FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-02-03

Faipari szakoktatás Szegeden

A Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola Szeged város két rangos szakképző iskolájának összevonásával jött létre 2007. július 1-jén. A létrejött jogutód intézmény a régió egyik legnagyobb, legszélesebb képzési kínálatával rendelkező iskolája, az ipari és a szolgáltatási szakmákban.

Az 1700 tanuló munkáját, felkészülését mintegy 140 tanár segíti. A tantestület küldetésének tekinti, hogy olyan szakembereket képezzen, akik általános műveltségük mellett, megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkeznek, és sikeres életpályát tudnak befutni.

Az iskolában nagyon széles kínálatból választhatnak a tanulók. A nyolcadik osztály elvégzése után szakiskolába vagy szakközépiskolába járhatnak, ennek során 57 szakma elsajátítása közül választhatnak. A nyolc általános iskolai osztállyal nem rendelkező, de a 15. életévüket betöltött tanulók szakképzést elősegítő évfolyamra iratkozhatnak be. A szakiskolai és a szakközépiskolai képzés 7/7 szakmacsoporton (gépész, építész, faipari, elektrotechnikai, könnyűipari, közlekedési, és szolgáltatási) belül történik. Ezek között van 8 osztályos, 10 osztályos vagy középiskolai végzéshez kötött szakma is, de megszerezhető bizonyos szakmákban a technikusi oklevél is.

 

Az iskolának kiterjedt nemzetközi kapcsolat rendszere van, mely lehetőséget biztosít a diákok és pedagógusok számára a szakmai gyakorlat ill. a nyelvtudás külföldi lefolytatására ill. gyakorlására.

 

A faipar területén szakiskolai és szakközépiskolai képzés egyaránt megtalálható. A két 11.-es asztalos osztály közül az egyik a bútoriparra, a másik az épületasztalos-iparra szakosodott, modul rendszerű oktatási formában. A 12. osztályból egy, 13. végzős osztályból kettő van, melyek tanulói mindkét szakirányt elsajátítják. Minden tanévben indul faipari szakközépiskolás szakmacsoport is, melyen belül az általános műveltség megszerzése mellett - a négy évfolyamos képzésben - faipari alapműveltséghez jutnak a tanulók. Kárpitos szakmában évente, ács- állványozó szakmában két évente indul évfolyam.

Az asztalos-, a kárpitos-, és a faipari szakmacsoportos tanulók 95%-ának gyakorlati képzése, egy erre szakosodott gyakorlati képzőhelyen, a Baustudium Kft-nél van. Néhányan vállalkozóknál tanulják meg a szakma fogásait. Az asztalosok a tanulmányi idő utolsó évében termelő üzemekben is gyakorolják a szakmát. Valamennyien tanulószerződéssel kötődnek munkahelyükhöz.

 

Serege Gábor műszaki tanár, Faipari munkaközösség vezető

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.