FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-04-22 és 04-24

Erdőtörvény, a közös munka eredménye

 

2007-ben kezdődött a munka a '96. évi Erdőtörvény mai kor igényeihez igazításán. A törvénymódosítási szándék végül új törvény alkotásává változott az IRM ezirányú javaslata hatására. A tervezetet a kormány 2009. november 28-án nyújtotta be a Parlamenthez. Attól kezdve számos módosító, majd kapcsolódó módosító indítvány készült, melyeket a kijelölt bizottságok több menetben tárgyaltak. Egymásnak ellentmondó és átfedésben lévő módosító javaslatok is születtek, melyek egészének összerendezett ú.n. ajánlási soráról április 20-án, hétfőn késő délután szavaztak a parlamenti képviselők. Minden jegyzőkönyv, javaslat és más parlamenti irat elérhető az Erdőtörvény parlamenti honlapján.

 

A FAGOSZ, a MEGOSZ, az OEE a tervezet szakmai előmunkálatai során hatékonyan együttműködött annak érdekében, hogy a leendő Erdőtörvény megfeleljen az erdőgazdálkodással szembeni társadalmi elvárásoknak, illetve a gazdálkodói érdekeknek és mindkét szempontból célszerű jogszabály szülessen. Végül a MAK is csatlakozott a közös vélemény nyilvánításhoz. A sok lépést és egyeztetést felsorolni is nehéz lenne, ugyanakkor említést érdemel a április 20-i szavazás előtti utolsó közös levél, melyet a FAGOSZ-MEGOSZ-MAK írt és juttatott el minden parlamenti képviselőhöz elektronikus és hagyományos postai úton is. E levélben a bizottságok ajánlási sora és a bizottságok kiegészítő ajánlási sora szerintiek az egyes ajánlások számozása.

 

Az április 21-i FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencián (Tihany) dr. Nagy Dániel, a természeti Erőforrások Főosztályának vezetője ismertette a szakközönséggel az Erdőtörvénynek az előző napi szavazássorozat alapján kialakult tartalmát, mely tejes szövegével hamarosan elérhető lesz a törvénytervezet parlamenti honlapján.

 

A Konferenciáról visszatérve kaptuk Lendvai Ildikó levelét - az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoport vezetője -, melyben arról tájékoztat, hogy a fenti közös levelet megkapta és átadta a frakció agrárpolitikai és vidékfejlesztési munkacsoportjában dolgozó képviselőtársainak.

Herbály Imre levelében - e munkacsoport elnöke és a Mezőgazdasági Bizottság alelnöke - az Erdőtörvényről szavazást követően pedig az alábbiakat írta:

Horváth Ferenc Elnök Úr részére!

Tisztelt Elnök Úr!

Megköszönve együttműködését az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló (T/6394. számú) törvényjavaslat előkészítésében, örömmel közölhetem Önnel, hogy a 2009. április 7-én kelt levelükben leírt véleményüknek megfelelően sikerült a megjelölt módosító indítványokat leszavazni.

Ezzel egy olyan javaslat kerülhet végszavazásra 2009. április 27-én, amely megfelel a FAGOSZ, a MEGOSZ és a MAK elvárásainak, de kielégíti a természetvédelmi elvárásokat, általa javulhat az erdők természetességi állapota, s folytatható a tartamos erdőgazdálkodás.

Bízva abban, hogy együttműködésünk más törvények előkészítése során is hasonlóan gyümölcsöző lesz, jó munkát, sikeres gazdálkodást kívánok Önnek.

Budapest, 2009. április 21.

Üdvözlettel:

Herbály Imre

munkacsoport vezető,

országgyűlési képviselő,

Mg. Bizottság alelnöke

 

Az Erdőtörvény záróvitája és zárószavazása tehát április 27-én lesz (9. napirendi pont), ami után a törvény remélhetően hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben és idén második félév elejére hatályba is lép.

 

Kiegészítés 04-24-én:

A zárószavazásra előkészített, az április 20-i szavazás eredményét is mutató úgynevezett egységes javaslat szövegváltozata 23-án került fel a parlamenti honlapra. Ha 27-én ezt elfogadják, várhatóan ez lesz az Erdőtörvény végleges szövege.

Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.