FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-24

Ikea - Kika - Retz: versengés a vásárlókért

Krisztust formázó fürdőköpenyek az egyik oldalon, rénszarvasok l'amourja a másikon: az Ikeába és a Kikába már november elején betört a karácsony. Nem véletlenül, hiszen az év végi ünnep hangulatának felidézése az egyik leghatásosabb marketingfegyver a kereskedők kezében - ilyenkor indul az utolsó, mindent elsöprő roham a vásárlók pénztárcájáért.

A karácsony előtti napokat idéző, hömpölygő tömeggel és hosszan kígyózó sorokkal találkozhatott az, aki kinézett szombaton az Ikea budapesti áruházába. Azonban nem csak az emberfolyam mérete, hanem a körítés is az év végi ünnepre emlékeztetett: az mfor.hu tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint az üzlet mennyezetéről karácsonyi díszek lógnak, itt-ott egy-egy karácsonyfa támadja be a gyanútlan vásárlót, a pénztárak előtt Krisztus-pózt felvevő fürdőköpenyek lengedeznek, az áruház külső falára kifüggesztett óriásplakát pedig már most boldog karácsonyt kíván az Örs Vezér tere felé kóválygóknak - a biztonság kedvéért svédül is...

 

Felpörgetnék a forgalmat

A svéd áruházlánc - sok más üzletlánchoz hasonlóan - temészetesen nem keresztényi buzgalomból, hanem jól megfontolt marketingszempontokat figyelembe véve nyitotta meg már most a karácsonyi szezont. A december végi ünnep ugyanis hagyományosan az év legerősebb időszakának számít forgalom szempontjából, azaz ha valamikor, akkor ilyenkor lehet felpörgetni a forgalmat.

Utóbbira szüksége is van az Ikeának, hiszen az áruházlánc növekedési üteme idén - hosszú évek óta először - lassult: a 2008. szeptembertől 2009. augusztusig tartó üzleti évben az árbevétel globális szinten 21,5 milliárd eurót tett ki, ami mindössze 1,4 százalékos bővülést jelez az előző évhez képest. Korábban ennél lényegesen nagyobb mértékben volt képes bővülni a cég: 2007-2008-ban hét, 2006-2007-ben 14, 2005-2006-ban pedig még 17 százalékkal emelkedett az összesített árbevétel.

A hazai leányvállalat forgalmáról a társaság idén a korábbi évek szokásától eltérően nem közölt adatot - ennek hivatalos oka nem ismert, de a cégek általában akkor burkolóznak hallgatásba, ha a számok jóval elmaradnak a várttól. Gerőcs Vendel, az Ikea marketingmenedzsere júliusban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a néhány százalékos bővülés idén is meglehet. Azonban még ez is jelentős elmaradás lenne a korábbi üzleti évhez képest, amikor - 36,5 milliárd forintos nettó forgalommal - 12 százalékos növekedésre volt képes a cég.

 

Kika, karácsonyfa, rénszarvasok

Szintén beköszöntött a karácsony az Ikea magyar piacon legnagyobb vetélytársánál, a Kikánál. Bár a budaörsi egységbe az mfor.hu-nak már nem sikerült eljutnia, beszédes tény, hogy a honlapon rénszarvaspár pózol egy karácsonyfa előtt, a cég pedig már most tíz százalék kedvezménnyel árulja karácsonyi termékeit, ráadásul - amúgy nem túl kreatív - ajándékötletekkel bombázza a honlapjára látogatókat.

A Kika forgalom alapján a második legnagyobb szereplőnek számít a hazai bútorpiacon: árbevétele 2007-ben 25 milliárd forintot tett ki, amihez minimális mértékű, 46 millió forintos adózott eredmény társult.

 

A Retz csak a harmadik

A hazai bútorpiacot tehát egyértelműen a nemzetközi láncok uralják - a magyar tulajdonú, 1997 óta működő Retz mindössze a harmadik számú szereplőnek számít a bécsi RegioPlan Consulting Világgazdaságban közölt elemzése alapján.

 

A Regioplan szerint hasonló a helyzet a régió más országaiban is: az Ikea hazánk mellett Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is piacvezető. Mellettük az Asko Nabyteknek (Csehországban és Szlovákiában), a Scontónak (Csehországban), a Kikának (Szlovákiában), valamint - a lengyeleknél - a Jysknek és az Abrának sikerült felférnie a dobogóra.

 

Forrás: Menedzsment Fórum

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.