FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-13

Pellet vagy fűtőolaj

Az osztrák fűtőolaj üzletág átkokat szór a pelletre. Nehéztüzérséget vonultat fel az Osztrák ásványolaj gazdaság a feltörekvő versenytárs, a fapellet ellen.

A fűtőolaj üzletág egyik sajtótájékoztatóján elmondták, hogy egy korszerű pellettüzelő berendezés annyi finom port termel, mint 300 olajfűtésű eszköz. A szilárdtüzelésű berendezések Ausztria finompor kibocsátásának 40 százalékát adják. Emellett szembe állították egymással az emelkedő pellet és a csökkenő olajárat, valamint megkérdőjelezték a biztonságos ellátást. Nem meglepő, hogy az adatokat és az árakat a Gazdaságos Olajfűtés Intézete (Institut für wirtschaftliche Ölheizung - IWO) szolgáltatta.

 

A biomassza fűtés piaca az év elején a magas olajárak és a vonzó támogatási rendszer miatt, valóságos robbanást élt meg. Ausztriában a mintegy 2,3 millió üzemelő fűtőberendezésből minden ötödik pellet vagy aprófa tüzelésű. Különösen jelentős ez az arány az Alsó-Ausztria tartományban, ahol jelentős a mezőgazdasági területek nagysága. Ezen belül 2008-ban 11.000 db új pelletkazánt állítottak üzembe. Ezzel szemben érdekes az Ausztriában üzemelő olajkazánok számának alakulása: 1999-ben 30.000 db, 2008-ban 4.100 db.

 

Érthető, ha az olajkazánok gyártói küzdenek a számukra negatív folyamatok ellen. Állításuk szerint az elmúlt 12 hónapban a pellet áremelkedése 20% volt, miközben a fűtőolajnál az árcsökkenés több mint 40%. A csökkenő ár a pellet erős konkurenciájával magyarázható, viszont a pellet ára valóban emelkedő tendenciát mutat. Az IWO vezetője hozzáfűzte, hogy a pellettel ellentétben a fűtőolaj utánpótlása biztosított, mivel Ausztria a keresletet négyszeresen meghaladó tároló kapacitással rendelkezik. Elmondta továbbá, hogy jelenleg egy korszerű pellettüzelő berendezés háromszor vagy négyszer drágább mint egy modern olajkazán. Az áttérés olajról pelletre több mint 19.000,- eurós beruházást igényelnek, míg az olajkazán korszerűbbre cserélése 6.000,- euróból megoldható. Az építőipari cégek azonban eltusolják az olajkazánok valóban alacsony árát. Az ásványolaj gazdaság, új akciójával a 3000 eurós, új olajkazán árral próbál partnereket magához csalogatni.

 

A felsorakoztatott vádakkal kapcsolatban, a másik oldal véleményét a Pro Pellet Austria szervezet vezetője képviseli: Az elmúlt 9 évben a pellet ára 3,8 és 4,8 cent között ingadozott kilówattóránként. 2008 elején pelletből túltermelés volt az osztrák piacon, az akkori, nyomott árhoz képest, valóban 21 %-al magasabb a pellet ára. Viszont a többéves átlaghoz viszonyítva, és az inflációs hatásoktól megtisztítva, az áremelkedés mértéke csupán 5 %. A pellet árelőnye az olajjal szemben 28 %, a földgázzal szemben 36 %.

 

A tartalék kérdésében utalt rá hogy a fűrészáru ipar 40 százalékos visszaesése nem érintette a pellet termelést, tehát idén is a tavalyival megegyező mennyiségű pellet készül Ausztriában. Ennek oka, hogy már nem csak a fűrészport, hanem egyéb hulladékot (kéreg, rost, korhadék, stb.) is felhasználnak. A pellet üzemek erre már felkészültek, megteremtették a technikai lehetőségét. Bár a bezárt megszűnt fűrészüzemek helyett is új cégek lépnek a piacra, akik szolgáltatják a pellet alapanyagát, a pelletgyártók mégis egyre inkább függetlenednek a fűrészipartól és az erdők felé fordulnak, amelyek határtalan mennyiségű nyersanyagot biztosítanak akkor is ha csak az erdőtisztításokra gondolunk. De jelenleg az ausztriai, vágásérett kort elérő erdőknek, a kitermelési aránya csupán 70 %.

 

Természetesen pelletre is van tároló kapacitás, főleg a forgalmazók rendelkeznek hatalmas tárolókkal, de a gyártók és a felhasználók is megteremtették a saját raktáraikat.

A finom por kérdéséhez hozzá kell fűzni, hogy a pellet elégetése során extra kevés port bocsát ki, 95 %-al kevesebbet mint a hasábfa tüzelés. Egy átlagos pelletkazán kéménye évi 1 kg (!) hamut bocsát ki, amely ráadásul vízzel oldható ásványi anyagokat tartalmaz. A pelletfűtés por emissziós értéke olyan alacsony, hogy szinte mérhetetlen, értékelhetetlen. Hogy az olajfűtés mennyivel kevesebb port bocsátana ki ennél, az nem meghatározható, hiszen nem léteznek olyan műszerek, amelyek az ilyen alacsony értékeket képesek diagnosztizálni.

A gazdasági válság ellenére az Osztrák iparnak a pellethez kapcsolódó szegmense, a csúcson teljesít. A pelletkazán és kandalló gyártók exportja megközelíti a tavalyi szintet. Az országon belüli pellet értékesítés az elmúlt 6 évben 30 %-al növekedett. A Pro Pellet Austria által jegyzett hivatalos pellet ár 20,37 Cent/kg. Elmondták még, hogy 2009-ben négy új pelletüzem kezdi meg a termelést Ausztriában, amelyek összes termelése eléri a 120.000 tonnát. Az ország pellet termelése 1997-ben 5.000 t volt, 2008-ban elérte az 1.000.000 tonnát.

Ezek alapján a döntés a gyártók és a fűtőberendezések használóinak kezében van, mindenki eldöntheti, hogy a maga területén lát-e perspektívát a pelletben. Vagy inkább az olaj?

 

Készítette: Tóth Gusztáv, CSIBA KFt.
Forrás: Holz-Zentralblatt 2009/25 számában megjelent cikk

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.