FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-05-11

Faipari-mérnök képzés Franciaországban

...és ami együttműködési lehetőségként ehhez kapcsolódhat: École Supériure du Bois, Nantes

 


Az ESB főépülete (Foto: Somogyi Norbert)

A Faipari Mérnöki Kar (ESB, École Supérieure du Bois[1]) 1934-ben alakult meg Párizsban, 1992-ben "költözött" Nantes-ba. Az elmúlt közel húsz évben a hallgatók száma megduplázódott (20%-uk külföldi), a főállású munkatársak száma pedig közel háromszorosa lett, így a közeljövőben megkezdődik az épületegyüttes 2000 négyzetméteres új szárnyának építése - messzemenően szem előtt tartva a környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontokat.

Az intézményben a technikusoktól az okleveles mérnökökig széles skáláját találjuk a megszerezhető képesítéseknek, ezek közös tulajdonsága, hogy kifejezetten a faipari cégek szakember-igényét hivatottak kielégíteni. A képzés jellegét tekintve beszélhetünk elsődleges és kiegészítő képzésről, helyben történő illetve távoktatásról.

A friss diplomások 88%-a a diploma kézhez vételét követő két hónapon belül állást talál elsősorban az aktív népesség 2%-át foglalkoztató francia faiparban (ennek éves árbevétele 27,5 milliárd euró).

A hallgatók több típusú nemzetközi oktatási együttműködésben vehetnek részt, ezek közül a legkönnyebben megvalósítható az ERASMUS-csereprogram, melynek keretében az 2009. kivételével 2005. óta minden tanévben fogadtak soproni diákokat és küldtek is hallgatót a NyME Faipari Mérnöki Karára. Közös képzési programokat indított az intézmény finn és kanadai partnerek bevonásával, de a majdani szakemberek szempontjából is legeredményesebbnek a közös/kettő diplomák kibocsátására irányuló együttműködést tartják.

Az ESB Mont-de-Marsan-ban (Aquitaine) kihelyezett tagozatot működtet kifejezetten a Pinus pinaster ipari földolgozására fókuszálva - az ESB igazgatója szerint érdemes lenne megvizsgálni annak lehetőségét, a magyar féllel folytatandó kapcsolatépítést elősegítendő az itt tanuló diákok egy csoportja magyarországi csere-tanulmányúton vegyen részt akár már ebben az évben. (Délnyugat-Franciaországban található Európa legnagyobb, gyakorlatilag egybefüggő, ugyanakkor telepített fenyőerdője erre a fajra alapozva - a kiterjedése meghaladja az 1,7 millió hektárt!)

 


Az ESB tanműhelye (Foto: Somogyi Norbert)

Az intézmény igen magas műszaki színvonalú tanműhellyel is rendelkezik, ahol a hallgatók nem csak az iparban alkalmazott legmodernebb famegmunkálási technológiákat sajátíthatják el, de megtanulják a klasszikus mesterfogásokat is. A pedagógusi kar igyekszik a diákokat maximális önállóságra nevelni annak érdekében, hogy ne csak alkalmazottként, de faipari vállalkozást alapító szakemberként is megállják a helyüket a későbbiekben.

Így ösztönzik a hallgatói kezdeményezésen alapuló szakmai projektek megvalósítását is - ennek ékes példája a tanműhelyben most készülő, sorrendben harmadik hajó, amit a diákok építenek külső megbízás és finanszírozás alapján. A munka során nem csak a fahajók építéséhez szükséges, minden részletre kiterjedő tudást sajátíthatják el és gyakorolhatják a majdani mérnökök, de egyben vállalkozási ismereteik is bővülnek.

 

Az oktatási tevékenységet magas színvonalú kutatói munka egészíti ki, maximálisan törekedve a komplementaritáson alapuló, minél eredményesebb és hatékonyabb kutatási együttműködések kialakítására úgy más oktatási intézményekkel, mint kutatóhelyekkel és a vállalati szférával. Az intézmény méretei okán azonban csak néhány speciális szakterületre tudnak koncentrálni, ezek közül mindenképpen hangsúlyozni kell a kompozitokkal kapcsolatos elméleti és gyakorlati kutatómunkát, ebben több versenyképességi pólus tagjaként jelentős eredményeket értek el.

Az (építő)ipari cégek számára elsősorban szerkezettani és anyagszilárdsági vizsgálatokat végeznek, de említésre érdemes a fa csomagolóanyagokra irányuló kutatómunkájuk is.

