FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-13

Ágas-bogas fa (lenne) a jövő építőanyaga?

Egy amerikai cég, a wisconsini Whole Trees Laboratory szerint egy ép, egész fa akár 50%-kal több terhet is elbír, mint a belőle készült fűrészáru.


Ezt az információt mindjárt a gyakorlatban is kamatoztatják: az általuk készített épületekhez teljes fákat használnak fel, amelyeket az erdészetekben a ritkítások során termelnek ki. A cég tulajdonosa, Roald Gundersun 16 éven át finomította ezt a fajta építéstechnikát. A házakhoz a helyszínen kitermelt fákat használnak, így (szerintük) tökéletesen fenntartható és környezetbarát épületek készíthetők, ellentétben a feldolgozott fűrészáruból készített faszerkezetes házakkal.

 

Gundersun az építkezéshez legtöbbször kis, legfeljebb 25 cm átmérőjű, szigorúan a helyszínen kitermelt fákat használ fel. Nagyobb fákat legfeljebb akkor, ha azok szél vagy betegségek következtében maguktól dőltek ki. A folyamat így éppúgy tekinthető építési módszernek, mint erdőgazdálkodásnak, ahol a fákat egyrészt esztétikai szempontból választják ki, másrészt aszerint, hogy hol szükséges az erdőt ritkítani. Mivel nincs szállítás, fűrészelés és feldolgozás, a folyamathoz szükséges energiafelhasználás a minimálisra csökkenthető.

A módszernek az ökológiai mellett gazdasági előnyei is vannak. A cég szerint "így az építkezésre szánt pénz nagyobb hányada jut a helyi munkaerőhöz, mint a hagyományos építőanyag használata során, emellett ez az építésmód segíti az egészséges erdőgazdálkodás kialakulását." A teljes fából épült házak készítése során Roald Gunderson holisztikus megközelítést alkalmaz: a tervezés és kivitelezés részleteit egyaránt a közvetlen környezet ökológiai és gazdasági érdekeinek rendeli alá.

Bár nem feltétlenül lehet tömeges elterjedésére számítani, ez a különleges építéstechnológia mindenképpen figyelemreméltó. Alkalmazása nagy mértékben támogathatja a helyi közösségeket, munkát adva a helyi mesterembereknek. Ugyanakkor segít abban is, hogy nagyobb tisztelettel bánjunk környezetünkkel és a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal.

 

Forrás: hg.hu 11-11

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.