengyelországban. Öt új áruházat épít, és a meglevő nyolc közül is továbbfejleszt néhányat.
(2010. 04. 08.)
Románia - kivágják vagy visszaadják az erdőt?
A román erdészeti igazgatóság elkészítette az ütemtervet, amelytől azt remélik, sikerül kimozdítaniuk a holtpontról az erdő-visszaszolgáltatás ügyét. Ioan Cosnean, a Kovászna megyei erdészeti igazgatóság vezetője a polgármesterekkel ismertette hivatala elképzelését.
(2010. 04. 08.)
Mit tudnak az építészek a passzívházakról?
A február 5-i Passzívházak és energiahatékony épületek konferencia egyik előadója Vértesy Mónika, környezetmérnök volt, aki a diplomamunkájában a passzívházak hazai elterjesztéseinek lehetőségeit vizsgálta. A felmérés eredményeit itt ismertetjük.
(2010. 04. 08.)
A modern konyhák ékkövei - elszívók
Szagelszívás és légcsere? Fali, asztali, vagy plafonra helyezhető szagelszívók? Rozsdamentes acélból, üvegből, vagy színezett? Karcsú, hagyományos vagy XL- formájú? Olcsó, vagy minőségi termék? Aki szagelszívót szeretne vásárolni, ezekre a kérdésekre kell válaszolnia először.
(2010. 04. 08.)
Fotópályázat: Ember az erdőben, az erdőért
Az Ipolyerdő Zrt. "Erdészek a természetért - Élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások" című projekt keretében márciusban Ember az erdőben, az erdőért - természeti értékeink megőrzése című fotópályázatot hirdetett meg, melynek záró időpontja: 2010. május 5. 24.00 h.
(2010. 04. 06.)
Pannon Design szakvásár, Zalaegerszeg, április 9-11.
Idén Zalaegerszegen lesz a korábban több éven át Sopronban rendezett Pannon Design bútor, lakótér, lakberendezés kiállítás és vásár, melyhez konferencia is kapcsolódik.
(2010. 04. 02.)
Jól halad a LignoNovum-Woodtech szervezése
Javában tart a Ligno Novum - Woodtech Asztalos, Faipari és Erdészeti Szakkiállítás szervezése. A kiállítás előtt 6 hónappal már elkelt a tervezett kiállítói terület közel 40%-a.
(2010. 04. 02.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2010
Összegyűjtöttük azon, a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél az 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Eddig 170 céget kellett a listánkra venni, legalább 730 főnyi (volt) alkalmazotti összlétszámmal.
(2010. 04. 01.)
Megjelent a HÍRFA 2010. márciusi lapszáma
Házivásár keretezve | Nemzetközi pellet tanúsítvány | VásárHíradó | FSC/PEFC-Multi-Site tanusítvány | Felhívás - Moór Arthur szobra | 13. Lakástrend és Design Kiállítás | LIGNO hullámos faanyag a Dósafa kínálatában | Egyszerű út a CE-jelöléshez| Bútortörténei szakirodalmunk 43. | Tőzsdére kerülnek a Tikkurila részvényei | ...
(2010. 04. 01.)
FeHoVa - a kelet-magyarországi vadgazdálkodás is bemutatkozott
Az elmúlt napok a vadászat (és a horgászat) jegyében teltek: március 25. és 28. között rendezték meg ugyanis a Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi kiállítást a Budapesti Vásárközpontban. A már 17 éves múltra visszatekintő rendezvény az idők folyamán Európa piacvezető seregszemléjévé nőtte ki magát.
(2010. 04. 01.)
Hazánkban jók a vadászat és vadgazdálkodás feltételei
Magyarországon a vadászat és vadgazdálkodás éves bevétele tavaly elérte a 16 milliárd forintot - mondta Sirman Ferenc, az agrártárca szakállamtitkára, Budapesten az MTI-nek a Hungexo Zrt. vásárközpontjában a FeHoVa megnyitóját követően.
(2010. 04. 01.)

Március

A Bútorszövetség új tisztségviselői
A Magyar Bútor és Faipari Szövetség 2010. március  11-i  tisztújító   közgyűlésén  új  tisztségviselőket választott  a szervezet élére. Az elkövetkező 3 éves ciklusban a Szövetség elnökWilheim Gábor, a G.Wilheim Kft.  ügyvezetője.
(2010. 03. 29.)
Erdőt, ne hűtőszekrényt!
A jó idő beálltával megindult a tavaszi erdősítési szezon. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége tájékoztatja az ország közvéleményét, hogy ennek keretében az erdészek az erdők felújításakor és az új erdők létrehozásakor, az úgynevezett erdőtelepítések során több mint 100 millió darab csemetét ültetnek ki, mintegy tízezer hektáros nagyságrendben.
(2010. 03. 29.)
XIV. Kanizsai Bútornapok
A klasszikus irányzattól, a minimal stílusig számos kereskedő mutatta be kínálatát március 19-26. között a 14. Kanizsai Bútornapok lakberendezési kiállítás és vásár alkalmából.
(2010. 03. 29.)
Faipar, bútoripar alkalmazottai: - 5,5 ezer fő 2009-ben
A fafeldolgozásban és a bútoriparban az összes ágazatok átlagához képest mintegy két-és-félszeres mértékben, közel öt-és-félezer fővel csökkent az alkalmazottak átlagos állományi létszáma 2008-ról 2009-re. Az erdőgazdálkodás egészét tekintve ugyanakkor lényegében nem volt változás.
(2010. 03. 26.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

FIR WOOD Kft FEFA Kft SZINFOLT Kft KENTECH Kft Hungarodeal Kft KOPER Kft SZOMEX Kft

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: FIR WOOD Kft | FEFA Kft | SZÍNFOLT Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: KENTECH Kft | Besze Tibor - EV | Hungarodeal Kft | KOPER Kft | SZOMEX Kft | Rövid céghírek - Új fabeszerzés vezetők a FALCO Zrt és a Kronospan-Mofa Hungary Kft-nél | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 03. 26.)
Faipari szerszámok kilós áron
A Csiba Kft. neve jól ismert a hazai faipari gépkereskedelemben. Mintegy húsz éves töretlen fejlődése elején, mint használtgép kereskedelmi céget ismerte meg a közönség, majd fokozatosan vált az új gépek jelentős forgalmazójává és több jelentős gépgyártó magyarországi márkakereskedőjévé.
(2010. 03. 26.)
Parketta - a királyi színvonal jelzése - Real Wood
Az Európa szerte elterjedt Real Wood minőségjelzés, a valódi fát jelöli, a más padlóburkotokkal szemben - magyarázza Ralph Plessmann, a Német Parkettagyártók Szövetségének (VDP) elnöke.
(2010. 03. 25.)
Nyílászárók új dimenzióban
A Német Ablak és Homlokzatépítő Szövetség (VFF) ügyvezetője szerint, korábban az ablakok használata a lakásokban csak az otthon tartózkodás idejére korlátozódott. Manapság az otthonos, kényelmes életmód, a komfort sokkal nagyobb szerepet játszik az életünkben, mint korábban. Ebben lehetnek a segítségünkre a modern ajtók és ablakok.
(2010. 03. 25.)
El nem oltott tábortüzek okozzák a parkerdei tüzek többségét
A főváros környéki parkerdőkben a tavaszi időszakban történik a legtöbb tűzeset. Az el nem oltott tábortüzek minden évben több hektár erdő leégéséért felelősek. Ezirányú tapasztalatait az MgSzH és az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság közös rendezvényén mutatta be a Pilisi Parkerdő.
(2010. 03. 25.)
Erdőtüzek, erdőtűzvédelem Magyarországon
Magyarországon nem fordulnak elő a trópusi és boreális régiókkal összehasonlítható nagy kiterjedésű kontrolálatlan vegetációtüzek. Mégis a tavaszi és nyári időszakban szinte napi rendszerességgel adnak hírt kisebb-nagyobb erdő- és vegetációtüzekről.
(2010. 03. 25.)
Források a források megújításáért
Élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások az Ipoly Erdő Zrt. területén címen indul útjára az a Közép-magyarországi Operatív Program keretében támogatást nyert beruházás, amelynek célja a természeti környezet mozaikos rehabilitációja és revitalizációja, a lakosság környezettudatosságának erősítése, a természetvédelmi tevékenység ösztönzése.
(2010. 03. 23.)
MOYAF - 3. Bútoralkatrész és Faipari Gép Kiállítás
A TG-Expo szervezésben rendezik 2010. május 14-18. között a törökországi Inegol-Bursában a 3. Bútoralkatrész és Faipari Gép Kiállítást. A szervezők várják a magyar vállalkozások kiállítói vagy látogatói részvételét.
(2010. 03. 23.)
Újra lendületben a Demko Feder: Nemzetközi és hazai vásárok pozitív visszhangja
A Demko Feder márkanév megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. - A patinás, 20 éves márka megmentésén és újra pozíciónálásán úgy tűnik nem hiába dolgozott a magyar befektetői csoport.
(2010. 03. 23.)
Piricsén sikert aratott az energiafűz
Nagy sikerű energiafűz technológiai és betakarítási bemutatót tartott a Holland Alma Kft piricsei telephelyén. A közel kétszáz jelen lévő között megtalálhattuk a biomassz tüzelésben érdekelt erőművi csoportok képviselőit éppúgy, mint az energiafűz ültetvénnyel rendelkező gazdákat.
(2010. 03. 23.)
Magas állami kitüntetések a NYÍRERDŐ-nél
Magas állami kitüntetésben részesült Gulyás Imre, a NYÍRERDŐ Zrt. gazdasági vezérigazgató helyettese és Bódi László András, az erdőgazdaság igazgatóságának elnöke.
(2010. 03. 22.)
ARANY EURÓPA DÍJ-at kapott a Dunaker Párizsban
A barcsi DUNAKER KFT a közelmúltban ARANY EURÓPA DÍJ A MINŐSÉGÉRT (GOLDEN EUROPE AWARD FOR QUALITY - NEW MILLENIUM AWARD) elismerésben részesült.
(2010. 03. 19.)
FeHoVa 2010 - 17. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás, március 25-28., Budapest
2010. március 25 - 28. FeHoVa - 17. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás. Jöjjön el Ön is családjával a vadászok, horgászok, fegyverkedvelők és természetbarátok felejthetetlen hangulatú találkozójára!
(2010. 03. 19.)
Fűrészportól a brikettálásig - tavaszi házivásár Kőszegen
A Csiba Kft. idén az első, tavaszi akciójára készül. A házivásárok hagyományának megfelelően a kőszegi bemutatótermükben várják az érdeklődőket, ám az eddigiekkel szakítva, egy tartalmas keretprogrammal csábítják a közönséget. Tematika: Fűrészportól a brikettálásig.
(2010. 03. 19.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

