FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-07-16

Nyár energia ültetvény Batán, Arad Megye, Románia

Egy németországi székhelyű vállalkozás hamarosan energetikai célú nyár szaporítóanyagok nevelésére alkalmas 100+500 hektárnyi csemetekertet nyit a romániai Batán, Arad Megyében.

A német befektető nemesnyár hibridet fog előállítani, amely csak speciális kürölmények között nevelhető, ehhez mér 100 hektár földterület vett bérbe.

 

"Már ideszállítottak 500.000 dugványt Németországból, és azt tervezik, hogy összesen 3 millió darab ültetési anyagot állítanak elő a nyár végéig. Abban is reménykednek, hogy hamerason nyélbe ütnek egy másik területbérleti szerződést is további 500 hektárra vonatkozóan, 2010-től" nyilatkozta Ion Micurescu, Bata polgármestere. A szóban forgó hibrid nyárfajta szaporító alapanyagok valóban különlegesek, a belőlük nevelt nyárfa magas fűtőértéke hasonló a keményfa fajok fűtőértékéhez. Emellett a hibrid gyorsabban növekszik a többi fajtához képest.

 

Két év múlva, az ültetési anyagok folyamtosan felhasználhatók lesznek az erdősítési területeken. Öt éves vágásfordulóval számolnak, ezután a fákat kivágják, aprítják és brikettálják, és mint biomassza-üzemanyag fogják felhasználni fűtéshez és energia előállításához. "A befektetők szeretnék ugyanazon a területen legalább három ciklus (háromszor öt év) időtartamban nevelni ezt a hibridet, amelynek faanyaga sokkal magasabb fűtőértékű, mint a korábban nevelt más fafajé." tette hozzá a polgármester.

 

Az új csemetekerttel és a fent említett fejlesztési tervekkel, a település vezetése a helyi gazdaság fellendülését reméli, mivel már több évtizede csak a környező földek 20%-át művelik. Emellett a beruházás legalább 100 új munkahelyet hoz létre, ami tovább nőhet attól függően, hogy a csemetekert végleges mérete és az erdősítendő területekek mekkora nagyságot fognak elérni.

Fordítás: Tóth János, Forrás: Bursa 06-23

 


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.