FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-09-21

A finnek többet szeretnének kihozni az erdeikből; erdészeti, erdőipari közvéleménykutatás 2009.

16 éve visszatérően elvégzett, a finn erdőgazdálkodás és erdőipar megítélését mérő közvéleménykutatás 2009. évi felmérésének eredményeit ismerteti egy cikk a Finn Erdészeti Szövetség által működtetett www.forest.fi honlapon. Figyelemre méltóak a megállapítások, illetve a már több mint másfél évtizedes rendszeresség és módszeresség a köz véleményének pontos megismerésére. A cikk fordítása:

 

A finnek többet szeretnének kihozni az erdeikből

 

A finnek erdővel kapcsolatos hozzáállásáról készített véleménykutatás megmutatta, hogy növelni szeretnék a fa használatát, ugyanakkor a biodiverzitás még erősebb védelme iránt is nőtt az igény.

A Metsä ja puu (Erdő és Fa) közvélemény kutatás a finn állampolgárokat kérdeztek az erdő használatáról és védelméről. A korábbi hasonló felméréssel összevetve minden válasz esetében azonos volt a változás iránya: az emberek növelni szeretnék a fa felhasználását annak érdekében, hogy ezzel a jólétet és nemzeti gazdaságot támogassák, amihez elegendő fa van a finn erdőkben, de egyre több finn szeretné fokozni az erdők védelmét.

A válaszolók majdnem 70%-a tudja, hogy finn erdők évi növedéke több, mint a fakitermelés mennyisége - ami évtizedek óta a valóság. Öt közül négyen úgy gondolják, hogy rengeteg fa lesz az erdőipar részére a jövőben is.

Ötből négyen úgy vélik, hogy az épületszerkezetek körében fa használatát növelni kell. Ugyanakkor a korábbinál kevesebben vélik úgy, hogy az erősebb erdővédelem növelné a munkanélküliséget.

A finn erdőgazdálkodás erős támogatásának jele, hogy a válaszadók több mint háromnegyede szerint az erdészek (erdészeti szakszemélyzet) jól képzettek az erdők kezelésére, Finnország jólétét is megalapozza az erdők jövőbeni használata és az erdőket intenzívebben kell használni a foglalkoztatottak arányának és az életszínvonal növelése érdekében. E szempontok többé-kevésbé változatlanok a korábbi felmérésekkel összehasonlítva.

A válaszadók véleményének jó példája, hogy majdnem tízből kilencen úgy gondolják, hogy a finn erdők állapota jó vagy nagyon jó. E véleményt jellemzően nem befolyásolták háttér tényezők mint a politikai meggyőződés; ugyanakkor tény, hogy tízből nyolcan a Finn Zöld Ligát támogatók közül ugyanezen a véleményen voltak.

 

Az erdővédelem iránti pozitív vélemény több lett

 

A felmérés több pontja is foglalkozott az erdő védelmével, melyekre minden válasz a korábbinál pozitívabb véleményt mutatott, mint korábban. Tízből hét válaszadó esetében ugyanakkor az erdőgazdálkodás színvonalának a biodiverzitás védelemmel kapcsolatos megítélése is javult.

A válaszadók 65%-a szerint elegendő védett erdő van Finnországban, a korábbi 70%-os hasonló adattal szemben. 65% úgy vélte, hogy a közvetlen szomszédságában az erdő védelme elegendő vagy még túl sok is. Ugyanakkor azok aránya, akik szerint a közelükben lévő erdő védelme nem elegendő, a korábbi 22%-ról 28%-ra nőtt. Hosszabb távon azonban ezen adat változásában nem látható szignifikáns tendencia.

Ugyanakkor csak a válaszolók egyharmada volt tájékozott a legfontosabb finn erdővédelmi programról, a Metso erdő biodiverzitás védelmi akció programról.

A válaszadók nagyon jól tájékozottak a finnországi erdővédelem mértékéről. A válaszok középértéke 10%-ot adott, miközben a szigorú erdővédelem aránya Finnországban 9%. Ismét több mint a válaszadók fele azt gondolta, hogy a finn erdővédelem színvonala azonos, vagy alacsonyabb, mint Európa többi országában, ami nem igaz, mert a termelő erdőkön belül a szigorúan védettek aránya Finnországban a legmagasabb Európában.

