FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-19

Fapelletgyár épül Tiszaújvárosban

Fapelletgyár építését kezdték meg a Tiszaújvárosi Ipari Parkban. A beruházás csaknem 900 millió forintba kerül, az Új Magyarország Fejlesztési Terv 411 millió forint támogatást ad hozzá.

Az Európai Unió középtávú energetikai politikája szerint a tagországokban az alternatív energiahordozók felhasználásával előállított villamos és hőenergiának a teljes termelt mennyiségen belül 15 százalékra kell emelkednie 2015 végéig.

Ennek elérésében kiemelt jelentőségű a szilárd biomassza felhasználásának növelése, amit a tiszaújvárosi beruházás is szolgál - mondta Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára az alapkőletételi ünnepségen.

A miskolci székhelyű, magyar-olasz tulajdonú Eko Fire Kft. fapelletgyártó üzeme az év végén várhatóan már termel, az új gyár óránként négy tonna fapellet előállítására lesz képes. A gyár évente 28,8 ezer tonna fapelletet gyárt majd, ez 532.800 gigajoule hőenergia előállításához elegendő, ez a hőenergia mennyiség mintegy 20 ezer, egyenként 50 négyzetméter alapterületű lakás évi fogyasztásával egyenlő. A pellet egyébiránt külsőre megtévesztésig hasonlít a nyúltápra, de annál jóval többet tud ez az alapvetően fából, faipari hulladékból tömörítéssel előállított kis granulátum. Az egyik legzöldebb energiaforrás, ráadásul 40 százalékkal olcsóbb a földgáznál, és kevésbbé terheli a környezetet. A beruházást az Európai Unió a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül 411 millió forinttal támogatja, a teljes beruházás összege 854 millió forint, a pelletgyár 23 új munkahelyet teremt. A gyártócsarnokot fővállalkozóként a Weinberg '93 Kft. építi, a telepítendő technológia szállítója a dán Andritz Sprout Matador és az olasz Instalmec, a technológia telepítését magyarországi, főleg az észak-magyarországi régióba tartozó vállalkozások végzik. A beruházással a magyarországi pellet-felhasználás terjedését segíti elő a cég, a külföldről importált pelletnél olcsóbb a hazai termék - mondta Kovács József ügyvezető, aki azt is hozzátette: az év végén várhatóan már termel az új üzem.

A beruházás várhatóan október végén fejeződik be, ami annyit jelent, hogy az első tiszaújvárosi alternatív tüzelőanyag még az idén megjelenik a magyar piacon. A beruházás eredményeként létrejövő pelletgyár 23 munkavállalónak biztosít majd jövedelmet, hosszú távú megélhetést. Amennyiben sikeres lesz az újabb pályázat, úgy az Eko Fire Kft. egy kazángyárat is építene, ami remélhetőleg szintén a tiszaújvárosi ipari parkban valósulna meg.

 

Forrás: Tiszaújváros.hu; Hír3 07-23; Zöldtech 07-23

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.