FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-06-03

Elindult a termelés a Zalaerdő pellet üzemében

 

2009. április 24-én került sor a Zalaerdő Zrt. új, nagyszabású beruházása, a Lenti Pelletüzem a műszaki átadására.

A pellet fűrészporból és faforgácsból nagy nyomáson összepréselt tüzelőanyag, melyben kötőanyagként csak a fában található lignin szolgál. A tűzifánál alacsonyabb nedvességtartalmú, ezért hatásfoka is magasabb. A pellettüzelés a legkörnyezetkímélőbb technológiák közé tartozik, mivel hulladékfából, megújuló nyersanyagból állítják elő, valamint égetése során alig keletkezik káros anyag és kicsi a hamutartalma. Nem borítja fel a széndioxid-körforgást, hiszen ugyanannyi üvegházhatást okozó gáz szabadul fel, mint amennyit már megkötött a fa, illetve amennyi természetes korhadásával is felszabadulna.

 

Az új pelletüzemet a Lenti Fűrészüzem területén, a fűrészporsiló és a kazánépület mellé egy használaton kívüli tárolószín helyén épült fel. A beruházás célja a fűrészüzemben rendelkezésre álló erőforrások, melléktermékek jobb hasznosítása, ezáltal a fafeldolgozás eredményességének javítása, valamint a környezetet kímélő fűtőanyag gyártásával a biomassza alapú energia-előállítás előmozdítása. A 750 m2-es csarnok építésével kapcsolatos munkák 2008. júniusában kezdődtek. A beruházás összes költsége mintegy 450 millió Ft, melynek 64,6 %-a a Zalaerdő önrésze, 35,4 %-a pedig az MNV Zrt. tulajdonosi támogatása. A várható megtérülési idő körülbelül 10 év.

A pelletgyártás alapanyagát a fűrészüzemben évente képződő mintegy 1000-1100 tonna, valamint a környékbeli fűrészüzemektől felvásárolt 1000-1500 tonna fűrészpor adja. A feldolgozott fűrészporból egy műszakos termelésben 2000 t pellet állítható elő. A fűrészpor 40-50 %-os nedvességtartalomról 12 %-osra szárításához az eddig a visszafogott fűrészipari termelés miatt alacsony kihasználtságú kazánok kapacitását használják fel.

A lenti üzemben gyártott fapellet kiváló minőségű, 6 mm átmérőjű, 1-3 cm hosszú, 16-17 MJ/kg fűtőértékű, melyet speciális pelletkazánokban, illetve légfűtéses vagy központi fűtésre köthető pelletkandallókban lehet felhasználni.

A Részvénytársaság reményei szerint a pellet a jövőben egyre keresettebb termék lesz. Megújuló energiahordozóként környezetkímélő, hatékony és gazdaságos megoldás lehet a hagyományos fűtőanyagok helyettesítésére. A pelletgyár megépítése ezen kívül a térség gazdasági fellendülését is előidézheti; munkahelyet teremt, és a kapcsolódó ágazatokat is előnyösebb helyzetbe hozza.

 

A Lenti Pelletüzem geneálkivitelezője a Csiba Kft., amely 12 alvállalkozójának teljesítményét fogta össze, valamint tervezte és kivitelezte - beleértve a beüzemelés és a betanítást is - a technológiát. Az augusztus elejei szerződést, illetve a december közepi kezdetet követően - a mennyiségi és minőségi megfelelést mutató próbaüzemet is beleértve - három és fél hónap alatt határidőre elkészült a beruházás.

A rendszer teljesen zárt és automatizált, illetve elektronikusan vezéret. A vezérlést egy főnek kell ellenőziznie. A prést a Salmatec, az anyagmozgató rendszert (szita, csiga, elevátor) a Rematec, a szalagos szárítót az Ela szállította, a tolólétrás köztes tároló a Le-Ko Kft. hazai kivitelezésében készült.

 

Fűrné Kinsztler Anita, Zalaerdő

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.