A válaszadók nagyon elégedettek voltak az erdők rekreációs célú elérhetőségével: tízből majdnem kilencen azon a véleményen voltak, hogy a rekreációra alkalmas erdők elérhetősége, mint például a gomba és bogyók gyűjtése legalább jól megfelelő - a válaszadók fele szerint pedig teljesen megfelelő. A Dél-Finnországban élők és a Zöldeket támogatók voltak kevésbé elégedettek.

 

Csökkent a versenyképesség iránti bizalom

 

Számos kérdés foglalkozott a különböző iparágak, mint az erdészeti iparok, kommunikáció és információtechnológia, fém- és építőipar jövőjével. A válaszok szerint az erdőipar és a fémipar továbbra is legfontosabb alapja és támogatója lesz a finn prosperitásnak a jövőben. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a bizalom minden iparág irányában csökkent.

A különböző iparágak túlélési képességének megítélése eltérő. Az összes iparág jövőjét kedvezőtlenebbnek látták, mint korábban, de az erdőiparok iránti bizalom volt a leggyengébb.

Hasonlóan, mint korábban, a válaszadók nem voltak igazán tisztában azzal, hogy kik is a finn erdők tulajdonosai. A válaszolók fele azt gondolta, hogy az állam, miközben csak a negyedük gondolta, hogy az erdőtulajdonosok legnagyobb csoportját a magánszemélyek és a családok alkotják, kb. tíz százalék pedig úgy tudta, hogy a legnagyobb tulajdonosi csoportot az erdőipar képviseli.

A valóságban a személyek és családok az összes finn erdők 52%-ának tulajdonosai, az állam hányada 32%, az erdőiparé pedig 8%. A gazdasági (termelő) erdők esetében ugyanakkor a személyek és családok hányada még magasabb, majdnem 2/3-nyi részt jelent.

Az közismert volt, hogy az erdőipar az összes finn export mintegy 25%-át teljesíti.

 

A kutatók iránti bizalom csökkent.

 

Néhány kérdés foglalkozott a legmegbízhatóbb finn erdészeti információforrással. Mint korábban, az erdőgazdálkodást illetően most is az erdészeti szakemberek és a kutató tudósok számítottak a legmegbízhatóbb forrásnak, azonban a kutatók iránti bizalom jól láthatóan csökkent.

Az erdei biodiverzitást illetően a kutató tudósokat és az erdészeti szakembereket tartották a legmegbízhatóbbnak, amin belül a kutatókat magasabbra értékelték. A hitelesség terén a környezeti szervezetek a harmadikok, de az irántuk való bizalom határozottan alacsonyabb szintű.

A legmegbízhatóbbnak ítélt környezeti szervezet a Finn Természetmegőrzők Szövetsége, amely után második a WWF.

Most először kérdezték a közönség véleményét a bioenergiához termelt kitermelési apadék aprítékról. Tízből nyolcan úgy gondolják, hogy az energia célú apríték használatát növelni kell. A válaszolók többsége nem gondolja, hogy ez veszélyeztetné a biodiverzitást, ugyanakkor tízből négy szerint ez lehetséges.

 

A Metsä ja puu (Erdő és Fa) közvélemény kutatást A Finn Erdészeti Szövetség megbízásából a Taloustutkimus nevű piackutató cég készítette. Az előző hasonló kutatás 2007. október-novemberben készült. Azt megelőzően 1993. óta azonos kérdéssorral rendszeresen elkészítették ezt a kutatást.

A jelen kutatást személyes interjúk módszerével 2009. május-június időszakban készítették. A minta mérete 2004 volt. A a 15-79 éves finn lakosság körében statisztikailag reprezentatív, az Aland szigetek kivételével. A korábbi minták mérete 1000 körül volt.

95% valószínűséggel a válaszok statisztikai hibahatára 2,2% alatti minden irányban.

 

A cikk szerzője: Hannes Mäntyranta

A cikk megjelent: 2009. 09. 04. , a www.forest.fi finn erdészeti hírportálon

A cikk végén található Results of Metsä ja puu (Forest and Timber) opinion survey kapcsoló segítségével ismerhetőek meg a felmérés részletes eredményei.

Fordította: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.