Foresta-98 Kft Várady Fa-Ker 2007 Bt DIVIAN - MEGA KftMATA Egyesület SZÁSZFA Faipari Kft Vértesi Erdészeti Zrt DUNAKER Kft

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: FOREST-98 Kft | Várady Fa-Ker 2007 Bt | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: DIVIAN - MEGA Kft |MATA Ajtó-Ablak Egyesület | SZÁSZFA Faipari Kft | Rövid céghírek - Tilos az agancsgyűjtés a Vértes Erdő Zrt által kezelt erdőkben | DUNAKER - Arany Európa Díj nyertese | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 03. 19.)
Francia rendelet az épületkbe minimálisan beépítendő fa mennyiségéről
Franciaországban 2010. március 17-én miniszteri rendelet jelent meg arról, hogy legalább mennyi fát kell az épületekbe beépíteni.
(2010. 03. 19.)
Chilei földrengés - áremelések észak-amerika faiparában
A chilei földrengés annyi kárt tett az ország fatermékgyártó iparában, amennyi elég volt ahhoz, hogy globális áruhiány robbanjon ki - írja a Vancouver Sun
(2010. 03. 19.)
A magyar faipar és bútoripar 2010. januári árbevételi adatai
Januárban decemberhez képest a fafeldolgozóipar esetében exportban minden szakágazat kicsivel növelni tudott, míg belföldön egy kivétellel a csökkenés volt jellemző. A hazai bútorgyártók számára minden szegmensben és irányban csökkenést hozott a január decemberhez képest. A január nem a jelentős eladásnövekedésről szokott nevezetes lenni.
(2010. 03. 18.)
Silva-Regina Nemzetközi erdőgazdasági és vadászati vásár, 2010. március 21-25. Brnó, Csehország
Az európai jelentőségű TECHAGRO - SILVA-REGINA vásár hamarosan nyit. A kiállítás megszokott óriási mérete megmarad: március végére a teljes vásárterület megtelik a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, vadászati és az állatorvosi technika újdonságaival.
(2010. 03. 18.)
Szlovák-magyar faipari üzletember-találkozó, Zólyom, Szlovákia, 2010. március 25.
A rendezvény elsősorban azoknak a cégeknek szól, amelyek a fafeldolgozásban, bútor és fa termékek gyártásában, fahulladék feldolgozásában ill. fafeldolgozó gépek területén, vagy ezekhez csatlakozó iparágakban tevékenykednek.
(2010. 03. 18.)
A 2010. évi decentralizált regionális szakképzési pályázatok, például CE jeles ablakhoz gép és szerszám beszerzéséhez
Megjelentek a 2010. évi decentralizált regionális Szakképzési pályázatok. Kiváló lehetőséget kínálnak arra is, hogy a nyílászárók CE tanúsítványához szükséges feltételeket (gépek, szerszámok, dokumentáció stb.) most szinte ingyen szerezze meg vállalkozásának.
(2010. 03. 17.)
VIII. Országos Faanyagvédelmi Konferencia
A Faipari Tudományos Egyesület és a Pannon-Protect Kft a pomázi Teleki-Wattay kastélyban 2010. május 14-15-én rendezi meg a VIII. Országos Faanyagvédelmi Konferenciát.
(2010. 03. 17.)
Szlovén-magyar fa- és bútoripari üzletember-találkozó
A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány keretében működő Enterprise Europe Network a Magyar-Szlovén Üzleti Tanács támogatásával június első felében szlovén-magyar fa és bútoripari üzletember-találkozót szervez Zalaegerszegen. A cikkben rövid áttekintés olvasható Szlovénia fa- és bútoriparáról.
(2010. 03. 17.)
Faanyagok felhasználása Németországban
A faanyag egyre fontosabb és természetesebb társa életünknek. A német faanyag felhasználás olyan magas, mint száz évvel ezelőtt volt. A fakereskedelmi szövetség szerint Németországban több fa nő, mint amit felhasználnak.
(2010. 03. 17.)
Támogassuk a szén-dioxid kvótából a magyar erdőket!
A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) és a Klíma Klub közös sajtóközleménye: Úgy véljük, hogy a minél nagyobb és biztosabb szénlekötést lehetővé tevő erdő felújítási tevékenységet, az úgynevezett első kiviteleket a szén-dioxid kvóta eladásából származó bevételekből kell támogatni Magyarországon.
(2010. 03. 16.)
Faipari szerszámkincsek - meghosszabítva 2010. március 31-ig
A nagy sikerre való tekintettel a Faipari szerszámkincsek címmel nyílt kiállítást 2010. március 31-ig meghosszabították. A Magyar Famíves Céh Egyesület első bemutatkozó kiállítása hétköznapokon 8-16 óra között látogatható.
(2010. 03. 16.)
Napelemes faautó - itt az új környezetbarát csoda
Új meseautót faragott az elmúlt félévben Kovács Gábor, akit fából készített velocipédjeiről és forgalomba helyezhető, lábhajtányos fa-autójáról ismert meg az ország. Már több televíziós csatorna is megkereste, szerepelt a Fábry-show-ban.
(2010. 03. 16.)
Új elnök a Bútorszövetség élén
A Magyar Bútor és Faipari Szövetség március 11-i Tisztújító Közgyűlése hároméves időszakra új elnököt választott Wilheim Gábor személyében.
(2010. 03. 12.)
Komplett házakat árul az Ikea
Komoly hatással lehet a német készház-piacra az IKEA tavaly év végén bejelentett innovációja: az áruház Nyugat-Európában már nem csak bútorokat, hanem készházakat is forgalmaz. A BoKlok faépítmények a megfizethető ház koncepcióját keltik életre.
(2010. 03. 12.)
Háttérfejlesztések a Bürkle cégnél
A németországi Bürkle cég, mely a faipari felületképző gépek és berendezések terén piacvezető, azokon a területeken ahol a minőség fontos szerepet játszik, jelentős beruházásokat hajtott végre.
(2010. 03. 12.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

Amorf Szoft Bt Polner Frigyesné FINNBAR Kft Tajga-Depo Kft Kulics Faiskola Monicon Kft ER-FA 2000 Kft

