FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-04-15

Tönkre vágva - április 23-tól a Discovery Channel-en

Veszélyes munka - veszélyes helyen. A hatalmas kihívás férfiembert kíván. A modern technika önmagában kevés. A favágók is lehetnek ... TÖNKRE VÁGVA.

Arnold Schwarzenegger egyik első filmjének nyitójelenetében több mázsás fatörzzsel a vállán adja meg a film alaphangulatát, mely olyannyira jellemző a favágók megítélésére. A sztereotípia pedig ebben az esetben valóban nem túlzás: a favágás az őskor óta a világ egyik legveszélyesebb mestersége, és kizárólag rátermett, kitartó, erős - egyszóval igazi - férfiak űzik.

Egyedül az Egyesült Államokban 21-szer több halálos kimenetelű baleset fordul elő favágók között, mint az összes többi szakmában együttvéve. A munkavégzés szigorú biztonsági szabályok szerint zajlik, de így is rendkívül ritka, hogy egy favágó tíz ujjal vonul nyugdíjba. Itt tényleg csak a legkeményebbeknek van helyük.

A Discovery Channel hatrészes sorozata, a "Tönkre vágva" által bemutatott faipari vállalkozások között éppúgy találhatóak évtizedes múltú családi vállalkozások, mint gigászi méretű kitermelő cégek. Napjaink favágói már a legkorszerűbb eszközökkel dolgoznak - a veszélyeket mégsem sikerült kiküszöbölniük.

A sorozat lélegzetelállító képekkel közvetíti a favágók megpróbáltatásait: küzdelmüket a hatalmas fatörzsekkel, melyeket csak helikopterrel lehet elszállítani, szenvedéseiket a mocsaras terepen, ahol lábon maradni is komoly feladat.

 

Epizódleírások:

1. epizód: Mocsárvágás

Bobby Goodson veterán favágó egy mocsár kellős közepén aprítja a fát. A kitermelést némileg nehezíti, hogy a futóhomokos láp időnként elnyeli a kitermelőgépeket és a modern technikát.

 

2. epizód: Favágás öszvérekkel

Az előre szelektált és kivágott fákat a sűrű erdőből nem lehet a hagyományos módszerrel, a hatalmas gépekkel kiemelni, hiszen úgy megsértenénk a többi, békésen növekvő egyedet. Joey Mills és csapata ilyen esetekben a régi, jól bevált módszerhez folyamodik: öszvérekkel szállítja el a kivágott rönköket.

 

3. epizód: Favágás helikopterről

A nagyobb méretű farönkökhöz már az öszvérerő is kevés, ide már lóerő kell, méghozzá rengeteg, és abból is a repülő fajta: ez már a teherszállító helikopter terepe. A Vancouver Sziget favágóit a meredek dombokon egy 12.000 mázsás vasmadár segíti az óriás rönkök kiemelésében, a favágás eme válfaja pedig különösen veszélyes szórakozás.

Discovery Communications

A Discovery Communications (NASDAQ: DISAD, DISBD, DISCK) a világ vezető média- és szórakoztató cége, amely jelenleg a világ több mint 170 országban 1,5 milliárdot meghaladó kumulatív előfizetői táborral rendelkezik.

A Discovery lehetővé teszi nézői számára, hogy felfedezzék a világot, és kielégíthessék kíváncsiságukat. Több mint 100 nemzetközi hálózatában foghatóak csatornái, közülük is a legfontosabbak a Discovery Channel, Animal Planet, a Discovery Science és a Discovery HD. A Discovery mindemellett fogyasztói és oktatási termékeket és szolgáltatásokat is kínál, valamint diverzifikált portfólióval rendelkezik a digitális médiaszolgáltatások területén, amely magában foglalja a HowStuffWorks.com honlapot is. Európa, a Közel-Kelet és Afrika 103 országában együttesen 12 Discovery csatorna 24 nyelven megközelítőleg 199 millió kumulatív előfizetői táborral rendelkezik.

(x)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.