FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-13

A gyenge forint drágítja a készházakat is

A készházak paneljeit importáló cégek áremelésre készülnek a gyenge forint miatt, de azok is emelnék áraikat, igaz, alacsonyabb mértékben, akik itthon gyártják az épületeiket - tudta meg az érintett cégek vezetőitől az MTI.


Kép forrása: Woodwill Kft.

A magyar készházpiacon tevékenykedő, és műszaki engedéllyel rendelkező cégek egyik csoportja osztrák vagy német készházgyártók termékeit forgalmazza. A másik csoportba tartozók viszont maguk állítják elő a termékeket, ugyancsak ipari körülmények között, viszont a kisebb sorozat miatt több kézi, és kevesebb gépi munkával.

Aki Magyarországon gyárt házat, a hozzá szükséges faanyagot és egyéb termékeket szintén importálja, de az import aránya ebben az esetben alacsonyabb - mondta Molnár József, a GRAND-ÁCS Kft. ügyvezetője az MTI-nek. A magyar anyagok és az olcsóbb magyar munkabér miatt a félkész ház árát ez a cég 1-1,5 százalékkal emeli, ami a bruttó 140 ezer forintos négyzetméterenkénti árnál nem jelentős. A kulcsrakész ár pedig a megrendelő igényei alapján alakul ki - jegyezte meg Molnár József.

 

A készházépítők sajátos kategóriája a félkész épület, amely azt jelenti, hogy kívülről teljesen késznek látszik a ház, viszont  a belső munkák - és a költségek - 30-40 százaléka hátra van. Az osztrák Bien Zenker AG paneljeiből épít Magyarországon készházakat a Bien Zenker Hausbau Hungária Kft. Náluk a sztenderd kulcsrakész épület fajlagos ára 240 ezer forint négyzetméterenként, ennek 30 százalékát teszi ki a panelek ára. Miután ezért euróban kell fizetni, áprilistól 5-10 százalék áremelésre kényszerülnek - mondta Kárpáti József ügyvezető.

 

A WOODWILL Faház Építő, Forgalmazó és Építési Tanácsadó Kft. finn gerenda házakat forgalmaz, és épít akár kulcsrakészre Magyarországon. Tőke Tünde ügyvezető elmondta, hogy náluk a félkész ár - ez 200 ezer forint négyzetméterenként - fele a Finnországból érkező faanyag ára. A forint jelentős gyengülése miatt minimálisan is 15 százalékkal kell emelniük emiatt a házak árait, amelyek kulcsra készen 270 ezerbe kerülnek. Több vevő viszont euróban fizet, így őket nem érinti az árfolyamváltozás.

 

A cégvezetők arról számoltak be, hogy január-februárban nagy volt az érdeklődés a termékeik iránt, mivel a készházak - készüljenek favázas panelból vagy gerendából - nagyon kevés fűtési energiát igényelnek. Márciustól viszont már a szerződések aláírását is halasztják a vevők.

 

Forrás: PrivátBankár 03-11

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.