FOREST Hungary KftVentifilt Zrt Continental Wood Kft FALCO Forgácslapgyártó Zrt IKEA
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Amorf - Szoft Bt | Polner Frigyesné | FINNBAR Kft | Tajga-Depo Kft | Kulics Faiskola | Monicon Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: A-LAPSZABÁSZ Bt | Simon & Nagy Bt | ER-FA 2000 Kft | ERTL Faipari Kft | FOREST Hungary Kft | Ventifilt Zrt | ER-FA Pápa Faipari Ft | Continental Wood Kft | Rövid céghírek - Távozik a FALCO fabeszerzési vezetője | IKEA - adománygyűjtés | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 03. 12.)
Középpontban az ember - Costa csiszolóautomata
Azzal együtt, hogy bizonyos üzemek a fogyatékos emberek foglalkoztatásával szociális feladatot teljesítenek, versenyképességükre is ügyelniük kell. Jó példa lehet erre egy németországi faipari üzem, ahol az ember áll a középpontban. A könnyen kezelhető nagy hatékonyságú gépek, megkönnyítik a kezelőszemélyzet munkáját. Ennek szellemében vásároltak meg egy új COSTA csiszolóautomatát.
(2010. 03. 11.)
BNV 2010 - lehet jelentkezni
A BNV reneszánszának lehettek tanúi kiállítóink és látogatóink a tavalyi évben. A 2009-es vásáron a régi szép időket idéző embertömeg hömpölygött.
(2010. 03. 11.)
Build Green CEE + Zöld Építés Konferencia
A Build Green CEE rendezvény célja a közép-kelet-európai régió környezetbarát építési lehetőségeinek bemutatása. 2010. április 14-15-16. Budapest, Magyar Tudományos Akadémia
(2010. 03. 11.)
Tiltakoznak a zöldek a mátraterenyei erőmű ellen
A tervezett mátraterenyei szénerőmű-beruházás lefújását követeli a WWF és a Greenpeace, mivel véleményük szerint az erőmű működése jelentős egészségügyi, gazdasági-társadalmi és környezeti károkat okozna.
(2010. 03. 11.)
Az EKE gondnoksága alá került a Túr völgye
Kiemelkedően magas pontszámot ért el az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmári fiókja a környezetvédelmi minisztérium által kiírt pályázaton, így - számos állami intézményt maga mögött hagyva - ez a civilszervezet kapott jogot huszonegyezer hektár természetvédelmi terület gondnokságára.
(2010. 03. 11.)
Egy vágás, semmi több - Leitz RazorCut
Teljes gázzal egy lapkötegen át - Esetünkben az előtolási sebesség a legfontosabb, és a legjobb, ha minél több lapot vágunk át egy kötegben. A jelenlegi rekord 60 m/perces előtolási sebesség melletti 220 mm vastag falemezköteg átvágása.
(2010. 03. 10.)
Asztalos-info - az asztalos portál
Több mint egy éve üzemel az asztalos termékek és szolgáltatások online tárháza, díjmentes ajánlatkérő rendszerrel és regisztrációval. Az indulása óta 364 asztalos vállalkozás csatlakozott a rendszerhez.
(2010. 03. 10.)
Eltűnt az erdő Lyukóbányánál? - a látszal csal
Lyukóbánya - Egy borsodi polgár elhűlve tapasztalta: ahol korábban fák álltak, ma csak pucér domboldal magasodik. Aggodalomra azonban nincs ok, a területen tervszerű erdőgazdálkodás folyik.
(2010. 03. 10.)
Német faipar - 12,2 %, bútoripar - 11,5 % forgalomcsökkenés
A német faipar valamennyi ágazatával együtt 12 százalékos forgalomcsökkenést könyvelhetett el. Míg 2008-ban a forgalom értéke 31,1 milliárd euró volt, addig 2009-ben csak 28,7 milliárd euró volt.
(2010. 03. 10.)
A faipar és a bútoripar termelése és értékesítése 2009.
A faipar és a bútoripar számára az elmúlt 10 év legrosszabb éve 2009. volt. Ilyen mértékű és átfogó - gyakorlatilag minden szakágazatban megjelenő - visszaesés egyetlen más évben sem jelentkezett. Ennek részleteit mutatják a cikk grafikonjai.
(2010. 03. 09.)
Erdőink gondos védelem alatt - A fa energetikai felhasználása nem károsíthatja a környezetet
Gyakori tévhit a biomassza erőművekkel kapcsolatban, hogy tüzelőanyag-felhasználásuk komoly mértékben csökkenti az erdőállományt. Ez azonban téves feltételezés, mivel az erdészeti hatóság szigorúan ellenőrzi az erdészeti társaságok erdőgazdálkodását.
(2010. 03. 09.)
Átadták a Komlói Fűtőerőmű biomassza blokkját
A 18 megawatt teljesítményű fatüzelésű blokk olcsóbban termel energiát a régi gázüzemű berendezéseknél. A működéséhez szükséges évi 15 ezer tonna fa alapanyagot pedig 20 kilométeres körzetből szerzik be, munkát adva a környező erdészeteknek.
(2010. 03. 09.)
Versenyképes energianövények
Óriási lehetőség rejlik az energianövények termesztésében Magyarországon. Az alig egy évtizede megjelent növényi kultúra a gyengébb és jobb termőterületeken is versenyképes, állapítja meg a REKK tanulmánya.
(2010. 03. 09.)
Energiafüzek telepítése és termesztése
A köznyelvben energiaerdő-ként ismert új ültetvényforma hivatalosan a rövid vágásfordulójú energetikai faültetvényt jelenti.
(2010. 03. 09.)
Első Magyar Bútorüzlet Hálózat
Az Első Magyar Bútorüzlet Hálózat 2009. májusában Szegeden alakult. Küldetése, hogy felvegye a versenyt a külföldi bútorüzlet hálózatokkal. A magyar bútorok semmivel sem rosszabbak, mint a külföldön gyártottak.
(2010. 03. 05.)
Német fa csomagolóanyag-ipar - 22% visszaesés
A németországi fa csomagolóeszköz ipar 2009-ben majdnem minden területen visszaesést mutat. Az első három negyedév eredményei alapján a termelési érték lecsökkent 829 millió euróra.
(2010. 03. 05.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

Halasi Kánaán Bt HolzFa Kft FAGOLD Kft FenyőkerFaLak Kft Fenöviz Bt MOLFA KftTamás Árpád Calor IKEA

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Halasi Kánaán Bt | Holz-Fa Faipari Kft | FAGOLD Bútoripari Kft | Fenyőker-Fa-Lak Kft | FENÖVíz Bt | MOLFA Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: MÉSZAFA Kft | Tamás Árpád faipariszerszám-készítő | Rövid céghírek - Hamisított CALOR kazánok | IKEA kampány - éjszakázz az áruházban | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 03. 05.)
Árkorrekció az ACword elszívóknál
Az ACword, kiváló minőségű termékeivel és verhetetlen áraival egyértelműen megalapozta a magyarországi piacvezető szerepét. Ma sincs konkurense az ACword elszívóknak.
(2010. 03. 05.)
Kérők a párkányi papírgyárban
Október elején Damoklész kardjaként zuhant a régióra a párkányi papírgyár bezárását beharangozó hivatalos hír. Jelenleg két papíripari cég is tárgyal a Smurfit Kappa tulajdonosaival a gyár megvásárlásáról.
(2010. 03. 04.)
Szlovákia vagy Magyarország - Hol magasabb az átlagfizetés?
Miközben hazánkban 2,4 százalékkal csökkentek tavaly a reálbérek, addig északi szomszédunknál 1,4 százalékos növekedést mértek.
(2010. 03. 04.)
GOP-os fejlesztés a bútoriparban
Pályázatok segítségével bővíti termelését a Fagold Bútoripari Kft. A fenyőbútorokat gyártó vállalkozás tavaly a Gazdasági Operatív Programból (GOP) elnyert sikeres pályázat révén bővült, s idén újabb pályázatuk bizonyult eredményesnek.
(2010. 03. 04.)
Lakáskultúra Élőben vásár kedvezményes belépőjeggyel
A FATÁJ olvasói a cikkből letölthető kupon segítségével március 12. péntekre 400 Ft, március 13-14. szombat-vasárnapra pedig 200 Ft beléptidíj kedvezményt kaphatnak. Az esemény honlapján regisztrálva pedig a kedvezmény 500 Ft.
(2010. 03. 04.)
Európai Nyártermesztők Találkozója, március 9., Valladolid, ES
Február közepén tartották az utolsó egyeztető megbeszélést a Dél-európai Erdőtulajdonosi Szövetség és a Pro-Populusként ismert marketing célzatú szervezet képviselői a spanyol Valladoidban, 2010. március 9-én rendezendő Első Európai Nyártermesztők Találkozója kapcsán.
(2010. 03. 04.)
Terméktervezés-Életciklus elemzés - előadás, március 8. Sopron
A NymE FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Életciklus elemzés a terméktervezési gyakorlatban - szoftveres támogatás címmel előadást szervez 2010. március 8-án Sopronban.
(2010. 03. 04.)
Tihanyi-félsziget: korszerűbb lett az erdei iskola
Ezután hosszabb ideig tarthat nyitva a Tihanyi Levendula Erdei Iskola egy jelentős fejlesztésnek köszönhetően, mely nemrégiben zárult le. Az országban mintegy 113 erdei óvoda és iskola működik, melyek programjaiban évente több ezer gyermek vesz részt.
(2010. 03. 04.)
Marketing nélkül nem megy - kézikönyv KKV-knak
A közelmúltban megjelent kézikönyv szerkesztő gárdájának törekvése az volt, hogy a marketing-gondolkodást, a szakma tapasztalatait, a vállalkozások sikeres építésének egy újszerű, de biztos távlatokat nyújtó módszereit tegye életközelivé.
(2010. 03. 04.)
I. Nemzetközi Fahídnapok, DE - Bad Wörishofen, március 25-26.
A faépítés egyik fontos területe a fahidak építése. Az I. Nemzetközi Fahídnapok e speciális szakterületet mutatja be az érdeklődőknek.
(2010. 03. 02.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2010
Összegyűjtöttük azon, a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél az 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Eddig 105 céget kellett a listánkra venni, legalább 611 fő összlétszámmal.
(2010. 03. 02.)
Faipari szerszámkincsek - Újpesten, csak 2010. március 12-ig
Faipari szerszámkincsek címmel nyílt meg február 26-án a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola - közismert nevén az újpesti Faipari Technikum aulájában a Magyar Famíves Céh Egyesület első bemutatkozó kiállítása.
(2010. 03. 02.)
Őzgazdálkodási szakmai nap, 2010. április 9, Gödöllő
A Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete őzgazdálkodással foglalkozó szakmai napot szervez, Gödöllőn, 2010. április 9-én.
(2010. 03. 02.)
CEP Expo 2010, Stuttgart - magyar szemmel
Február végén rendezték Stuttgartban a CEP Expot, azaz a megújuló energia források és passzívházak vásár át. A vásáron az ITDH támogatásával több magyar vállalkozás, köztük az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozat képviselői is kiállítottak.
(2010. 03. 02.)

