FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-10-07

Dzsungel a hálószobában - a magyar szecesszió bútortervezői

Csak mostanában kezdi újra fölfedezni Európa a magyar szecesszió páratlan kincseit. Párizs, Brüsszel, Glasgow és Bécs régóta kirakatba tette mindazt, ami ott a korszak helyi változataiból, az Arts and Crafts, az Art Nouveau vagy a Jugendstil terméséből érintetlenül megmaradt. De a szecesszióhoz Maróti Géza, Kós Károly, Lechner Ödön vagy Kozma Lajos életműve is legalább annyi szépséget, innovációt tett hozzá, mint a belga Victor Hortáé vagy a párizsi metrómegállókat tervező Hector Guimard-é.

Torockai Wigand Ede - Nagy Sándor: Mintalap gyerekszobához, 1904 körül

Az Iparművészeti Múzeumban, Lechner egyik legszebb szecessziós épületében most a korszak magyar bútortervezőinek rendeztek kiállítást. Jó időzítéssel, közvetlenül az organikus építészeti tárlat után, és így az organikusok elődjeként tisztelt Lechner vagy Kós Károly itt is feltűnik a rövid, mindössze húsz évnyi periódus két végpontján. Ennyi jutott ugyanis annak az irányzatnak, amelyik a historizmus után újra felfedezte, hogy a természet formái az ember közvetlen környezetében inspirálóan hatnak; amelyik a gépkorszak előtt még az utolsó pillanatban meglátta az egyedi szépséget a kézműves technológiákban, e két évtized alatt sikerrel bevonta a népművészetet a polgári kultúra formavilágába és rájött arra, hogy a tömegtermelésben is érvényesülhet az egyediség. Emellett az alkalmazott művészetet fölemelte az úgynevezett magas művészet rangjára. Egyszóval az egész húsz év e stílus jegyében egy rövid, ám hatékony lobbanás volt, egy boldog álom az emberi kreativitásról. De ebben az álomban mindenki részt vett: dísztárgyak, nyomatok képében a munkáslakásokban éppúgy jelen volt, mint berendezésként a királyi udvarokban és épületek formájában a városokban.

 

A magyar bútortervezők, akiket Somogyi Zsolt kurátor precíz időrendben, a stíluson belül is jól megkülönböztethető irányzatok, időszakok szerint sorol fel, igen tág körből merítettek inspirációt. A lechneri "magyar formanyelv" a népművészetből, a stilizált növényi ornamentikából és többféle mitológiából indult ki; a kiállítás elején Lechnernek az Iparművészeti Múzeum számára készített hirdetőtáblája fogadja a látogatókat. A "kőszálon termett sajgó liliomok", ahogyan a kiállítás költői címe fogalmaz, vagyis a magyar kultúrába szinte előzmény nélkül berobbant fantasztikus irányzat kincsei, a bútortervezésben az építészet felől érkeztek. A Komor Marcell és Jakab Dezső építészpáros reprezentatív bútorokat is tervezett a világhírűvé lett szabadkai városházába, két gyönyörű karosszék ezek közül most itt látható a tárlaton. Itt van Faragó Ödön szobaberendezése, melyet Erzsébet császárnénak készített - igaz, csak korabeli másolatban, a Victoria & Albert Museum gyűjteményéből.

Horti Pál: Hímzett ellenző

 

Horti Pál franciás ízlésű, indázó formák közé zárt bútorai, Rippl-Rónai ebédlőberendezésének néhány darabja, melyet Andrássy gróf megbízásából készített, vagy Vágó József tárgyai a Schiffer-villa számára, Vidor Emil Bedő-villájának bútorzata, ami sokáig a Vidor-család tulajdonában maradt, Spiegel Frigyes állóórája, amit szinte elborít a növényi ornamentika: neves és ismeretlen tervezők, készítők, fafaragók, szövők és fémművesek egész nemzedéke jelenik meg a tárgyak mögött. Olyanoké, akikből újabb ihletet meríthetett a Gödöllői Műhely, majd kicsivel később Kós Károly, Torockai Wigand Ede, sőt a világkiállítási enteriőröket készítő Maróti Géza, s az art deco és a modern felé induló Kozma Lajos is. A szecessziós bútoroknak ez a páratlan formagazdagsága még az eltűnt vagy nem ismert, csupán tervben maradt bútorok, berendezések rajzából is árad. Undi Mariska gyerekszoba-tervei és a gödöllőiek vázlatlapjai, Wessely Vilmos fotókon megmaradt berendezései mind önálló szemléletet, egyedi formakincset mutatnak. A bemutatott több mint 100 eredeti bútor, a tervek és archív fotók szenzációs anyaggá álltak össze. Kár, hogy a múzeum nem adott ennek tágasabb helyet, hogy az enteriőrök a térben is érvényesüljenek, körbejárhatók legyenek, hogy a kandallórácsok, térelválasztók, székek és szekrények ne csak a fal mellett álldogáljanak, hanem legalább kicsiben, néhány négyzetméteren ismét önálló világot teremthessenek.

Götz Anna, Forrás: Kultura.hu 09-26

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.