FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-10-14

Vizes élőhelyeket ment meg a Pilisi Parkerdő Zrt.

Az elmúlt hetekben újabb lendületet kapott a Pilisi Parkerdő Zrt. Parkerdő természetesen elnevezésű, Európai Uniós programja. Míg a tavaszi induláskor az őshonos erdőállományok megújulását segítő fafajcsere volt a fókuszban, jelenleg az erdei vizes élőhelyek rehabilitációjára összpontosul a figyelem.


Három kiemelt körzetben, összesen hét helyszínen folyik ilyen jellegű munka jelenleg is. Az ismert túraútvonalakat is érintő beavatkozások természetvédelmi értéke igen magas, hiszen a munkálatok nyomán több, évek óta veszélyeztetett vizes élőhely újul meg, s tölti be újra a szerepét.

 

Visegrád - Apátkúti-patak, Apátkúti-tó,

Telgárthy-rét, István-kunyhói tavak

 

A Visegrádon átfolyó, heves vízjárású Apátkúti-patak több pontján is zajlanak természetvédelmi beavatkozások. A patak egész évben sok hordalékot szállít, melynek jelentős részét a völgyzárógátas Apátkúti-tóban rakja le. Az utóbbi években gyakorta előforduló, hirtelen nagy vízbőséget hozó viharok rendszerint sokszor heves árvizet is hoztak. A nagysodrású patak vize a hegyekből lehordott iszapot a tóban terítette szét, csökkentve ezzel annak víztározó képességét. Az iszaplerakódás mostanra a vízfelület egészének fennmaradását veszélyeztette.

A tó medrének kotrása, az évek óta lerakódott 3-4.000 köbméternyi hordalék mielőbbi eltávolítása kulcskérdéssé vált. A munkálatok a "Parkerdő természetesen" program keretében végre elindulhattak, s a tó vízének leeresztését, valamint a meder több hetes szárazon tartását követően ezekben a napokban már a kotrás munkálatai folynak. A megtisztított meder a természetes vízutánpótlást biztosító Apátkúti-patakból ismét feltöltődve hosszú éveken át fenntartható vizes élőhely kialakulásának színtere lesz majd.

Természetesen a patak által szállított hordalék nem csak a tóban, hanem már a vízgyűjtő terület egyes részein is felgyülemlik. A patakmeder rendszeres tisztítása, kotrása éppen ezért fontos, hiszen az innen kiemelt és eltávolított törmelék már nem kerülhet a tóba, gyorsítva annak újbóli káros feltöltődését. A "Parkerdő természetesen" program keretében az Apátkúti-patak medre - a kb. 3000 m3 hordalék kiemelése és elszállítása során - megtisztul, ami a folyóvízi élőlények számára kedvezőbb életkörülmények kialakulását teszi majd lehetővé.

Az Apátkúti-patak nyomvonalán az említetteken kívül még két jelentősebb beavatkozás kezdődik ezekben a hetekben. Az egyik az Apátkúti-patak medrébe több évtizeddel ezelőtt épített terméskő műtárgyak rekonstrukciója. A Telgárthy-rét és az István-kunyhó melletti gátak helyreállítása egyrészt az eredeti funkció betöltésének hiánya miatt vált indokolttá. Vízvisszatartó hatásuknak köszönhetően korábban jelentős nagyságú, állandó vízfelületet tartottak fenn, kedvező körülményeket teremtve ezzel a patak menti, vizet kedvelő állat- és növényvilág természetes fejlődéséhez. Az új műtárgyak elődeiknél több funkcióval rendelkeznek majd, hiszen a víz visszatartása mellett - hazai viszonylatban egyedülálló hallépcsős kialakításuk miatt - a vízi élőlények természetes vonulását is lehetővé teszik.

A "Parkerdő természetesen" program Visegrádhoz kötődő további jelentős természetvédelmi fejlesztését az István-kunyhói tavak rekonstrukciója jelenti. A három tóból álló tórendszer 2. és 3. számú tavainak műszaki állapota mára olyannyira leromlott, hogy vízzel történő újratöltésük természetes körülmények között már nem volt lehetséges. A helyreállítás során először a feltöltődött iszapos anyag kotrása és elszállítása történt meg, amit egy 40 cm vastag vízzáró agyagréteg bedolgozása követett. A meder belső partoldalára humuszréteg került, melyet füvesítés köt meg. A tavak vízzel való feltöltése várhatóan 2010 tavaszán válik lehetségessé. A munkák befejezését követően itt összesen 1.825 m2 vízfelület fog kialakulni.

 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.