Február

Zalai siker: nyolcvanmilliós igény a kölni bútorvásárból
Európa legnagyobb bútoripari szakvásárán ismét sikerrel szerepelt a magyar cégeket egyedül képviselő Kanizsa Trend Kft, mely ezúttal Designwerk kollekcióját mutatta be az érdeklődők számára.
(2010. 02. 26.)
Sennebogen rakodógépek a fafeldolgozásban
A SENNEBOGEN cég a legújabb fejlesztésű gépeivel határozott lépéseket tesz a faipar területén végzendő munkálatok megkönnyítéséhez.
(2010. 02. 26.)
Fűrészáru osztályozása az új EU előírás szerint
Az NYME FMK-nál folyamatban van egy hazai fejlesztésű szilárdság szerint osztályozó berendezés minősítése. A faszerkezetek méretezésénél márciustól az Eurocode 5-ös szabványt kell alkalmazni!
(2010. 02. 25.)
38. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, március 30-31., Siófok
A Fakonferencia témái: | Regionális erdőgazdálkodás, üzemméret | A Papierholz Austria GmbH bemutatása, közeli piaci elképzelései, a közép-európai és európai fapiac megítélése | A korszerű erdészeti anyagmozgatás gépei, új megoldások | A magyar tulajdonú Ezermester barkácsbolt hálózat bemutatása |
(2010. 02. 25.)
Egy (két) patinás hazai parkettagyár végjátéka
Több évtizednyi sikeres működés után a felszámolás sorsára jutott Magyarország egyik legnagyobb parkettagyártója, a Baranya megyei Homparkett Hosszúhetényi Parkettagyártó és Fűrészipari Zrt.
(2010. 02. 25.)
EBSZ - Erdészeti Biztonsági Szabályzat
Az Andreas STIHL Kft kiemelt támogatásával, a GRUBE Kereskedelmi Kft és a Huqsvarna Magyarország Kft támogatásával, a FAGOSZ kiadásában megjelent az EBSZ legújabb kiadása.
(2010. 02. 25.)
Iskolarendszerű szakképzési kutatás fagazdasági elemei
A munkaerő-piaci szereplők az iskolarendszerű szakképzés beiskolázási szerkezetének kialakításában címmel 2008 és 2009 években végzett országos kutatássorozat erdőgazdálkodási és faipari szakterületeket érintő elemeit emeltük ki.
(2010. 02. 25.)
Újra tele a Home Depot
A Home Depot - az USA legnagyobb lakberendezési áruházlánca - három év óta példátlan módon osztalékot emelt, és kiemelkedő negyedik negyedéves profitról adott hírt.
(2010. 02. 25.)
A közmunkások már az erdőkben vannak
Idén 3,3 milliárd forintot fordít az állam az erdészeti közmunka-program támogatására, az állami erdőgazdaságok várhatóan 3100 munkavállalót - regisztrált álláskeresőt és rendelkezésre állási támogatásban részesülőt - foglalkoztathat a program hét és fél hónapja alatt, 570, jellemzően hátrányos munkaerő-piaci helyzetű térségekben lévő település környékén.
(2010. 02. 25.)
Csak jövőre indulhat be a magyar bútoripar
A bútorgyártók és -kereskedők komoly forgalomesésről számoltak be, fellendülésre legkorábban az év második felétől számítanak - írja a Napi Gazdaság.
(2010. 02. 24.)
Nagy segítség kicsiknek - JET gyalupad, csiszoló akció
A svájci WHM Toolgrup és a Csiba Kft. ismét akciót hirdet Kőszegen. Akcióban a JET gépek bizonyos köre, amely a kis és közepes üzemeket célozza, bár némelyik a nagy termelékenységi igények között is megállja a helyét.
(2010. 02. 24.)
Nemzetközi pellet-tanúsítvány - EN Plus
Ausztria és Németország közös útra lép: eldöntötték, az idén nyilvánosságra kerülő új pelletnormákat, amit az ENPlus minőség tanúsítvány határoz meg, együtt teszik közzé.
(2010. 02. 24.)
Átszerveződik a cseh erdőgazdálkodás és faipar
Új erdőgazdálkodási és faipari óriás alakult 2010 elején Csehországban | A cseh állami erdőgazdálkodás rekordösszeget fordított erdőfelújításra
(2010. 02. 24.)
Több ponton is változik a Munka törvénykönyve
A tavaly elfogadott jogszabály több ponton módosította a Munka törvénykönyvét, ami számos fontos kérdést újraszabályoz, és több változást hoz a munka világában: egyes rendelkezések már 2010. február 1-jével, míg mások 2010. május 1-jével módosulnak.
(2010. 02. 24.)
Viharfelhők az IKEA egén: repedezik a birodalom?
Pocsékul indul a 2010-es év az IKEA számára. Sztrájk Franciaországban, hatalmas vihart kiváltó botránykönyv Svédországban, korrupciós botrány az orosz menedzsmentben: kérdés, mi jöhet még?
(2010. 02. 24.)
Komplex energetikai beruházás indul Beszterecen
Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter jelenlétében tették le Beszterec község külterületén egy biobrikett gyártó és faapríték előállító komplex gépsor, valamint egy kapcsoltan hő- és villamosenergia előállítására alkalmas biomassza kiserőmű alapkövét.
(2010. 02. 23.)
Erdő, erdő, erdő - gyűjtögetéstől a fosztogatásig
Tiltott gyümölcs lett a természet közös kincse. Szabályokba zárt erdei ajándékok. Kit véd, mit véd az új erdőtörvény? Lapos Tamás, az FVM TEF osztályvezetője válaszolt egy fogyasztóvédelmi weboldal riporterének.
(2010. 02. 23.)
Fűrésztelep egy tisztáson - diplomaterv 2010
Erdei fafeldolgozó, Cák címmel készítette diplomamunkáját Beke András, a BME Középülettervezési Tanszékén. A diplomaterv egy, a Kőszeghez közeli Cák melletti erdőbe tervezett, fafeldolgozó üzemet mutat be.
(2010. 02. 23.)
Szakképzési hozzájárulás - buktatók az elszámolásnál
A cégeknek február 25-ig kell bevallaniuk 2009-es éves szakképzési hozzájárulási kötelezettségeiket.. A tavalyi módostás 60 százalékra csökkentette a szakképzési hozzájárulás terhére igénybe vehető költségkeret arányát.
(2010. 02. 23.)
Energetikai faültetvény - kétévente lehet aratni
A megújuló energiaforrások eddigieknél nagyobb arányú hasznosítása szükségessé teszi az energetikai célú biomassza-előállítás növelését. Ehhez azonban több energetikai ültetvényre is szükség lesz.
(2010. 02. 23.)
Lebontatnák a bátonyterenyei energianád fantomüzemet
Vélhetően soha nem készül el Bátonyterenyén az a szaporítóüzem, melyet az energianád termesztéséhez építettek volna. Eddig félmilliárdot költöttek a beruházásra, mely félezer helyinek adott volna munkát.
(2010. 02. 23.)
7. Lakáskultúra Élőben Kiállítás, 2010. március 12-14.
2010. március 12-14. között immáron 7. alkalommal találkozhat a lakberendezés iránt érdeklődő, több tízezer látogatóval a Syma Sport- és Rendezvényközpontban.
(2010. 02. 22.)
13. Lakástrend & Design Kiállítás, 2010. március 4-7.
Enteriőrtrendek, a jelen és a jövő formái itthonról és külföldről, divat és zene. Mindez Budapesten, a tavasz első napjaiban.
(2010. 02. 22.)
III. Megújuló Energiafórum - félreérthető tudósítás helyesbítése
A III. Megújuló Energiafórumról olyan tartalmú tudósítás jelent meg, miszerint dr. Dióssy László a biomassza energetikai célú felhasználásának korlátozását tartaná kívánatosnak. Valójában a szakállamtitkár úr ennek ellenkezőjét tartotta kívánatosnak.
(2010. 02. 22.)
Erdőgazdálkodók számokban - 2008 - 2.rész - magánerdő
A közelmúltban a FATÁJ hasábjain közzétettük az állami tulajdonú erdőgazdálkodók 2008. évi gazdálkodási adatait. Ez alkalommal a magántulajdonú erdőgazdálkodók 30-as toplistáját és a két csoport összevetését adjuk közre.
(2010. 02. 21.)
Medve érkezett a Budakeszi Vadasparkba
Február elején két medve, Vackor és Móric érkezett a Budakeszi Vadasparkba. Az új kifutót február 17-én adta át a közönségnek a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Vadaspark vezetősége.
(2010. 02. 19.)
Hazai kiskereskedelmi bútorüzletek 2009-ről
A kutatást 2010 januárjában az egyik jelentős hazai bútorgyártó végezte. A válaszadók közel háromnegyede szerint a bútorok kiskereskedelmi forgalma erősen csökkent 2009-ben. 19% jelzett stagnálást és mindössze 9% tapasztalt növekedést.
(2010. 02. 19.)
Tűz volt a dévaványai raklapüzemben
Az egyik tulajdonos szerint akár gyújtogatás is okozhatta a szerda esti dévaványai tüzet. A Kisújszállási úti raktárépület egyharmadát és a készlet jelentős részét emésztették fel a lángok.
(2010. 02. 19.)
Online beszállító keresési-rendelési rendszer
Ez az osztrák internetes rendszer korszerű megoldást kínál a faipari termelő-kapacitások felkutatására, szervezésre, megrendelésére.
(2010. 02. 19.)
Korszerű élezőgépek Kőszegről
A kőszegi Csiba Kft már 20 éve forgalmaz élezőgépeket az üzemi felhasználók és az élező műhelyek számára egyaránt. Most egy új, nagyon perspektívikus márka forgalmazását kezdte meg. A Bilgi gépek minden élezőüzemben megállják helyüket.
(2010. 02. 19.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

