FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-02

Versenyképesség és rugalmasság

A tavalyi évben az ERDÉRT Zrt. menedzsmentje a cégcsoport átalakításáról döntött, miszerint a cég struktúrájának és munkaszervezetének optimalizálásával egy rugalmasabb, a változó környezetre gyorsabban reagálni tudó és mindenek felett versenyképesebb kereskedelmi struktúra jöjjön létre. Az átalakítás tavaly év végén lezárult, az idei - bizonyosan nehéznek ígérkező üzleti évet - az ERDÉRT már az új szervezeti felépítésben kezdte, amely a cég vezetése szerint nagyban segítheti az eredményesség fenntartását.

Miért volt szükség a cég átalakítására?

Az ERDÉRT 2007-ben és 2008 első félévében kiemelkedően eredményes időszakot tudhatott maga mögött, piacvezetőként a cégcsoport évi 15 milliárd forint feletti forgalmával mind a faiparban, mind az építőiparban erős pozíciókkal rendelkezik.
Tavaly év közepén mégis arról döntöttünk, hogy a zászlóshajót, az ERDÉRT Zrt.-t, két kisebb, letisztultabb egységgé szervezzük át. Egy nagyvállalat erejét akartuk a kisebb egységek rugalmasságával, mozgékonyságával ötvözni, emellett egy átláthatóbb, egyszerűbb cégstruktúrát kialakítani, és költségeinket - például az adminisztrációs vonalon - erőteljesen csökkenteni.

 

Mennyire katalizálta a folyamatot a tavaly ősztől berobbanó pénzügyi piaci válság?

Érdemben nem befolyásolja az átalakulási folyamatokat a válság, talán inkább gyorsította, illetve alátámasztotta.
Most úgy gondoljuk, jó időben hoztuk meg ezeket a hatékonyságjavító lépéseket, mert mire a piaci folyamatok tényleg súlyosabbá váltak, az ERDÉRT már egy új, versenyképesebb struktúrában tudja azt kezelni.

 

Mikortól dolgozik az ERDÉRT ebben az új felállásban?

Könyveléstechnikai okokból a váltást december 31-ére időzítettük, így logikusan ezt az évet már az új elvek alapján kezdtük.

 

Mi az új felállás lényege?

Egyrészt a cégcsoport magyarországi tevékenysége idéntől három jogilag önálló társaságban működik. A belföldi kereskedelmet az ERDÉRT Zrt., a fűrészáru, gyalultáru termelést a Tuzsér Zrt., míg a lombosáru külkereskedelmet a Ligniwood Kft. végzi. Másrészről a belkereskedelmi tevékenységünket is átszerveztük, ebből a szempontból az országot három régióra: Nyugat-Magyarország, Közép-Magyarország és Kelet-Magyarországra osztottuk, és értelemszerűen ezen elosztáshoz igazítottuk az infrastruktúránkat is. Ezzel összefüggésben két régióban egy-egy telepet bezárásra ítéltünk, a kecskeméti és győri telep idén már nem végez kiskereskedelmi tevékenységet.

 

Mi lesz ezen területek kiszolgálásával?

Természetesen meglévő és új partnereinket ezeken a területeken a megszokott színvonalon látjuk el. A vevőket látogató kereskedőink száma nem csökkent. Azt látni kell, hogy az ERDÉRT alapesetben inkább nagykereskedő, a kiskereskedelmi tevékenységünket sok helyen stratégiai partnereink látják el. Egyébként a kelet- és nyugat-magyarországi régiókat most kevesebb teleppel, megerősített régióközpontokkal és egy újragondolt, hatékony és gyors logisztikával, jelentősen kisebb költségekkel látjuk el.

 

Mi a helyzet a termelő kapacitásokkal?

Tuzsér esetében annak ellenére, hogy összességében nem látok problémát a kapacitásainkkal, valószínűleg egy nehéz döntést mégiscsak hoznunk kell. Ebben az évben vélhetően belföldön és hagyományos külpiacainkon csökken a kereslet, de ezt ellensúlyozni tudjuk majd a kelet-európai piacokon. A jó orosz faanyagforrásainknak köszönhetően a "skandináv minőségi"szegmensben is versenyképesek vagyunk, ami bármely környező piacion érdekessé teszi a termékeinket. A tuzséri technológia megfelel az európai nagyüzemek színvonalának, érdemben ehhez nem kell hozzányúlnunk a versenyképesség javítása érdekében.

A termelési költségekkel más a helyzet, úgy tűnik az elsődleges feldolgozás, a fűrészelés ukrán és orosz leányvállalatainknál is megfelelő színvonalon megoldható, esetenként kedvezőbb költségkörnyezetben. A piaci nyomás és a nyugat-európai versenytársak agresszív lépései miatt nekünk is döntenünk kell arról, hogy a termelési feladatokat miképpen osszuk szét termelő üzemeink között. Ha az élőmunka költségei nem javulnak Magyarországon, előfordulhat hazai kapacitásaink csökkentése, még ha ez fájdalmas leépítéssel is járhat.

Más a helyzet a magasabb hozzáadott értékű műszárított és a gyalult termékekkel, ezen a területen középtávon fejlesztjük a tuzséri kapacitásokat.

 

Konkrétan milyen fejlesztések várhatóak idén?

Továbblépünk a termékeink feldolgozottságát illetően, és az értékes félkész-termékek biztonságos tárolhatóságát biztosítandó raktárkapacitást bővítünk. Idén egy 1600 m2-es csarnok kialakítását tervezzük Tuzséron.
Emellett az új struktúrában a keleti országrész is nagyobb raktárkapacitást igényel, itt egy új 680 m2-es csarnokot építünk fel 2009 első negyedévében a debreceni telephelyünkön. Egyre fontosabb az internetes platformunk is, a www.faaruhaz.hu, amely örvendetesen egyre több vásárlóval bír. Beindítottuk a bankkártyás fizetést, és az idei évtől az egész országot szeretnénk lefedni 25 kilométerenkénti kiszolgálási pontokkal.

Emellett egy speciális logisztikai rendszert is fejlesztünk, amellyel a nemzetközi barkácsáruház-láncok zökkenőmentes kiszolgálása európai színvonalon biztosítható.

Forrás: ERDÉRT
A fenti riportot Hőbör Tamás készítette, amely
megjelent a Magyar Asztalos 2009/2-ben.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.