FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-11

Hajdú-Bihar megyei Magánerdő Tulajdonosok Egyesülete

"Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, amely már akkor is tudáshoz juttat, ha csendben vagy és nyitott szemmel sétálsz benne." (Dr. Madas András erdőmérnök akadémikus)

 

Egyesületünk, a Hajdú-Bihar megyei Magánerdő Tulajdonosok Egyesülete 1994. évben 15 évvel ezelőtt alakult meg. Az eltelt időszak méltó megünneplését tervezzük ez évben.

Az Egyesület megújul, új név, új alapszabály lesz, közhasznúsági fokozat megszerzése a cél, bővítésre fog kerülni a taglétszám és az elindított pozitív változások éreztetni fogják a hatásukat.

 

A Egyesület célja:

- az erdőgazdálkodást, környezetvédelmet, természetvédelmet népszerűsíteni;

- a gyermekek részére az erdővel, a természetvédelemmel, környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztés.

- fa bemutatása, mint élő elem ("a bölcsőtől a sírodig elkísér."), kiállításokon, fafaragó táborok szervezésén keresztül.

 

Az alakulás utáni években a szakmai közönségnek tartott előadásokat, terepi bemutatókat (pl.: a debreceni Nagyerdőn a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete területén természetközeli kocsányos tölgy tuskózás nélküli erdőfelújítás bemutatója, motorfűrész bemutató, debreceni Köztemetőben helikopteres veszélyes fakitermelés megszervezésében való segítség, rendszeres szaktanácsadás erdő tulajdonosok részére). A későbbiekben nyílt meg az erdő felől érdeklődő nagyközönség részére (pl. szervezett rajzpályázatot az évfájához kapcsolódóan, fafaragó tábor, kiállítások). A fa, a játék és a gyerekek szeretete indította el az Egyesület tagjai közül egynéhány főt 1998. évben arra, hogy foglalkozzon a fajáték készítés témájával.

 

Tagok korábban készített alkotásai: pl.

Debrecen Nagyerdei Kultúrpark állatsimogatója,

Debrecen Újkerti Nevelési és Oktatási Központ játszótere,

Debrecen Napsugár Óvoda játszóparkja,

Nagyrábé-Millenniumi játszótér.

 

Az Egyesület 2007. évben sikeresen megrendezte az első Fafaragó népművészeti szaktáborát a HNP Erdei Iskolájában Hortobágy-Mátán.

Az elkészült csoportos alkotások témája: asztalok, padok, tűzrakó hely és kültéri fajátszó eszközök (mászófa, libikóka).

Egyéni alkotások témája: kulcstartó, tányér, kanál. Az alkotásokat az Egyesület felajánlotta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága Erdei Iskolája, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Közhasznú Társaság Pusztai Állatparkja és a Hortobágy Fogadó részére. Az Egyesületünknek 2008. évben a legnagyobb munkát jelentő programja Az "Ezerarcú fa" címmel megrendezett első fafaragó népművészeti kiállításai voltak Debrecenben, a Diószegi Sámuel Erdei Művelődés Háza Regionális Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontban és a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének Erdőspusztai Tájházában, valamint a Debreceni Művelődési Központ által üzemeltetett Tímárházban. Ez év tavaszán 6 darab, az Egyesület által készített kültéri bemutató tábla került kihelyezésre, a folyamatos erdőborítás és az erdőgazdálkodás népszerűsítéséről a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének Bánki-Tájházába a Debrecen-Erdőspusztákon.

 

Az Egyesület ez év augusztusában rendezi meg a II. Fafaragó népművészeti szaktáborát a nyírségben, a Nyírerdő Zrt. területén, a bockereki erdőben, ahol erdész sírok felújítása és emlékoszlopok, kopjafák készítése lesz a feladat. (A részletekről későbbiekben beszámolok.)

Fontos a hagyományőrzés, a múlt értékeinek felkutatása, bemutatása és a hagyományos kézműves szakmai mesterség továbbadása, örökítése, ahogy a nóta mondja:

"Gyökér nélkül semmit sem érek,

Gyökér nélkül kidől a fa,

Gyökér nélkül nem szól az ének,

Gyökér nélkül nincs korona.

Gyökér nélkül múltam rekesztem,

Gyökér nélkül kidől a fa,

Gyökér nélkül jövőmet vesztem,

Gyökér nélkül nincs korona."

(Sólyomfi Nagy Zoltán)

 

Forrás: Puskás Mihály- elnök, HBMTE

 


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.