Erdért Tuzsér H Szerszám Kft Balmon PalettEx SMH Woodinvent Fafaragók LAREX-TRADE Türgyei Fatelep

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Erdért Tuzsér Zrt | H Szerszám Kft | BALMON Kft | Palett-Ex Kft | SMH Woodinvent Kft | Fafaragó Műhely Egyesület | Fafaragók Baráti Köre | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Fa-Fém-Technika 96 Kft | LAREX-TRADE Kft | TÜRGYEI Faipari Kft | Szabó Erika csemetetermelő | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 02. 19.)
Az Éghajlattörvény és az Erdőtörvény kapcsolata: az ügyféli jogállás
A törvényjavaslat az erdők védelmi funkcióinak erősebb társadalmi elismerését, az erdőterület növelését és összetétele javítását tartalmazza. Ugyanakkor szerepel benne a társadalmi szervezetek ügyféli jogállása bármely, a klímaváltozás szempontjából jelentőséggel bíró egyedi közigazgatási eljárásban.
(2010. 02. 18.)
Heim+Handwerk - München 2009 - magyar szemmel
A Heim+Handwerk kiállítást, amely november végén, immár 32. alkalommal került megrendezésre, 114800 látogató tekintette meg. A látogatottság 8,5%-kal emelkedett az előző évihez képest, noha a kiállítás és vásár, négy nappal rövidebb ideig, mindössze öt napig tartott.
(2010. 02. 18.)
FSC/PEFC-Multi-Site tanúsítvány Németországban
A Német Fakereskedelmi Szövetség (GD Holz) új szolgáltatásként, alacsony díjért kínál FSC/PEFC-Multi-Site tanúsítványt.
(2010. 02. 18.)
Holz-Handwerk 2010 március 24-27, Nürnberg
Tökéletes időzítés: a HOLZ-HANDWERK 2010 - a famegmunkáló gépek és szerszámok európai szakkiállítása ismét párbeszédre hívja a kollégákat és a szakembereket Nürnbergbe, és bemutatja a szakma kihívásaira választ adó ötleteket és megoldásokat.
(2010. 02. 17.)
Binderberger hasítógépek - 25% kedvezménnyel
BINDERBERGER H12 E, és H30 EZ típusú, kiállításon 1-2 órát már üzemelt hasítógépeket kínál 25% engedménnyel a Grube Kft.
(2010. 02. 17.)
Fában kelt életre a magyar történelem
Bú József szatmárnémeti fafaragóművész Arany vándor kiállítás című tárlatát március végéig lehet megtekinteni. A bemutatón láthatók a magyar uralkodók faragott portréi, egykor volt vármegyéink faragott címerei.
(2010. 02. 17.)
III. Magyar Passzívház Konferencia - 2. rész
Előre kell bocsátani, hogy a beszámoló nem teljes körű, a híradás elsősorban az újdonságokat bemutatókra koncentrál. 2020-tól minden új épület 0 fűtési energiát használhat!
(2010. 02. 17.)
Kitüntették az egyetemi oktatót
Dr. Tolvaj László évente mintegy száz egyetemi hallgatónak adja át tudását az előadásokon és a gyakorlatokon.
(2010. 02. 16.)
Faapríték-erőmű épülhet a Dráva partján, Barcson
Tíz megawatt áram, illetve hőenergia termelésére alkalmas biomassza-erőművet építene a helyi ipari parkban a barcsi székhelyű parkettagyártó, a Dráva Faipari Művek Kft.
(2010. 02. 15.)
Adócsalók: nem létező faárut adtak-vettek fiktív számlákkal
Több százmillió forint értékű adócsalásért állítanak bíróság elé egy nyolcfős társaságot, akik a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint tucatnyi cégből álló értékesítési láncot működtettek nem létező faáru adás-vétele céljából.
(2010. 02. 15.)
Bővíti varrodai kapacitását a Kanizsa Trend
Mintegy 100 millió forintos beruházással jelentősen kibővíti varrodai kapacitását a Kanizsa Trend Kft., mely a jövőben egy német cég számára állít elő bőrhuzatokat.
(2010. 02. 15.)
Kapacitásnöveléssel új faipari munkahelyek Tuzséron
Jelentős kapacitásnöveléssel teremtett új munkahelyeket az ERDÉRT-Tuzsér Zrt. Az új gyalugéppel a fenyő alapanyagú gyalult termékek gyártását évi 200-250 ezer m2-el tudják növelni.
(2010. 02. 15.)
IKEA: Sztrájkot hirdettek a szakszervezetek Franciaországban
Általános sztrájkra szólították fel szombatra az IKEA lakberendezési áruházlánc franciaországi szakszervezetei minden munkatársukat, miután nem vezettek eredményre a vezetéssel folytatott bértárgyalások.
(2010. 02. 15.)
Milliárdos kár a Billerbeck-raktártűzben
Az első becslések szerint milliárdos kár keletkezett a Billerbeck leégett budapesti raktárában. A tűzoltók még pénteken is folytatták a munkát a XV. kerületi raktárnál, hogy a még parázsló részeket felkutassák és eloltsák.
(2010. 02. 15.)
Csökkenni fog a biomassza felhasználási aránya
A megújuló energia magyarországi felhasználásán belül jelentősen csökkenni fog a következő tíz évben a biomassza jelenlegi, mintegy 90% aránya 70%-ra - mondta Dióssy László, a KvVM szakállamtitkára a III. Megújuló Energia Fórumon.
(2010. 02. 12.)
III. Magyar Passzívház Konferencia
A 2009-es évet nyugodtan mondhatjuk a passzívház magyarországi megérkezésének. Olyan nagy volt a téma iránti felhajtóerő, hogy számos telt házas konferenciát tartottak a témában.
(2010. 02. 12.)
Biomassza erőmű Gellénházán
Megújuló energiaforrásokkal, fával és tőzeggel fűtik majd a gellénházi biomassza erőművet a káros hatású gáz és kőolaj helyett.
(2010. 02. 12.)
Regisztrációhoz kötött kivitelezői tevékenységek
Padlóburkolás, parkettacsiszolás, nyílászárók és beépített bútorok beépítése, tetőszerkezetek építése, állványozás-dúcolás - sok más építőipari kivitelezési tevékenység mellett ezek is csak jogszabály által előírt regisztrációt követően végezhetőek 2010. január 31. óta.
(2010. 02. 11.)
FAGOSZ taglista - 2010
Az érdeklődők hatékonyabb tájékoztatása érdekében átszerkesztettük a FAGOSZ taglistáját. A következőkben felsoroljuk a FAGOSZ jelenlegi tagjait, főtevékenységük szerinti csoportokba rendezve.
(2010. 02. 11.)
Olcsó bútor vs. drága bútor
Mostanában több nagy bútoráruházban kaphatunk már-már nevetségesen olcsó bútort, amire ha egy asztalost is megkérdezünk, akkor lehet hogy a duplája árat fogja mondani.
(2010. 02. 10.)
Fűtés biomasszával
A gazdasági és technológiai fejlődésnek köszönhetően az emberiség energiaigénye az elmúlt században tízszeresére nőtt. A környezet-szennyezés és a hagyományos energiahordozók fogyása egyre inkább rá fogja kényszeríteni az emberiséget arra, hogy fokozottabban vegye igénybe a megújuló energiaforrásokat.
(2010. 02. 10.)
F0 SaunaPly - formaldehid-kibácsátás mentes falemez
Napjainkban jelentős a ragasztott tömörfa és a lemezipari termékek formaldehid kibocsátásának a kérdése. Egy osztrák cég megoldást kínál.
(2010. 02. 10.)
George W. Bush is megnézte a magyar vadászok standját
Hat magyar erdőgazdaság együtt mutatkozott be az Egyesült Államokban megrendezett vadászati világkiállításon. A hazai állami tulajdonú erdőket kezelő társaságok közös standon kínálták Magyarország nagyvad vadászati lehetőségeit.
(2010. 02. 10.)
Erdőgazdálkodók számokban - 2008 - 1.rész
Az Erdészeti Lapok mellékleteként jelentek meg az MNV Zrt-hez tartozó (állami) erdőgazdaságok 2008. évi mérleg- és eredménykimutatási adatai. A FATÁJ szerkesztőség az adatsort kiegészítette, néhány mutatószámot kiemelve.
(2010. 02. 09.)
Megjelent a Vadászati törvény végrehajtási rendeletének módosítása
A Magyar Közlöny 2010. évi 12. számában a 7171-7189. oldalakon jelent meg a "7/2010. (II. 2.) FVM rendelet a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosításáról".
(2010. 02. 08.)
Megjelent az erdőtervezési vhr. az Erdőtörvényhez
A Magyar Közlöny 2010. évi 13. számában a 7207-7286. oldalakon megjelent a "11/2010. (II. 4.) FVM rendelet az erdőterv rendelet előkészítésének, és a körzeti erdőterv készítésének szabályairól".
(2010. 02. 08.)
Erdei kerékpáros illemtan
Az erdőgazdálkodók, erdészeti és természetvédelmi hatóságok, illetve az erdőben sportolók között előfordulnak súrlódások, azonban az új szezonra megjelent az erdei kerékpáros illemtan, hogy segítse az együttműködést.
(2010. 02. 08.)
Kérem, adja a Faipari Egyetemi Kutatásárt Alapítványnak adója 1%-át!
A Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány immár tizenhatodik éve támogatja a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karát. A céges és egyéni alapítványi befizetésekből szakdolgozatokat, doktoranduszi kutatásokat támogatunk, kizárólag az egyetemet gazdagító eszközök vásárlásával.
(2010. 02. 05.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

