FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-23

Új energianövényt honosítanak

Újabb kategóriával bővülhet az itthon termeszthető energianövények választéka. Az energiafűz és az energiafű után itt a petemi, az energiamályva. A biomassza erőművekben is felhasználható növény honosításra vár, jelenleg egy Szajol melletti telepen zajlanak a kísérletek.


Fotó: Atlas Rosin, Lengyelország

A Dél-Amerikában őshonos, Lengyelországban nemesített nővény energiái égetéssel és biogáz-erőműben fermentálással is felszabadíthatók. A négy méter magasra is megnövő mályvaféle élete során jelentős mennyiségű szén-dioxidot köt meg. Elégetésekor sem szabadul fel több a gázból, így a folyamat környezetkímélő. Kárpát Zoltán, a My-Tech Agro Kft. vezetője elmondta: jelenleg növekedési, ellenállósági kísérleteket végeznek szajoli telephelyükön, aminek finanszírozására és a növény magyarországi bevezetésére száztizenötmillió forintnyi eurót nyertek a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok - Norvég alap - pályázatán. Ez a pénz azonban csak a folyamathoz szükséges összeg fele. Igaz, hogy a növény már rendelkezik uniós törzskönyvvel, hazai, energetikai hasznosításához - és hogy telepítése támogatható legyen - szükséges a honosítás és szabadalom megszerzése.

 

"A növénnyel elsősorban saját biomassza-erőművünk energiaellátását kívánjuk biztosítani, kiegészítve a térségben termelt gabonaszalmával és más energianövényekkel." A cégvezető tájékoztatása szerint annak ellenére, hogy a területet már korábban megvásárolták szolnoki ipar parkban, az erőmű építése csúszik; az energiatermelés várhatóan 2011-ben indul. A vállalkozás tervei összhangban vannak azzal az uniós elképzeléssel, mely szerint a megújuló energiaforrások arányát a jelenlegi 3,6 százalékról 2010-re nyolc százalékra kívánják növelni. A programban kiemelt szerepet kap a világ negyedik legnagyobb energiaforrása, a biomassza, ami a napenergia megkötésének legegyszerűbb és jelenleg legolcsóbb módja.

 

Bár a peteminek nincsenek különleges éghajlatigényei, a kísérletek még kezdeti stádiumban vannak, az eredmény még nem megjósolható. "Fontos a talaj előkészítése, és a gondos gyomszabályozás. Amíg ugyanis a növények nem érik el a tíz centiméteres magasságot, nem szabad elkezdeni a gyomirtást." Ha a kísérletek sikeresnek bizonyulnak és a honosítás is lezajlott, a növény felkerülhet az állami támogatással telepíthető energianövények listájára az energiafű, és az energiafűz mellé.

 

Soproni Horváth Lajos tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg közel kétezer-hétszáz hektárnyi telepített energiaerdőt tartanak számon, amiből egyharmad a lágy-, és kétharmad a fás szárúak aránya.

 

Forrás: VállalkozóiNegyed 11-13

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.