FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-03

Ha nincs fa, nincs erdő

A magánerdészetek a túlélésért küzdenek - fogalmazódott meg a közelmúltban Abádszalókon tartott, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) éves nagyrendezvényén.


A hallgatóság első sorai (Fotó: Zétényi Zoltán)

Luzsi József, a Megosz elnöke a gazdasági válság erdészetet érintő tényeivel kezdte mondandóját: 20 százalékkal visszaesett az iparifa-választékok iránti kereslet, a költségek ugyanakkor emelkedtek. A nemzeti támogatások megszűntek, az uniós pénzek pedig csak nagyon lassan csordogálnak. Emlékeztetett, hogy számos könnyítést sikerült az új erdőtörvényben realizálniuk. Az erdőt "kihasználók" pedig szigorú büntetéssel számolhatnak.

Luzsi József megfogalmazta az új erdőtörvénnyel kapcsolatban a magánerdő-tulajdonosok kéréseit a hatósághoz: - Szükség van a szakirányítók tíz éve jól működő hálózatára. A falugazdászokhoz hasonló funkciót betöltő szakemberek jelentik a garanciát a szakmai színvonal megtartására. Ennek a hálózatnak a szétesése beláthatatlan következményekkel járna - szögezte le, jelezve, hogy ennek fenntartására elmaradt a beígért támogatás. A Megosz elnöke kérte az illetékeseket, hogy nemzeti forrásból oldják meg ennek a hálózatnak a finanszírozását. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tárca garanciát vállalt az egykori erdőfenntartási járulék kifizetésére is, ám ezt sem teljesítette.

Sirman Ferenc, az FVM szakállamtitkára a jövő évi támogatások helyzetéről szólva előrebocsátotta, hogy az agrár- és az erdészeti támogatások meghatározása egyre inkább az unió hatáskörébe tartozik. Hangsúlyozta, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2009-ben négy erdészeti intézkedést hirdettek meg. Az első témakör az erdészeti gépbeszerzés volt, amelyben a 2007 és 2013 között 3,3 milliárd forint áll rendelkezésre. A benyújtott kérelmek közül 126-ot tudtak támogatni, mintegy 3 milliárd 796 millió forintig. A fiatal erdők nevelésére közel 800 millió forint igény érkezett. Egy másik intézkedés az erdő-környezetvédelmi program.

 

A feladatra rendelkezésre álló keret 2013-ig 23,7 milliárd forint. Ebből mintegy 170 ezer hektár magánerdő támogatására nyílik lehetőség. A nem mezőgazdasági területek erdősítésének lehetőségét várhatóan 2010-ben hirdetik meg. Erre a célra 520 millió forintot különítettek el. Ebből mintegy 2000 hektár erdő telepítésére nyílik mód.

Sirman Ferenc kifejtette, az erdőkárok megelőzése jogcím is 2010-ben indul. Ennek fedezete 2,6 milliárd forint. Ebből az összegből 60 ezer hektár erdő támogatható. A Natura 2000 területekkel kapcsolatos kompenzáció nem szerepel az ÚMVP-ben. A program készítésekor ugyanis nem volt egyetértés az erdőgazdálkodók és civil szervezetek között. Az államtitkár hangsúlyozta, a régi erdőtörvény három fejezete változott meg lényegesen, a többinél csak pontosítások történtek: - A szabályozási célok közül az volt a legfontosabb, hogy a szakszemélyzet szerepét növeli az új erdőtörvény. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos engedélyezési, ellenőrzési feladatok a szabályozási logika alapján átkerültek az erdészeti szakszemélyzethez, akiknek a jogosultságuk és a felelősségük is megnőtt. Új jogintézmény a szabad rendelkezésű erdő kategóriája - adta hírül Sirman Ferenc.

 

Erdészeti közmunkára 4 milliárd jut

Jövőre 13 milliárd forintból 120-125 kistérség közmunkaprogramját támogathatják, vagyis a Dunától keletre majdnem az összes kistérség számíthat forrásokra. Az egyik legsikeresebb az erdészeti munka, melyre 3,5-4 milliárd jut.

Forrás: szoljon.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.