Zöld Sziget Kör Bakonyerdő Pápai Asztalos

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: VITEX 2003 Erdészeti Bt | Szabó Erika csemetetermelő | Zöld Sziget Kör Egyesület | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: HOLZ Fafeldolgozó Bt | Céghírek röviden: Bakonyerdő Zrt - Perben a CIB bankkal | Pápai Asztalos - Pénz áll a házhoz | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 02. 05.)
Megjelent a HÍRFA 2010. januári lapszáma
Fókuszban az innováció FMK Innovációs Központ | Újítások az Üstünkarli rönkhasító szalagfűrészeken | VásárHíradó | Körfűrészek-marógépek a Hammer kínálatában | Az év fája | Fás cégek a Top 500ban | Holz-Handwerk és Fensterbau/Frontale 2010 | Túljutott a recesszión az euróövezet és az EU gazdasága | Bútortörténei szakirodalmunk 42. | Paliszander Házivásár | Faipari szerszámkincsek | ...
(2010. 02. 05.)
Új feltételek az Untha aprító gépek forgalmazásában
2010 év elején, az osztrák Untha cég megreformálta az értékesítési rendszerét, aminek apropóját az a tény adta, hogy a 4 hengeres aprítási technológia idén, immár 25 éves múltra tekinthet vissza.
(2010. 02. 05.)
Pályázat felfüggesztve - GOP-2009 2-2.1.1
Az NFÜ GOP IH a Mikro-, kis- és középvállalkozások technológia fejlesztése c. pályázat esetében - a beérkezett pályázatok nagy számára és a rendelkezésre álló keret valószínűsíthető kimerülésére tekintettel - a pályázatok benyújtási lehetőségét 2010. február 2-ai hatállyal felfüggesztette.
(2010. 02. 05.)
Nincs vevő a tönkrement újkígyósi falemezüzemre
Eredeti értékéhez képest alacsony áron megvásárolható az egykori Újkígyósi Falemezüzem (ÚFA). Egy év alatt komoly jelentkező mégsem akadt, bár többen érdeklődtek. Egyre kisebb az újraindulás esélye, a dolgozók szétszéledtek, sokan azóta sem találtak biztos munkát.
(2010. 02. 04.)
OlcsóbbIKEA - magyar vállalkozók szívják a multi vérét
A magyar leleményesség nem ismer határokat. Élelmes magyar vállalkozók mutatnak fityiszt a multiknak, és húznak hasznot azok népszerűségéből. Még akkor is, ha ez nem egyértelműen legális.
(2010. 02. 04.)
Magyarország erdeinek egészségi állapota 2009-ben
Több mint 20 év óta működik a magyarországi erdők egészségi állapotának rendszere, az Erdővédelmi Hálózat (EVH). E rendszer célja erdeink biotikus és abiotikus környezeti tényezők hatására kialakuló egészségi állapotának vizsgálata.
(2010. 02. 04.)
Új trendek az IMM Cologne Fair 2010-en
51 országból 1053 cég vett részt az IMM Cologne-on. Körülbelül százezer látogató fordult meg a kiállításon, és a kiállító cégek 95%-a biztosra mondta, hogy jövőre is itt lesz.
(2010. 02. 04.)
Emelkedő pellet árak - Svájc, Németország, Ausztria
A pellet ára 2010 februárjára 273,9 euro/tonna mértékre növekedett Svájcban.
(2010. 02. 04.)
Ausztria bútoriparában 12,8 %-os termeléscsökkenés
Az osztrák bútorgyártás termelése 2009 első három negyedévében 12,8 %-al csökkent, ami összességében 1,69 milliárd eurót jelent.
(2010. 02. 03.)
Szoborállítás - Majer Antal, Igmándy Zoltán
A kétszáz évre visszatekintő felsőfokú erdészeti képzésben kiemelkedő oktatói és oktatásszervezői tevékenységet végzett elődeinknek a múltban is igyekezett az Alma Mater méltó maradandó emléket állítani
(2010. 02. 03.)
Biomassza és Ökoenergetika Konferencia, Sopron, március 3-5.
Idén a Nyugat-magyarországi Egyetem Kooperációs Kutatási Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság szervezi meg a szokásos konferenciát, melynek helyszíne: Sopron, jelentkezési határideje: február 28.
(2010. 02. 02.)
Örömhír Magyarföldről - fatemplom szentelés
Magyarföld épülő fatemplomának fölszentelésére 2010. június 19-én kerül sor. A szertartást dr. Veres András megyéspüspök és Steinbach József püspök celebrálja.
(2010. 02. 02.)
OEE 141. Vándorgyűlése, Pécs, 2010. május 18-19.
Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 141. Vándorgyűlését 2010. május 18-19-én (kedd-szerda), Pécsett rendezik, házigazda a Mecseki Erdészeti Zrt.
(2010. 02. 02.)
Kreatív ágyak, innovatív ötletek
Szeretjük, ha bútoraink és így lakásunk tükrözik az egyéniségünket, de az sem árt, ha kényelmesek és a rendeltetésszerű használat sem ütközik akadályba...
(2010. 02. 02.)
Kezdődik a passzívház szezon
Az olvasók bizonyára észrevették már, hogy a passzívház téma kiemelt jelentőséget kapott korábban is oldalainkon és ez valószínüleg így lesz a későbbiekben is, mert a fontossága nem csökkent.
(2010. 02. 02.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2010
Összegyűjtöttük azon, a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél az 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Eddig 61-et kellett a listánkra venni, csaknem 350 fő munkavállalóval.
(2010. 02. 02.)
MGSZH Évértékelő - 2009.
Az MGSZH - Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke, és két elnöke sajtótájékoztató keretében értékelte a szervezet 2009. évi tevékenységét. A részleteket Szakmai Évkönyvbe foglalták.
(2010. 02. 01.)
A tatai Fényes-fürdő TT értékei, valamint egy tanösvény-tervezet megvalósításának lehetőségei - TDK munka
A Fényes-fürdő Természetvédelmi Terület-en található értékek bemutatásával az oda látogató, ezután nem csak a kényelmi (fürdőző) szolgáltatásokat fogja igénybe venni, hanem a természetvédelmi-turisztikai funkciókat is kihasználhatja. Így tágabb, környezettudatosabb szemlélettel gazdagodhat.
(2010. 02. 01.)
Több mint ezer közmunkás a NYÍRERDŐ-nél
Az erdőművelő közmunkaprogramok elindítása óta egy időben soha annyi állástalant nem foglalkoztatott a NYÍRERDŐ Zrt., mint ebben az évben. A 2010. január közepétől augusztus végéig 1100 ember dolgozik majd Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék állami tulajdonú erdeiben.
(2010. 02. 01.)