Ez utóbbi érdekessége, hogy olyan témákra is kiterjed, mint például a camembert sajtok csomagolásához használt fa dobozok biokémiai összetevőinek és ezek emberi egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata. A munka annak nyomán indult el, hogy egyre több helyen kérdőjelezték meg ennek a - sajtgyártással gyakorlatilag egyidős - csomagolóanyagnak az ártalmatlanságát (némelyek emögött a más alapanyagokból dolgozó csomagolóipari lobbi hatását vélik fölfedezni), így a Nantes-ban működő állatorvos-tudományi karral [2] és az élelmiszeripari technológiai mérnöki karral, azaz az ENITIAA [3]-val közösen indítottak kutatási programot. A munka célja többek között a faanyag előnyeinek és "ártalmatlanságának" bizonyítása a világ felé, véleményük szerint ugyanis enélkül a faipar nem tud lépést tartani a más anyagokkal dolgozó ipari lobbikkal.

A kutatási program része többek között a például zöldség- és gyümölcstárolásra, szállításra használt fa göngyölegek olyan természetes alapú fungicidekkel kezelése is, amelyek maximálisan helyettesíthetik a vegyipari termékeket, ugyanakkor semmilyen egészségügyi kockázatuk nincs.

Franciaországban jelenleg négy versenyképességi pólus foglalkozik részben vagy egészben a faanyagokkal, ezek:

A négy pólusból az ESB háromnak aktív tagja, csupán a Pôles fibres Grand Est-nek nem részese. Ez egyben azt is jelenti, hogy a minél szorosabb jövőbeni együttműködés az ESB-val nem csupán oktatási és tudományos kapcsolatokat jelenthet, de céltudatos szervezéssel valamint a kölcsönös előnyökre és a komplementaritásra törekedve a magyar és francia cégek közötti kapcsolatok is bővíthetők.

 


Épülő hajó az ESB tanműhelyében (Foto: Somogyi Norbert)

Igen elgondolkodtató Arnaud Godevin igazgató véleménye a fáról, mint építő- és tüzelőanyagról. Szerinte faipari mérnöki szemmel nézve a fásszárú energiaültetvények problémája az, hogy a szén-dioxid megkötési ciklusuk igen rövid, legföljebb 2-3 évre terjed ki. Ezzel szemben (és ellentétben a betonnal, ami ebből semmit nem nyújt) több évtizedes élettartamra szóló faszerkezetek építésével illetve minél nagyobb mennyiségű faanyag épületekbe történő beépítésével ilyen hosszú időre tudjuk a légköri szén-dioxidot nem csak megkötni, de raktározni is, az élettartam végére érve pedig következhet az energetikai célú hasznosítás. Azaz a faanyag - és tágabb értelemben a növényi rostok - építészeti (szerkezetalkotó, burkoló és szigetelőanyag) célú, minél nagyobb arányú fölhasználása egyben igen komoly környezetvédelmi eszköz is lehet(ne).

 

Figyelembe véve csak az elmúlt egy évben az erdészeti és faipari közép- és fölsőfokú oktatási, valamint kutatási együttműködésre irányuló kezdeményezéseket úgy francia, mint magyar oldalról, megállapítható, hogy ezek a területek a jelenleginél sokkal komolyabb figyelmet érdemelnek. A Zala és Sarthe megyéket összekapcsoló, jelenleg formálódó programon túl az École supáriure du Bois több magyar fölsőoktatási intézmény számára is kiváló együttműködő partner lehetne, a kutatás területén pedig több magyar kutatóintézet is szóba jöhet(ne).

Nem mellékesen komoly lehetőségek rejlenek a faipari szakmai szervezetek ezen együttműködésekbe történő bevonásában is, mivel rajtuk keresztül a magyar faipari cégek is részesévé válhatnak majdani szakembereik francia relációban is történő képzésének, illetve a francia diákok fogadásával kiváló lehetőség nyílik későbbi üzleti kapcsolatok idejekorán történő megalapozására is. Hasonló lehetőségek rejlenek a középfokú oktatási intézmények közötti együttműködésben is, amit szintúgy célszerű lenne a szakmai szervezetekkel együttműködve kiépíteni.

 

Együttműködési javaslatokkal kapcsolatos megkeresésekben szívesen állunk rendelkezésükre a Nagykövetségen (Párizs), illetve fordulhatnak közvetlenül az ESB nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársához, Violeta Bajenaru-Declerck-hez is: violeta.bajenaru@ecoledubois.fr, fax: +33 2 40 18 12 00.

 

[1] www.ecoledubois.fr

[2] www.vet-nantes.fr

[3] www.enitiaa-nantes.fr

[4] www.pole-emc2.fr

[5] www.pole-fibres.uhp-nancy.fr

[6] www.pole-geniecivil-ouest.fr a pólus a korábbi Pôle de génie civile Ouest átalakulásával jött létre

[7] www.xylofutur.fr , korábbi nevén Industries et pin maritime du futur

 

Írta: Somogyi Norbert, TéT attasé, Párizs, 2009. május 10.

Elsőközlés: FVM Külhoni hírlevél, 2009-05-10.

 

Magyarország különböző más országokban működő tudományos és technológiai attaséi (TéT) megtalálhatóak az NKTH honlapján. A TéT attasék bemutatása.

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.