FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-09-18

Az ország első aktív készháza!

2009. szeptember 22-én adják át Magyarország első energiatermelő készházát. Ettől kezdve a ház teljes energiaforgalmát folyamatosan mérik, aminek eredményét bárki interneten nyomon követhet. A ház a tervek szerint 0 energiaköltséggel lesz üzemeltethető.

 

A házat a GRAND-ÁCS TETŐCENTRUM ÉS KÉSZHÁZ Kft. építette. Ez a cég indította el idén első félévben az ország első, teljesen automata készházgyárát Esztergomban.

A pilisszentiváni családi ház a tervek szerint 0 Ft energia költséggel üzemeltethető, miközben többlet energia is keletkezik, amit a tulajdonos akár értékesíthet is. Az épületet úgy tervezték, hogy minden évszakban és napszakban a környezetből és a földből érkező energiaforrásokat maximálisan hasznosítsa. Az energiatermelő készház tulajdonosa az üzembe helyezés után egy éven át rögzíti a ház energia felhasználásával és termelésével kapcsolatos napi adatokat, hogy bebizonyítsa: káros anyag kibocsátása nélkül is élhetünk komfortos és esztétikus családi házban.

Az aktív készházban mindent mérnek és rögzítenek: a ház energiatermelését és -fogyasztást, a külső környezeti viszonyokat (hőmérséklet, szél, napsugárzás), a belső környezeti viszonyokat (hőmérséklet, fényerő, légcsere stb.). Ezen adatok mindenki számára hozzáférhető lesznek, tetszés szerinti időpontban, tetszés szerinti időintervallumra kivetítve különböző táblázatos, grafikus formában az építtető cég honlapján: www.keszhaz.grandacs.hu

A házat kívülről semmi nem különbözteti meg egy hagyományostól. Ugyankkor a ház különleges, igen alacsony hő-átbocsátású fal- és tetőszerkezet szigeteléssel rendelkezik, valamint talaj-kollektoros központi szellőztető berendezéssel látták el. A hagyományos lakóingatlanok esetében a legnagyobb energiaveszteséget a nem megfelelő szigetelés okozza, az energiaveszteség másik forrása pedig a szellőztetés. Erre nyújt megoldást a hő-visszanyerő központi szellőztető berendezés, amely folyamatosan friss, tiszta levegőt juttat a házba, amelynek hőmérséklete (+5°C) télen magasabb, nyáron pedig alacsonyabb a külső hőmérsékletnél. Ennek a köszönhetően az energiaveszteség - és így az energiaigény is - erősen lecsökken. A maradék energiaigényt napelem-rendszer fedezi. A termelt elektromos energia váltóárammá alakítható, amit felhasználhatnak a ház lakói, vagy az árammérőn keresztül betáplálhatják az elektromos hálózatba.

Az energiatakarékosságtól a pozitív éves energiamérlegig

Ha mosógépet vagy hűtőgépet vásárolunk, a legtöbben figyelembe vesszük, hogy az adott gép milyen energiaosztályba tartozik, így kalkulálhatunk annak energiafogyasztásával is. 2009. januárja óta Magyarországon is kötelező az új építésű házakra, lakásokra, építendő épületek és az eladásra kerülő ingatlanokra energiatanúsítvány elkészítése. (A használt lakásokra csak 2012-től lesz kötelező, de aki szeretne jól dönteni, annak érdemes elkészíttetni a tanúsítványt!) Így a jövőben, amikor leendő otthonunkról döntünk, figyelembe vehetjük annak energiatakarékosságát is.

 

Az épületeket m2-re vetített éves energiafogyasztásuk alapján osztályozzák.

Magyarországon azt az épületet tekintik alapnak, amely körülbelül 160 kWh/m2/év fogyasztással rendelkezik. (Nyugat-Európában már 110 kWh/m2/év, sőt van 50kWh/m2/év ez az alap.) Erre azt mondják, hogy 100%. Ha egy épület 95 -100% között fogyaszt (C kategória), akkor az a követelménynek megfelelő. Az az épület, amelynek fogyasztása ennek az értéknek csak 75 %-a, vagy ennél kevesebb, az energiatakarékos (A kategória), azt az épületet, amelynek fogyasztása kevesebb, mint az alap 55%-a (A+ kategória), fokozottan energiatakarékosnak tekinthetjük.

 

Passzív Házként emlegetik azt az épületet, amelyik csak 15kWh/m2/év energiát vagy ennél is kevesebbet fogyaszt. (10% alatti fogyasztás)

Energiatermelő Ház, vagyis aktív ház az az épület, amelyik éves energiamérlege pozitív.

 

Az építészet hagyományos elemeit ötvözve a rendelkezésre álló modern eszközökkel olyan otthonban élhetünk, amely kis befektetéssel hosszú távon nagy hasznot hoz. A Pilisszentivánon épülő készház egyben mintaházként is funkciónál - a tervek szerint 2009. szeptemberétől - nyitva áll majd azok előtt, akik energiatakarékos és a fenntarthatóságot is szem előtt tartó házban terveznek lakni.

Energiatermelő és passzív háznak minősíthető épületet a könnyűszerkezetes épületekből a legegyszerűbb építeni, a kiváló hőszigetelő értéküknek köszönhetően. Ezt az értéket már nem csak drága gépészettel lehet elérni.

Az energia tanúsítvány értékhatáraival kapcsolatban a MAKÉSZ meglátása, hogy ezek sajnos nem mutatják megfelelően az energiatakarékos épületeket, mert viszonylag magas energia felhasználásnál a hagyományos épület és a passzív, vagy energiatermelő ház is ugyanúgy A+ kategóriás. A MAKÉSZ véleménye szerint az értékhatárokat csökkenteni kellene vagy újabb kategóriákat, például: A++ és A+++ kellene bevezetni.

MAKÉSZ

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.