Január

Folytatódó típusfrissítés a Rojek cégnél
Csehország legjelentősebb, tradicionális faipari gépgyártó cége, folytatja a tavalyi évben megkezdett termékfrissítést. A tavalyi sikereken felbuzdulva újabb termékek kerültek vissza a tervezőasztalra, hogy megfiatalodva, minél jelentősebb fogyasztói köröket tegyenek barátaikká.
(2010. 01. 29.)
Az ablak-ajtó gyártáshoz kapcsolódó CE-minősítés helyzete ma Magyarországon
Milyen CE-minősítést alkalmazzunk? Milyen különféle lehetőségünk van a forgalomba hozatalhoz szükséges CE-jel megszerzéséhez? Mennyiből lehet ezt megúszni? Vannak-e járulékos költségek? Finanszírozható-e a minősítés pályázatból? Miért tartja a hátát a gyártó? Érdeklik ezek a kérdések? Jöjjön el február 11-én a témában rendezendő konferenciára.
(2010. 01. 29.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: CSE-FA Fafeldolgozó Kft | ERPARKER Bt | FAVE Faipari Kft | Fejes és Társa Fakitermelő Kft | JÓNÁS Fafeldolgozó Kft | KEMOS Kft | UNIFOREST Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: ZSO-FA 66 Kft | DUNAFA Trade Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 01. 29.)
Elhanyagoltak a székelyföldi erdők - félreértett közlemény
Félreértett közlemény. Erdőháborút emleget a romániai sajtó, miután több lap is foglalkozott azzal, hogy a Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelet szerint elhanyagoltak a székelyföldi erdők.
(2010. 01. 28.)
Németország bútoripara túljutott a mélyponton
Úgy tűnik, hogy túljutott a német bútoripar a mélyponton és remélhető, hogy véget ér a válság 2010-ben.
(2010. 01. 27.)
Múltidéző 2 - legolvasottabb 10 FATÁJ cikk 2009-ben
A FATÁJ Online szaklapunk látogatottsági statisztikája alapján bemutatjuk 2009. év legnépszerűbb 10 hírbejegyzését.
(2010. 01. 27.)
Ligno Novum - Wood Tech Szakvásár, 2010. október 6-9., Budapest
Ligno Novum - Woodtech: Magyarország legnagyobb asztalos-, faipari és erdészeti szakkiállítása, kétévente kerül megrendezésre. A kiállítás egyedülállóan komplex tematikával szolgál az erdészet és a faipar területén tevékenykedő hazai és külföldi szakembereknek.
(2010. 01. 27.)
Nagy csatát nyert az Ikea Hamburgban - belvárosi üzlet
Az Ikea áruházépítése mellett voksoltak a héten zárult népszavazáson Hamburg Altona kerületének lakói, így a svéd áruházlánc komoly lépést tett afelé, hogy felépítse első belvárosi üzletét Németországban.
(2010. 01. 27.)
Viszonyom a természethez - dr. Madas László emlékére
Aki sokat járja vagy régebben is járta a Pilisi Parkerdő turistaútjait, annak már régen feltűnhetett, hogy gondos kezek erdei berendezéseket helyeztek el: esőházakat az időjárás viszontagságai ellen, patakokon átívelő kis fahidakat, hulladékgyűjtőket.
(2010. 01. 27.)
A Fekete-hegy vizes élőhelyeinek vizsgálata - TDK munka
A Fekete-hegy geomorfológiájában és élőhelyei szempontjából igen változatos. A bazaltplató ékessége a több mint egy tucat vizes élőhely, melyek hidrológiájával és rendszerbe foglalásával Pálfy Tamás tudományos diákköri (TDK) dolgozatát megelőzően nem foglalkoztak.
(2010. 01. 27.)
Magyar faipari cég egy osztrák építőipari szakvásáron
A legújabb trend egyértelműen az energiatakarékosság, az alternatív energiatermelés. Szemléletesen és gazdag kínálattal ez volt jelen a január 21-24. között megtartott oberwarti (felsőőri) Baumessen. A 20. Építőipari Vásáron a 280 kiállító között csak mutatóba akadt külföldi, köztük magyar.
(2010. 01. 26.)
A babért majd a dédunokák aratják le - riport Barkóczi Istvánnal
Bár erdésznek vallja magát, a lovagkeresztet és a Pro Comitatu Somogy díjat szerinte is félig a gazdasági szakember, a Sefag Zrt. vezetője kapta. Pedig sokat gondolkodott, amikor igazgatónak hívták, hiszen igazán az erdőben érzi jól magát. Ennek ellenére egyre többet kényszerül a négy fal közé.
(2010. 01. 26.)
Egy nap az erdőért - új kezdeményezés Nyíregyházán
Az E-misszió Egyesület a NYÍRERDŐ Zrt.-vel és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen útnak indította az Egy nap az erdőért kezdeményezést, azzal a céllal, hogy közös önkéntes akciók szervezésével, az erdővel foglalkozó közösségi internetes felület kialakításával, ismeretterjesztéssel minél inkább bevonjuk a lakosságot az erdő ügyeibe.
(2010. 01. 25.)
Sopron: Idén is lesz erdészeti szakvásár
Idén szeptember 9-11. között rendezik az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásárt és rendezvénysorozatot. Az eseményre már várják a jelentkezőket.
(2010. 01. 25.)
Újítások az Üstünkarli rönkhasító szalagfűrészeken
A kitűnő minőségű fűrészipari gépeket gyártó Üstünkarli cég, lényeges opciókat vezetett be az új évtől a rönkhasító szalagfűrészein. Ezekkel a lépésekkel kívánják megerősíteni pozíciójukat a hagyományosan erős Európai Unió-beli gyártókkal szemben.
(2010. 01. 22.)
Pusztított a tűz: faipari üzem égett Fertőszentmiklóson
Ötös kiemelt fokozatú tűzeset történt január 21-én hajnalban egy fertőszentmiklósi faipari üzemben. Az anyagi kár mintegy 15 millió forint. Az oltásban 12 járművel, 56 tűzoltó vett részt.
(2010. 01. 22.)
Pályázati megvonások kritikája Németországban
Az üveg-, ablakgyártó, homlokzatkészítő ipar kritizálta a KfW anyagi támogatásának megszűntetését valamint az épületek energetikai modernizálására való pályázati keret csökkentését.
(2010. 01. 22.)
Fás cégek a TOP 500 között
Fafeldolgozó és erdőgazdálkodó cégek is bekerültek 2008 legnagyobb 500 hazai vállalkozása közé. Összeállításunkban a FATUDAKOZÓ-val kapcsolatos cégeket gyűjtöttük két csokorba.
(2010. 01. 21.)
Debreceniek építenek fatüzelésű óriáskazánt Désen
A cívisvárosi Energoszerviz Kft. nyerte meg a romániai (Dés) új bioerőmű kivitelezését, ez lesz a legnagyobb fatüzelésű erőmű Romániában.
(2010. 01. 21.)
Erdőháború Székelyföldön
Nem tudnak románul a romániai Hargita és Kovászna megyei erdőtulajdonosok, ezért törvényt sértenek a brassói erdészeti és vadászati felügyelet szerint. A felügyelet úgy véli, az erdőtulajdonosok elhanyagolják erdőiket, ezért magyar nyelvű információs kampányt terveznek.
(2010. 01. 21.)
Gaul Károly a magyar faipari szakoktatás úttörője
A budapesti magyar királyi Állami Középipar-tanoda Faipari szakosztálya 1883-ban kezdte meg működését, melynek megszervezésére Gaul Károlyt kapott megbízást. Szakmai életútját, a faipari szakoktatásban és továbbképzésben elért eredményei mutatja be a dr. Tóth S. László írta füzet.
(2010. 01. 21.)
Tanácskozás a biomassza jövőjéről, fontosságáról
December közepén rendezték meg A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamosenergia-ellátásban című konferenciát Pécsett, azzal a céllal, hogy a biomassza erőművi felhasználásának társadalmi szintű ismertsége és elfogadottsága növekedjen, a biomasszával kapcsolatos esetleges tévhitek száma és ereje pedig mérséklődjön.
(2010. 01. 20.)
Véget ért a szociális makkgyűjtés
Befejeződött a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Részvénytársaság által meghirdetett szociális makkgyűjtési program.
(2010. 01. 20.)
Nemzetközi lombosfa konferencia, Sopron, május 17-18.
A 4. Tudományos és technológiai lombosfa konferencia májusban lesz Sopronban a soproni NYME-FMK és a bécsi BOKU közös szervezésében. Az előadónak és a poszter elhelyezésre jelentkezés határideje: február 10.
(2010. 01. 19.)
A környezetkímélő építés közös nyelve
