FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-06-04

Építészet holdfából - Thoma ház

Sokféle faépítészeti megoldást fejlesztettek ki. Ismertek a vázszerkezetes megoldások, a gerenda és a rönk házak.

Ezekhez képest újabb és teljesen más megoldást fejlesztett ki a 10 évvel ezelőtt Erwin Thoma a Thoma Holz GmbH-nál. Az összes fal teljesen tömör fa minden ragasztóanyag vagy bármely egyéb vegyi anyag nélkül. Az egymás mellé, majd a szálirányok váltogatásával több rétegben egymás fölé helyezett gyalult lucfenyő deszkákat a falsíkra merőleges 20 mm átmérőjű - egymástól arasznyi távolságban lévő - furatokba préselt, a falvastagságnak megfelelő hosszú fa csapok tartják össze.

A 12%-ra szárított fenyő faltestbe 6%-ra szárított bükk csapokat préselnek, melyek felveszik a környezetük nedvességét, beledagadnak a furatba. Ezzel a fafal megbonthatatlan tömbbé áll össze. A külső falak 36 cm vastagok.

 

E szerkezeti megoldás figyelemre méltó előnye, a nagy hőtehetetlenség, tehát az azonos hőszigetelési értéket mutató más szerkezetekhez képest lényegesen hosszabb időn át tartja meg a ház belső hőmérsékletét. (Télen a fűtés melegét, nyáron az éjszakai szellőzés hűvösét.)

 

A Thoma házak esetében nem csak a falak, de a födém(ek) és a tetősíkok anyaga is ez a többrétegű, tömör fa, melyet Erwin Thoma 1998-ban "Holz100" néven szabadalmaztatott. Térjünk azonban vissza a címben említett holdfára, mit is jelent ez?

A Thoma cég különlegessége, mely ismertté teszi, hogy fadöntést csak megfelelő időpontban végez. Régi alpesi famegmunkáló tradícióknak megfelelően télen, fogyó holdnál döntik fát, melyből készül a Holz100 falszerkezet, vagy bármely egyéb termékük. A 2009/2010 téli szezon hodfa termelésére alkalmas napjait mutatja a cég honlapjáról (magyarul is) letölthető táblázat.

Ausztiában a "Holz100" Gusswerk-i és Mur-i gyárat a Stájerországi saját fűrészüzem látja el fával. A farönkök kizárólag környező erdőkből származnak, amelyek tartamos gazdálkodását PEFC minősítés igazolja. A fűrészüzem elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy kizárólag érett, hegyvidéken nőtt faanyagot dolgozzon fel. A hegyvidéki faanyag felhasználását már mindig nagyra becsülték, lassú növekedése miatt ugyanis szívós és tartós.

Erwin Thomának a holdfa kedvező tulajdonságaival kapcsolatos könyvei és más publikációi szakkörökben a 90-es évek végén nagy vitát váltottak ki. A nézeteit kifejtő "...láttalak felnőni" című könyve ugyanakkor bestseller lett. Később további könyveket is írt.

Az 1990-ben alapított cég már 1992-ben átállt a holdfázisnak megfelelően kitermelt fa felhasználására. Azt tapasztalták ugyanis, hogy az ilyen fa sokkal nyugodtabb, kevésbé vetemedik, sőt minden vegyszeres kezelés nélkül jobban ellenáll a gomba és rovar támadásnak. Nagy szélességű (24 cm-ig) tömör fapadlóval léptek piacra 1993-ban, majd 1994-től rétegelt-ragasztott helyett alakálló tömörfa tartót kínáltak pl. üveg homlokzathoz. 1995-ben készítettek először csekély mértékben zsugorodó holdfából boronafalas házat. A német, majd a japán tv is beszámol e faépítési módról, saját kutatóközpontot hoztak létre és független intézetekkel bevizsgáltatták a Holz100 rendszert.

A vizsgálatok eredménye: Lángállóság 150 perc, termikus tulajdonságokban csúcsértékek (fele teljesítményű fűtőkapacitás is elég, a légkondi elhagyható), valamint leárnyékolja az elektroszmogot, a nagyfrekvenciás sugárzást (mobiltelefon), a zajszigetelése jobb, télen is 50% feletti a páratartalom a belső légtérben, semmilyen vegyi anyag nincs benne.

2000-ben épült az első ausztriai, majd 2001-ben a norvégiai Holz100 üzem. Fejlesztik a gyártás robottechnikával is, majd 2004-ben és 2005-ben újabb Holz100 gyártóhelyek létesülnek, 2005-től kezdik kiépíteni közép-európai partner hálózatukat.

 

Magyarországon a Thoma Holz GmbH cég generálimportőr partnere a Loch-Ker Kft (Szántód), melynek ügyvezető igazgatója: Loch Zoltán. A Loch-Ker Kft. az idei Construma vásáron mutatta be először a Thoma boronafalas szerkezetet, mely a szakemberek és a nagyközönség érdeklődését is felkeltette. A Thoma cég honlapján magyarul is minden megtalálható a cégről és termékeiről, ugyanakkor figyelmet érdemel a www.healthiesthouses.com honlap is (legegészségesebb házak) mely már erősebben a THOMA Holz100 fal-, födém- tetőrendszer bemutatására összpontosít. E honlapnak is van magyar felülete is.

 

Így magáról a healthiesthous bemutatkozó lapján:

"Loch Zoltán vagyok, 1959. július 04-én születtem és mióta megismertem a fával építés lehetőségeit, mindig a legteljesebb, legjobb megoldást kutattam, kerestem. Cégem családi-, 1993 óta folyamatosan prosperáló és konzervatív módon vezetett vállalkozás. Átestünk már hagyományos építkezéseken, építettünk üzemcsarnokot, kézi technikával rönkházakat, gerendaházat, babusgattam saját, nagypaneles megoldásokat, kombináltuk az egyiket a másikkal, jelenleg pedig Magyarország első és sajnos egyben utolsó Jim Barna rönkházában lakom. Ezen idő alatt megismertem a hazai építési szakipar hozzáállását és mint felhasználót is, mindig a teljesség és a maximalizmus jellemezte a törekvéseimet."

Most pedig a THOMA Holz100-at képviseli és igyekszik Magyarországon is elterjeszteni. Az anyag és a szerkezet tulajdonságai alapján ebben bizonyára sikeres lesz.

 

LOCH-KER Kft., Loch Zoltán ügyvezető

THOMA Holz100 Generálimportőr

8622 Szántód, Siófoki út 883 hrsz.

Mobil (30) 9-366-506 Fax (84) 345-025

info@loch-ker.hu www.healthiesthouses.com

Mőcsényi Miklós (szöveg és fotó)

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.