FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-18

A megújuló energiahordozók felhasználásának perspektívái

Az erdőgazdaságok és a faipar számára jelentős, a jövő perspektíváit előre vetítő kutatást végeztek a közelmúltban Németországban.

Az elvégzett kutatások és elemzések alapja, egy szintén Németországban elvégzett szakirányú közvélemény kutatás volt, mely az energetika céllal tervezett beruházásokról és fejlesztési tervekről kérdezte a válaszadókat.

 

A kutatás megállapítja, hogy számos hőerőmű építése vagy felújítása során már a korszerű megújuló energiák felhasználását tarják szem előtt, tehát az elkészült erőmű biomasszával, napenergiával vagy geotermikus energiával üzemel. Ennek legfőbb okaként a felmérés, a fosszilis energiahordozók árának gyors ütemű növekedését jelöli meg, de fontos szerepe van az állami igények és elvárások eltolódásának, a regenerálódó fűtőanyagot hasznosító technológiák iránt, illetve a társadalom minden szintjén terjedő környezettudatos gondolkodásmód is megköveteli környezetkímélő energia-előállítás fejlesztését, mivel ez egyre inkább létfontosságú az emberiség számára.

Az energia különböző előállítási területei között, a fűtéstechnikában van a legnagyobb jelentősége a megújuló energiaforrásoknak. A kutatás kimutatta, hogy ma a Német háztartásokban üzemelő, mintegy 17 millió fűtőberendezésnek, csak mintegy 10 százaléka felel meg a jelenleg aktuális technikai színvonalnak. Mélyreható változást a hőellátásban a további megújuló energiát hasznosító létesítmények telepítése illetve építése jelenthet. A biomassza üzemek száma az elkövetkező években jelentősen meg fog emelkedni. Azonban a mezőgazdasági területek terhelhetősége miatt ez a folyamat lelassul, és 2014 után már kevés új üzem épülhet fa alapú biomassza tüzelésre alapozva. Várhatóan 2014 után már a biomasszából előállított hőenergia mennyisége sem fog számottevően emelkedni. Viszont a mellet, hogy a meglévő üzemek száma nem fog jelentősen változni, szükség lesz azok korszerű technológiai színvonalon tartására, ami tartós munkát ad a biomassza alapanyag termelőknek, és a termelő és fűtőberendezések gyártóinak.

A várható, magas létesítményszám és a jelentős teljesítmény, alapanyag iránti igénye ellenére, a megkérdezettek szerint csak közepesen magas a versengés a fűtéspiacon.

A felmérésen a jelenleg a piacon beszerezhető - legtöbbször alkalmazott technológiák - egy minősítő értéket kaptak. Ennek a mutatónak az alapját különböző kritériumok adták, mint például: üzemeltetési költség, technológiai szint, elméleti és technikai potenciál, beruházási költség, elfogadhatóság a politikában és a társadalomban.

Az értékelés során maximálisan 500 pontot lehetett elérni. A legmagasabb pontszám 381 lett, melyet a napkollektoros üzemmódnak sikerült elérnie. Ezzel maga mögé utasítva a hőszivattyús eljárást, amely 364 ponttal végzett. Ezt a helyezést valószínűleg az igen magas beruházási költség okozta. Még dobogós hely jutott a biomasszát hasznosító technológiáknak is, 307 pont. Ezt a fa- illetve a fa alapú anyagokból készülő biomassza, az alapanyag árának köszönheti.

A megkérdezett biomassza-, napkollektor- és hőszivattyú üzemek fejlesztői és kivitelezői szerint a nagyobb beruházói réteget, az ipari és a települési felhasználók alkotják majd. A gyártók többsége felhasználja a már meglévő üzemeket arra, hogy a termékeiket bemutassák, megismertessék és eladhassák a lehetséges vevői körnek. Ezt segítik elő szervezőként a nagykereskedések is. Természetesen minden technológiának megvannak a sajátosságai is, melyek elősegíthetik a termék áruba bocsátását. Érdekessége a mai helyzetnek, hogy a barkács áruházak és boltok, a kellő színvonalú tanácsadást nem vállalják fel, így ők számítanak a hőpiac legjelentéktelenebb terjesztőinek.


A felvétel egy magyarországi pelletüzemben készült, melynek tervezését és kivitelezését a Csiba Kft irányította. Beruházó: Zalaerdő Zrt.

A piacokon, a számukra megnövekedő versengés ellenére, a megújuló energiát hasznosító fűtőberendezések gyártói optimistán tekintenek a jövőbe. A korábbi években nyújtott teljesítményük megalapozta betörésüket a hőpiacra. Sok gyártó úgy gondolja, hogy a jelenlegi gazdasági válság is pozitív hatással lesz erre a szakterületre, hiszen a takarékosság is ide tereli a beruházókat, és persze bíznak a számukra kedvező politikai lépésekben, melyekből profitálhatnak.

Készítette: Tóth Gusztáv, CSIBA KFt.
Forrás: Holz-Zentralblatt 2009/21 számában megjelent cikk

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.