FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-02-11

Telepengedély helyett elég lesz a bejelentés

2009. március 31-től lép életbe az új szabályozás, amely jelentősen megkönnyíti többek között a faipari vállalkozások életét is, mivel egyúttal hatálytalanítja az 1999-ben bevezetett, oly sok terhes kötelezettséggel járó, "hírhedt" telepengedély-rendeletet.

 

A korábbi jogszabály a 80/1999. (VI.11.) Kormányrendelet "a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről" címet, az új pedig a 358/2008. (XII. 31.) Kormányrendelet "a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól" címet viseli.


Fotó - faipar.hu

A legfőbb, kedvező irányú változás, hogy a "fűrészárugyártás" tevékenységének kivételével minden más faipari, bútoripari tevékenység (konkrétan: ágybetét gyártása, egyéb bútor gyártása, egyéb fa-, parafatermék, fonottáru gyártása, épületasztalos-ipari termék gyártása, falemezgyártás, hangszergyártás, irodabútor gyártása, játékgyártás, konyhabútorgyártás, parkettagyártás, sportszergyártás, tároló fatermék gyártása) kikerül a telepengedélyköteles körből, ezek után elég lesz az új műhely indítását egyszerűen bejelenteni az illetékes jegyzőnek, és indulhat is a munka.

 

Természetesen a vonatkozó sok-sok jogszabálynak ezután is meg kell felelnie az üzemnek és működésének (önkormányzati építésügyi, településrendezési, tűzvédelmi, környezetvédelmi szabályok, előírások a szomszédok védelmében, .), de nem kell a vállalkozónak minden hatóságot kérvényével megkeresnie, és begyűjtenie az igazolásokat, hanem az eljárási rend szerint:

"7. § (2) Bejelentés-köteles tevékenység esetében a jegyző haladéktalanul köteles meggyőződni arról, hogy a helyi építési szabályzat, szabályozási terv, meghatározott övezeti besorolás, illetőleg azok hiányában az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 18. § (2) bekezdése szerint a bejelentésben feltüntetett telepen az adott tevékenység végezhető-e. A jegyző, amennyiben megállapítja, hogy az adott tevékenység a telepen nem végezhető, az ipari tevékenység végzését megtiltja és a telepet bezáratja."

Ha nem talál kifogást, abban az esetben a jegyző a telepet haladéktalanul nyilvántartásba veszi. A jegyző az általa vezetett nyilvántartást az interneten közzéteszi.

A jegyző értesíti a szakhatóságokat, akik a bejelentés kézhezvételétől számított huszonkét munkanapon belül a telepen ellenőrzést folytathatnak le. Hogy melyik hatóság tart vizsgálatot az adott ügyben, az a tevékenység fajtájától és az adott körülményektol függ. A már felsorolt, fa- és bútoriparhoz kötődő bejelentésköteles tevékenységek - az ágybetét gyártása és a parkettagyártás kivételével - mindenképpen számíthatnak helyszíni ellenőrzésre a tűzoltóságtól 22 munkanapon belül (mivel szerepelnek a rendelet 5. mellékletének II. részében).

 

Mint említettük, a fentieknél szigorúbb előírás vonatkozik március végétől a fűrészüzemre is, kivéve ha ipari területen működik, vagy ha 6 hónapnál nem régebbi használatbavételi vagy végleges fennmaradási engedéllyel rendelkezik az üzem tevékenységének megfelelő rendeltetéssel.

 

Egyéb esetekben új fűrészüzem indítása előtt jogerős telepengedélyt kell szereznünk. Ez az eljárás is egyszerűbb lesz, mint korábban, mivel a telepengedély iránti kérelmet a jegyzőhöz kell benyújtani, a hatóságok felé ő intézkedik, ő értesíti az illetékeseket és kéri ki a véleményüket - amivel sok időt és fáradságot takarít meg a vállalkozó. Ezek után, ha a szakhatósági hozzájárulások alapján és a településrendezési, építési előírásokkal összevetve a jegyző megállapítja, hogy a telep megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, kiadja a telepengedélyt.

Ha kisebb szabálytalanságot tapasztal, még nincs veszve minden, megkaphatjuk az engedélyt a hiányosság pótlásának feltételével: "A jegyző a telepengedély kiadásáról hozott határozatában - vagy később a hatósági ellenőrzések megállapításai alapján - megfelelő határidő kitűzésével kötelezheti a telepengedély jogosultját meghatározott átalakítások vagy változtatások elvégzésére, illetve intézkedések megtételére."

 

Mindkét esetre, tehát a telepengedélyhez kötött vagy a csak bejelentésköteles működésre is vonatkoznak az alábbi szankciók - szabálytalanság fennállása esetén:

 

Ha a szakhatóságok vagy a jegyző valamilyen hiányosságot állapít meg, és az üzemeltető a felszólítás ellenére sem teszi meg a szükséges intézkedéseket, a jegyző . az észlelt hiányosságok megszüntetéséig, de legfeljebb 90 napra, a tevékenység telephelyen történő gyakorlását felfüggesztheti, valamint a napi üzemeltetési, nyitvatartási időtartam meghatározásával vagy más módon korlátozhatja, vagy a telepet ideiglenesen bezárathatja.

Amennyiben a tevékenység folytatója

a) telepengedély-köteles tevékenységet folytat telepengedély nélkül, vagy bejelentés-köteles tevékenységet folytat bejelentés nélkül, vagy

b) a tevékenység gyakorlását felfüggesztő, korlátozó, illetve a telep ideiglenes bezárását elrendelő határozatban meghatározott időtartam alatt sem tesz eleget a határozatban foglaltaknak,

a jegyző az ipari tevékenység folytatását megtiltja, illetve a telepengedélyt visszavonja, és a tevékenységet, illetve a telepet törli a nyilvántartásból.

A jogszabály teljes szövege innen elérhető.

Forrás: faipar.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.