Az Építészek Európai Tanácsa (ACE) és az Európai Beton Platform (ECP) éppen azon dolgozik, hogy megalkossák a környezetkímélő építés közös nyelvét (Common Language for Sustainable Construction) annak érdekében, hogy az egyes fogalmak alatt mindenki ugyanazt értse.
(2010. 01. 18.)
A Parkerdő természetesen program 2009. évi eredményei
Jól halad a Parkerdő természetesen program megvalósítása, melynek keretében már több mint 1 millió őshonos facsemetét ültettek, 25 ezer négyzetméter sziklafalat átvizsgáltak, 2 km biztonsági kerítést építettek. Vizes élőhelyeket állítottak helyre, visszaszorítják az idegenhonos fajokat.
(2010. 01. 18.)
Gondolatok az erdőgazdálkodás finanszírozásában érdekelt hitelszövetkezetről
Puskás Mihály, a Hajdú-Bihar megyei Magánerdő Tulajdonosok Egyesületének elnöke több helyen előadta gondolatait az erdőgazdálkodás finanszírozásában érdekelt hitelszövetkezetről, melyeket most a FATÁJ olvasóival megosztunk.
(2010. 01. 18.)
Fa- és pelletfűtés építész szemmel - szakmai nap
A Magyar Építész Kamara Megújuló energiaforrások című előadássorozatának első részeként Fa- és pelletfűtés az építész és belsőépítész szemszögéből címmel szakmai rendezvényt tart 2010. január 26-án, Budakalászon.
(2010. 01. 15.)
Emelkedett a pelletgyártás Németországban
1,6 millió tonna pelletet termelt tavaly Németország. Ez 100 000 tonna többletet jelent 2008- hoz képest (1,5 millió tonna) - tette közzé a Német Energiafa és Pellet Egyesület (DEPV).
(2010. 01. 15.)
Országos Erdész Bál - 2010, Visegrád
Országos Erdész Bált rendez az Országos Erdészeti Egyesület Visegrádi helyi csoportja, 2010. február 6-án, Visegrádon.
(2010. 01. 15.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Fadoktor Mérnöki Iroda Kft | Fanyűvő 2003 Bt | Melcher Fenyőbútor Kft | Ádor-Fa Kft | AN-HOLZ Kft | KRISZT Ipari Kft | Játékfalva Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Dobay Péter | Rosewood Trade Bt | CSERCSICS Faipari Kft | Bagi-Fa Kft | Revolutio-2000 Kft | Möbelforrás Kft | Ács Tibor asztalosmester | Zalaerdő Zrt - személyi változások | 38 év a pályán - interjú Horváth Ferenccel | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2010. 01. 15.)
Elhunyt dr. Madas László
2009. Karácsony éjszakáján elhunyt Dr. Madas László, a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság nyugalmazott igazgatója, a közjóléti és természetvédelmi szempontú erdőgazdálkodás egyik hazai úttörője.
(2010. 01. 15.)
Erdészek mindenkiért, sétaerdők mindenki javára
Az erdőgazdálkodás nemcsak pénzszerző tevékenység, nemcsak fakitermelésből és -telepítésből, vadgazdálkodásból áll.
(2010. 01. 15.)
Ökocímke kérhető 2009. decembertől a fabútorokhoz
2009. december 5-én jelent meg az EU Hivatalos Lapjában a Bizottság 2009/894/EK számú határozata (2009. november 30.) a fabútorok közösségi ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról
(2010. 01. 14.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2010 - elindult
Összegyűjtöttük azon, a fagazdaság szakterületein működő (működött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél az 2010-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Eddig 28-at találtunk.
(2010. 01. 14.)
Nyílászárós fogalmak - európai teljesítmény fokozatok 6.
Mit is jelent a műszaki jellemző - biztonsági szerkezetek teherviselő képessége?
(2010. 01. 14.)
Ökocímke kérhető mától a fa padlóburkolatokhoz is
2010. január 13-án megjelent az EU Bizottság 2010/18/EK határozata a fa padlóburkolatok közösségi ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról. A fából készült termékek körében a fabútorok mellett parkettára is kérhető az ökocímke használata.
(2010. 01. 13.)
Dolgozóinak is tartozik a becsődölt bútorgyártó, a Cinelli Kft
Derült égből villámcsapásként érte a hír a leállás után dolgozni induló embereket: az osztrák anyavállalat csődje miatt a 95 főt foglalkoztató szombathelyi Cinelli Kft is lehúzza a redőnyt. A decemberi bérünkkel a mai napig adós a vállalkozás.
(2010. 01. 12.)
Egyetemi elismerést kapott a NYÍRERDŐ
A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma emlékérmét vehette át pénteken a Nyírségi Erdészeti Részvénytársaság vezetője.
(2010. 01. 12.)
EU szabvány lesz a gyermekbiztos ablak és erkélyajtó záróeszközökre
Egészen pontosan a fogyasztók által felszerelhető zárószerkezetekről van szó, melyeket ők az ablakokra és az erkélyajtókra utólag felszerelhetnek. Az ablak vagy erkélyajtó keretébe beépített záróeszközökre továbbra is az építési termékek 89/106/EGK tanácsi irányelvében meghatározott műszaki előírások az érvényesek.
(2010. 01. 12.)
Meghívó a Forgács Bálra 2010. február 5-ére
2010. február 5-én, pénteken tartja Bútorszövetség a hazai faiparos szakma legnagyobb fehérasztalos rendezvényét, amely a FORGÁCS BÁL, helyszíne a patinás Grand Hotel Margitsziget. Még lehet jelentkezni!
(2010. 01. 08.)
Praktiker: Főleg a mi régiónkban esett vissza a kereslet
A Praktiker Bau- und Heimwerkermärkte Holding AG a 2009-es üzleti évben az előzetes adatok alapján 3,7 milliárd eurós konszernforgalmat ért el. A visszaesés az előző évhez képest 6,2 százalék, ez még a vezetőség elvárásainak határai között maradt.
(2010. 01. 08.)
Az év fája 2010 - Ezüst hárs
Az ezüst hárs - Tilia tomentosa - lett a 2010. év fája Magyarországon.
(2010. 01. 08.)
Vízimadár monitoring a Ferencmajori halastavakon - TDK munka
A Tatai-medence gazdag madárvilága kevésbé volt kutatott, csupán középkori feljegyzések, útleírások, vadászati statisztikák nyújtanak némi adalékot. Ezt orvosolja Bátky Gellért tudományos diákköri (TDK) dolgozata.
(2010. 01. 08.)
Múltidéző - legolvasottabb FATÁJ-Online hírek 2009
A FATÁJ Online szaklapunk látogatottsági statisztikája alapján bemutatjuk a havonkénti top-híreket 2009. januártól - decemberig.
(2010. 01. 07.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2009
Összegyűjtöttük azon, a fagazdaság szakterületein működő (működött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél az 2009-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. 679 cég került a listánkra.
(2010. 01. 07.)
Erdővédelmi Mérő- és Megfigyelő Rendszer 1988-2008.
Az MgSzH Központ Erdészeti Igazgatóság, az Erdészeti Tudományos Intézet és a Nyugat-Magyarországi Egyetem közös munkájaként megjelent az Erdővédelmi Mérő- és Megfigyelő Rendszer (EMMRE) elmúlt 20 éves tevékenységéről szóló 150 oldalas szakmai kiadvány.
(2010. 01. 06.)
"Szövetségben a fák világával" riportsorozat a DUNATV-ben
A riportsorozat négy hetente szombaton reggel 6:40-kor jelentkezik, majd többször megismétlik és interneten is elérhető. A legutóbbi december 5-én volt, melyben szerepelt az OEE és a FAGOSZ, illetve a Gemenc Zrt. bemutatta a minden magyar újszülöttnek fát ültetnek programját. A 2010. január 23-i műsor pedig a fa energiacélú hasznosításával fog foglalkozni.
(2010. 01. 05.)
FATÁJ Eseménynaptár 2010.
Most is összeállítottuk szokásos naptárunkkat, amellyel segíteni igyekszünk helyszíneket, eseményeket megtalálni, illetve elkerülni az esetleges programütközéseket. E naptárt az során folyamatoasan fejlesztjük.
(2009. 01. 05.)
Lezárult az erdőművelési közmunkaprogram Észak-kelet Magyarországon
A közmunka éve volt a 2009-es a NYÍRERDŐ-nél: hiszen több mint ezer állástalan jutott munkához Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék állami tulajdonú erdeiben. November végén ért véget a társaság eddigi legnagyobb, 568 embert foglalkoztató, héthónapos erdőművelő közmunkaprogramja.
(2009. 01. 04.)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.